Kapitel 3. Kommandoreferens

Elementen i det grafiska användargränssnittet

Det grafiska gränssnittet i Kid3 är uppdelat i sex sektioner: Till vänster är fil- och kataloglistrutorna, och till höger finns sektionerna Fil, Tagg 1, Tagg 2 och Tagg 3 .

För att navigera mellan de olika sektionerna med tangentbordet, stöds flera snabbtangenter. I taggsektionerna är genvägarna aktiva när inte text redigeras eller när man är i den första kolumnen.

  • Alt+Vänsterpil: Gå till föregående sektion (Kommando+[macOS®)

  • Alt+Högerpil: Gå till nästa sektion (Kommando+]macOS®)

  • Ctrl+Skift+V: Från annan tagg

  • Ctrl+C: Kopiera

  • Ctrl+V: Klistra in

  • Skift+Delete: Ta bort

  • F2: Redigera

  • Insert: Lägg till

  • Delete: Ta bort

Fillista

Fillistan innehåller namnen på alla filerna i de öppnade katalogerna som motsvarar det valda filnamnsfiltret (oftast *.mp3 *.ogg *.opus *.dsf *.flac *.mpc *.aac *.m4a *.m4b *.m4p *.mp4 *.mp2 *.spx *.tta *.wv *.wma *.wav *.aiff *.ape). En enda eller flera filer kan markeras. För att inte markera någon fil, klicka på det tomma utrymmet efter listrutans poster. Markeringen bestämmer filerna som påverkas av de tillgängliga åtgärderna genom att använda knapparna som beskrivs nedan.

Förutom Namn kan andra kolumner med detaljerad filinformation visas, Storlek, Typ och Ändringsdatum. Kolumner kan döljas genom att avmarkera deras namn i listrubrikens sammanhangsberoende meny. Kolumnordningen kan ändras genom att dra och släppa dem. Sorteringsordningen kan ändras genom att klicka på kolumnrubriken.

Värdet på standardtaggarna kan också visas och redigeras i fillistans kolumner.

Till vänster om namnen kan en ikon visas: en skiva för att visa att filen har ändrats eller information om vilka taggar som finns (V1, V2, V1V2 eller NO TAG). Om filen inte ännu har lästs in visas ingen ikon.

Kataloger visas med en katalogikon. Om en katalog är öppnad, visas dess filer i ett hierarkiskt träd. Genom att markera filer i underkataloger, kan åtgärder utföras med filer i olika kataloger, vilket är användbart om musiksamlingen är organiserad med en katalog för varje artist som innehåller kataloger för album av artisten.

Genom att klicka med höger musknapp inne i fillistan visas en sammanhangsberoende meny med följande kommandon:

  • Expandera alla: Expanderar alla katalogträd (bara det aktuella trädet om skifttangenten hålls nere)

  • Dra ihop alla: Drar ihop alla katalogträd

  • Byt namn: Byter namn på en fil

  • Flytta till papperskorgen: Flyttar en fil till papperskorgen

  • Spela: Spelar upp en fil, se Spela. Om den markerade filen är en spellista, spelas filerna i spellistan.

  • Redigera: Redigera en spellista, se Redigera spellista.

  • Efterföljande alternativ är användarkommandon, som kan definieras under fliken Användaråtgärder i Anpassa Kid3. Uppspelning vid dubbelklick kan också aktiveras där.

    När Välj fil vid spela är aktiverat, väljs spåret som för närvarande spelas automatiskt i fillistan.

Redigera spellista

En spellista kan skapas tom eller med spåren i en katalog, se Skapa spellista. Spellistefilen skapas på ett sådant sätt att den kan redigeras genom att dubbelklicka eller genom att använda Redigera i fillistans sammanhangsberoende meny. En dialogruta med posterna i spellistan visas. Det är möjligt att öppna flera spellistor samtidigt.

Nya poster kan läggas till genom att dra och släppa från fillistan, en filhanterare eller en annan spellista. Om en post dras från en annan spellista flyttas eller kopieras den beroende på systemet. För att utföra den andra åtgärden, måste Skift-, Ctrl- eller Alt-tangenten användas (för att kopiera eller flytta på macOS®). Det är också möjligt att ordna om poster i spellistan med dra och släpp. Som alternativ kan poster flyttas genom att använda snabbtangenterna Ctrl+Skift+Uppåtpil och Ctrl+Skift+Neråtpil (på macOS® måste Kommando användas istället för Ctrl). En post kan tas bort med Delete-tangenten.

