Hoofdstuk 2. Typetrainer uitbreiden

Cursussen aanmaken

U kunt eenvoudig zelf een oefencursus aanmaken met behulp van het in Typetrainer ingebouwde bewerkingsprogramma voor cursussen en toetsenbordindelingen. Druk op de knop rechts in de werkbalk in het thuisscherm, en kies Cursus en toetsenbordindeling bewerken.... U kunt een bestaand cursusbestand openen, of van het begin af aan een lege cursus aanmaken, of een bestaande cursus gebruiken als sjabloon.

Belangrijk

De ingebouwde cursussen kunt u niet bewerken, zelfs met schrijftoegang tot de installatiemap.

Hoofdvenster cursus en toetsenbordindeling bewerken

Cursuseigenschappen

De eigenschappen van de cursus kunnen worden gekozen in de assistent van Typetrainer voor het aanmaken van een cursus. U start deze assistent door te drukken op de knop in de werkbalk in het venster van Cursus en toetsenbordindeling bewerken.

In de eerste pagina van de assistent van Typetrainer voor het aanmaken van een cursus kunt u het gegevenstype kiezen. Selecteer Cursus en klik op Volgende.

Het type kiezen

In de tweede pagina van de assistent kunt u de naam, de toetsenbordindeling en de cursusbeschrijving invoeren.

Tweede pagina assistent nieuwe cursus

De naam van de cursus is van belang in het snelkeuzemenu in de cursuslijst en voor de statistieken.

In de cursusbeschrijving moet informatie worden opgenomen over de auteur, en de bron van de lesgegevens, indien aanwezig. Deze beschrijving kan worden getoond door op de knop te drukken in de werkbalk van het thuisscherm van Typetrainer.

Wanneer u klaar bent met het invoeren van de geëigende waarden, klit u op de knop Volgende.

Derde pagina assistent nieuwe cursus

In de derde pagina van de assistent kunt u een andere cursus kiezen als sjabloon voor uw nieuwe cursus. Selecteer de cursus in de lijst en druk op Voltooien.

Het bewerkingsvenster voor de nieuwe cursus

Typetrainer opent het venster voor de cursusbewerker, klaar voor de invoer van de inhoud van uw cursus.

Lessen toevoegen

Een cursus is een geordende verzameling van lessen. Om efficient blindtypen te kunnen oefenen moet de inhoud van de cursus voldoen aan een paar eisen.

Geef de les een betekenisvolle naam

Voor elk niveau kunt u de nieuwe karakters/toetsen opgeven in de les. Het is goed om de nieuwe karakters op te nemen in de naam van de les. Klik op een naam in de lijst van Lessen: en voer een betekenisvolle naam in,

Uitleg

De tekst die u invoert als naam van de oefenstof, wordt getoond als lesinformatie in de cursuslijst in het thuisscherm. Het is voor de gebruiker veel makkelijker de juiste les te kiezen, als de les een betekenisvolle naam heeft.

De eerste les moet gaan over de basistoetsen

Gewoonlijk heeft een toetsenbord twee toetsen met voelbare ribbeltjes op de tweed rij, die bestemd zijn voor de wijsvingers. Deze twee toetsen, en de drie naastliggende toetsen naar buiten, zijn de basistoetsen. Dat zijn op het US-toetsenbord de toetsen gekenmerkt met asdfjkl; (In Nederland zijn bijna alle toetsenborden van dit type).

Uitleg

Deze acht toetsen zijn voor elke vinger de startpositie. Men moet de locatie van deze toetsen goed onthouden voordat men met succes kan leren blindtypen.

Introduceer per les twee nieuwe toetsen

De volgorde van het vrijgeven van toetsen is niet vast, maar gewoonlijk worden toetsen geïntroduceerd in paren, behorend bij dezelfde vinger aan beide handen. Ga hierbij van binnen naar buiten vanaf de basistoetsen. Op deze manier komen de toetsen van de vierde rij het laatst aan de beurt. Geef de voorkeur aan toetsen die in uw taal belangrijk zijn, dit kan het nodig maken de genoemde volgorde wat aan te passen. In het Frans zijn bijvoorbeeld de accenten erg belangrijk, wat het nodig maakt om in de lessen al vroeg aan de accenttoets aandacht te besteden.

Uitleg

Als er meer toetsen worden geïntroduceerd, kunnen de lessen voor de cursist al gauw te moeilijk worden, en kan hij zijn motivatie verliezen. Introduceer belangrijke toetsen eerst, zodat u al vroeg echte woorden kunt laten typen.

Extra aandacht voor de nieuwe toetsen

Zorg er voor dat de karakters bij de nieuw geïntroduceerde toetsen het meest worden gebruikt, of minstens in de oefentekst heel veel worden gebruikt.

Uitleg

Na het met succes voltooien van de les moet de cursist de nieuwe toetsen goed beheersen. Dit kan alleen als in de oefenstof de nieuwe karakters behoorlijk vaak voorkomen.

Las herhalingslessen in, tussen lessen waarin nieuwe toetsen worden geleerd

Voeg een herhalingsles in tussen elke twee of drie lessen waarin nieuwe toetsen worden geleerd. In de herhalingslessen moeten alle reeds bekende letters zo veel mogelijk even vaak voorkomen.

