Bureaubladeffecten

Mike McBride

Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf
herziening Plasma 5.20 (2021-04-09)

Met deze module kunt u de bureaublad-effecten voor Plasma inschakelen en instellen.

He hoofdgedeelte van deze pagina is een lijst met alle beschikbare effecten gegroepeerd op Toegankelijkheid, Uiterlijk, Focus, Bureaubladanimatie tonen, Hulpmiddelen, Animatie van omschakelen van virtuele bureaubladen, Vensterbeheer en Animatie van venster openen/sluiten.

U kunt de snelzoekbalk boven de animatielijst gebruiken om het gewenste effect snel terug te vinden.

Normaal is er geen reden voor gebruikers om dat te wijzigen, maar er is een instellingenknop om de filtering van de lijst te wijzigen om ook die effecten te tonen.

De gemakkelijkste manier om nieuwe effecten te installeren is door de in KWin ingebouwde ondersteuning KNewStuff te gebruiken . Druk op de knop Nieuwe bureaubladeffecten ophalen om een dialoog te openen met een lijst met beschikbare effecten uit het internet en om effecten te installeren of te de-installeren.

Opmerking

Bedenk dat het wijzigen van deze gevoelige standaarden uw systeem kan laten breken.

Activeer een effect in de lijst om het in te schakelen. Toon informatie over auteur en licentie door te klikken op de informatieknop rechts van het item in de lijst.

Sommige effecten hebben opties voor instellingen, in dat geval is er een instellingenknop links van de informatieknop. Klik erop om een instellingendialoog te openen.

Om een video voorbeeld van een effect te zien klik op de knop .

Sommige effecten sluiten elkaar uit. Iemand zou alleen het effect Maximaliseer of de Magische lamp willen activeren. Beiden tegelijk geactiveerd zou resulteren in gebroken animaties.

Voor effecten in een elkaar uitsluitende groep gebruikt de GUI keuzerondjes en zorgt ervoor dat slechts een van deze effecten geactiveerd kan worden.

Alle effecen die niet ondersteund worden door de huidige gebruikte compositing backend zijn standaard verborgen (bijv. OpenGL effecten bij gebruik van software renderer).

Ook alle interne of helpereffecten zijn standaard verborgen. Dit zijn effecten die functionaliteit uit de Core van KWin vervangen of interactie met andere elementen van de bureaubladshell leveren.