Observera följande: För att dra poster från fillistan, måste de hållas på vänster sida (nära ikonerna), samma gest på höger sida utför multipel markering, en sådan åtgärd är därmed fortfarande enkel att göra.

När en spellista har ändrats, ändringarna kan lagras genom att använda Spara eller kastas genom att använda Avbryt. När fönstret stängs, visas en bekräftelseruta om det finns osparade ändringar.

Spår som markeras i spellistan markeras automatiskt i fillistan, och därigenom blir det möjligt att redigera deras taggar.

För att utföra åtgärder för en spellista måste dess fil vara markerad i fillistan. Redigera i den sammanhangsberoende menyn ger dialogrutan beskriven i det här avsnittet, och Spela startar mediaspelaren med spåren i spellistan. Användaråtgärder kan gälla spellistor, exempelvis Exportera spellistekatalog, som kopierar filerna från en spellista till en katalog.

Kataloglista

Kataloglista innehåller namnet på katalogerna i den öppnade katalogen, förutom den aktuella (.) och den överliggande (..) katalogen. Den gör att man snabbt kan byta katalog utan att använda kommandot Öppna... eller dra och släpp.

Kolumnsynlighet, ordning och sortering kan ställas in som beskrivs i avsnittet om fillistan.

Fil

Visar information om kodningen (MP3, Ogg, Opus, DSF, FLAC, MPC, APE, MP2, MP4, AAC, Speex, TrueAudio, WavPack, WMA, WAV, AIFF), bithastighet, samplingsfrekvens, kanaler och filens längd.

Redigeringsraden Namn innehåller filens namn (om bara en enda fil är markerad). Om namnet ändras, ändras också filens namn när kommandot Spara används.

Kombinationsrutan Format och redigeringsraden innehåller formatet som ska användas när filnamnet genereras från den första eller andra taggen. Filnamnet kan använda godtyckliga tecken, till och med en katalogdel åtskild med ett snedstreck från filnamnet, men katalogen måste redan finnas för att namnbytet ska lyckas. Följande specialkoder används för att infoga taggvärden i filnamnet:

  • %s %{title} Titel (Låt)

  • %a %{artist} Artist

  • %l %{album} Album

  • %c %{comment} Kommentar

  • %y %{year} År

  • %t %{track} Spår (t.ex. 01)

  • %t %{track.n} Spår med fältbredd n (t.ex. 001 för %{track.3})

  • %T %{tracknumber} Spår (utan inledande nollor, t.ex. 1)

  • %g %{genre} Genre

  • %{ignore} Ignoreras när taggar genereras från filnamnet

Formatkoderna är inte begränsade till exemplen som ges ovan. Alla ramnamn kan användas, exempelvis gemensamma ramnamn som %{albumartist}, %{discnumber.1}, %{bpm} eller formatspecifika namn såsom %{popm}.

Det är möjligt att lägga till strängar i början eller slutet av en formatkod genom att lägga till den i dubbla citationstecken inne i en formatkods klammerparenteser. Strängarna läggs bara till i resultatsträngen om formatkoden ger ett värde som inte är tomt. Om filnamnet exempelvis både ska innehålla titeln och undertiteln, skulle man kunna använda %{title} [%{subtitle}] i formatsträngen. Men det skulle resultera i en sträng som slutar med [] om undertitel saknas i en fil. För att utelämna hakparenteserna om det inte finns någon undertitel, måste %{title}%{" ["subtitle"]"} användas istället. Det utelämnar hakparenteserna, det inledande mellanslaget och undertiteln om det inte finns någon undertitel.

Listan med tillgängliga format kan redigeras i dialogrutan som visas när knappen Filnamn från tagg klickas under fliken Fil i inställningarna.

En andra kombinationsruta Format (med neråtpil) används för att generera taggarna från filnamnet. Om filnamnsformatet inte motsvarar mönstret, provas ett antal andra ofta använda format.

