Hoofdstuk 3. Overzicht van de opdrachten

De GUI-elementen

De GUI van Kid3 is gescheiden in zes secties: Links zijn de vakken met lijsten van bestanden en mappen, de rechter kant bevat de secties bestand, Tag 1, Tag 2 en Tag 3 .

Om tussen de verschillende secties te navigeren met het toetsenbord worden verschillende sneltoetsen ondersteund. In de tagsecties zijn de sneltoetsen actief tijdens het niet bewerken van tekst of bij zijn in de eerste kolom.

  • Alt+Links: Ga naar vorige sectie (Commando+[ op macOS®)

  • Alt+Right: Ga naar volgende sectie (Commando+] op macOS®)

  • Ctrl+Shift+V: Uit andere tag

  • Ctrl+C: Kopiëren

  • Ctrl+V: Plakken

  • Shift+Delete: Verwijderen

  • F2: Bewerken

  • Insert: Toevoegen

  • Delete: Verwijderen

Bestandslijst

De lijst met bestanden bevat de namen van alle bestanden in de geopende map die overeenkomt met het geselecteerde filter voor bestandsnamen (typisch *.mp3 *.ogg *.opus *.dsf *.flac *.mpc *.aac *.m4a *.m4b *.m4p *.mp4 *.mp2 *.spx *.tta *.wv *.wma *.wav *.aiff *.ape). Een enkele of meerdere bestanden kunnen geselecteerd worden. Om geen bestand te selecteren, klik in het lege gebied na de items in het vak met de lijst. De selectie bepaalt de bestanden die worden beïnvloed door de bewerkingen die beschikbaar zijn door de onderstaand beschreven knoppen te gebruiken.

Naast Naam kunnen ook andere kolommen Grootte, Type, Datum gewijzigd met details van de bestanden worden getoond. Kolommen kunnen verborgen worden door hun naam te deactiveren in het contextmenu van de kop van de lijst. De volgorde van de kolommen kan gewijzigd worden door slepen en loslaten. De sorteervolgorde kan omgeschakeld worden door op de kolomkop te klikken.

De waarden van de standaard tags kunnen ook getoond en bewerkt worden in kolommen van de bestandenlijst.

Links van de namen kan een pictogram worden getoond: Een schijf om te tonen dat het bestand is gewijzigd of informatie over welke tags aanwezig zijn (V1, V2, V1V2 of GEEN TAG, er wordt geen pictogram getoond als het bestand nog niet is gelezen).

Mappen worden getoond met een pictogram van een map. Als een map geopend is, worden zijn bestanden getoond in een hiërarchische boomstructuur. Door bestanden te selecteren uit submappen, kunnen bewerkingen uitgevoerd worden op bestanden in andere mappen, wat zinvol is als de muziekverzameling georganiseerd is met een map voor elke artiest met mappen voor albums van deze artiest.

Met de right muisknop klikken in de bestandenlijst opent een contextmenu met de volgende commando's:

  • Alle uitvouwen: vouwt alle mappenbomen uit (alleen de huidige boomstructuur als de toets Shift is ingedrukt)

  • Alles invouwen: vouwt alle mappenbomen in

  • Hernoemen: wijzigt de naam van een bestand

  • Naar prullenbak verplaatsen: verplaatst een bestand naar de prullenbak

  • Afspelen: speelt een bestand af, zie Afspelen. Als het geselecteerde bestand een afspeellijst is, worden de bestanden in de afspeellijst afgespeeld.

  • Bewerken: bewerk een afspeellijst, zie Afspeellijst bewerken.

  • De volgende items zijn gebruikerscommando's, die gedefinieerd kunnen worden in het tabblad Gebruikersacties van Kid3 configureren. Het afspelen bij dubbelklikken kan ook daar geactiveerd worden.

    Wanneer Bestand selecteren dat wordt afgespeeld is geactiveerd is de nu afspelende track automatisch geselecteerd in de bestandenlijst.

Afspeellijst bewerken

Een afspeellijst kan leeg worden aangemaakt of de tracks van een map bevatten, zie Afspeellijst aanmaken. Het op deze manier aangemaakte afspeellijstbestand kan bewerkt worden door dubbelklikken of gebruik van Bewerken uit het contextmenu ven de bestandenlijst. Een dialoog met de items van de afspeellijst wordt getoond. Het is mogelijk om meerdere afspeellijsten tegelijk te openen.

