Hoofdstuk 8. Vraag en antwoord

8.1. Wat betekent Kopete? Hoe spreek ik het uit?
8.2. Als ik onder de naam van een gebruiker meer dan één messaging-dienst in mijn contactenlijst heb staan, en ik klik op de naam van die persoon, dan opent Kopete een berichtvenster van de verkeerde IM-dienst.
8.3. Ik heb een verbinding nodig via een SOCKS-proxy, maar kan geen enkele proxy-configuratie vinden in Kopete. Hoe kan ik Kopete instellen zodat het programma gebruik kan maken van SOCKS?
8.4. Is het mogelijk om de pictogrammen die ik zie in Kopete aanpassen?
8.5. Ik zie geen enkele plug-in in de lijst bij de dialoog “Plug-ins instellen”. Wat is er aan de hand?
8.6. Ik heb veel <desktops / beeldschermen / computers> en / of ik praat op hetzelfde moment met veel mensen, met als resultaat dat ik wens dat Kopete een <geluid afspeelt / pop up een bericht / mijn achtergrond wijzigt / mijn computer opnieuw opstart > wanneer ik < een nieuw bericht ontvang / iemand online gaat / iemand offline gaat > Wanneer wordt dit toegevoegd?
8.7. Waarom werken bestandsoverdrachten niet?
8.8. Waarom dit vervelende enkel-klik gedrag? Het is erg irriterend!
8.9. Maakt u het gebruikersinterface met een aanpasbaar uiterlijk?
8.10. Ik zou graag een functie in de volgende versie van Kopete.
8.11. Mijn Kopete crashed of heeft/had onverwacht gedrag (onverwacht gedrag valt niet in de categorie van "Kopete gedraagt zich niet zoals Pidgin", etc.).
8.12. Jabber SSL support stopte met werken, I kreeg de melding dat de QCA TLS plugin waarschijnlijk ontbreekt. Wat moet ik doen?
8.13. Ik gebruik Jabber en ICQ tegelijk. Iedere keer als ik online ga met Jabber, dan is mijn verbinding met ICQ verbroken met een foutmelding over dat ik verbonden ben met een andere client. Wat is er aan de hand?

8.1.

Wat betekent Kopete? Hoe spreek ik het uit?

De naam Kopete is afgeleid van het Chileense woord Copete, wat een drankje met je vrienden betekent. Duncan, de oorspronkelijke auteur, heeft een geluidsopname gemaakt van de uitspraak van Kopete.

8.2.

Als ik onder de naam van een gebruiker meer dan één messaging-dienst in mijn contactenlijst heb staan, en ik klik op de naam van die persoon, dan opent Kopete een berichtvenster van de verkeerde IM-dienst.

U kunt de volgorde waarin Kopete probeert om berichten te versturen wijzigen met behulp van de pijlen op/neer in de hoek rechtsonder in het configuratiescherm van het account. Kopete begint met de accounts die bovenaan staan. Verder kijkt Kopete naar de status van de persoon in elk IM-systeem. Het IM-systeem met de hoogste statuswaarde zal als eerste worden gekozen. Bijvoorbeeld, als een persoon lid is van drie IM-systemen, waarbij hij bij twee is gemarkeerd als afwezig, en bij de derde als online, dan zal Kopete het derde IM-systeem als eerste gebruiken.

Tip

Als u op het kleine procotolpictogram rechts van het menuoptie klikt, in plaats van op de naam van de persoon, dan zal Kopete die IM-dienst gebruiken.

8.3.

Ik heb een verbinding nodig via een SOCKS-proxy, maar kan geen enkele proxy-configuratie vinden in Kopete. Hoe kan ik Kopete instellen zodat het programma gebruik kan maken van SOCKS?

  • ICQ™, AIM™ en Jabber gebruiken de netwerkinfrastructure van KDE. De details van de SOCKS proxy zijn ingesteld met de rest van KDE in Systeeminstellingen, Netwerk en connectiviteitNetwerkinstellingenProxy.

8.4.

Is het mogelijk om de pictogrammen die ik zie in Kopete aanpassen?

In de configuratiedialoog van Kopete, sectie 'Uiterlijk', kunt u kiezen uit verschillende sets met emoticons.

Op nieuw emoticons te installeren, kijk eerst op KDE Store, waar veel extra sets emoticons zijn die u kunt downloaden.

De emoticons zijn vrij eenvoudig te installeren. Plaats een map met de pictogrambestanden samen met een XML-bestand dat het omzetten van tekst naar afbeelding beschrijft in de map $KDEDIR/share/apps/kopete/pics/emoticons (of $KDEHOME, zoals /home/jangebruiker/.kde/).