Vissa ofta använda filnamnsformat är redan tillgängliga i kombinationsrutan, men det är också möjligt att skriva in några specialformat på redigeringsraden.

Listan med tillgängliga format kan redigeras i dialogrutan som visas genom att klicka på knappen Tagg från filnamn under fliken Fil i inställningarna.

Internt byggs ett reguljärt uttryck från formatkoderna. Om avancerade reguljära uttryck krävs, kan formatet för att generera taggarna från filnamnen anges som ett fullständigt reguljärt uttryck med infångning som föregås av formatkoderna, t.ex. för att extrahera spårnumren utan borttagning av inledande nollor, ett format som "/%{track}(\d+) %{title}(.*)" kunna användas.

Från: Tagg 1, Tagg 2: Ställer in filnamnet genom att använda det valda formatet och den första taggen eller den andra taggen.

Till: Tagg 1, Tagg 2: Taggarna ställs in från filnamnet. Först används formatet angivet i Format. Om det befintliga filnamnet inte motsvarar formatet, provas följande format:

  • Artist - Album/Spår Låt

  • Album/Spår - Artist - Låt

  • /Artist - Album - Spår - Låt

  • Album/Artist - Spår - Låt

  • Album/Artist - Låt

  • Artist/Album/Spår Låt

Om en enda fil är markerad, fylls kontrollerna i det grafiska användargränssnittet med värden som extraheras från filnamnet. Om flera filer är markerade, ställs filernas taggar direkt in enligt filnamnen.

Tagg 1

Redigeringsraden för Titel, Artist, Album, Kommentar, Datum, Spårnummer och Genre används för att redigera motsvarande värde i de markerade filernas första tagg. Värdet ändras när filmarkeringen ändras eller innan åtgärder som Spara och Avsluta och när motsvarande kryssruta till vänster om fältnamnet markeras. Det är användbart för att bara ändra vissa värden och lämna andra oförändrade.

Om en enda fil är markerad, är alla kryssrutor markerade och redigeringsraderna innehåller värdena som fanns i filens taggar. Om en tagg inte finns i filen, visas det motsvarande tomma värdet, som är en tom sträng för redigeringsraderna Titel, Artist, Album och Kommentar, 0 för de numeriska redigeringsraderna Datum och Spårnummer och ett tomt utvalt värde för kombinationsrutan Genre. Värdena kan ändras och om motsvarande kryssruta är markerad, tilldelas de i den markerade filen efter markeringen ändras. Filen markeras därefter som ändrad av en disksymbol i fillistrutan men förblir oförändrad tills kommandot Spara används.

Om flera filer är markerad, visas bara värdena som är identiska i alla markerade filer. I alla andra kontroller, visas de tomma värdena visas enligt beskrivningen ovan. Alla kryssrutor är avmarkerade för att undvika oönskade ändringar. Om ett värde ska tilldelas i alla markerade filer, kan det redigeras och kryssrutan kan markeras. Värdena tilldelas för alla markerade filer när markeringen ändras, och kan sparas med kommandot Spara.

Kryssrutorna styr också funktionen hos de flesta kommandon som påverkar taggar, såsom kopiera, klistra in och överföring mellan tagg 1 och tagg 2. För att göra det enklare att använda med flera filer, då alla kryssrutor är avmarkerade, beter sig kommandona likadant när alla kryssrutor är markerade och när alla kryssrutor är avmarkerade.

Från tagg 2: Fälten i tagg 1 tilldelas från motsvarande värden i tagg 2. Om en enda fil är markerad, fylls det grafiska användargränssnittets kontroller med värdena från tagg 2. Om flera filer är markerade, tilldelas filernas taggar direkt.

Kopiera: Kopieringsbufferten fylls i med värden från Tagg 1. Bara värden med markerade kryssrutor används i efterföljande kommandon för att klistra in.

Klistra in: Klistrar in värdena från kopieringsbufferten till de grafiska användargränssnittets kontroller.

Ta bort: Tilldelar alla grafiska användargränssnittets kontroller sina tomma värden, vilket leder till att alla värden tas bort. Den sparade filen innehåller då inte någon tagg 1.