Nieuwe items kunnen toegevoegd worden door slepen en loslaten uit de bestandenlijst, een bestandenbeheerder of een andere afspeellijst. Als een item versleept wordt uit een andere afspeellijst, zal het verplaatst of gekopieerd worden afhankelijk van het systeem. Om respectievelijk de andere actie uit te voeren, moet de toets Shift, Ctrl of Alt (om te kopiëren in plaats van verplaatsen onder macOS®) worden ingedrukt. Items opnieuw ordenen in de afspeellijst is ook mogelijk via slepen en loslaten. Als alternatief kunnen items verplaatst worden met de sneltoetsen Ctrl+Shift+Up en Ctrl+Shift+Down (op macOS® moet Command worden ingedrukt in plaats van Ctrl). Een item kan verwijderd worden met de toets Del.

Merk het volgende op: om items te verslepen uit de bestandenlijst, moeten ze gehouden worden aaan de linker kant (bij de pictogrammen), hetzelfde gebaar aan de rechter kant zal een selectie van meerdere doen, zo'n actie is hierdoor nog steeds gemakkelijk mogelijk.

Wanneer een afspeellijst gewijzigd is, kunnen de wijzigingen opgeslagen worden met Opslaan of verworpen met Annuleren. Wanneer het venster wordt gesloten, wordt een vraag om bevestiging getoond als er niet opgeslagen wijzigingen zijn.

Geselecteerde tracks in een afspeellijst zullen automatisch geselecteerd worden in de bestandenlijst, waarbij het mogelijk wordt gemaakt om hun tags te bewerken.

Om acties in een afspeellijst uit te voeren moet zijn bestand geselecteerd zijn in de bestandenlijst. Bewerken uit het contextmenu zal naar de dialoog beschreven in deze sectie leiden en Afspelen zal de mediaspeler starten met de tracks uit de afspeellijst. Gebruikeracties kunnen acteren op afspeellijsten, voor een voorbeeld Afspeellijstmap exporteren, die de bestanden uit een afspeellijst kopieert in een map.

Mappenlijst

De mappenlijst bevat de namen van de mappen in de geopende map, evenals de huidige (.) en de bovenliggende map (..). Het biedt om snel van map te wisselen zonder het commando Open... te gebruiken of slepen en loslaten.

Zichtbaarheid van kolom, volgorde en sortering kunnen geconfigureerd worden zoals beschreven in de sectie over de bestandenlist.

Bestand

Toont informatie over de codering (MP3, Ogg, Opus, DSF, FLAC, MPC, APE, MP2, MP4, AAC, Speex, TrueAudio, WavPack, WMA, WAV, AIFF), bitsnelheid, samplesnelheid, kanalen en de lengte van het bestand.

De regelbewerking Naam bevat de naam van het bestand (als alleen een enkel bestand is geselecteerd). Als deze naam is gewijzigd zal het bestand worden hernoemd wanneer het commando Opslaan wordt gebruikt.

De keuzelijst Formaat en regelbewerken bevat het te gebruiken formaat wanneer de bestandsnaam wordt gegenereerd uit de eerste of de tweede tag. De bestandsnaam kan willekeurige tekens bevatten, zelfs een mapgedeelte gescheiden door een slash uit de bestandsnaam, maar die map moet al bestaan om het hernoemen te laten slagen. De volgende speciale codes worden gebruikt om tagwaarden in de bestandsnaam in te voegen:

  • %s %{title} Titel (Song)

  • %a %{artist} Artiest

  • %l %{album} Album

  • %c %{comment} Opmerking

  • %y %{year} Jaar

  • %t %{track} Track (bijv. 01)

  • %t %{track.n} Track met veldbreedte n (bijv. 001 for %{track.3})

  • %T %{tracknumber} Track (zonder voorloopnullen, bijv. 1)

  • %g %{genre} Genre

  • %{ignore} Genegeerd bij genereren van tags uit de bestandsnaam

De formaatcodes zijn niet beperkt tot de boven gegeven voorbeelden. Elke framenaam kan gebruikt worden, bijvoorbeeld geünificeerde framenamen zoals %{albumartist}, %{discnumber.1}, %{bpm} of formaatspecifieke namen zoals %{popm}.

