Bestanden importeren

Skrooge is in staat om bestanden van andere financiële programma's of van uw bank te importeren. Als u dus van een ander programma overstapt, of eenvoudig geen zin heeft om uw handelingen handmatig in te voeren, dan heeftSkrooge een snellere manier voor u.

Ondersteunde bestandsformaten

U kunt een van de volgende bestandsformaten gebruiken:

 • AFB120: Een Franse norm.

 • CSV: Comma Separated Value. Ofschoon strict gesproken geen financieel bestandsformaat, is het vrij vaak beschikbaar als bestandsformaat voor een export bij banken of andere programma's, voornamelijk omdat het makkelijk in een spreadsheet te gebruiken is.

 • GnuCash: Bestandsformaat van het programma GnuCash. Als u wilt overstappen van dit programma, dan is dit het aanbevolen bestandsformaat om te gebruiken.

 • Grisbi: Bestandsformaat van het programma Grisbi. Als u wilt overstappen van dit programma, dan is dit het aanbevolen bestandsformaat om te gebruiken.

 • Homebank: Bestandsformaat van het programma Homebank. Als u wilt overstappen van dit programma, dan is dit het aanbevolen bestandsformaat om te gebruiken.

 • Kmymoney: Bestandsformaat van het programma Kmymoney. Als u wilt overstappen van dit programma, dan is dit het aanbevolen bestandsformaat om te gebruiken.

 • MT940: Een internationale norm gedefinieerd door SWIFT.

 • Microsoft® Money: Bestandsformaat van het programma Money van Microsoft®. Als u wilt overstappen van dit programma, dan is dit het aanbevolen bestandsformaat om te gebruiken.

 • Money Manager Ex: Bestandsformaat van het programma Money Manager Ex. Als u wilt overstappen van dit programma, dan is dit het aanbevolen bestandsformaat om te gebruiken.

 • OFX: Open Financial eXchange. dit is een goed gefineerd & gedocumenteerd bestandsformaat, dat Skrooge gebruikt voor een import met de hulp van een door anderen gemaakte library (libofx). Dit is het aanbevolen bestandsformaat voor een import.

 • QFX: QFX is een aangepaste versie van OFX van het commerciele programma Quicken™.

 • QIF: Quicken™ Import File. Misschien het meest bekende financiële bestandsformaat. Maar het heeft wel enkele hinderlijke beperkingen, zoals het ontbreken van de eenheid bij handelingen, of geen strikte datumopmaak.

 • IIF: Intuit™ Interchange Format is in gebruik bij QuickBooks™.

 • SKG: Deze is handig om 2 Skrooge documenten samen te voegen

 • PDF: hiermee kunt u de handeling van een rekening als PDF creëren. De rekening is dan geassocieerd als eigenschap van de handeling. Leest de Hoe te gebruiken als u wilt weten hoe u informatie uit een nog niet ondersteunde rekening kunt krijgen.

 • Backend: Skrooge kan ook handelingen importeren met de hulp van een backend. Op dit moment kunt u de volgende drie backends gebruiken:

  • weboob: Door deze backend te gebruiken kunt u met een klik al uw handelingen van al uw bankrekeningen importeren. Hiervoor moet u weboob installeren en de bijbehorende backend via de instellingen inschakelen.

  • weboob_coming: Door deze backend te gebruiken kunt u met een klik al uw inkomende handelingen van al uw bankrekeningen importeren. Dit kunt u gebruiken voor kaarten met uitgestelde opnames. Hiervoor moet u weboob installeren en de bijbehorende backend via de instellingen inschakelen.

  • aqbanking: Door deze backend te gebruiken kunt u met een klik al uw handelingen van al uw bankrekeningen importeren. Hiervoor moet u aqbanking-cli installeren en de bijbehorende backend via de instellingen inschakelen.

  Tip

  Als u niet uw bank-wachtwoorden in het configuratiebestand van WEBOOB wilt opslaan, dan kunt u het volgende doen:

  • Voeg de wachtwoorden voor elke toe door het volgende commentaar uit te voeren kwallet-query -f Weboob kdewallet -w m_bank_name

  • Bewerk met uw favoriete tekstverwerker het bestand ~/.config/weboob/backends

  • Vervang in het configuratiebestand password = my_password doorpassword = `kwallet-query -f Weboob kdewallet -r m_bank_name `

CSV Specifiek

Omdat CSV geen strict gedefinieerde opmaak heeft, heeft Skrooge geen manier om te weten waar het datums, categorieën, waarden... kan vinden. Om toch te kunnen importeren, verwachtSkrooge dat uw CSV-bestand enkele kolomtitels heeft die aangeven wat in de kolom staat. Het bestand moet tenminste de kolommen "Date" en "Amount" hebben.