Tagg 2

Det grafiska användargränssnittet styr funktionen på samma sätt som beskrivs för Tagg 1 sektionen, men strängarnas storlek är inte begränsad.

För Genre i tagg 2 kan du också använda dina egna namn förutom genrer listad i kombinationsrutan, skriv bara in namnet på redigeringsraden.

Tagg 2 kan inte bara innehålla samma värden som tagg 1, utan formatet är uppbyggt på ett flexibelt sätt från flera ramar som i sin tur består av flera fält. Tabellen över tagg 2 visar alla ramar som är tillgängliga i den markerade filen.

Redigera: Öppnar ett fönster som gör att man kan redigera alla fält i den markerade ramen. Om flera filer är markerade, tilldelas de redigerade fälten till alla markerade filer som innehåller en sådan ram.

Lägg till: En fråga om att välja ramtyp dyker upp och en ram av den valda typen kan redigeras och läggas till i filen. Det fungerar också för att lägga till en ram i flera markerade filer.

Ta bort: Tar bort den markerade ramen i de markerade filerna.

Dra album-omslag hit visas om filen inte innehåller något inbäddat omslag. En bild kan läggas till genom att använda dra och släpp från en filbläddrare eller filhanterare och visas här. Bildramar kan också redigeras eller läggas till genom att dubbelklicka på kontrollen.

Tagg 3

Visa filer kan ha mer än två taggar, och en tredje taggsektion är synlig. Följande filtyper kan ha en sådan Tagg 3 sektion:

  • MP3-filer kan ha en ID3v1.1-tagg, en ID3v2 (2.3.0 eller 2.4.0)-tagg och en APE-tagg i den tredje sektionen. Sådan APE-taggar används för information om uppspelningsförstärkning. I sektionen Tagg 3 är informationen synlig, och APE-taggen kan tas bort med knappen Ta bort.

  • RIFF INFO segmentet i WAV-filer är tillgängligt i sektionen Tagg 3 eftersom sektionen Tagg 1 är tillägnad ID3v1.1-taggar och hanterar deras begränsningar. Tagg 2 används fortfarande för ID3v2.4.0-taggar, som också stöds för WAV-filer, men RIFF INFO segment verkar stödjas bättre.

  • FLAC-filer använder normalt en Vorbis-kommentar för sin metadata. Dock finns det FLAC-filer som har ID3v1- och ID3v2-taggar, som finns i sektionerna Tagg 1 och Tagg 3. ID3-taggar i FLAC-filer stöds bara av TagLib, därför måste insticksprogrammet QggFlacMetadata inaktiveras under fliken Insticksprogram i inställningarna.

De grafiska användargränssnittets kontroller fungerar på samma sätt som i Tagg 2 sektionen.

Ramlista

Kid3 kan redigera de flesta ramar för alla filtyper som stöds. Åtkomst av vissa ramar görs med gemensamma namn, så att de kan utbytas mellan filer med olika format. Ramar som inte är gemensamma kan kommas åt som formatspecifika ramar.