Het is mogelijk om tekenreeksen als vooraan en achteraan aan de vervanging voor een formaatcode te voegen door ze in aanhalingstekens binnen de accolades van een formaatcode toe te voegen. Deze tekenreeksen zullen alleen in de resulterende tekenreeks gepllatst worden als de formaatcode een niet-lege waarde bevat. Als bijvoorbeeld de bestandsnaam zowel de titel en de ondertitel zou moeten bevatten, zou men %{title} [%{subtitle}] in de formaattekenreeks kunnen gebruiken. Maar dit zou resulteren in een tekenreeks die eindigt met [] als er geen ondertitelframe bestaat voor een bestand. Om de rechte haken weg te laten als er geen subtitel aanwezig is, zal in plaats daarvan %{title}%{" ["subtitle"]"} moeten worden gebruikt. Dit zullen de rechte haken, de voorloopspatie en de subtitel weggelaten worden als deze laatste niet bestaat.

De lijst met beschikbare formaten kan bewerkt worden in de dialoog die verschijnt wanneer er geklikt wordt op de knop Bestandsnaam uit tag in het tabblad Bestand van de instellingen.

Een tweede keuzelijst Formaat (met pijl omlaag) wordt gebruikt om de tags uit de bestandsnaam te genereren. Als het formaat van de bestandsnaam niet met dit patroon overeenkomt, worden een paar andere algemeen gebruikte formaten geprobeerd.

Sommige algemeen gebruikte bestandsnaamformaten zijn al beschikbaar in de keuzelijst, maar het is ook mogelijk om een speciaal formaat in de regelbewerking in te typen.

De lijst met beschikbare formaten kan bewerkt worden in de dialoog die verschijnt wanneer er geklikt wordt op de knop Tag uit bestandsnaam in het tabblad Bestand van de instellingen.

Intern is een reguliere expressie opgebouwd uit de formaatcodes. Als geavanceerde reguliere expressies vereist zijn kan het formaat om de tags te genereren uit de bestandsnamen gegeven worden als een complete reguliere expressie met vangsten die voorafgegaan worden door de formaatcodes, Om bijvoorbeeld de tracknummers te extraheren zonder verwijderen van voorloopnullen, zou een formaat zoals "/%{track}(\d+) %{title}(.*)" worden gebruikt.

Van: Tag 1, Tag 2: Stelt de bestandsnaam in met het geselecteerde formaat en respectievelijk de eerste tag of de tweede tag.

Naar: Tag 1, Tag 2: De tags worden ingesteld uit de bestandsnaam. Eerst wordt het formaat gespecificeerd in Formaat gebruikt. Als de bestaande bestandsnaam niet overeenkomst met dit formaat, dan worden de volgende formaten geprobeerd:

  • Artiest - Album/track Song

  • Album/track - Artiest - Song

  • /Artiest - Album - Track - Song

  • Album/Artiest - Track - Song

  • Album/artiest - Song

  • Artiest/Album/Track Song

Als een enkel bestand is geselecteerd worden de besturingen van de GUI gevuld met de waarden gehaald uit de bestandsnaam. Als meerdere bestanden zijn geselecteerd worden de tags van de bestanden direct ingesteld volgens de bestandsnamen.

Tag 1

De widgets voor bewerking van regels voor Titel, Artiest, Album, Commentaar, Datum, Tracknummer en Genre worden gebruikt om de overeenkomstige waarde in de eerste tag van de geselecteerde bestanden te bewerken. De waarde zal gewijzigd worden wanneer de bestandsselectie is gewijzigd of voor acties zoals Opslaan en Afsluiten en wanneer het overeenkomstige keuzevakje links van de veldnaam is geactiveerd. Dit is nuttig om alleen sommige waarden te wijzigen en de andere waarden ongewijzigd te laten.

Als een enkel bestand is geselecteerd, alle keuzevakjes zijn geactiveerd en widgets voor regelbewerking de waarden bevatten gevonden in de tags van dit bestand. Als een tag niet is gevonden in het bestand zal de overeenkomstige lege waarde worden getoond, wat een lege tekenreeks voor de regelbewerking Titel, Artiest, Album en Commentaar, 0 voor de numerieke bewerkingen Datum en Tracknummer en en lege geselecteerde waarde voor de keuzelijst Genre. De waarden kunnen gewijzigd worden en als het overeenkomstige keuzevakje is geactiveerd, zullen ze ingesteld worden voor het geselecteerde bestand nadat de selectie is gewijzigd. Het bestand is dan gemarkeerd als gemodificeerd door een schijfsymbool in de bestandenlijst maar blijft ongewijzigd totdat het commando Opslaan is gebruikt.

