Datum & Tijd

Mike McBride

Vertaling van het handboek: Niels Reedijk
: Freek de Kruijf
herziening Plasma
5.12 (2018-03-25)

Datum & Tijd

U kunt deze module gebruiken om de systeemdatum en -tijd te wijzigen, door middel van een handige interface.

Opmerking

Voor het wijzigen van de systeemdatum en -tijd heeft u de toegangsrechten van (root) nodig. Als u deze toegangsrechten niet hebt, dan zal het dialoogvenster u slechts de huidige instellingen tonen, maar uw wijzigingen zullen niet worden opgeslagen.

Datum en tijd

Als u Datum en tijd automatisch instellen activeert dan zal deze module systemd gebruiken om datum en tijd op te halen.

Op een computer zonder systemd zullen de hulpmiddelen van NTP rdate of ntpdate gebruikt worden. Als deze hulpmiddelen ontbreken, installeer ze.

Wanneer u zich aanmeldt in de Plasma™-sessie terwijl u online bent of wanneer u later verbinding maakt met het internet zal toegang gezocht worden tot een of meer NTP-servers.

Dit is echter niet genoeg voor het op de lange duur handhaven van een accurate klok. Het is nuttig voor het af en toe instellen van de tijd op machines die niet steeds een netwerkverbinding hebben, zoals laptops.

Als u geen time-server gebruikt kunt u de datum handmatig instellen in de agenda.

Gebruik de besturing aan de onderkant van de kalender om de huidige datum te selecteren, voer de datum in in het bewerkingsvak of selecteer de week van het jaar uit het afrolvak.

U kunt de tijd instellen door gebruik te maken van de spinvelden onder de klok of door direct een waarde in te vullen.

Tijdzone

Om een nieuwe tijdzone in te stellen selecteert u gewoon uw nieuwe tijdzone uit de lijst hieronder.Gebruik het filtervak om het gewenste Gebied of Regio te vinden.