Tabell 3.1. Översättning av gemensamma ramtyper till diverse format

GemensamID3v2.3ID3v2.4MP4ASFVorbisRIFF
TitleTIT2TIT2©namTitleTITELINAM
ArtistTPE1TPE1©ARTAuthorARTISTIART
AlbumTALBTALB©albWM/AlbumtitelALBUMIPRD
CommentCOMMCOMM©cmtDescriptionCOMMENTICMT
DateTYERTDRC©dayWM/YearDATUMICRD
Track NumberTRCKTRCKtrknWM/TrackNumberTRACKNUMBERIPRT eller ITRK
GenreTCONTCON©genWM/GenreGENREIGNR
Album ArtistTPE2TPE2aARTWM/AlbumArtistALBUMARTIST 
ArrangerIPLSTIPLARRANGERWM/ProducerARRANGERIENG
AuthorTOLYTOLYAUTHOR AUTHOR 
BPMTBPMTBPMtmpoWM/BeatsPerMinuteBPMIBPM
Catalog NumberTXXX:CATALOGNUMBERTXXX:CATALOGNUMBER  CATALOGNUMBER 
CompilationTCMPTCMPcpil COMPILATION 
ComposerTCOMTCOM©wrtWM/ComposerCOMPOSERIMUS
ConductorTPE3TPE3CONDUCTORWM/ConductorCONDUCTOR 
CopyrightTCOPTCOPcprtCopyrightCOPYRIGHTICOP
DescriptionTIT3TIT3descWM/SubTitleDescriptionDESCRIPTION 
Disc NumberTPOSTPOSdiskWM/PartOfSetDISCNUMBER 
Encoded-byTENCTENC©encWM/EncodedByENCODED-BYITCH
Encoder SettingsTSSETSSE©tooWM/EncodingSettingsENCODERSETTINGSISFT
Encoding Time TDEN WM/EncodingTimeENCODINGTIMEIDIT
GroupingGRP1GRP1©grp GROUPING 
Initial KeyTKEYTKEY WM/InitialKeyINITIALKEY 
ISRCTSRCTSRCISRCWM/ISRCISRCISRC
LanguageTLANTLANLANGUAGEWM/LanguageLANGUAGEILNG
LyricistTEXTTEXTLYRICISTWM/WriterLYRICISTIWRI
LyricsUSLTUSLT©lyrWM/LyricsLYRICS 
MediaTMEDTMEDSOURCEMEDIA SOURCEMEDIAIMED
Mood TMOO WM/MoodMOOD 
Original AlbumTOALTOALORIGINALALBUMWM/OriginalAlbumTitleORIGINALALBUM 
Original ArtistTOPETOPEORIGINALARTISTWM/OriginalArtistORIGINALARTIST 
Original DateTORYTDORORIGINALDATEWM/OriginalReleaseYearORIGINALDATE 
PerformerIPLSTMCLPERFORMER PERFORMERISTR
PictureAPICAPICcovrWM/PictureMETADATA_BLOCK_PICTURE 
PublisherTPUBTPUBPUBLISHERWM/PublisherPUBLISHERIPUB
RatingPOPMPOPMrateWM/SharedUserRatingRATINGIRTD
Release CountryTXXX:RELEASECOUNTRYTXXX:RELEASECOUNTRY  RELEASECOUNTRYICNT
Release Date TDRLRELEASEDATE RELEASEDATE 
RemixerTPE4TPE4REMIXERWM/ModifiedByREMIXERIEDT
Sort AlbumTSOATSOAsoalWM/AlbumSortOrderALBUMSORT 
Sort Album ArtistTSO2TSO2soaa ALBUMARTISTSORT 
Sort ArtistTSOPTSOPsoarWM/ArtistSortOrderARTISTSORT 
Sort ComposerTSOCTSOCsoco COMPOSERSORT 
Sort NameTSOTTSOTsonmWM/TitleSortOrderTITLESORT 
Subtitle TSSTSUBTITLEWM/SubTitleSUBTITLEPRT1
WebsiteWOARWOARWEBSITEWM/AuthorURLWEBSITEIBSU
WorkTIT1TIT1©wrkWM/ContentGroupDescriptionWORK 
WWW Audio FileWOAFWOAF WM/AudioFileURLWWWAUDIOFILE 
WWW Audio SourceWOASWOAS WM/AudioSourceURLWWWAUDIOSOURCE 

Anmärkningar rörande översättningarna till gemensamma ramnamn:

  • Antalet gemensamma ramnamn är begränsat av det faktum att en rimlig avbildning måste vara möjlig för alla filformat som stöds. De flesta taggar stöder ramar med godtyckliga namn, de används om ingen specifik ram är tillgänglig (t.ex. namnen med stora bokstäver i kolumnen MP4). Om ingen sådan möjlighet finns, kanske inte vissa ramtyper stöds för formatet, t.ex. Author och Performer för ASF (WMA).

  • Avbildningarna är inte godtyckligt valda, de är inriktade på användning av ramarna i andra program och apparater. Sålunda tyder inte ID3v2-ramen "TPE2 - Band/orkester/ackompanjemang" på en användning som Album Artist, men det används ofta. Den verkliga betydelsen av ID3v2 är å andra sidan orsaken till att ramen används för orkestern vid import (t.ex. från Discogs), även om det kan verka lite konstigt för andra taggformat.

  • Avbildningarna är inte alltid bijektiva. Så ID3v2.3 använder en IPLS-ram för både Arranger och Performer. Vid återläsning visas båda ramarna som "Arranger".

