Capítol 2. Ús del Trojitá

El Trojitá permet llegir, escriure, organitzar, cercar i enviar correus electrònics. Si teniu un compte de correu electrònic IMAP, el Trojitá us permetrà accedir-hi i utilitzar-lo. IMAP és un protocol que permet que el vostre correu romangui al servidor, en lloc de descarregar-lo a la vostra màquina local. No obstant això, el Trojitá de fet descarrega parts dels vostres missatges per comoditat. En la dècada de 1990, la majoria de les persones utilitzaven bústies POP3, i el seu programari de correu electrònic descarregava tots els seus missatges, eliminant-los del servidor. El desavantatge era que si s'utilitzava qualsevol altre ordinador, els vostres missatges no estaven disponibles. IMAP resol aquest problema mantenint el correu al servidor. El programari que utilitzeu a l'ordinador/mòbil simplement emet instruccions («respon a aquest correu electrònic», «mostra aquest correu electrònic», etc.) perquè el servidor les executi.

Primer necessiteu un compte IMAP. Hi ha molts proveïdors; FastMail n'és un; Tuffmail i Pobox en són altres. El servei Gmail de Google proporciona accés IMAP al vostre compte de Gmail (Outlook i altres no). I si el gestor del servidor Exchange de Microsoft® l'ha configurat, també podeu accedir a l'Exchange a través d'IMAP. Si teniu un compte IMAP, tot el que us caldrà és un nom d'usuari i una contrasenya perquè hi accedeixi el Trojitá.

Tingueu en compte que no tots els proveïdors IMAP són iguals i alguns ofereixen un servei que és lent fins a la frustració. El servidor Exchange de Microsoft® també es diu que és una mica lent. Si trieu un bon proveïdor i feu servir programari ràpid, us sorprendreu d'una experiència ben agradable.

Configuració del vostre compte IMAP

Primer, feu clic a la pestanya General del quadre Arranjament. Afegiu el vostre compte IMAP com un compte nou, utilitzant aquests paràmetres:

  • Nom real: el nom que voleu mostrar en els vostres correus (el vostre nom i cognoms)

  • Correu electrònic: la vostra adreça electrònica

  • Organització: el nom de la vostra empresa o organització (opcional)

  • Signatura: qualsevol text que vulgueu que aparegui a la part inferior dels vostres correus, com el nom de la web o un eslògan

Aquests paràmetres esdevenen una identitat, i se'n poden tenir diverses, per exemple, si voleu que alguns dels vostres correus són de part d'una llista de correu on els vostres missatges haurien de ser diferents (una línia de signatura diferent, per exemple). No obstant això, en l'actualitat, el Trojitá encara no permet diversos comptes IMAP (és a dir, utilitzar amb múltiples servidors).

A continuació, afegiu els paràmetres de connexió necessaris per a accedir al vostre compte.

  • Mètode: trieu SSL, si el proveïdor ho requereix. En cas contrari, trieu «TCP» per a una connexió que comença sense encriptar i es pot actualitzar a encriptació mentre es connecta. I si el proveïdor us requereix que feu aquesta actualització a l'encriptació, activeu «Porta a terme l'ordre STARTTLS» per a assegurar que es faci. El «Procés local» és per a usuaris avançats que, per exemple, estan connectant amb el proveïdor a través d'un altre agent SSH (en aquest cas cal posar alguna cosa com ssh imap.provider.org dovecot --exec-mail imap). En general, TCP o SSL són les dues opcions més probables.

  • Servidor IMAP: és el servidor del vostre proveïdor (p. ex. mail.host.com)

  • Port: aquest paràmetre s'ha de canviar automàticament depenent del que introduïu a «Servidor IMAP». Normalment és 143 per a connexions no encriptades i 993 per a connexions SSL.

  • Nom d'usuari: el vostre nom d'usuari

  • Contrasenya: la vostra contrasenya. Actualment, el Trojitá emmagatzema el nom d'usuari i la contrasenya en un fitxer de text pla al vostre ordinador. No és segur! Si això us preocupa, deixeu el camp de la contrasenya en blanc, i el Trojitá us demanarà una vegada la contrasenya i la mantindrà en memòria fins que sortiu de l'aplicació.

