Bijlage C. Handbook van Jabber

Deze documentatie is geconverteerd uit de pagina in de KDE UserBase Kopete/Jabber.

Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf
herziening KDE
SC 4.6 (2010-12-05)

Over Jabber XMPP

XMPP of Jabber (deze woorden betekenen in werkelijkheid hetzelfde) is de naam van een open, decentraal netwerkprotocol dat wordt gebruikt voor instant-messaging. Het is ontworpen als een server-client-infrastructuur met vele servers overal in het internet, waar iedereen een account kan krijgen. De servers zijn normaal met vele clients aan een kant en aan de andere kant verbonden met andere XMPP-servers in het internet. Laten we een eenvoudig voorbeeld nemen om uit te leggen hoe het werkt:

Romeo houdt van Julia en wil met haar communiceren via het Jabber-netwerk. Hij kan berichten vanuit zijn client (die verbonden is met montague.net) schrijven naar zijn vriendin, waarvan de client verbonden is met een server genaamd capulet.com.

Wanneer hij een account registreerd op een server, dan kiest hij een zogenaamde JID (Jabber-Identifier). Deze JID werkt in principe zoals een e-mailadres en is verbonden met de naam van de server met een @. Een voorbeeld voor Romeo's geldige JID is romeo@montague.net.

Om met andere mensen te praten moet Romeo hun JID's aan zijn contactenlijst toevoegen. Zij kunnen worden verbonden met dezelfde server (bijv. bob@montague.net) evenals dat zij aan een andere server (bijv. peter@wasinet.org of, natuurlijk, juliet@capulet.com).

Visualiseren van het Jabber-netwerk

Visualiseren van het Jabber-netwerk

Jabber/XMPP is natuurlijk in staat heel wat meer services te bieden (bijv. end-to-end encryptie van de berichten, voice- en videochat, groepschat), die het handboek gedeeltelijk later zal introduceren.

Twee erg grote instant-messaging providers gebruiken Jabber/XMPP op hun servers in de achtergrond: Google Talk en facebook-chat. Accounts in deze systemen kunnen net als normale Jabber-accounts in Kopete worden gebruikt. Details zullen later worden verklaard of kunnen op de websites van de providers worden gevonden.

Met deze informatie kunnen we met het hoofdgedeelte van de handleiding beginnen: Hoe stel je een werkende jabber-client in en welke leuke functies heeft Kopete.