  • Ramarna Arranger och Performer använder ett särskilt format för sina innehåll: "medverkan 1|medverkande 1|medverkan 2|medverkade 2|...", exempelvis "Körledare|Ernst Dunshirn|Sångsopran|Anna Netrebko". Det skapar IPLS (ID3v2.3)- eller TIPL/TMCL (ID3v2.4)-ramar med en stränglista med det angivna formatet ("|" används som avskiljare mellan strängarna). Värden med det här formatet används också när data importeras från servrar som erbjuder informationen.

  • För explicit använda ett specifikt ramnamn som har en konflikt med ett gemensamt ramnamn, inled med ett utropstecken. Om exempelvis en ram av typ "Media" i en Vorbis-kommentar skapar en ram vid namn "SOURCEMEDIA" på grund av den gemensamma typavbildningen. För att lägga till en ram vid namn "MEDIA" och inte "SOURCEMEDIA", använd "!MEDIA" för att tvinga användning av det explicita namnet.

  • Om du behöver en ram som inte finns i listan, har du möjlighet att skriva in godtyckliga namn genom att använda knappen Lägg till. Ramnamn som ofta används kan läggas till i Egna ramar under inställningen Etiketter, och är sedan tillgängliga under Snabbåtkomstramar.

Synkroniserad sångtext och händelsetidskoder

För information synkroniserad med ljuddata är en särskild editor tillgänglig. Sådana ramar stöds för ID3v2.3.0- och ID3v2.4.0-taggar. För att lägga till en sådan ram, måste det specifika ramnamnet väljas i listan som dyker upp när knappen Lägg till klickas: respektive Synkroniserad sångtext eller Händelsetidskoder. Editorn är samma för båda typerna, men för händelsetidskoderna är bara en fördefinierad uppsättning händelser tillgängliga, medan för de synkroniserade sångtexterna måste text matas in. I det följande förklaras synkroniserad sångtext.

En fil som har en ID3v2-tagg markeras, och sångtexteditorn startas genom att använda Lägg till och välja Synkroniserad sångtext. För en befintlig synkroniserad sångtextram, markeras den och Redigera klickas. Spelaren öppnas automatiskt med aktuell fil så att filen kan spelas och pausas för att synkronisera sångtexten.

Inställningarna längst upp i SYLT-editorn behöver normalt inte ändras. Om sångtexten innehåller tecken som inte finns i teckenuppsättningen Latin 1, är det lämpligt att ändra textkodningen till UTF16 (eller UTF8 för ID3v2.4.0). För engelsk sångtext och maximal kompatibilitet bör ISO-8859-1 användas.

Sektionen Sångtext har fem knappar längst upp. Lägg till lägger till en ny tidshändelse i tabellen. Tiden tas från spelarens position, och att lägga till en post när spåret spelas lägger därmed till en rad för positionen som spelas just nu. Händelserna i tabellen måste vara kronologiskt ordnade, och därför infogas raden i enlighet med det. Poster med en ogiltig tid hanteras speciellt: om raden som för närvarande är markerad har en ogiltig tid, ersätts dess tidstämpel med aktuell tid istället för att lägga till en ny rad. Om den aktuella tiden inte är ogiltig, används den första raden med en ogiltig tid om det finns någon. Beteendet bör förenkla tillägg av tidsstämplar om sångtexten redan finns i tabellen men tidsstämplarna saknas (vilket är fallet när osynkroniserad sångtext importeras). Observera att den ogiltiga tiden representeras som 00:00.00, dvs. samma som tiden i spårets absoluta början, som inte är ogiltig. För att göra tiden ogiltig, tryck på tangenten Delete, eller använd Rensa i den sammanhangsberoende menyn. Nya rader som infogas genom att använda Infoga rad i den sammanhangsberoende menyn eller som skapas när osynkroniserad sångtext importeras med Från klippbord eller Importera innehåller också ogiltiga tidsstämplar. Rader i tabellen kan tas bort genom att klicka på knappen Ta bort eller använda Ta bort rader från den sammanhangsberoende menyn.