Als meerdere bestanden zijn geselecteerd worden alleen de waarden die identiek zijn in alle geselecteerde bestanden getoond. In alle andere besturingen worden de lege waarden getoond zoals boven beschreven. Alle keuzevakjes zijn niet geactiveerd om ongewenste wijzigingen te vermijden. Als een waarde ingesteld moet worden voor alle geselecteerde bestanden, kan deze worden bewerkt en het keuzevakje moet worden geactiveerd. De waarden zullen voor alle geselecteerde bestanden worden ingesteld wanneer de selectie is gewijzigd en kan worden opgeslagen met het commando Opslaan.

De keuzevakjes besturen ook de bewerking van de meeste commando's met invloed op de tags, zoals kopiëren, plakken en overdracht tussen tags 1 en 2. Om het gemakkelijk te maken om dit met meerdere bestanden te gebruiken waar alle keuzevakjes niet geactiveerd zijn, gedragen deze commando's zich op dezelfde manier als wanneer alle keuzevakjes zijn geactiveerd en wanneer alle keuzevakjes niet zijn geactiveerd.

Uit tag 2: De velden voor tag 1 zijn ingesteld uit de overeenkomstige waarden in tag 2. Als een enkel bestand is geselecteerd worden de besturingen van de GUI gevuld met de waarden gehaald uit tag 2. Als meerdere bestanden zijn geselecteerd worden de tags van de bestanden direct ingesteld.

Kopiëren: de kopieerbuffer is gevuld met de waarden van Tag 1. Alleen waarden met geactiveerd keuzevakje zullen gebruikt worden in volgende plakken-commando's.

Plakken: Plakt de waarden uit de kipieerbuffer in de GUI-besturing.

Verwijderen: Dit zal alle GUI-besturingen instellen op hun lege waarden die resulteren in verwijderen van alle waarden. Het opgeslagen bestand zal dan geen tag 1 bevatten.

Tag 2

De GUI- bestuurt de functie op dezelfde manier als beschreven voor de sectie Tag 1, maar de grootte van de tekenreeksen is niet beperkt.

Voor Genre van tag 2 kunt u ook uw eigen namen gebruiken naast de genres getoond in de keuzelijst, typ de naam in de regel voor bewerking.

Tag 2 kan niet alleen dezelfde waarden bevatten als tag 1, het formaat is ingebouwd op een flexibele manier uit verschillende frames die zelf bestaan uit verschillende velden. De tabel voor tag 2 toont alle frames die beschikbaar zijn in het geselecteerde bestand.

Bewerken: dit zal een venster openen die u biedt het bewerken van alle velden van het geselecteerde frame. Als meerdere bestanden zijn geselecteerd worden de bewerkte velden toegepast op alle geselecteerde bestanden die zo'n frame bevatten.

Add: Een verzoeker om het frametype te selecteren dat zal verschijnen en een frame van het geselecteerde type kan bewerkt worden en toegevoegd aan het bestand. Dit werkt ook om een frame toe te voegen aan meerdere geselecteerde bestanden.

Verwijderen: verwijdert het geselecteerde frame in de geselecteerde bestanden.

Albumillustraties hier slepen wordt getoond als het geen ingebedde hoesillustratie bevat. Er kan een afbeelding worden toegevoegd met slepen en loslaten uit een browser of bestandsbeheerder en zal hier getoond worden. Afbeeldingsframes kunnen bewerkt worden of toegevoegd door dubbel te klikken op deze besturing.

Tag 3

Sommige bestanden kunnen meer dan twe tags hebben en een derde tagsectie is zichtbaar. De volgende bestandstypes kunnen zo'n Tag 3 sectie hebben:

  • MP3-bestanden kunnen een ID3v1.1 tag, een ID3v2 (2.3.0 or 2.4.0) tag en in de derde sectie een APE tag hebben. Zulke APE-tags worden gebruik voor opnieuw afspelen van informatie over versterking. In de sectie Tag 3 is deze informatie zichtbaar en de APE-tag kan verwijderd worden met de knop Verwijderen.