  1. Kopieer de uitgepakte map naar $KDEDIR/share/apps/kopete/pics/emoticons of ~/.kde/share/apps/kopete/pics/emoticons (of waar op uw systeem $KDEHOME zich bevindt)

  2. Selecteer menuoptie "Kopete instellen" in menu "Instellingen" en klik op de sectie "Uiterlijk" in het linkerpaneel van de configuratiedialoog. Klik vervolgens op tabblad "Emoticons".

  3. Selecteer in de lijst de set emoticons die u zojuist hebt geïnstalleerd

  4. Nu kunt u uw nieuw-geïnstalleerde emoticons in Kopete gebruiken

Om de protocolpictogrammen te vervangen dient u de pictogrambestanden in $KDEDIR/share/apps/kopete/icons te vervangen, of als u liever niet in systeemmappen iets wijzigt, de nieuwe pictogrammen in dezelfde map plaatsen onder $KDEHOME (dus bijv. ~/.kde/share/apps/kopete/icons). Momenteel zijn er geen vervangingen voor al deze pictogrammen beschikbaar.

8.5.

Ik zie geen enkele plug-in in de lijst bij de dialoog Plug-ins instellen. Wat is er aan de hand?

Er zijn twee oplossingen voor dit probleem. Als u binary pakketten gebruikt, let er dan op dat u binary pakketten voor uw distributie gebruikt, en de juiste versie van uw distributie. Het mengen van distributies en versies werkt niet bij Kopete. Als er geen binary pakketten voor uw systeem zijn, dan moet u Kopete met behulp van broncode pakketten compileren. Als u uw KDE heeft gecompileerd, dan moet dat bij Kopete met dezelfde prefix als bij KDE. Als u de broncode pakketten heeft gecompileerd, let er dan op dat u uw Kopete in dezelfde locatie als uw KDE is geïnstalleerd, als dat niet het geval is, dan kunt u het forceren door een prefix command voor cmake op te geven. Voorbeeld: cmake -DCMAKE_PREFIX=/opt/kde4 (waar /opt/kde4 uw prefix is). Om te bepalen wat de prefix van uw KDE is, type which dolphin in een Konsole venster. Er moet zo iets als /opt/kde4/bin/dolphin worden getoond, dan zal /opt/kde4 uw prefix zijn, of het zegt /usr/bin/dolphin, dan is uw prefix /usr. Zorg ook ervoor dat u het commando make install uitvoert, en controleer dat er geen oude Kopete installatie van eerdere versies op verschillende locaties aanwezig zijn. U moet wellicht ook handmatig kbuildsycoca4 starten na het installeren van Kopete. kbuildsycoca4 werkt de plugin database bij. Het wordt opgestart als er nieuwe software met gebruik van plugins zijn geïnstalleerd, maar het is mogelijk dat kopete Kopete kan opstarten voordat de update voltooid is.

8.6.

Ik heb veel <desktops / beeldschermen / computers> en / of ik praat op hetzelfde moment met veel mensen, met als resultaat dat ik wens dat Kopete een <geluid afspeelt / pop up een bericht / mijn achtergrond wijzigt / mijn computer opnieuw opstart > wanneer ik < een nieuw bericht ontvang / iemand online gaat / iemand offline gaat > Wanneer wordt dit toegevoegd?

Het is er al (verrassing!). Kopete is een KDE programma en het kan daarom gebruik maken van KNotify voor al zijn notificaties. Voor diegene die er niet mee bekend zijn, KNotify is een zeer krachtig architectuur waarmee u bijna alle gewenste dingen kan laten uitvoeren wanneer een gebeurtenis plaatsvindt in een KDE programma. U kunt een geluid laten afspelen, een passief dialoog tonen, een bericht loggen, of zelfs uw eigen aangepaste commando´s uitvoeren, zoals een shell script, zodat u alles wat uw hart wil kunt laten gebeuren. Om toegang tot deze schatkamer te krijgen, gaat u naar InstellingenNotificaties instellen dialoog. Hier heeft u een overzicht van alle verschillende acties die mogelijk zijn bij bovengenoemde gebeurtenissen. Een tip, kijk bij enkele van uw andere KDE programma´s om te zien welke gebeurtenissen zij laten opvolgen. Ik zelf vindt een passief popup bij nieuwe emails in KMail erg handig.

8.7.

Waarom werken bestandsoverdrachten niet?

