Bijlage A. Zoek & verwerk echt studievoorbeeld

OK, we moeten toegeven dat ondanks dat het erg krachtig is, de Zoek & Verwerk plugin misschien een beetje moeilijk te begrijpen is. Hier is een kleine oefening dat u helpt met het te begrijpen. Herinnert u zich het praktische voorbeeld voor Zoek & Verwerken nog ?

Jan download data van zijn bank. De data komt, natuurlijk, zonder indicatie van de categorie. In feite is alles in het commentaar-veld geschreven. Jan zou het prettig vinden als er een manier is om gebaseerd op de inhoud van het commentaar automatisch de categorie en andere eigenschappen correct in te stellen.

Jan weet dat zijn bank de naam van de begunstigde in het commentaarveld plaatst. En hij wil dat al zijn betalingen aan KDE terechtkomen in de categorie Donaties & Open Source. We gaan daarom zoeken naar alle handelingen waar in het commentaarveld KDE aanwezig is:

Tabel A.1. Zoekdefinitie

Toelichting
bevat 'KDE'

Deze zoekdefinitie aan de lijst met bestaande zoekopdrachten toevoegen met de knop Toevoegen.

Nu moeten we aan Skrooge de opdracht geven om alle met deze zoekopdracht gevonden handelingen in de categorie Donaties > Open Source te plaatsen. Wijzig het type zoekopdracht naar Update met de keuzelijst, en definieer de toe te passen verwerking:

Tabel A.2. Definitie bijwerken

ToelichtingCategorie
=''='Donaties > Open Source'

Tip

Merk op dat we ook het originele commentaar hebben verwijderd door het te vervangen met een lege tekenreeks. Dit hebben we voor de leesbaarheid gedaan, maar u wilt het misschien voor historische redenen houden.

Voeg dit proces toe aan de eerder gedefinieerde zoekopdracht met de knop Toevoegen.

Zo ver, zo goed. We gaan nu het proces toepassen op alle geïmporteerde handelingen die nog niet gevalideerd zijn (klik op de knop Toepassen):

Dat is alles ! Als u terug gaat naar de lijst met handelingen, dan kunt u zien dat alle betreffende handelingen zijn bijgewerkt. In het geval dat iets fout is gegaan, vergeet dan niet dat Ongedaan maken uw vriend is ! Zelfs als er 2327 handelingen zijn gewijzigd, dan is dit nog steeds een actie die u in Skrooge ongedaan kunt maken.