Actualitzar els preus

Hi ha dues maneres d'actualitzar els preus de les inversions. Podreu introduir manualment el preu o fer que el KMyMoney l'obtingui des del web.

Actualitzar manualment els preus

Podreu introduir els preus de les inversions utilitzant el mateix Editor de preus que l'utilitzat per a les divises.

Cotització en línia dels preus

El KMyMoney té la capacitat de baixar els últims preus per als títols i divises mitjançant el web.

Com funcionen les cotitzacions en línia

A petició vostra, el KMyMoney cercarà a una pàgina del web que conté l'últim preu per a cada títol. De manera predeterminada, els preus s'obtenen des de finance.yahoo.com i estan subjectes als termes i condicions d'aquest lloc.

La cerca en línia de les cotitzacions utilitza el símbol comercial del títol per a trobar el preu. Per tant, és important establir el símbol correcte. Yahoo admet accions des de la majoria dels principals mercats mundials, de manera que en general només es tracta de trobar el símbol correcte. Per exemple, TietoEnator cotitza en el mercat de valors de la Borsa d'Estocolm, i el seu símbol de Yahoo és TIEN.ST.

Per a trobar el símbol comercial d'un títol admès per Yahoo, feu servir la característica «Cerca de símbols» a finance.yahoo.com.

Assignar una font de cotització

Per a obtenir les cotitzacions en línia dels preus, primer haureu d'habilitar-ho per a cada títol o divisa que vulgueu actualitzar, establint una «Font per a la font de cotització en línia». Aquest és el nom del servei des del qual s'haurà d'obtenir la cotització. El KMyMoney es distribueix amb diverses fonts per a triar. Yahoo és la font predeterminada recomanada, i hauria de funcionar per a la majoria de les inversions i totes les divises.

Per a assignar una font de cotització a una inversió, navegueu fins a la vista del resum de les inversions per al compte que manté el títol. Editeu el títol fent clic dret i seleccionant Edita la inversió.... A l'Assistent per als detalls de la inversió, feu clic a Següent dues vegades, per a la secció Actualització en línia. A la llista desplegable Font en línia, escolliu la font en línia segons les vostres necessitats.

Les versions del KMyMoney que comencen amb 0.9 contenen una implementació per al paquet Finance::Quote per a obtenir les cotitzacions en línia. Això està pensat principalment com un avantatge per a aquells usuaris que converteixen des del paquet financer GnuCash, el qual l'utilitza com el seu mètode natiu. Si seleccioneu aquesta opció, hauria d'aparèixer una llista diferent de fonts, les admeses per Finance::Quote. Si la llista està buida, indicarà que el paquet no es troba correctament instal·lat. Vegeu el lloc web a http://finance-quote.sourceforge.net per a obtenir més informació.

Ajustar una cotització

Algunes fonts en línia no informen del preu en una quantitat base (p. ex., EUR) sinó en una fracció (p. ex., Cent -cèntims-). Emprar aquesta informació com a preu produirà valors incorrectes per a les inversions.

Si aquest és el cas de la font en línia, podreu utilitzar el camp Factor per a introduir un factor d'ajust. Per a l'exemple esmentat, el factor serà 0,01.

El camp Factor només estarà disponible si heu seleccionat una Font de cotització.

Obtenir les cotitzacions

En general, actualitzareu el preu de tots els títols i divises com a una sola operació. Trieu l'element de menú EinesActualitza la cotització dels valors i divises... perquè aparegui el diàleg de cotitzacions en línia dels preus. Premeu Actualitza-ho tot per a obtenir la cotització de tots els títols i divises en el fitxer del KMyMoney.

Actualitzant en línia la cotització dels valors i divises

Afegir o editar les fonts de cotització

No es recomana afegir o editar les fonts de cotització a ningú excepte l'usuari més tècnic. Haureu de sentir-vos còmode llegint HTML i escrivint expressions regulars complexes. Si això no us sona, us recomanem escriure a la llista de desenvolupadors si no funciona cap de les fonts de cotització. De manera ideal, indiqueu-nos una pàgina web on es puguin obtenir aquestes cotitzacions. A més, podreu consultar amb els membres del Fòrum de la comunitat KDE per al KMyMoney, ja que podrien tenir disponible una solució per a les vostres necessitats.

Si us sentiu preparat per al desafiament, així és com funciona. Les fonts de cotització estan contingudes al diàleg de configuració. Trieu l'element de menú ArranjamentConfigura el KMyMoney.... Des d'allà, aneu a la secció Cotitzacions en línia. Trieu una font existent per a editar o creeu-ne una de nova. En acabar amb els canvis, assegureu-vos de prémer el botó Actualitza abans de sortir del diàleg. Cal tenir en compte que els canvis no es desaran de manera predeterminada.

El primer a considerar en una font de cotització en línia és l'URL. Aquest serà la pàgina que s'obté des del web. Veureu un %1 a totes les fonts i un %2 a les fonts de divises. Per a les inversions, %1 se substitueix pel símbol comercial. Per a les divises, %1 se substitueix per la divisa d'origen i %2 se substitueix per la divisa de destinació. S'obtindrà aquest URL, s'eliminaran totes les etiquetes HTML (opcional) i aquest fitxer esbudellat s'enviarà a l'analitzador de pàgines.

Recordeu que l'URL també podrà ser un fitxer: l'URL, el qual el cercador de cotitzacions prendrà com a camí a un script executable. Li passarà tots els arguments de la línia d'ordres que hàgiu especificat i alimentarà la sortida estàndard a l'analitzador de la pàgina. Per exemple, teniu un script anomenat getquote.sh que conté una lògica personalitzada per a les cotitzacions, prenent el símbol com a únic paràmetre. L'URL serà «file:/camí/al/getquote.sh %1».

L'analitzador de la pàgina cercarà un símbol, una data i un preu. Les expressions regulars li indicaran com extreure aquests elements de la pàgina. Reviseu la documentació de la classe QRegularExpression per a conèixer la sintaxi exacta de les expressions regulars utilitzades pel KMyMoney. Cal que hi hagi exactament una expressió de captura, entre parèntesis, a cada camp «regexp». El format de la data li indicarà a l'analitzador de la data l'ordre any, mes i dia. Aquest format de la data sempre haurà de tenir el format «%x %x %x». on «x» serà «a», «m» o «d». L'analitzador de dates és molt intel·ligent. «%M %d %i» analitzarà el «31 de desembre de 2005» amb tanta facilitat com «12/31/05». Els anys amb dos dígits s'interpretaran com en l'interval des de 1950 fins a 2049.