Hoofdstuk 4. Gegevens importeren en exporteren

Tellico is in staat om een brede verscheidenheid aan gegevensbestanden te im- en exporteren, evenals op verscheidene internetsites te zoeken naar informatie.

Uit het internet importeren

Tellico kan op verschillende internetsites zoeken met de Internetzoekdialoog. Ingangen kunnen direct worden geïmporteerd en toegevoegd aan uw huidige verzameling. De verschillende leveranciers zijn in te stellen via de Opties voor gegevensbronnen.

Zoekopdrachten kunnen verschillende criteria gebruiken: Titel, Persoon, ISBN, UPC/EAN, LCCN of Sleutelwoord. Niet alle criteria zijn beschikbaar voor bepaalde gegevensbronnen. De waarden van ISBN en LCCN > zijn alleen voor boeken, terwijl UPC of EAN waarden toegepast kunnen worden op elk type item.

Nadat een zoekopdracht is gestart, wordt de knop Zoeken Stop die een zoekopdracht beëindigd. Als er resultaten zijn gevonden, dan worden ze toegevoegd aan de lijst direct onder het zoekvak, waar een item selecteren het resultaat zal tonen zonder het aan de verzameling toe te voegen. Klikken op de knop Item toevoegen zal alle geselecteerde items aan uw verzameling toevoegen. Als de gegevensbron meer resultaten heeft dan in eerste instantie zijn gevraagd , dan wordt de knop Meer resultaten ophalen actief. Klikken op Wissen zal alle huidige resultaten verwijderen en de zoekopdracht resetten.

De Internetzoekdialoog van Tellico

Alleen items die overeenkomen met de huidige type verzameling zal worden gevonden. De kolom Beschrijving levert extra informatie over het item, om bijvoorbeeld verschillen aan te geven over video's in verschillende formaten of boeken in verschillende banden. Wanneer een item met succes is toegevoegd aan de verzameling, wordt een vinkje in de eerste kolom van de lijst toegevoegd.

Meerdere items kunnen in een keer worden toegevoegd door de standaard KDE-methode voor meervoudige selectie te gebruiken, wat gewoonlijk het ingedrukt houden van de toets Shift or Ctrl inhoudt bij het klikken op een item.

Om het gebruik van barcodescanners te faciliteren kunnen zoekopdrachten meerdere ISBN/UPC waarden bevatten. Selecteren van het keuzevak Meerdere ISBN/UPC zoekopdrachten zal het zoekvak uitschakelen en de knop ISBN/UPC waarden bewerken... inschakelen, die een tekstinvoervak opent met meerdere regels. Elke ISBN moet ingevoerd worden op een eigen regel. Na sluiten van het vak, zal elke ISBN gevalideerd worden voor de juiste formattering. De ISBN-validatie is in staat om 13-cijferige EAN-waarden te converteren, evenals volledige UPC-codes, naar de juiste formattering. De ISBN-lijst kan ook gelezen worden uit een tekstbestand.