  • Comença en el mode desconnectat:

  • Capacitats de llista negra: el Trojitá s'esforça per complir els estàndards. Però alguns servidors que anuncien el compliment de les normes no ho són. Si esteu al corrent d'algunes característiques que el vostre proveïdor anuncia però que en realitat no proporciona, informar-les aquí permet al Trojitá ignorar-les educadament.

La pestanya del mode Desconnectat és on configureu la capacitat del Trojitá per a emmagatzemar còpies locals de missatges al vostre servidor. L'avantatge de desar una còpia localment és òbvia: es pot accedir més tard sense tornar a connectar. Els desavantatges inclouen omplir el disc dur local i, per descomptat, el risc de seguretat si algú mai examina el vostre ordinador. De manera predeterminada, el Trojitá emmagatzema les còpies locals indefinidament, però aquí podeu triar si preferiu emmagatzemar-les fins a un nombre determinat de dies, o no emmagatzemar-les en absolut. Tingueu en compte que el codi per a netejar la memòria cau de missatges encara no s'ha implementat, de manera que en l'actualitat haureu d'assumir que la memòria cau de missatges no s'eliminarà.

La pestanya SMTP és on configureu l'enviament de correu electrònic.

  • Mètode: trieu SMTP per a connexions no encriptades, o «SMTP segur» si preferiu (i el vostre proveïdor accepta) el correu enviat a través de SSL. Si trieu «Local compatible amb el Sendmail» el Trojitá simplement passarà el vostre correu a l'aplicació Sendmail que s'executa al vostre ordinador local (i si no en teniu cap, fracassarà). Triar aquesta opció requereix que especifiqueu els paràmetres del Sendmail per utilitzar el vostre Sendmail local.

  • Servidor SMTP: el nom del servidor al qual s'ha d'enviar el vostre correu.

  • Port: aquest paràmetre ha de canviar automàticament depenent del que trieu a «Mètode». Típicament, és 587 per a correu sense encriptar, i 465 per a correu enviat sobre SSL.

  • Executable del Sendmail: només és necessari si heu triat «compatible amb el Sendmail local» com a mètode. Si és així, aquí hauríeu de posar qualsevol ordre que sigui necessària perquè el missatge s'enviï a l'aplicació local de Sendmail. El valor per defecte és «sendmail -bm -oi», però si la vostra configuració local no és estàndard, haureu d'ajustar aquest paràmetre de manera apropiada.

  • StartTLS: activeu aquesta casella si el vostre proveïdor necessita una connexió TLS per a enviar correu encriptat (això no és el mateix que utilitzar SSL escollint «SMTP segur» com a mètode anterior).

  • Autenticació SMTP: si cal introduir un nom d'usuari i una contrasenya per a enviar correu, activeu aquesta casella. Actualment, gairebé sempre s'ha de fer, ja que en cas contrari els generadors de correu brossa envien missatges no desitjats a través del servidor.

  • Nom d'usuari: el vostre nom d'usuari.

  • La vostra contrasenya.

  • Desa el correu sortint: si activeu aquesta casella, el Trojitá desarà una còpia de cada correu que envieu. Aquesta ha estat la configuració predeterminada per a tots els programes de correu electrònic des de fa tant de temps que poca gent sap que és possible no fer-ho!

  • Nom de la carpeta d'enviats: si decidiu mantenir una còpia local del correu enviat, trieu en quina carpeta us agradaria guardar-la.

  • Envia amb BURL: l'extensió BURL és una extensió de l'estàndard IMAP, implementat el 2006, així que no tots els servidors disposen del servei. Imagineu que teniu un correu electrònic enorme a la vostra bústia d'entrada amb un adjunt, i voleu reenviar aquest missatge. La forma normal requereix que el vostre client IMAP baixi aquest missatge enorme i després el reenviï (amb dues transferències grans de xarxa). L'extensió BURL us permet enviar aquest missatge sense haver de descarregar-lo primer. Si el vostre proveïdor permet BURL, val la pena seleccionar aquesta opció.