Hoofdstuk 3. De reguliere expressie editor gebruiken

Dit hoofdstuk vertelt hoe de reguliere expressie editor werkt.

De organisatie van het scherm

Het belangrijkste onderdeel van de editor is natuurlijk de ruimte voor bewerkingen; dit is de ruimte waar u uw reguliere expressies kunt tekenen. Dit gebied is het grote grijze middendeel.

Boven de bewerkingsruimte hebt u twee werkbalken, de eerste bevat bewerkingsacties - deze lijken erg op tekenhulpmiddelen in een tekenprogramma. De tweede werkbalk bevat de knop Wat is dit?, en knoppen om bewerkingen ongedaan te maken en opnieuw uit te voeren.

Onder de bewerkingsruimte vindt u de huidige reguliere expressie, in de zogenoemde ascii syntaxis. De ascii syntaxis wordt bijgewerkt terwijl u de reguliere expressie in de grafische editor bewerkt. Indien u liever de ascii-syntaxis bijwerkt dan kan dit, de grafische editor wordt direct bijgewerkt om uw wijzigingen weer te geven.

Ten slotte vindt u links van de bewerkingsruimte een aantal voorgebouwde reguliere expressies. Deze hebben twee doelen: (1) Wanneer u de editor laadt met een reguliere expressie, dan wordt deze reguliere expresse opgeschoond of begrijpelijker door veelvoorkomende reguliere expressies te vervangen. In de schermafbeelding boven, kunt u zien hoe de ascii-syntaxis ".*" vervangen is door een veld "iets". (2) Wanneer u reguliere expressies invoegt, kunt u bouwstenen voor uw eigen reguliere expressies vinden in de verzameling voorgebouwde reguliere expressies. Zie de paragraaf over gebruikergedefinieerde reguliere expressies om te leren hoe u uw eigen reguliere expressies kunt opslaan.