Sessiebeheer

Jost Schenck

Vertaling van het handboek: Niels Reedijk
Vertaler/Nalezer: Alexander S. Koning
herziening Plasma 5.14 (2018-11-28)

Bureaubladsessie

Gebruik

In deze Systeeminstellingen-module kunt Plasma™'s sessiebeheerder en afmeldinstellingen instellen.

Sessiebeheer is de mogelijkheid binnen Plasma™ om de huidige staat van toepassingen en vensters op te slaan als u zich afmeldt uit Plasma™ en deze weer te herstellen als u zich weer aanmeldt.

Algemeen

Afmelden bevestigen

Als deze optie geactiveerd is, toont Plasma™ bij het afmelden een dialoogvenster met een standaard timeout van 30 seconden, waarin gevraagd wordt om bevestiging. In dit venster kunt u ook kiezen of u de huidige sessie bij de volgende keer dat u zich aanmeldt wilt herstellen.

Afsluitopties aanbieden

Als deze optie ingeschakeld is, biedt Plasma™ een keuze uit acties tijdens het afmelden. Deze zijn het beëindigen van de huidige sessie (de actie die wordt uitgevoerd als de opties niet aangeboden worden), het uitschakelen van de computer, en het herstarten van de computer.

Standaard afmeldoptie

U kunt instellen wat er standaard dient te gebeuren als u zich afmeldt bij Plasma™. Deze opties zijn niet op alle besturingssystemen mogelijk, en vereisen het gebruik van SDDM als aanmeldbeheerder.

De beschikbare opties zijn zelfverklarend. Als u twijfelt kunt u het beste de standaardinstelling aanhouden. De opties zijn:

  • Huidige sessie beëindigen (standaard)

  • Computer uitschakelen

  • Computer herstarten

Bij het aanmelden

U kunt uit drie opties kiezen voor wat er gebeurt als u zich bij Plasma™ aanmeldt:

Vorige sessie herstellen

Als deze optie is aangevinkt, slaat Plasma™ uw huidige sessie op wanneer u zich afmeldt. Plasma™ herstelt de sessie bij de volgende keer dat u zich aanmeldt zodat u kunt doorgaan met het bureaublad zoals u het hebt verlaten.

Handmatig opgeslagen sessie herstellen

In plaats van Plasma™ te herstellen naar de staat zoals die was was toen u zich afmeldde, wordt het hersteld naar een specifieke staat die u handmatig hebt opgeslagen.

Als deze optie is geactiveerd biedt het toepassingenmenu een extra item Power / SessieSessie opslaan.

Met een lege sessie opstarten

Als u deze optie kiest, herstelt Plasma™ nooit opgeslagen sessies.

Tenslotte kunt u een lijst van toepassingen opgeven, gescheiden door dubbelepunten (:) of komma's (,), die uitgesloten dienen te worden in sessies en deze zullen dus ook niet worden opgestart bij het herstellen van een sessie. Bijvoorbeeld xterm:konsole of xterm,konsole.