Hoofdstuk 2. Hoe te spelen

Doel:

Breng alle stukken van de kubus weer naar hun start positie nadat de computer een aantal draaiingen heeft gemaakt om ze door elkaar te maken.

Kubrick start met een geanimeerde demonstratie dat willekeurig kubussen van verschillende afmetingen kiest, ze door elkaar haalt en ze vervolgens weer oplost. Als u nog nooit eerder een Rubik's Cube™ heeft gezien, dan geeft de demonstratie u een algemene indruk hoe u het moet spelen. Om de demonstratie te stoppen klikt u gewoon ergens met de muis zodat u kunt beginnen met spelen. U krijgt of een nieuwe puzzel te zien of de puzzel waar u de laatste keer op heeft gewerkt, exact zoals u hem heeft achter gelaten.

Kubrick geeft een keuze uit drie verschillende weergaven, waarin u een, twee of drie kubussen kunt zien, allen zijn dezelfde kubus die uit drie verschillende hoeken is te zien. Gebruik uit het menu Weergave of de werkbalk om tussen de verschillende weergaven te schakelen.

Gebruik menu-item SpelKies puzzeltype om het formaat van de kubus en de moeilijkheidsgraad voor het soort puzzel dat u wilt uit proberen te selecteren. Gebruik daarna menu-item SpelNieuwe puzzel elke keer als u de kubus door elkaar wilt halen en een nieuwe puzzel van dat type wilt starten.

Verdraaien

U kunt naar keuze de muis of het toetsenbord gebruiken om de kubus te verdraaien.

Gebruik de linkermuisknop of het toetsenbord om bij het oplossen van een puzzel een enkele laag van de kubus om een as te verdraaien. Vierkante lagen (bijv. 4x4 cubies) roteren per keer 90 graden. Rechthoekige lagen (bijv. 5x3 cubies) roteren per keer 180 graden.

Gebruik de rechtermuisknop om de hele kubus om een as te verdraaien. Of gebruik de toets C, met een toetscombinatie. Dergelijke verdraaiingen lijden niet tot een oplossingen van de puzzel, maar u kunt het gebruiken voor het nader bestuderen van de huidige posities of om de kubus in een positie te krijgen voor een aantal oplossing-gerichte verdraaiingen, zoals het oplossen van twee hoeken.

Alle verdraaiingen, hoe ze ook zijn gemaakt, worden steeds weergegeven in de werkbalk met behulp van de veelgebruikte Singmaster notatie. Zie de sectie Singmaster Moves voor meer details.