Hoofdstuk 3. Desktop Sharing gebruiken

Desktop Sharing hoofdvenster

Het is erg gemakkelijk om Desktop Sharing te gebruiken - het heeft een eenvoudig interface, zoals in de onderstaande schermafdruk wordt getoond.

Desktop Sharing hoofdvenster

Wanneer u iemand toegang tot uw bureaublad wilt geven, moet u het keuzevakje Bureaublad delen inschakelen, die de server zal starten.

Verbindingsdetails

Het Adres bevat het adres van uw computer en het poortnummer, gescheiden door een dubbelepunt. Het adres is slechts een hint - u kunt elke adres gebruiken waarmee u uw computer kunt bereiken. Desktop Sharing probeert uw adres te raden uit uw netwerkinstellingen, maar heeft daar niet altijd succes mee. Als uw computer achter een firewall zit, kan het een ander adres hebben of niet te bereiken voor andere computers.

U kunt de poort wijzigen in de pagina Netwerk in de instellingendialoog.

Het volgende veld is vooraf ingevuld met een automatisch gegenereerd wachtwoord. Klik op het pictogram rechts van het veld om het wachtwoord te wijzigen.

Onbewaakte toegang

Elke gebruiker op afstand met een wachtwoord voor bureaublad delen moet geauthenticeerd worden. Als onbewaakte toegang aan is en de gebruiker op afstand biedt een wachtwoord voor de modus onbewaakt, zal toegang tot bureaublad delen worden toegestaan zonder explicite toestemming.

Standaard zal het wachwoord voor deze modus leeg zijn, om dat te wijzigen klik op de knop en voer een wachtwoord in.

Als onbewaakte toegang is toegestaan, dan zou u waarschijnlijk een wachtwoord moeten specificeren.

Als de machine een server is en u wilt Desktop Sharing gebruiken voor beheer op afstand, dan wilt u waarschijnlijk onbewaakte toegang gebruiken.

Aanmeldinformatie overbrengen

Desktop Sharing heeft geen invitatiefunctie meer zoals in vorige versies. U zult dus zelf de aanmeldinformatie zelf met e-mail of een persoonlijke invitatie.

Als u het e-mailbericht niet kan versleutelen (of op een andere manier de verbinding beveiligen), dan is het zenden van wachtwoorden via e-mail een erg groot beveiligingsrisico, omdat iedereen het wachtwoord en adres in het e-mailbericht kan lezen als het door het netwerk loopt. Dit betekent dat zij potentieel de controle over uw machine kunnen overnemen.

Als u het e-mailbericht niet kunt versleutelen, dan kan het beter zijn om een persoonlijke uitnodiging te sturen, gebruik de telefoon om de persoon die u toegang wilt geven te identificeren en te verifiëren en lever de vereiste informatie op die manier.

Opmerking

Desktop Sharing gebruikt het normale RFB wachtwoordsysteem, dat uw wachtwoord niet openlijk over het netwerk stuurt. In plaats daarvan gebruikt het een vraag-en-antwoord-systeem. Dit is redelijk veilig, zolang als het wachtwoord veilig wordt bewaakt.

Desktop Sharing afsluiten

Als u het hoofdvenster van Desktop Sharing sluit door op het pictogram sluiten te klikken of met de sneltoets Alt+F4, dan blijft de server draaien, wat wordt aangegeven door een pictogram in het systeemvak. Om Desktop Sharing te stoppen gebruikt u ofwel BestandAfsluiten in het hoofdvenster of u klikt rechts op het pictogram in het systeemvak en selecteert Afsluiten.