Hoofdstuk 7. KMail probleemoplossing

Delen van dit hoofdstuk zijn geconverteerd uit de KDE UserBase pagina KMail/FAQs Hints and Tips in 2012.

David Bryant

Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf
herziening 5.14.2 (Applications 20.04.2) (2021-08-08)

Inleiding in Akonadi

KMail is actief in ontwikkeling sinds 1997. Heel wat bugs zijn over de jaren opgedoken. Veel ervan zijn opgelost. Als u nieuwsgierig bent naar een van deze oude bugs, kijk dan op KMail/FAQs Hints and Tips in de UserBase Wiki van KDE. Of bezoek hoofd bug volgpagina van KDE om meer te weten te komen over bugs met een recentere datum.

Op dit moment (2021) hebben veel problemen die mensen tegenkomen met KMail te maken met de Akonadi-server. Akonadi is een extra programma dat als een intermediair tussen KMail (plus alle andere PIM toepassingen) en een database-daemon voor algemene doelen functioneert (gewoonlijk "mysqld"). Het faciliteert communicatie tussen processen onder de verschillende stukjes van de PIM toepassingen. Afhankelijk van de manier waarop uw systeem is geconfigureerd, kan Akonadi gestart worden tijdens de opstart van het systeem / het aanmeldproces. Of het kan niet gestart worden totdat u een PIM toepassingsprogramma (zoals KMail, of KAddressBook of Kontact) opstart.

Er zijn twee toepassingsprogramma's die u directe interactie met de Akonadi-server biedt: akonadictl (een terminal georiënteerd besturingsprogramma) en akonadiconsole (een GUI toepassing). Hier enige informatie over deze twee programma's.

 

Het Akonadictl besturingsprogramma

Akonadi statusrapport

Akonadictl statusrapport, 32 agenten actief

 

De voorgaande schermafdruk illustreert een van de commando's die gebruikt kunnen worden met het programma akonadictl. Hier zijn alle commando's die akonadictl herkent.

~$ akonadictl start

Start de Akonadi-server.

~$ akonadictl stop

Stopt de Akonadi-server.

~$ akonadictl restart

Stopt de Akonadi-server en start deze als nieuw.

~$ akonadictl status

Produceert het statusrapport geïllustreerd in de voorgaande schermafdruk.

~$ akonadictl instances

Geeft een lijst met exemplaren van Akonadi-server (meer dan één kunnen tegelijk actief zijn).

~$ akonadictl vacuum

Schoont de opslag van Akonadi op of probeert dat tenminste.

~$ akonadictl fsck

Er wordt een controle op consistentie van het bestand gedaan. De uitvoer van dit commando kan behoorlijk veel zijn, speciaal als u uw eigen mappen aan KMail hebt toegevoegd. Gebruik deze version van het commando (met pipe van de uitvoer door grep) om te verifiëren dat uw Akonadi database gezond is, zonder veel overbodige uitvoer.

~ $ akonadictl fsck 2
>&1 | grep ^Found
Found 0 external files.
Found 0 external parts.
Found no unreferenced external files.
Found 0 parts to be moved to external files
Found 0 parts to be moved to database
Found 6 collections without RID.
Found 0 items without RID.
Found 0 dirty items.

RID staat voor RemoteId, een veld met een naam in de mysql database tabellen. Als er meer dan 0 items zonder RID zijn, hebt u een klein probleem dat gecorrigeerd zou moeten worden. Als er meer dan 0 dirty items zijn kunt u een groter probleem hebben dat gecorrigeerd moet worden. Zie "Item ophalen lukt niet..." en ook "Dirty" items van KMail corrigeren, zie onderstaand.

 

Het programma Akonadiconsole

Hoe akonadiconsole er uit ziet

Akonadiconsole in actie

 

Het programma akonadiconsole levert twaalf verschillende "vensters" in de interne werking van de PIM toepassingen. Hier is een korte samenvatting van de beschikbare beelden.

Tabblad Agents.

Hier ziet u een lijst met de gebruikersagenten (processoren).

Tabblad Bladeren.

Dit tabblad levert een overzicht van de verschillende verzamelingen gegevens die Akonadi beheert, georganiseerd als een hiërarchische boomstructuur die toont hoeveel items er zich in elke verzameling bevinden.

Tabblad Debugger.

Hier kunt u debugging aan en uit zetten en de debugberichtenlog bekijken.

Tabblad Logging.

Dit tabblad laat u berichten uitgezonden door verschillende Akonadi componenten bekijken.

Tabblad DB-browser.

Dit tabblad gebruiken om in de mysql database te gluren. Er zijn veel verschillende tabellen.

Tabblad DB console.

Hier kunt u de mysql database bevragen.

Tabblad Query debugger.

Dit tabblad gebruiken om query-debugging aan en uit te zetten. KMail bevraagt de mysql database vele keren in enkele seconden; uitvoer kan veel zijn.

Tabblad Takenvolger.

De PIM toepassingen voeren verschillende functies uit door "taken" te initiëren. Dit tabblad gebruiken om taken volgen aan en uit te zetten.

Tabblad Hulpbronnen plannen.

Hier kunt u zien welke hulpbronnen nodig zijn wanneer een specifieke PIM functie wordt aangeroepen. U kunt een lijst met alle hulpbronnen van Akonadi in uw systeem zien in de map ~/.config/akonadi/.

Tabblad Meldingenmonitor.

Dit tabblad gebruiken om meldingen te monitoren verzonden door verschillende hulpbronnen van Akonadi.

Tabblad Item zoeken.

Dit tabblad biedt een generieke zoekfunctie. Zoekopdrachten kunnen beperkt worden tot Agenda, Contactpersonen, E-mail of Notitie.

Tabblad Monitoren.

Hier kunt u een lijst van alle monitoren die onder Akonadi actief zijn bekijken evenals hun eigenschappen. Agenten, hulpbronnen en zelfs enige toepassingsprogramma's worden gemonitord.