Synkroniserad sångtext kan importeras från en fil genom att använda Importera. Förväntat format är enkel eller förbättrad LRC. Om den markerade filen inte innehåller en hakparentes på första raden, antas den vara en enkel textfil med osynkroniserad sångtext. Raderna från en sådan fil importeras med ogiltiga tidsstämplar. Tidsinformationen kan läggas till genom att använda knappen Lägg till eller med manuell inmatning. Det är också möjligt att importera sångtext genom att kopiera och klistra in genom att använda Från klippbord. Synkroniserad sångtext kan skrivas till LRC-filer genom att använda Exportera. Observera att bara poster med giltiga tidsstämplar exporteras, och att posterna sorteras enligt tid. Poster med ogiltig tid lagras inte heller i SYLT-ramarna, så säkerställ att all tidsinformation innan dialogrutan lämnas.

ID3-specifikationen föreslår en tidsstämpel för varje stavelse. Dock stöder de flesta spelare bara granulariteten rad eller mening. Kid3 följer samma konvention som SYLT-editorn för att stödja båda användningsfallen. Text som matas in i tabellen antas starta en ny rad om den inte börjar med ett mellanslag eller ett bindestreck. Undantag av regeln är möjliga genom att inleda an rad med ett understreck ('_') för att tvinga en fortsättning, eller ett nummertecken ('#') för att tvinga en ny rad. Dessa undantagstecken lagras inte i SYLT-ramen. Inne i SYLT-ramen, börjar nya rader med ett nyradstecken (hexadecimalt 0A) medan fortsättningar inte gör det. När SYLT-ramar läses in, kontrollerar Kid3 om den första posten startar med en nyrad. Om det inte är fallet, antas att alla poster är nyrader och att ingen stavelsefortsättning används.

Medan spåret spelas, färgläggs raden som hör ihop med positionen som för närvarande spelas upp, så att synkroniseringsinformationens riktighet kan verifieras. Om en förskjutning måste läggas till för en eller flera tidsstämplar, kan det åstadkommas med Lägg till förskjutning i den sammanhangsberoende menyn. Negativa värden kan användas för att reducera tiden. Genom att använda Gå till position i den sammanhangsberoende menyn, är det möjligt att ställa in uppspelningsposition till den markerade radens tid.

Rekommenderad procedur för att lägga till ny synkroniserad sångtext

  • Hämta den osynkroniserade sångtexten, t.ex. genom att använda SångtextInbädda sångtext i fillistans sammanhangsberoende meny.

  • Kopiera den osynkroniserade sångtexten till klippbordet. Gå bara till raden Sångtext i ramtabellen och tryck på Ctrl+C.

  • Lägg till en synkroniserad sångtextram (Lägg till..., Synkroniserad sångtext, Ok), klicka på Från klippbord.

  • Nu finns alla raderna från den osynkroniserade sångtexten i tabellen, med alla tidsstämplar ogiltiga (0:0:0.00). Tomma poster kan tas bort i förväg.

  • Starta uppspelning av sången genom att klicka på uppspelningsknappen i uppspelningsverktygsraden längst ner i huvudfönstret.

  • När nästa sångtextrad med ogiltig tidsstämpel, klicka på Lägg till eller tryck på Alt+A, så uppdateras tidsstämpeln.

  • Fortsätt på detta sätt tills alla tidsstämplar är uppdaterade. Om du missade någonting, stoppa uppspelningen och nollställ tidsstämplarna med tangenten Delete eller genom att markera dem och använda Rensa i den sammanhangsberoende menyn. För att starta om uppspelning från en given tidsstämpel, använd Gå till position från den sammanhangsberoende menyn.

Kapitel i MP4-filer

MP4-ljudböcker har oftast filändelsen .m4b och är rätt stora eftersom de innehåller alla kapitel i en enda fil. För att navigera i sådana filer, kan de innehålla kapitelmarkörer, som kan redigeras i Kid3 med pseudoramen "Chapters", genom att använda samma editor som används för synkroniserad sångtext. Observera dock att funktionen bara är tillgänglig med insticksprogrammet Mp4v2Metadata, så säkerställ att det är aktiverat och ovanför insticksprogrammet TaglibMetadata under fliken Insticksprogram i inställningarna om du behöver redigera MP4-kapitel.