  • Het stuk RIFF INFO van WAV-bestanden is beschikbaar in de sectie Tag 3 omdat de sectie Tag 1 behoort bij ID3v1.1 tags en hun beperkingen behandeld. De Tag 2 wordt steeds gebruikt voor ID3v2.4.0 tags, die ook ondersteund worden voor WAV-bestanden, maar stukken RIFF INFO schijnen beter ondersteund te worden.

  • FLAC-bestanden gebruiken normaal Vorbis commentaar voor hun metagegevens. Er zijn echter FLAC-bestanden die ID3v1 en ID3v2 tags hebben, die zijn te vinden in de secties Tag 1 en Tag 3 secties. ID3 tags in FLAC-bestanden worden alleen ondersteund door TagLib, daarom moet de OggFlacMetadata-plug-in uitgeschakeld worden in het tabblad Plug-ins van de instellingen.

De GUI-besturing werkt op dezelfde manier als in de sectie Tag 2.

Framelijst

Kid3 kan de meeste frames voor alle ondersteunde bestandstypen bewerken. Sommige frames worden gebruikt met geünificeerde namen, zodat ze uitgewisseld kunnen worden tussen bestanden met verschillende formaten. Frames die niet geünificeerd zijn kunnen gebruikt worden als formaatspecifieke frames.

Tabel 3.1. Mapping van geünificeerde frametypes naar verschillende formaten

UnifiedID3v2.3ID3v2.4MP4ASFVorbisRIFF
TitelTIT2TIT2©namTitelTITELINAM
ArtiestTPE1TPE1©ARTAuteurARTIESTIART
AlbumTALBTALB©albWM/AlbumTitelALBUMIPRD
CommentaarCOMMCOMM©cmtBeschrijvingCOMMENTAARICMT
DatumTYERTDRC©dayWM/JaarDATUMICRD
TracknummerTRCKTRCKtrknWM/TrackNummerTRACKNUMMERIPRT of ITRK
GenreTCONTCON©genWM/GenreGENREIGNR
AlbumartiestTPE2TPE2aARTWM/AlbumArtiestALBUMARTIEST 
ArrangeurIPLSTIPLARRANGEURWM/ProducentARRANGEURIENG
AuteurTOLYTOLYAUTEUR AUTEUR 
BPMTBPMTBPMtmpoWM/BeatsPerMinuteBPMIBPM
CatalogusnummerTXXX:CATALOGUSNUMMERTXXX:CATALOGUSNUMMER  CATALOGUSNUMMER 
CompilatieTCMPTCMPcpil COMPILATIE 
ComponistTCOMTCOM©wrtWM/ComponistCOMPONISTIMUS
DirigentTPE3TPE3DIRIGENTWM/DirigentDIRIGENT 
CopyrightTCOPTCOPcprtCopyrightCOPYRIGHTICOP
BeschrijvingTIT3TIT3beschrWM/OndertitelBeschrijvingBESCHRIJVING 
SchijfnummerTPOSTPOSschijfWM/DeelVanSetSCHIJFNUMMER 
Gecodeerd-doorTENCTENC©encWM/GecodeerdDoorGECODEERD-DOORITCH
Instellingen voor coderingTSSETSSE©tooWM/CoderinginstellingenCODERINGSINSTELLINGENISFT
Tijd van codering TDEN WM/TijdVanCoderingTIJDVANCODERINGIDIT
GroeperingGRP1GRP1©grp GROEPERING 
Initiële sleutelTKEYTKEY WM/InitiëleSleutelINITIËLESLEUTEL 
ISRCTSRCTSRCISRCWM/ISRCISRCISRC
TaalTLANTLANTAALWM/TaalTAALILNG
Maker liedtekstTEKSTTEKSTLIEDTEKSTMAKERWM/SchrijverLIEDTEKSTMAKERIWRI
LiedtekstUSLTUSLT©lyrWM/LiedtekstLIEDTEKST 
MediaTMEDTMEDBRONMEDIUM BRONMEDIUMIMED
Stemming TMOO WM/StemmingSTEMMING 
Originele albumTOALTOALORIGINEELALBUMWM/OrigineelAlbumTitelORIGINEELALBUM 
Originele artiestTOPETOPEORIGINELEARTIESTWM/OrigineleArtiestORIGINELEARTIEST 
Oorspronkelijke datumTORYTDORORIGINELEDATUMWM/OrigineleUitgaveJaarORIGINELEDATUM 
UitvoerderIPLSTMCLUITVOERDER UITVOERDERISTR
AfbeeldingAPICAPICcovrWM/AfbeeldingMETAGEGEVENS_BLOK_AFBEELDING 
UitgeverTPUBTPUBUITGEVERWM/UitgeverUITGEVERIPUB
WaarderingPOPMPOPMrenteWM/GedeeldeGebruikersWaarderingWAARDERINGIRTD
Land van uitgaveTXXX:UITGAVELANDTXXX:UITGAVELAND  UITGAVELANDICNT
Uitgiftedatum TDRLRELEASEDATE (datum van uitgifte) RELEASEDATE (datum van uitgifte) 
RemixerTPE4TPE4REMIXERWM/GewijzigdDoorREMIXERIEDT
Sorteervolgorde albumTSOATSOAsoalWM/SorteervolgordeAlbumALBUMSORT 
Sorteervolgorde albumartiestTSO2TSO2soaa ALBUMARTISTSORT 
Sorteervolgorde artiestTSOPTSOPsoarWM/SorteervolgordeArtiestARTISTSORT 
Sorteervolgorde componistTSOCTSOCsoco COMPOSERSORT 
Op naam sorterenTSOTTSOTsonmWM/SorteervolgordeTitelTITLESORT 
Ondertitel TSSTONDERTITELWM/OndertitelONDERTITELPRT1
WebsiteWOARWOARWEBSITEWM/AuteurURLWEBSITEIBSU
WerkTIT1TIT1©wrkWM/BeschrijvingInhoudGroepWERK 
WWW van audiobestandWOAFWOAF WM/AudioBestandURLWWWAUDIOFILE 
WWW van audiobronWOASWOAS WM/AudioBronURLWWWAUDIOSOURCE 

