Lettertypeweergave

Burkhard Lück

Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf
herziening Plasma 5.12 (2018-03-31)

KFontview is een programma om verschillende lettertypen te bekijken en te installeren:

  • TrueType® (.ttf)

  • OpenType (otf, .ttf)

  • PostScript® type 1 (bestandsextensie in Windows® & OS/2 .pfb/.pfm; in UNIX®/Linux® .pfa/.afm)

  • BDF (Bitmap Distribution Format, bestandsextensie .bdf)

  • PCF (Portable Compiled Format, bestandsextensie .pcf)

U kunt als alleenstaand programma gebruiken om een van het internet gedownload lettertype te bekijken en te installeren. Bij het bekijken kunt u controleren of het lettertype alle benodigde tekens die u nodig hebt bevat.

Ook kan KFontview vanuit de module Systeeminstellingen worden opgestart Lettertypebeheer om de uitgebreide mogelijkheden tot bekijken van KFontview te gebruiken.

Als alternatief kunt u de module Lettertypenbeheer gebruiken om alle lettertypen op uw systeem te installeren, te verwijderen, te bekijken en te beheren.

KFontview-programma

Standaard voorbeeld van KFontview toont uw lettertype in verschillende groottes met een pangram ( een zin die alle letters van het alfabet minstens een keer bevat), zodat u een goed idee krijgt van hoe het eruit ziet. Vanuit het afrolvak in de werkbalk kunt u extra voorbeeldtypen kiezen:

  • Alle tekens toont alle door het lettertype geboden tekens in één grootte.

  • Unicode-blok: De Unicode-standaard arrangeert groepen tekens in blokken

  • Unicode-script: In Unicode is een script een verzameling letters en andere geschreven tekens die worden gebruikt om tekstuele informatie in een of meer schrijfsystemen weer te geven

  • Tekst wijzigen: Met deze knop opent u de dialoog Voorbeeldtekst waar u een gebruikergedefinieerde tekst in kunt voegen. Hiermee kunt u controleren dat een lettertype de benodigde tekens ondersteunt.

U kunt de knoppen voor zoomen of het muiswiel gebruiken om de grootte van het lettertype in alle typen voorbeelden te wijzigen.

In de voorbeeldmodus Unicode-blok en Unicode-script worden extra informatietekstballonnen getoond bij het over een teken bewegen met de muisaanwijzerer: De Category van het Unicode-teken en de waarde in UCS-4, UTF-16, UTF-8 en als XML Decimal Entity worden getoond.

Om een lettertype te installeren die u van het internet hebt gedownload, klik op de knop Installeren in de rechtsonderhoek.

U kunt het lettertype voor persoonlijk gebruik installeren, alleen voor u beschikbaar, of systeembreed beschikbaar voor alle gebruikers, de laatste vereist beheerderrechten.

Lettertype worden vaak in een archiefformaat zoals zip, geleverd. Open deze archieven met Ark die op een eenvoudige manier lettertypen laat zien. Om gebruik te maken van de uitgebreide mogelijkheden van KFontview extraheert u de lettertypen en opent ze in KFontview.

Toepassingen moeten opnieuw gestart worden om de nieuw geïnstalleerde lettertypen te kunnen gebruiken.