Hoofdstuk 1. Inleiding

Kopete, de Instant Messenger van KDE

Voordat u begint...

Als u niet bekend bent met Instant Messaging, lees eerst de sectie Grondbeginselen om meer te weten te komen over deze wonderlijke wereld voordat u verder gaat.

Wat is Kopete?

Kopete is KDE's instant messenger (IM) programma. U kunt hiermee communiceren met uw vrienden en collega's via de verschillende instant-messaging-diensten die beschikbaar zijn. Één programma voor verschillende diensten is eenvoudig aan te leren en gemakkelijk in gebruik als uw vrienden en collega's meer dan een IM-dienst gebruiken.

Kopete is zo ontworpen dat het goed integreert met uw KDE-desktop. Hierdoor zal het programma meteen vertrouwd aanvoelen. De gebruikersinterface is schoon en eenvoudig, zonder opsmuk die de gebruiker alleen maar afleidt. Tegelijkertijd wil Kopete communicatie de focus van IM maken, door de verschillen tussen de diverse IM-diensten te verwijderen. Een functie in Kopete die hiervoor gemaakt is is de Metacontact. Deze combineert alle manieren waarop u met iemand in contact kunt komen in één persoon in uw contactenlijst. Andere instant messengers die meerdere diensten ondersteunen tonen de verschillende IM-accounts van dezelfde persoon apart van elkaar, wat voor onervaren gebruikers verwarrend kan zijn. Kopete maakt het leven eenvoudiger: een metacontact is een persoon, en contacten zijn de manieren waarop u kunt communiceren met die persoon. U kunt de contacten in een metacontact op eenvoudige wijze herkennen door de kleine pictogrammen die de IM-diensten voorstellen.

Kopete is bedoeld voor gebruikers van elk niveau. Standaard biedt het een beperkt aantal functies om het converseren zo eenvoudig mogelijk te maken. Meer ervaren gebruikers kunnen extra functies, zoals Statistiek, met Kopete's plug-in-systeem toevoegen.

Meer informatie over Kopete op internet

Als u in contact wilt komen met het team, de mailinglist van de Kopete-programmeurs is beschikbaar op https://mail.kde.org/mailman/listinfo/kopete-devel.

Als u live-ondersteuning wilt, er is een IRC-kanaal voor Kopete, waar het team onder andere technische kwesties bespreken of voor de gezelligheid rondhangen. U kunt Kopete gebruiken om deel te nemen aan het kanaal, voeg een IRC-kanaal toe en gebruik irc.freenode.org toe als de server en #kopete als de kanaalnaam. Wie zien u graag terug op IRC!