Uitleg

Door zulke lessen worden de verkregen vaardigheden versterkt, en wordt het mogelijk het algehele oefenniveau te controleren. Zij zijn ook meer geschikt voor herhaalde oefeningen om de typevaardigheden nog verder te verbeteren.

Lessen speciaal voor hoofdletters

Er moeten lessen aanwezig zijn waarin goed aandacht wordt besteed aan hoofdletters. Ideaal is het wanneer hoofdletters in stappen worden geïntroduceerd: eerst alleen de linker Shift-toets, daarna de rechter, daarna beide, gevolgd door een of meer herhalingslessen.

Uitleg

Het leren van de hoofdletters is het moeilijkste onderdeel van het leren blindtypen. Dus moet hieraan in de lessen extra aandacht worden besteed.

De gehele toetsenbordindeling behandelen

Dit betreft karakters en symbolen die op andere manieren beschikbaar zijn dan alleen via Shift. Ideaal is het als elk karakter, cijfer en teken dat op de toetsen voorkomt van een echt toetsenbord, aan bod komt.

Uitleg

Hoe vollediger een cursus is, hoe meer een cursist er mee kan leren. De cursus is zo ook interessant voor hen die reeds heel aardig kunnen blindtypen.

Met de knoppen kunt u een nieuwe les toevoegen aan de cursus, een geselecteerde les uit de cursus verwijderen, en / de volgorde van de lessen in de cursus wijzigen.

Belangrijk

Wees voorzichtig met het wissen van een les. Op deze manier kunt u het beschikbaar zijn van lessen voor de gebruikers van de cursus ongedaan maken. Indien u plannen heeft de cursus grondig te wijzigen, kunt u beter de bestaande cursus gebruiken als basis voor een nieuwe cursus.

De inhoud van de les kan worden gewijzigd in het bewerkingsveld rechtsonder. U kunt stukken tekst kopiëren vanuit uw favoriete tekstverwerker, en die in dit veld plakken.

Met de knop kunt u een tekstbestand openen dat wordt ingelezen in het tekstveld van de les.

Met de knop kunt u de lestekst over meerdere regels verdelen. De bewerker van Typetrainer zorgt er dan voor dat er op elke regel niet meer dan de aanbevolen 60 karakters zijn.

Laten we aannemen dat u een nieuwe les wilt toevoegen. Daarbij kunt u een aantal richtlijnen in acht nemen:

Geef lessen een beschrijvende naam

Noem de nieuwe karakters, indien die er zijn, en vertel anders wat het doel is van de les.

Uitleg

Goede namen voor de lessen maken het zoeken van de juiste cursus gemakkelijker, als iemand iets speciaal wilt gaan oefenen.

De tekst in de les moet bestaan uit werkelijke woorden en zinnen

Optimaal is een les een begrijpelijke doorlopende tekst over een vrij gekozen onderwerp.

Uitleg

Oefenen met werkelijke woorden en zinnen is effectiever dan oefenen met willekeurige combinaties van willekeurige karakters, omdat dit het werkelijke typen meer benadert. En het is natuurlijk ook veel leuker.

Vermijd karaktercombinaties die geen woorden zijn

Dit is misschien onmogelijk in de eerste lessen, waarbij slechts weinig karakters beschikbaar zijn, maar werkelijke woorden moeten zo snel mogelijk worden gebruikt. Gebruik nooit verkeerd gespelde woorden.

Uitleg

Willekeurige karaktercombinaties zijn moeilijk te typen, en komen bij het dagelijkse typen zelden voor. Verkeerd gespelde woorden zijn verwarrend, en hebben zelfs een negatieve invloed op het leerproces, omdat de cursist misschien de verkeerde spelling gaat onthouden.

De tekst in de lessen moet ongeveer 600 karakters lang zijn

De tekst mag ook wel langer zijn, tot 1200 karakters is oké, maar de lessen mogen niet korter zijn. Dit geldt met name voor de herhalingslessen.

Uitleg

Door binnen deze grenzen te blijven kan een ongeoefende cursist (~20 karakters per minuut) een les in vijf tot tien minuten afmaken. Langere lessen worden frustrerend, en kortere lessen hebben geen effect.

Kwaliteitscontroles in de tekstbewerker van de les

Kwaliteitscontroles in het venster van de cursusbewerker

Hierboven ziet u een schermbeeld van de cursusbewerker waarin een problematische les wordt getoond, waarin een van de ingebouwde kwaliteitscontroles is te zien: als een les een karakter bevat die in die les niet beschikbaar is, omdat dit karakter in deze les of een van de vorige nog niet aan bod is gekomen, dan wordt het met rood weergegeven. Er is ook een controle voor te lange regels, de karakters na de laatst toegestane positie worden in een lichtere tint weergegeven.

Links is er een lijst van alle aan Typetrainer bekende gegevensbestanden, zowel ingebouwd als door de gebruiker gemaakt. Als de gebruiker een ingebouwde hulpbron selecteert, verandert de bewerker in een eenvoudig bekijkprogramma. Indien de gebruiker een toetsenbordindeling selecteert, dan past het programma zich daaraan aan.