Het transactieformulier gebruiken

Transactieformulier

Het transactieformulier onderaan de weergave van het grootboek is het interface voor aanmaken van transacties.

Afhankelijk van het type van de transactie die u wilt invoeren, zijn er verschillende tabbladen beschikbaar in het transactieformulier. Klik op het tabblad dat het best uw transactie definieert (storting, overboeking of opname) en het formulier zal verschillende velden laden die beschikbaar zijn voor uw invoer.

Merk op dat de actuele transactiemethode niet direct wordt gebruikt door KMyMoney maar puur is voor doelen als groepering/rapportering.

Als u niet zeker bent van welke methode te kiezen gebruik gewoon Storting voor geld naar de rekening, Opname voor geld dat van de rekening wordt gehaald en Overdracht voor geld dat van de ene rekening naar een andere gaat. De transactiemethoden en de verschillen tussen hen worden elders in meer detail behandeld.

Selecteer de transactiemethode door te klikken op het van toepassing zijnde tabblad.

De velden van een transactie

de informatie in met gebruik van de volgende notities in de beschikbare velden. Merk op dat vele velden 'Automatisch aanvullen' aan hebben staan. Dat betekent dat als u begint met typen, KMyMoney alternatieven biedt die overeenkomen met de tekens die u toto zover hebt ingevoerd. Om een item te selecteren klik erop met de muis of toetsenbord of als uw item niet in de lijst staat blijf dan typen om de nieuwe waarde toe te voegen. De volgende keer dat u de waarde intypt zal KMyMoney deze voor u vinden na de eerste paar tekens die zijn ingevoerd.

De debiteur

De debiteur is diegene waar het geld vandaan kwam. Als de debiteur een nieuw item is zal KMyMoney vragen of u deze wilt toevoegen aan de lijst met debiteuren. Elke andere informatie gerelateerd aan een debiteur of betaler, zoals adres, telefoonnummer en rekeningnummer kan later bijgewerkt worden in Debiteurenweergave.

De categorie

De categorie associeert een transactie met een categorie inkomen of uitgave voor doelen van boekhouden en rapporteren en maakt het mogelijk dat u bepaalde transacties groepeert. Typ de naam van de categorie in het gedefinieerde veld. Als u de categorie hebt ingevoerd en het bestaat niet dan zal KMyMoney vragen of u een nieuwe wilt aanmaken. Als de selectie Ja is zal KMyMoney een dialoogvenster openen die de verdere definitie van de categorie biedt gebaseerd op karakteristieken Algemeen, Hiërarchie en Belasting.

Als u delen van de transactie wilt associëren met verschillende categorieën kan KMyMoney deze behoefte vervullen. Een voorbeeldtransactie kan een opname van 50 bij een geldautomaat zijn waarvan u 10 gebruikt aan eten, 20 aan bier en 20 als reservegeld. Aan de transactie zullen daarom drie categorieën worden toegekend: Eten, Bier en Kasgeld. Om dit te doen moet u Transacties splitsen gebruiken, die onderstaand in meer detail is beschreven.

Zie de speciale sectie velden van KMyMoney voor meer informatie over hoe dit veld te gebruiken.

De tag

Tags zijn gelijk aan Categorieën en kunnen gebruikt worden om een orthogonaal zicht te bieden op Categorieën. Ze bieden de mogelijkheid transacties te groeperen binnen een categorie gebaseerd op gedefinieerde behoeften. Deze behoefte kan gedefinieerd worden op Persoon, Plaats of Ding. U kunt bijvoorbeeld een Categorie hebben voor elk verschillend type uitgave voor de auto en dan een Tag hebben voor elk voertuig. Evenals met Categorieën kunt u uit de afrollijst selecteren of een nieuwe tagnaam intypten en gevraagd worden of u een nieuwe tag met die naam wilt aanmaken. Binnen het Tagveld zal KMyMoney meerdere tags bieden om ingevoerd te worden binnen een enkele transactie. U kunt ook een tag invoeren op een individuele splitsing.

Het memo

Een memo met meerdere regels kan ingevoerd worden als u zich verdere details van een specifieke transactie wilt herinneren.

Het controlenummer

Het nummer van de cheque kan, indien nodig, ingevoerd worden. Merk op dat het nummerveld van de cheque, indien gewenst, zichtbaar of onzichtbaar in het grootboek gemaakt kan worden. Dit is te configureren in de Grootboekinstellingendialoog.

De datum

De transactiedatum moet ingevoerd worden om te specificeren wanneer de transactie plaatsvond. Zie de speciale sectie KMyMoney velden voor meer informatie over hoe het datuminvoerveld gebruikt kan worden om datums invoeren sneller en gemakkelijker te maken. Voor transacties in rekeningen voor cheques en creditcards, is de keuze aan u om de actuele datum te gebruiken (toen u de cheque uitschreef of de koop deed) of de datum van verwerking zoals gerapporteerd door de bank of creditcardmaatschappij. De actuele datum gebruiken kan u, bijvoorbeeld, helpen na te gaan wanneer u de aankoop deed, maar het afschrift of de gedownloade gegevens van de bank zal waarschijnlijk de verwerkingsdatum te gebruiken.

De hoeveelheid

Voer tenslotte de hoeveelheid van de transactie in in het vereiste veld. Merk op dat een eenvoudige rekenmachine getoond kan worden, ofwel door te klikken op het pictogram rechts van het veld met de hoeveelheid of door het %-teken in het veld in te voeren of door deze mathematische symbolen: +-*/ in een formule in te voeren, zoals in 12 + 3. Bij invoeren van het plusteken zal de rekenmachine worden geopend. Merk op dat alleen het resultaat van elke berekening zal worden opgeslagen als de hoeveelheid van de transactie.

Wanneer u tevreden bent dat alle velden adequat zijn ingevuld, klik op Enter. Als u per ongeluk drukt of klikt op Enter voordat u gereed bent bij invoeren van alle gegevens, klik op Bewerken om invoeren van gegevens te hervatten.