Capítol 2. Sessions i projectes: Els fonaments del KDevelop

En aquesta secció repassarem alguna de la terminologia de la forma en què el KDevelop veu el món i com treballa de forma estructurada. En concret, presentarem el concepte de sessions i projectes, i explicarem com podeu configurar els projectes en els quals voleu treballar des del KDevelop.

Terminologia

El KDevelop té el concepte de sessions i projectes. Una sessió conté tots els projectes que tenen alguna cosa a veure entre si. Per als exemples que segueixen, s'assumeix que sou el desenvolupador tant d'una biblioteca com de l'aplicació que la utilitza. Podeu pensar primer en les biblioteques del KDE i després en el KDevelop. Un altre exemple: Diguem que sou un hacker del nucli Linux®, però també esteu treballant en un controlador de dispositiu per a Linux® que encara no ha estat fusionat a l'arbre del nucli.

De manera que prenent l'últim com a exemple, tindríeu una sessió al KDevelop que té dos projectes: el nucli Linux® i el controlador de dispositiu. Heu d'agrupar-los en una sola sessió (en lloc de tenir dues sessions amb un sol projecte cadascuna), ja que serà útil per a poder veure les funcions del nucli i l'estructuració de les dades al KDevelop sempre que escriviu codi font pel controlador -p. ex., per a obtenir la funció del nucli i els noms de les variables expandides automàticament, o per a poder veure la documentació d'aquesta funció del nucli mentre pirategeu el controlador del dispositiu-.

Ara imagineu-vos que també sou un desenvolupador del KDE. Llavors tindríeu una segona sessió que conté el KDE com un projecte. Es podria, en principi, tenir una sola sessió per a tot això, però no hi ha cap motiu real: en el vostre treball al KDE, no cal accedir a les funcions del nucli o als controladors de dispositiu -i no voleu que els noms de les classes del KDE s'expandeixin automàticament mentre treballeu en el nucli de Linux®-. Finalment, la construcció d'algunes de les biblioteques del KDE és independent de tornar a compilar el nucli de Linux® (el qual sempre que compileu el controlador del dispositiu també seria bo tornar a compilar el nucli de Linux® si també s'han canviat alguns dels fitxers de capçalera del nucli).

Finalment, un altre ús per a les sessions és si treballeu tant en la versió de desenvolupament d'un projecte, així com en una branca d'aquest: en aquest cas, no voleu que el KDevelop confongui les classes que pertanyen a la línia principal i les de la branca, de manera que tindreu dues sessions, amb el mateix joc de projectes, però des de directoris diferents (els quals es corresponen amb diferents branques de desenvolupament).