CAS-werkblad

Het CAS-werkblad is, behalve het werkblad, het derde belangrijke onderdeel van de toepassing, en geeft ruimte voor uw geliefde wiskundige toepassingen in een elegante werkbladinterface.

In LabPlot kunt u uit verschillende backends kiezen. De keuze is afhankelijk van wat u wilt bereiken.

Thans zijn de volgende backends beschikbaar:

Sage:

Sage is vrije open source software met GPL-licentie. Het combineert de kracht van vele bestaande open source pakketten, in een gemeenschappelijke interface op basis van Python. Zie http://sagemath.org voor meer informatie.

Maxima:

Maxima is een systeem waarin met symbolische en numerieke expressies wordt gewerkt, met inbegrip van differentiatie, integratie, Taylor-reeksen, Laplace-transformaties, gewone differentiaalvergelijkingen, stelsels van lineaire vergelijkingen, veeltermen, verzamelingen, lijsten, vectoren, matrices en tensoren. Maxima geeft heel nauwkeurige antwoorden door het gebruik van exacte breuken, gehele getallen met een willekeurige nauwkeurigheid, en reële (komma)getallen met een variabele nauwkeurigheid. Maxima kan twee- en driedimensionale plots maken van functies en gegevens. Zie http://maxima.sourceforge.net voor meer informatie.

R:

R is een taal en omgeving voor statistische berekeningen en grafieken, die lijkt op de taal en omgeving van S. Het bevat een groot aantal statistische (lineaire en niet-lineaire modellen, klassieke statistische tests, analyse van tijdreeksen, klassificatie, clustering, ...) en grafische technieken, en het is zeer uitbreidbaar. Vaak wordt S gekozen voor onderzoek in statistische methoden, en R geeft de open source route hier naar toe. Zie http://www.r-project.org voor meer informatie.

KAlgebra:

KAlgebra is een grafische rekenmachine op basis van MathML, die meegeleverd wordt in het KDE Education-project. Zie http://edu.kde.org/kalgebra/ voor meer informatie.

Qalculate!:

Qalculate! is niet zomaar een softwarenabootsing van de goedkoopst verkrijgbare rekenmachine. Met Qalculate! wordt gestreefd naar de superieure interface, kracht en flexibiliteit van moderne computers. Het aandachtspunt in Qalculate! is het invoeren van expressies (uitdrukkingen). In plaats van het invoeren van elk getal apart in een wiskundige expressie, kunt u die expressie direct in zijn geheel invoeren, en die daarna aanpassen. De interpretatie van expressies is flexibel en fout-tolerant, en als u toch een fout maakt, meldt Qalculate! dat. Niet volledig oplosbare expressies zijn niet fout. Qalculate! probeert die gewoon zo ver mogelijk op te lossen, en geeft als resultaat een expressie. Naast getallen en rekenkundige bewerkingen kan een expressie elke combinatie bevatten van variabelen, eenheden, en functies. Zie http://qalculate.sourceforge.net/ voor meer informatie.

Python2:

Python is een opmerkelijk krachtige dynamische programmeertaal die voor veel soorten toepassingen wordt gebruikt. Er zijn een aantal pakketten voor Python voor het maken van wetenschappelijke programma's.

Python wordt uitgegeven onder de licentie van de Python Software Foundation (compatibel met GPL). Zie de officiëlel website voor meer informatie.

Opmerking

Deze backend voegt een extra onderdeel toe aan het hoofdmenu van Cantor, Pakket. Het enige onderdeel van dit menu is PakketPakket importeren. Hiermee kunnen Pythonpakketten worden geïmporteerd in het werkblad.

Waarschuwing

Deze backend ondersteunt alleen Python 2.

Scilab:

Scilab is vrije software, en een pakket voor numerieke berekeningen op diverse platforms. Het is een hogere taal voor het maken van numerieke programma's.

Scilab wordt uitgegeven onder de CeCILL-licentie (GPL-compatibel). Zie http://www.scilab.org/ voor meer informatie.

Waarschuwing

Voor deze backend is het nodig dat Scilab versie 5.5 of hoger op uw systeem is geinstalleerd.

Octave:

GNU-Octave is een hogere programmeertaal, die voornamelijk is bedoeld voor numerieke berekeningen. U krijgt een handige interface met opdrachtregel voor het numeriek oplossen van lineaire en niet-lineaire problemen, en voor het doen van andere numerieke experimenten met behulp van een taal die voor het grootste deel compatibel is met MATLAB. Zie http://www.gnu.org/software/octave/ voor meer informatie.

Lua:

Lua is een kleine en snelle script-taal, met een eenvoudige procedurele syntaxis. Er zijn in Lua diverse bibliotheken aanwezig voor wiskunde en wetenschap.

Zie http://www.lua.org/ voor meer informatie.

Deze backend ondersteunt luajit 2.