Hoofdstuk 2. Grondbeginselen

Om Kopete te kunnen gebruiken dient u een of meer accounts aan te maken voor de instant-messaging-dienst die u wilt gebruiken.

U hebt waarschijnlijk al een messaging-dienst gekozen, bijvoorbeeld omdat u al IM gebruikt, of omdat u dezelfde dienst wilt gebruiken als uw vrienden. Als u in geen van beide categorieën valt, overweeg dan een messaging-dienst die is gebaseerd op open standaarden. Deze zijn namelijk ontworpen voor het gebruik met vrije software. Andere diensten veranderen soms de onderliggende technologie zonder dat de details vrij beschikbaar worden gemaakt. Hierdoor is het lastig voor vrije-software-programmeurs, zoals die van Kopete, om de ondersteuning actueel te houden.

De messaging-diensten die Kopete ondersteunt en zijn gebaseerd op open standaarden zijn Jabber en IRC.

De volgende sectie gaat er vanuit dat u al bent geregistreerd bij een IM-dienst. Indien dat niet het geval is kunt u met Gadu-Gadu en Jabber vanuit Kopete registreren. Voor de andere diensten dient u uzelf te registreren op de bijhorende website voordat u een account in Kopete aanmaakt.

Accounts aanmaken

Om een account aan te maken, gebruik menuoptie InstellingenInstellen... om de configuratiedialoog te openen.

In de configuratiedialoog kunt u Kopete instellen en aan uw wensen aanpassen. Aan de linkerkant ziet u een kolom met een pictogram voor elk onderdeel van Kopete die u kunt instellen. Klik op het pictogram Accounts. Het rechter gedeelte van de configuratiedialoog verandert om de accountbeheer te tonen. Deze is momenteel leeg, maar zal binnenkort al uw IM-accounts weergeven. Klik op de knop Account toevoegen om de Accountassistent te openen.

De Accountassistent helpt u bij het aanmaken van een IM-account. Op de eerste pagina wordt u gevraagd om de messaging-dienst die u wilt gebruiken te kiezen. Klik op een van de diensten en daarna op Volgende. Op de volgende pagina vult u de details in van die messaging-dienst.

Bij de meeste diensten dient u een gebruikersnaam of uniek identificatienummer (UIN) op te geven en een wachtwoord. De speciale diensten Winpopup en SMS werken anders, kijk daarom bij hun eigen hoofdstukken hoe u ze kunt instellen. Verder zijn er nog enkele andere opties die van toepassing zijn op de meeste diensten:

Wachtwoord onthouden

Als dit keuzevakje aangezet is zal Kopete het wachtwoord voor u bewaren. U hoeft het dan niet telkens in te voeren als u verbinding wilt maken met de IM-dienst. Als u wilt voorkomen dat anderen toegang kunnen krijgen tot uw IM-account laat u dit keuzevakje uit.

Automatisch verbinden bij opstarten

Als deze optie is aangezet zal Kopete tijdens het opstarten proberen een verbinding op te bouwen met de IM-dienst. Als u een permanente internetverbinding hebt, zoals kabelinternet, ASDL of vergelijkbaar, dan is deze optie op u van toepassing. Als u een inbelverbinding hebt laat u deze optie uit en maakt u handmatig verbinden nadat u hebt ingebeld bij uw provider.

Als u uw IM-details hebt ingevuld gaat u verder naar de Voltooid-pagina en en sluit u de assistent en configuratiedialoog af.