Opmerkingen betreffende de mappings naar geünificeerde framenamen:

  • Het aantal geünificeerde framenamen is beperkt door het feit dat een zinvolle mapping mogelijk zou moeten zijn voor alle ondersteunde bestandsformaten. De meeste tags ondersteunen frames met willekeurige namen; deze zullen gebruikt worden als geen specifiek frame beschikbaar is (bijv. de namen in hoofdletters in de kolom MP4). Als zulke mogelijkheden niet bestaan, zouden sommige typen frames niet ondersteund worden voor het formaat, bijv. auteur end uitvoerder voor ASF (WMA).

  • De mappings zijn niet willekeurig gekozen, ze zijn gericht op het gebruik van de frames in andere toepassingen en apparaten. Dus het ID3v2 frame "TPE2 - Band/orchestra/accompaniment" suggereert niet zijn gebruik als albumartiest, maar dit wordt algemeen gebruikt. De actuele betekenis voor ID3v2 aan de andere kand is de reden waarom dit frame wordt gebruikt voor het orkest bij importeren (bijv. uit Discogs), hoewel dit een beetje vreemd lijkt voor andere tagformaten.

  • De mappings zijn niet altijd bijectief. Dus ID3v2.3 gebruikt een IPLS-frame voor zowel arrangeur als uitvoerder. Bij terug lezen worden beide frames getoond als "Arrangeur".

  • De frames arrangeur en uitvoerder gebruiken een specifiek formaat voor hun inhoud: "betrokkenheid 1|betrokkene 1|betrokkenheid 2|betrokkene 2|...", bijvoorbeeld "Chorus Master|Ernst Dunshirn|Soprano Vocals|Anna Netrebko". Dit zal IPLS (ID3v2.3) of TIPL/TMCL (ID3v2.4) frames aanmaken met een tekenreekslijst in het gespecificeerde formaat (het teken "|" wordt gebruikt als een scheidingsteken tussen de tekenreeksen). Waarden in dit formaat zijn ook gezet bij importeren van gegevens uit servers die deze informatie bieden.

  • Om expliciet een specifieke framenaam te gebruiken die in conflict is met een geünificeerde framenaam, zet er een uitroepteken voor. Bijvoorbeeld toevoegen van een frame met type "Media" aan een Vorbis commentaar zal een frame aanmaken met de naam "SOURCEMEDIA" vanwege het geünificeerde type mapping. Om een frame toe te voegen met de naam "MEDIA" en niet "SOURCEMEDIA", gebruik "!MEDIA" om de expliciete naam af te dwingen.

