Voer accountgegevens in in Kopete

U bent nu eigenaar van een account op een Jabber-server en Kopete vraagt u om Stap twee: Account-informatie. Kopete voegt uw Jabber-ID en uw wachtwoord automatisch in in de vereiste velden. Als u wilt dat Kopete uw wachtwoord herinnert om het niet elke keer in te voeren wanner u een verbinding maakt met uw server, activeer dan Wachtwoord herinneren.

Als u uw bestaande accounts van Google Talk of Facebook chat in Kopete wilt gebruiken (dit zijn in werkelijkheid ook Jabber-servers), gebruik dan de gegevens van uw GMail-adres of uw facebook-account (hier uitgelegd) om verbinding te maken met deze servers.

U kunt optioneel Alles uitsluiten van verbinden activeren. Dit geeft Kopete het advies niet online te gaan wanneer u online gaat met al uw Kopete-accounts (omdat Kopete een multi-messenger is met ondersteuning voor vele andere protocolen zoals ICQ of MSN). Wanneer u dit activeert dan moet u later expliciet online gaan voor dit ene account elke keer dat u wilt verbinden met uw server.

Uw Kopete zou er nu als volgt uit moeten zien:

Venster met accountinformatie

Venster met accountinformatie

Klik op het tabblad Verbinding om extra opties te activeren. Speciaal het selecteren van Protocolversleuteling gebruiken en het niet selecteren van Platte tekst wachtwoordauthenticatie toestaan zou gekozen moeten worden voor redenen van basis beveiliging.

De standaard serverinformatie zou okay moeten zijn, als u zich in een normaal thuisnetwerk bevindt zonder speciale firewall-configuratie.

De sectie Instellingen voor locaties is een andere specialiteit van Jabber: u kunt zogenaamde Hulpbronnen instellen om aan te geven vanwaar u chat. Als u bijvoorbeeld zich op hetzelfde moment aanmeldt bij Jabber vanaf uw mobiele telefoon en uw notebook (ja, u kunt dat doen) dan legt de hulpbron aan uw contactpersonen uit waar u bent. U kunt het dus Notebook of Android noemen om aan te geven op welk apparaat u Kopete hebt geïnstalleerd. Denk er aan dat uw hulpbronnen gezien worden door uw chat-partners (ze zullen toegevoegd worden aan de JID zoals deze: romeo@montague.net/Notebook), u kunt dus nog eens nadenken over uw privacy bij het kiezen van de naam van uw hulpbron.

In ons voorbeeld zal de Hulpbron worden ingesteld op Laptop. De prioriteit is hoofdzakelijk bruikbaar wanneer u meerdere apparaten hanteert en aan de client van uw partner vertelt welk van uw apparaten online is op dat moment (bijv. uw mobiele telefoon of uw laptop) om contact mee op te nemen in dat geval. Uw hulpbrom met het hoogste prioriteitsgetal van uw hulpbronnen die online zijn ontvangen het bericht.

Stel de account-configuratie in

Stel de account-configuratie in

Het volgende tabblad, Bestandsoverdracht, blijft normaal zoals het is, bij het instellen van een Jabber-account in een normaal netwerk.

Tenslotte zijn er enige instellingen voor privacy in het tabblad Privacy, ze zijn gemakkelijk te begrijpen. De optie Oude inline PGP-formaat gebruiken voor ondertekende en versleutelde berichten (lees hier wat PGP betekent) wordt niet aanbevolen, omdat er een methode bestaat om dit met de ingebouwde OTR te doen, die later verklaard zal worden in dit handboek.

Op dit punt kunt u opnieuw op Volgende klikken en uw account is nu ingesteld. U kunt een optionele kleur voor uw account kiezen en wanneer u zich klaar voelt om voor de eerste keer te verbinden met uw Jabber-server, moet het keuzevakje Nu verbinden worden geactiveerd.

Laatste stap van de instellingen

Laatste stap van de instellingen

De instellingen kunnen nu worden afgerond.

Anders kunt u handmatig met de server verbinden door te klikken op StatusOnline in het hoofdvenster van Kopete of door rechts te klikken op het Kopete-symbool in uw systeemvak en Status instellenOnline. Als u eerder de optie Alles uitsluiten van verbinden hebt geactiveerd zult u zich aan moeten melden door rechts te klikken op het Kopete pictogram in het systeemvak en uwJID@example.orgOnline te selecteren.

Naar online gaan

Naar online gaan