Hoofdstuk 4. Plaatsen opzoeken met Marble

Marble beschikt over een kleine gegevensbank waarin meer dan 12,000 steden ( https://www.populationdata.net/monde/ ) en een aantal bergen en vulkanen zijn opgenomen. U kunt een locatie vinden door de naam in te voeren in het zoekveld bovenaan in de gereedschapskist (Marble gebruikt altijd de plaatselijke naam in het Latijns schrift). Als u met typen begint, ziet u suggesties onder het zoekveld als volgt:

Plaatsen opzoeken met Marble

Als u op Enter klikt, raadpleegt Marble zowel online als offline bronnen voor zelfs nog meer nuttige gegevens.

Hiervoor zijn online de volgende diensten beschikbaar:

Ook zijn de volgende offline diensten beschikbaar, afhankelijk van de extra geïnstalleerde software en gegevens:

  • Lokale gegevens: Alle markeringen in alle open documenten worden nagelopen. Hiertoe behoren natuurlijk ook uw bladwijzers.

  • Monav: Een offline zoekdienst die de gegevens gebruikt van de Monav offline route-informatie, gebaseerd op OSM-gegevens

  • Gosmore: Een offline omgekeerd geocoding-diens met gebruik van gegevens van gosmore

Als u wat u zoekt op de kaart heeft gevonden, kunt u op de naam of het symbool klikken met de linkermuisknop. Na klikken op de naam van de locatie op de kaart ziet u een lijst van gegevens, aldus:

Gegevensblad van Marble

In het eerste tabblad van de dialoog worden enkele heel basale gegevens weergegeven, zoals naam, coördinaten en vlag van het land waar de locatie toe behoort. Verder worden bij steden het bevolkingsaantal en bij bergen de hoogte getoond. Als uw computer verbonden is met het internet, en bent u online, dan zal Marble proberen om te verbinden met de populaire internetencyclopedie Wikipedia. Als een bijpassend Wikipedia-artikel beschikbaar is geeft Marble dit weer in het gegevensblad van de dialoog.

Opmerking

De toegevoegde gegevensbronnen kunnen worden ingeschakeld met submenu BeeldOnline-diensten. Bijvoorbeeld, u moet Wikipedia kiezen om de artikelen in Wikipedia te kunnen raadplegen.