  • Als u een frame nodig hebt die niet in deze lijst zit, dan hebt u nog steeds de mogelijkheid om willekeurige namen in te voeren met de knop Toevoegen. Vaak gebruikte framenamen kunnen toegevoegd worden aan de Aangepaste frames in de configuratie van Tags en zullen dan beschikbaar zijn in de Snelle toegang frames.

Gesynchroniseerde liedtekst en tijdcodes van gebeurtenissen

Voor informatie gesynchroniseerd met de geluidsgegevens is een specifieke bewerker beschikbaar. Deze frames worden ondersteund voor ID3v2.3.0 en ID3v2.4.0 tags. Om zo'n frame toe te voegen moet de specifieke framenaam worden geselecteerd in de lijst die verschijnt wanneer op de knop Toevoegen wordt geklikt - respectievelijk Gesynchroniseerde liedteksten of Tijdcodes van gebeurtenissen. De bewerker is hetzelfde voor beide typen, allen voor de tijdcodes van gebeurtenissen is een voorgedefinieerde set van gebeurtenissen beschikbaar terwijl voor de gesynchroniseerde liedteksten, er tekst moet worden ingevoerd. In het volgende wordt gesynchroniseerde liedteksten uitgelegd.

Een bestand met een ID3v2 tag is geselecteerd, de bewerker van liedteksten is gestart met Toevoegen en Gesynchroniseerde liedteksten is geselecteerd. Voor een bestaand frame gesynchroniseerde liedtekst wordt het geselecteerd wanneer op Bewerken wordt geklikt. De afspeler is automatisch geopend met het huidige bestand zodat het bestand afgespeeld en gepauzeerd kan worden om liedtekst te synchroniseren.

De instellingen bovenaan de SYLT bewerker hoeven normaal niet te worden gewijzigd. Als de liedtekst tekens bevat die niet aanwezig zijn in de tekenset Latin 1, is het wijzigen van de tekstcodering naar UTF16 (of UTF8 voor ID3v2.4.0) te adviseren. Voor Engelse liedtekst en maximale compatibiliteit zou ISO-8859-1 moeten worden gebruikt.

De sectie Liedtekst heeft bovenaan vijf knoppen. Toevoegen zal een nieuw tijdstip in de tabel toevoegen. De tijd wordt genomen van de positie van de afspeler, dus een item toevoegen tijdens afspelen van de track zal een regel voor de huidige positie van afspelen toevoegen. De tijdstippen in de tabel moeten chronologisch geordend zijn, de rij zal overeenkomstig ingevoegd worden. Items met een ongeldige tijd worden op een speciale maniet behandeld: Als de nu geselecteerde rij een ongeldige tijd bevat zal zijn tijdstip vervangen worden door de huidige tijd in plaats van het toevoegen van een nieuwe rij. Als de huidige tijd niet geldig is zal de eerst rij met een ongeldige tijd worden gebruikt als aanwezig. Dit gedrag zou toevoegen van tijdstippen moeten faciliteren als de liedtekst al in de tabel is maar de tijdstippen ontbreken (wat het geval is bij importeren van niet gesynchroniseerde liedtekst). merk op dat de ongeldige tijd wordt gerepresenteerd as 00:00.00, d.w.z. hetzelfde als de tijd aan het absolute begin van de track, die niet ongeldig is. Om een tijd ongeldig te maken, druk op de toets Delete of gebruik Wissen uit het contextmenu. Nieuwe rijen invoegen met Rij invoegen uit het contextmenu of aangemaakt bij importeren van niet gesynchroniseerde liedtekst met Uit klembord of Importeren bevatten ook ongeldige tijdstippen. Rijen in de tabel kunnen verwijderd worden door te klikken op de knop Verwijderen of door Rijen verwijderen te gebruiken uit het contextmenu.

Gesynchroniseerde liedtekst kan geïmporteerd worden uit een bestand met Importeren. Het verwachte formaat is eenvoudig of verbeterde LRC. Als het geselecteerde bestand geen vierkant haakje in de eerste regel bevat, wordt er verondesteld dat het een eenvoudig tekstbestand is met niet gesynchroniseerde liedtekst. De regels uit zo'n bestand worden dan geïmporteerd met ongeldige tijdstippen. De tijdinformatie kan toegevoegd worden met de knop Toevoegen of door handmatig invoeren. Het is ook mogelijk liedtekst te importeren via kopiëren-plakken met Uit klembord. Gesynchroniseerde liedtekst kan geschreven worden naar LRC-bestanden met Exporteren. Merk op dat alleen items met geldige tijdstippen geëxporteerd zullen worden en dat de items gesorteerd zullen zijn op tijden. Items met een ongeldige tijd zullen ook niet opgeslagen worden in het SYLT-frame, ga dus na dat alle tijdinformatie is ingevoegd alvorens de dialoog te verlaten.

