Els dorsals del Cantor

El Cantor ofereix diverses opcions per als dorsals que vulgueu utilitzar. Les opcions dependran del que vulgueu aconseguir.

Actualment hi ha disponibles els dorsals següents:

Sage:

El «Sage» és un programari matemàtic lliure sota la llicència GPL. Combina la potència de la munió d'aplicacions de codi obert existents, amb una interfície comuna basada en Python. Per a més informació, vegeu https://sagemath.org.

Maxima:

El «Maxima» és un sistema per a la manipulació d'expressions simbòliques i numèriques, inclosa la derivació, integració, sèries de Taylor, transformades de Laplace, equacions diferencials ordinàries, sistemes d'equacions lineals, polinomis, conjunts, llistes, vectors, matrius i tensors. El «Maxima» aconsegueix resultats numèrics d'alta precisió gràcies a la utilització de fraccions exactes, enters de precisió arbitrària i nombres de coma flotant de precisió variable. El «Màxima» pot crear gràfiques de funcions i dades en dues i tres dimensions. Per a més informació, vegeu http://maxima.sourceforge.net.

R:

L'«R» és un llenguatge i un entorn per a computació i gràfiques estadístiques, similar al llenguatge i entorn «S». Ofereix una àmplia varietat de tècniques estadístiques (modelatge lineal i no lineal, proves estadístiques clàssiques, anàlisi de sèries temporals, classificació, anàlisi de clústers, ciència de dades...) i gràfiques, i és altament ampliable. El llenguatge «S» sovint és el vehicle escollit per a la recerca en metodologia estadística, i «R» ofereix una via de codi obert per a participar en aquesta activitat. Per a més informació, vegeu https://www.r-project.org.

Julia:

El «Julia» és un llenguatge de programació dinàmica d'alt nivell i rendiment de propòsit general per a la computació tècnica, amb una sintaxi que és familiar als usuaris d'altres entorns de computació tècnica. Proporciona un compilador sofisticat, execució en paral·lel distribuïda, precisió numèrica i una extensa biblioteca de funcions matemàtiques. Per a més informació, vegeu la documentació de Julia.

KAlgebra:

El KAlgebra és una calculadora gràfica basada en MathML, la qual s'inclou amb el projecte d'educació del KDE. Per a més informació, vegeu https://edu.kde.org/kalgebra/.

Qalculate!:

El Qalculate! no és un programa que imita el funcionament de la calculadora més barata. Qalculate! pretén treure profit de la potència, flexibilitat i superior interfície dels ordinadors moderns. El centre d'atenció de Qalculate! és la introducció d'expressions. En lloc d'introduir cada nombre d'una expressió matemàtica per separat, podeu escriure directament l'expressió completa i modificar-la més endavant. La interpretació de les expressions és flexible i tolerant a fallades, i si mai us equivoqueu, el Qalculate! us ho farà saber. Tanmateix, les expressions no resolubles totalment no es consideren errors. El Qalculate! les simplificarà tant com pugui i respondrà amb una expressió. A més de nombres i operadors aritmètics, una expressió pot contenir qualsevol combinació de variables, unitats i funcions. Per a més informació, vegeu http://qalculate.github.io/.

Python2 i Python3:

El Python és un llenguatge de programació dinàmica molt potent que s'utilitza en una àmplia varietat de dominis d'aplicació. Hi ha diversos paquets de Python per a la programació científica.

El Python es distribueix sota llicència Python Software Foundation license (compatible amb la GPL). Per a més informació, vegeu el lloc web oficial.

Nota

Aquest dorsal afegeix un element addicional al menú principal del Cantor, Paquet. L'únic element d'aquest menú és PaquetImporta un paquet. Aquest element es pot utilitzar per a importar paquets de Python al full de càlcul.

Scilab:

L'Scilab és un programari lliure multiplataforma de càlcul numèric, i un llenguatge de programació d'alt nivell orientat a la manipulació de nombres.

L'Scilab es distribueix sota llicència CeCILL (compatible amb la GPL). Per a més informació, vegeu https://www.scilab.org/.

Avís

Necessitareu Scilab versió 5.5 o superior instal·lada al vostre sistema perquè aquest dorsal sigui utilitzable.

Octave:

L'«Octave» de GNU és un llenguatge d'alt nivell orientat principalment al càlcul numèric. Ofereix una línia d'ordres còmoda per tal de resoldre problemes lineals i no lineals numèricament, i per a efectuar altres experiments numèrics utilitzant un llenguatge que és altament compatible amb «MATLAB». Per a més informació, vegeu https://octave.org/.

Lua:

El «Lua» és un llenguatge de creació de scripts ràpid i lleuger, amb una sintaxi de procediment senzilla. Hi ha diverses biblioteques en «Lua» dirigides a les matemàtiques i la ciència.

Per a més informació, vegeu https://www.lua.org/.

Aquest dorsal només admet LuaJIT 2.