Capítol 1. Introducció

El KStars permet explorar el cel nocturn des de la comoditat de la vostra cadira d'ordinador. Proporciona una acurada representació gràfica del cel nocturn en qualsevol data de l'any, des de qualsevol emplaçament a la Terra. Es mostren 126.000 estrelles de fins a una magnitud de 9 (100 milions afegint-hi més catàlegs), 13.000 objectes del cel profund (catàlegs Messier, NGC i IC), tots els planetes, el Sol, la Lluna, centenars de cometes i asteroides, la Via Làctia, 88 constel·lacions i línies guia com la de l'equador celeste, l'horitzó i l'eclíptica.

No obstant això, el KStars és quelcom més que un simple simulador del cel nocturn. La pantalla proporciona una completa interfície per a un conjunt d'eines que us permetran aprendre una mica més sobre astronomia i el cel nocturn. Hi ha un menú emergent adjuntat a cada objecte mostrat, el qual presenta informació i accions específiques de l'objecte. Els centenars d'objectes inclouen enllaços a pàgines web amb informació i meravelloses imatges obtingudes pel telescopi espacial Hubble i altres observatoris.

Des del menú emergent de cada objecte, podeu carregar la seva finestra d'informació detallada, a on podreu examinar les dades posicionals de l'objecte i consultar una gran quantitat de bases de dades en línia per a dades astronòmiques professionals i referències literàries a sobre de l'objecte. Fins i tot podreu afegir els vostres propis enllaços d'Internet, a més d'imatges i notes, fent del KStars un frontal gràfic per a observar els vostres propis registres i anotacions astronòmiques.

La nostra eina Astrocalculadora proporciona accés directe a molts dels algorismes utilitzats internament pel programa, inclosos els convertidors de coordenades i les calculadores horàries.

Podeu planejar una sessió d'observació emprant la nostra eina Altitud en funció del temps, la qual representarà les corbes de moviment representant l'altitud en funció del temps per a qualsevol grup d'objectes. Això mateix, tot i que amb més detall, també us proporcionem una eina Què passa aquesta nit? per a resumir-vos què és el que podreu veure des del vostre emplaçament en qualsevol nit que indiqueu. Podeu afegir els vostres objectes favorits a la llista de desitjos per a observar utilitzant l'eina Planificador de l'observació, la qual us permetrà planificar les vostres sessions d'observació professionals. Per a veure com apareix l'objecte en l'ocular amb diferents telescopis i camps de visió, utilitzeu l'eina Simula la vista de l'ocular per a renderitzar una vista simulada del que veureu.

El KStars també proporciona un Visualitzador del sistema solar, el qual mostra la configuració actual de la majoria de planetes en el nostre sistema solar. També hi ha una Eina Llunes de Júpiter, la qual mostra les posicions de les quatre llunes més grans de Júpiter en funció del temps.

El nostre principal objectiu és el de fer del KStars una eina educativa interactiva per a l'aprenentatge de l'astronomia i del cel nocturn. Amb aquesta finalitat, el Manual del KStars inclou el Projecte AstroInfo, el qual consta d'una sèrie d'articles curts i interconnectats sobre temes astronòmics que poden explorar-se mitjançant el KStars. A més, el KStars inclou funcions de D-Bus que permeten escriure scripts complexos, fent del KStars un «motor de demos» potent per a ús en presentacions escolars o en la il·lustració general de temes astronòmics. D'altra banda, qualsevol eina de terceres parts o en un llenguatge que implementi el D-Bus, es pot emprar per a escriure poderosos scripts emprant l'API de D-Bus del KStars.

Habiliteu Totes les superposicions del cel de HiPS per a obtenir imatges d'alta resolució i visualitzar-les directament al mapa celeste. Podeu seleccionar des de nombrosos catàlegs compilats a partir de diferents missions basades en la Terra i l'espai. Aquestes característiques requereixen una connexió ràpida a Internet per a baixar les imatges. Les imatges s'emmagatzemaran a la memòria cau local per a reduir l'amplada de banda. Podeu optimitzar les opcions de l'emmagatzematge a la memòria cau per a obtenir un millor equilibri entre l'espai del disc i l'amplada de banda.

El KStars també és per als astrofotògrafs. Podreu controlar telescopis i càmeres emprant l'elegant i potent protocol INDI. L'Ekos permet molts telescopis populars incloent la família LX200 de Meade i els GPS de Celestron. També permet càmeres CCD, CMOS i DSLR populars d'astrofotografia, càmeres web i enfocadors automatitzats. Les ordres senzilles d'orientació/seguiment s'integren directament en el menú emergent del mapa celeste, i el plafó de control INDI proporciona un accés complet a totes les funcions del vostre telescopi. L'arquitectura client/servidor de l'INDI permet controlar qualsevol nombre de telescopis locals o remots emprant una única sessió del KStars. Per a usuaris avançats, el KStars proporciona l'Ekos, un paquet complet d'astrofotografia per al Linux, Mac i Windows. L'Ekos es basa en un entorn de treball modular extensible per a realitzar tasques comunes en astrofotografia. Això inclou GOTO altament precisos emprant un solucionador d'astrometria, amb capacitat per a mesurar i corregir els errors de l'alineació polar, capacitats d'enfocament automàtic i amb guiatge automàtic, i la captura d'una imatge individual o una pila d'imatges amb suport per a la roda de filtres, i suport per a rotors i cúpules. Les tasques complexes es poden programar i executar automàticament amb el programador de l'Ekos, tenint en compte les restriccions de prioritat, altitud, terreny, lluna i crepuscle. Podeu veure el progrés d'una sessió d'astrofotografia nocturna utilitzant el mòdul Analitza de l'Ekos i veure les imatges capturades utilitzant el visualitzador de FITS. L'Ekos es descriu al Capítol 5.

Estem molt interessats a rebre els vostres comentaris; si us plau, informeu d'errades o sol·licituds de característiques a la llista de correu del desenvolupament del KStars: . També podeu utilitzar l'eina d'informe d'errors automatitzada, accessible des del menú Ajuda.

Traducció: Anònim

Aquesta documentació està llicenciada d'acord amb les clàusules de la Llicència de Documentació Lliure de GNU.