De ID3-specificatie suggereert een tijdstempel voor elke lettergreep. De meeste spelers ondersteunen echter de opsplitsing in een regel of zin. Om beide soorten van gebruik te ondersteunen volgt Kid3 dezelfde conventies als de SYLT-bewerker. Van tekst die is ingevoerd in de tabel wordt aangenomen te beginnen op een nieuwe regel tenzij dit begint met een spatie of a minteken. Uitzonderingen op deze regel zijn mogelijk door een regel te beginnen met een underscore ('_') om voortzetting af te dwingen of een hekje-teken ('#') om een nieuwe regel af te dwingen. Deze escape-tekens worden niet opgeslagen binnen het SYLT-frame. Binnen het SYLT-frame beginnen nieuwe regels met een teken line-feed (hex 0A) terwijl voortzettingen dat niet doen. Bij lezen van SYLT-frames controleert Kid3 of het eerste item begint met een line-feed. Als dat niet het geval is wordt aangenomen dat alle items nieuwe regels zijn en dat geen lettergreepvoortzettingen worden gebruikt.

Terwijl de track wordt afgespeeld wordt de rij behorende bij de nu spelende positie geaccentueerd, zodat de juistheid van de synchronisatie-informatie geverifieerd kan worden. Als een offset toegevoegd moet worden aan een of meer tijdstempels, dan kan dat gedaan worden met het contextmenu Offset toevoegen. Negatieve waarden kunnen gebruikt worden om de tijd te verminderen. Met Naar positie spoelen in het contextmenu is het mogelijk om de afspeelpositie op de tijd van de geselecteerde rij in te stellen.

Aanbevolen procedure om nieuwe gesynchroniseerde liedtekst toe te voegen

  • Haal de niet gesynchroniseerde liedtekst op, bijv. met LiedtekstIngebedde liedtekst uit het contextmenu van de bestandenlijst.

  • Kopieer de niet gesynchroniseerde liedtekst naar het klembord, ga dan naar de rij Liedtekst in de frametabel en druk op Ctrl+C.

  • Voeg een gesynchroniseerd liedtekstframe toe (Toevoegen..., Gesynchroniseerdt liedtekst, OK), klik op Uit klembord.

  • Nu staan alle regels uit de niet gesynchroniseerde liedtekst in de tabel, alle tijdstippen zijn ongeldig (0:0:0.00). U kunt lege items van te voren verwijderen.

  • Begin met het afspelen van de song door te klikken op de afspeelknop in de afspeelwerkbalk onderaan het hoofdvenster.

  • Wanneer de volgende liedtekstregel met een ongeldig tijdstip komt, klik op Toevoegen of druk op Alt+A, het tijdstip zal worden bijgewerkt.

  • Ga zo hiermee door totdat alle tijdstippen zijn ingesteld. Als u iets mist, stop het afspelen en wis het tijdstip met de toets Delete of door deze te selecteren en Wissen te gebruiken uit het contextmenu. Om afspelen te hervatten vanaf een gegeven tijdstip, gebruik Naar positie zoeken uit het contextmenu.

Hoofdstukken in MP4-bestanden

MP4 audioboeken hebben typisch een .m4b extensie en zijn tamelijk groot omdat ze alle hoofdstukken in een enkel bestand bevatten. Om in zulke bestanden te navigeren, kunnen ze hoofdstukmarkeringen bevatten, die bewerkt kunnen worden in Kid3 in een pseudo "Hoofdstukken" frame met gebruik van dezelfde bewerker die gebruikt wordt voor gesynchroniseerde liedteksten. Merk echter op dat deze functie alleen beschikbaar is met de plug-in Mp4v2Metadata, ga dus na dat deze is geactiveerd en boven de plug-in TaglibMetadata in het tabblad Plug-ins van de instellingen staat als u MP4-hoofdstukken moet bewerken.