U kunt handmatig definiëren hoe het bestand is opgezet (bijv. de kolomtitels in het bestand negerend) door ze op te geven in de instellingen van het programma (InstellingenSkrooge instellen), in de sectie Importeren / exporteren.

Handelingen importeren

Een van de principes van Skrooge is het vermijden van meervoudige wizards en dialoogvensters. Dit geldt met name voor imports, waarbij andere programma's veel informatie van de gebruiker verwachten. Maar niet Skrooge. Als u BestandImporteren selecteert, dan wordt u gevraagd om de bestanden te selecteren (u kunt meerdere tegelijk importeren), en dat is alles. Achter de schermen zal Skrooge het bestandsformaat ontdekken en de relevante importmethode toepassen.

Account

Een ding dat misschien verrassend voor u is dat u niet wordt gevraagd naar welke rekening het moet worden geïmporteerd. Dat komt omdat Skrooge in het bestand de rekeningnummer zal lezen, en de geïmporteerde handelingen met die rekening zal associëren.

Als er geen rekening met dat rekeningnummer bestaat, of als in het bestand die informatie niet aanwezig is, dan zal Skrooge de bestandsnaam als rekeningnummer gebruiken.

Als u een bezit genaamd alias in de rekening hebt aangemaakt, zal Skrooge ook proberen de waarde van het bezit overeen te laten komen om de meest van toepassing zijnde rekening te vinden.

Als er nog geen rekening is met dat rekeningnummer, dan zal Skrooge een nieuwe rekening creëren die het bestandsnaam gebruikt als rekeningnummer, om daarna alle handelingen naar die rekening te importeren. U bent daarna vrij om naar keuze die rekening te hernoemen, een Massaal bijwerk actie uit te voeren, of het Zoeken & verwerken te gebruiken om de bijbehorende geïmporteerde handelingen naar een bestaande rekening te verplaatsen.

Eenheid

Als er in het geïmporteerde bestand geen eenheid is opgegeven (wat vaak het geval is bij QIF & CSV), dan zal Skrooge aannemen dat de eenheid uw primaire valuta is. Als dat niet het geval is, gebruik dan de functie Zoeken & verwerken om dat te corrigeren.

Datum

Soms hebben de te importeren bestanden niet de datums opgemaakt zoals het in uw land de gewoonte is (dit kan gebeuren bij QIF en bij CSV, OFX heeft een opgelegd datum-indeling). Skrooge zal zijn best doen om de datumopmaak te detecteren. Als het niet werkt zoals verwacht, dan kunt u de datumopmaak bij de instellingen van het programma forceren.

Importstatus

Geïmporteerde handelingen hebben een speciale status. Onmiddellijk na de import, worden ze beschouwt als "Geïmporteerd, nog niet gevalideerd". Het idee is dat u wellicht wilt controleren of de import gegaan is zoals u verwachtte, en dat u daarom die handelingen makkelijk moet kunnen identificeren. Met de standaard instellingen, zullen ook deze handelingen blauw verschijnen.

Tip

Als u dit gedrag ongewenst vindt, dan kunt de optie Automatisch valideren na importeren inschakelen in de instellingen van het programma.

Tip

Na een import kunt u de functie Zoeken & verwerken automatisch laten opstarten om de handelingen te categoriseren..

Handelingen samenvoegen na een import

Er kunnen gevallen zijn waar u handmatig een handeling heeft ingevoerd, en het ook van uw bank heeft geïmporteerd. In zulke gevallen zal de handeling dubbel in de lijst voorkomen.

U kunt deze twee handelingen samenvoegen door ze selecteren, en daarna in het contextmenu of het bewerkingsmenu Ingevoerde handelingen samenvoegen te selecteren. Dit zal alle handmatig ingevoerde informatie aan de geïmporteerde handeling toevoegen en daarna de handmatig ingevoerde handeling verwijderen.