Hoofdstuk 2. Hoe te spelen

Doel:

Lokaliseer alle verborgen mijnen in het mijnenveld.

Het spelbord van KMines

Om KMines te spelen gebruikt u alle drie de knoppen van uw muis om vierkantjes te openen of om een vlag te planten (met een tweeknops-muis kunt in het algemeen klikken op de middelstemuisknop door tegelijk op de linkermuisknop en rechtermuisknop te klikken).

Klikken met de linkermuisknop-muisknop opent een vierkantje. Als er zich een mijn bevindt, dan zal deze ontploffen en is het spel over. Als er geen mijn zit onder het vierkantje, dan wordt het vierkantje gewist en als er geen andere aangrenzende mijnen zijn, dan zal deze leeg zijn inclusief elke naastgelegen vierkantjes zonder mijnen. Als er naastgelegen mijnen zijn, dan zal er een getal verschijnen dat het aantal naastgelegen vierkantjes met mijnen aangeeft. Elk vierkantje (behalve aan de rand en in de hoeken), heeft acht naastgelegen vierkantjes.

Opmerking

Klikken met de muisknop linkermuisknop op een vierkantje met vlag is veilig en doet verder niets.

De rechtermuisknop markeert een vierkantje als bevattende een mijn (door er een rode vlag op te plaatsen). Twee keer klikken op de knop maakt het onzeker (door er een vraagteken on te zetten). De onzekerheidsaanduiding kan nuttig zijn wanneer u onzeker bent over de posities van de mijnen. De middelstemuisknop wist de vierkantjes er omheen als het juiste aantal vierkantjes een vlag heeft. Dit is erg nuttig omdat het veel sneller is dan alle individuele vierkantjes te openen. Wees er wel zeker van dat alle vlaggen juist zijn geplaatst, zo niet, dan zou u een mijn kunne laten ontploffen.