Er kunnen hiervoor veel redenen zijn. WLM was het eerste protocol waarin we ondersteuning voor bestandsoverdracht hebben aangebracht. Ondersteuning voor bestandsoverdracht in Jabber en IRC was in Kopete 0.9.0 (toegevoegd in KDE 3.3) toegevoegd, en ICQ en AIM in Kopete 0.50.0 (toegevoegd in KDE 4.0.0). Maar, bestandsoverdracht zouden weleens niet kunnen werken als u achter een firewall zit - zie de sectie WLM in het hoofdstuk protocol.

8.8.

Waarom dit vervelende enkel-klik gedrag? Het is erg irriterend!

Kopete is een KDE programma. We zijn geen lamme 3rd party programma dat alleen maar op KDE "lijkt". We hebben ook het "gedrag" en "integratie" aspect van KDE, wat inhoud dat Kopete de KDE's standaard "Enkel-klik" gedrag volgt. Als u dit wilt wijzigen dan is het vereist dat u dit in alles van KDE wijzigt. U kunt het veranderen naar een dubbelklik-stijl door het openen van Systeeminstellingen en te gaan naar InvoerapparatenMuis en Dubbelklik opent bestanden en mappen (eerste klik selecteert ze) te selecteren.

8.9.

Maakt u het gebruikersinterface met een aanpasbaar uiterlijk?

Het enige antwoord hiervoor is nee. Kopete is bedacht om een KDE Instant-Messenger te zijn en dit is dus ook inclusief een KDE Look-n-Feel. Door het toevoegen van skins breken we deze regel en het hebben van zowel skin-support en skinless-support tegelijk is ook niet praktisch. Selecteer gewoon een andere style in KDE's Systeeminstellingen en wees gelukkig met de transparante menus en andere mooie eye-candy dat heden ten dage KDE bied. U kunt echter wel kopete met een andere style laten starten. Start bijvoorbeeld kopete --style=marble. Elke geldige KDE of Qt™ style zal werken.

8.10.

Ik zou graag een functie in de volgende versie van Kopete.

Ga dan alstublieft naar KDE Bugzilla en vul een wishlist item in voor het programma 'kopete'. Wees zo gedetailleerd mogelijk en proeflees wat u heeft naar ons heeft geschreven. Dit is GEEN garantie dat we deze functie in enige versie gaan toevoegen, maar het laat het ons overwegen.

8.11.

Mijn Kopete crashed of heeft/had onverwacht gedrag (onverwacht gedrag valt niet in de categorie van "Kopete gedraagt zich niet zoals Pidgin", etc.).

Meld deze bug aan ons door naar KDE Bugzilla te gaan en een bug report voor het programma 'kopete' in te vullen. Bugs worden alleen geaccepteerd als ze in Engels zijn, als ze gedetailleerd zijn, en als het over een crash gaat dan moet een backtrace (de tekst in de tab gemarkeerd Backtrace nadat Kopete is gecrasht) meegeleverd zijn. Als u een gebruiker bent van Kopete git, stuur dan in plaats van een bug report in te vullen, een email naar ons op Kopete developers mailing list.

8.12.

Jabber SSL support stopte met werken, I kreeg de melding dat de QCA TLS plugin waarschijnlijk ontbreekt. Wat moet ik doen?

Als de foutmelding aangeeft dat u de QCA TLS plugin mist, wat de Jabber plugin's TLS/SSL encryptie verzorgt. Installeer dan het pakket qca-tls (en misschien ook qca-ossl) of haal de plugin op bij zijn homepage. Merk op dat u alleen de qca-tls plugin hoeft te installeren, niet de QCA bibliotheek zelf. Een hercompilatie van Kopete is niet nodig, zelfs geen herstart. In het geval dat u de plugin heeft geïnstalleerd en het werkt nog steeds niet, dan kan Qt het waarschijnlijk niet vinden. Omdat qca-tls zichzelf installeert als een Qt™ plugin, moet u zich ervan overtuigen dat het geïnstalleerd is in de plugin map van de Qt™ versie die u gebruikt om Kopete uit te voeren.

8.13.

Ik gebruik Jabber en ICQ tegelijk. Iedere keer als ik online ga met Jabber, dan is mijn verbinding met ICQ verbroken met een foutmelding over dat ik verbonden ben met een andere client. Wat is er aan de hand?

Herinnert u zich noch dat experimenteerde met ICQ transporten in die andere Jabber client? U opende een ICQ Transport waarmee u kon praten met ICQ mensen via Jabber. ICQ staat het niet toe dat er meerdere verbindingen zijn met hetzelfde account, en verbreekt de verbinding met u. Zoek in uw Jabber contacten voor een contact in de vorm van 123456@icq.jabber.org en verwijder deze.