Temps sideri

Harris, Jason

El temps sideri significa literalment «temps de l'estrella». El temps que estem habituats a emprar en les nostres vides és el temps solar. La unitat fonamental del temps solar és el dia: El temps que triga el Sol a viatjar 360 graus al voltant del cel, a causa de la rotació de la Terra. Les unitats més petites del temps solar simplement són divisions d'un dia:

  • 1/24 dia = 1 hora

  • 1/60 hora = 1 minut

  • 1/60 minut = 1 segon

Encara més, hi ha un problema amb el temps solar. Realment la Terra no gira 360 graus en un dia solar. La Terra està en òrbita al voltant del Sol i al llarg d'un dia, es mou aproximadament un grau de la seva òrbita (360 graus/365,25 dies d'una òrbita completa = gairebé un grau per dia). Així que, en 24 hores, la direcció cap al sol variarà més o menys en un grau. Per tant, la Terra haurà de girar 361 graus perquè existeixi la sensació que el Sol ha viatjat 360 graus al voltant del cel.

En astronomia, ens preocupa quant triga la Terra a girar respecte a les estrelles «fixes» i no en respecte al Sol. Pel que ens agradaria tenir una escala temporal que elimini la complicació de l'òrbita de la Terra al voltant del Sol, i que es dediqui exclusivament a determinar el que triga la Terra a girar 360 graus en respecte a les estrelles. Aquest període de rotació s'anomena dia sideri. Com a terme mitjà, és 4 minuts més curt que un dia solar, a causa del grau extra que la Terra ha de girar en un dia solar. En comptes de definir un dia sideri a 23 hores i 56 minuts, s'estableixen hores, minuts i segons sideris, que es corresponen a la mateixa fracció d'un dia com als seus homòlegs solars. Per tant, un segon solar = 1,00278 segons sideris.

El temps sideri és molt útil per a determinar a on estan les estrelles en un moment concret. El temps sideri divideix una rotació completa de la Terra en 24 hores sidèries; de manera similar, el mapa del cel està dividit en 24 hores d'ascensió recta. Això no és una coincidència, el temps sideri local (TSL) indica l'ascensió recta del cel que està passant en aquest moment el meridià local. Així que, si una estrella té una ascensió recta de 05 h 32 m 24 s, estarà en el meridià a la TSL=05:32:24. Més generalment, la diferència entre l'AR d'un objecte i el temps sideri local indica la distància que hi ha des de l'objecte fins al meridià. Per exemple, el mateix objecte a TSL=06:32:24 (una hora sidèria més tard), estarà a una hora d'ascensió recta a l'oest del meridià, el qual són 15 graus. Aquesta distància angular des del meridià és el que s'anomena l'angle horari de l'objecte.

Suggeriment

El temps sideri local és mostrat pel KStars en el Rètol informatiu del temps, amb l'etiqueta «TS» (haureu de «ressaltar» el rètol fent-hi doble clic per a veure l'hora sidèria). Cal tenir en compte que el canvi a segons sideris no està sincronitzat amb el canvi a segons de l'hora local i l'hora universal. De fet, si observeu els rellotges detingudament, notareu que efectivament els segons sideris són un xic més curts que els locals (TL) i els universals (TU).

Apunteu cap al Zenit (premeu Z o seleccioneu l'element de menú ApuntaZenit). El zenit és el punt en el cel al qual es mira «cap amunt» des de terra i és un punt del nostre meridià local. Cal tenir en compte que l'ascensió recta del zenit: és exactament la mateixa que la vostra hora sidèria local.