Opties die geen gebruikersinterface hebben

Naast de opties die in de configuratiedialoog worden getoond, zijn er opties die alleen direct in het configuratiebestand van KMail kunnen worden ingesteld of door KIOSK (bijv. invoer naar Konsole). Deze zogenoemde verborgen configuratieopties kunnen niet worden gewijzigd via de normale instellingendialoog van KMail; ze moeten worden gemaakt door het configuratiebestand te wijzigen met een tekstbewerker of het programma kwriteconfig. Het configuratiebestand moet beschreven worden in het formaat van [Sectienaam] en de volgende regels zijn de variabelen en hun instellingen. Als u handmatig het configuratiebestand wilt bewerken dan moet u de [Sectienaam] toevoegen alvorens de variabelen toe te voegen. Het programma kwriteconfig zal de sectie voor u toevoegen zolang als u de switch --group gebruikt.

Het configuratiebestand van KMail heeft de naam kmail2rc en bevindt zich in uw persoonlijke map. De locatie kan variëren en hangt af van uw besturingssysteem of distributie, maar kan altijd worden gevonden door het commando kf5-config --path config --locate kmail2rc. Voor de rest van deze sectie, nemen we aan dat het configuratiebestand zich bevindt in /path/to/kmail2rc.

Waarschuwing

Als u deze opties wijzigt, dan moet u KMail eerst afsluiten alvorens het configuratiebestand te bewerken. Herstart KMail nadat u de wijzigen hebt aangebracht en opgeslagen in het configuratiebestand.

SendMDNsWithEmptySender

Ontvangstbevestigingen verzenden met een lege afzender. Sommige servers kunnen deze berichten weigeren, dus bij problemen met het verzenden van ontvangstbevestigingen moet u deze optie uitzetten. Om deze optie aan te zetten, voeg aan de sectie [MDN] toe:

 • Configuratiebestand:

  SendMDNsWithEmptySender=true
 • kwriteconfig

  % kwriteconfig --file /path/to/kmail2rc --group MDN --key SendMDNsWithEmptySender true

Opmerking

De standaard instelling false is strict gesproken tegen internet-standaarden, maar is zo ingesteld om praktische redenen, om te vermijden dat servers MDN's weigeren die KMail maakt omdat ze denken dat her SPAM is.

CloseDespiteSystemTray

Deze optie stelt u in staat het programma zo in te stellen dat het volledig sluit, zelfs als er is een pictogram in het systeemvak is geconfigureerd, die normaal zou het programma laat draaien. Om deze optie in te schakelen voegt u een regel toe onder de sectie [General]:

 • Configuratiebestand:

  CloseDespiteSystemTray=true
 • kwriteconfig

  % kwriteconfig --file /path/to/kmail2rc --group General --key CloseDespiteSystemTray true

disregardUmask

In versies voor 1.9, sloeg KMail alle bijlagen op naar de schijf met rechten ingesteld op 600 — alleen te lezen en te schrijven door de eigenaar van het bestand. In antwoord op terugkoppeling van de gebruikers, is dit instelbaar gemaakt in KMail versie 1.9, met de standaard gewijzigd in de umask ingesteld in het gebruikersaccount bij het opslaan van bestanden naar schijf. Om deze functie in te schakelen, voeg een regel toe onder de sectie [General]:

 • Configuratiebestand:

  disregardUmask=true
 • kwriteconfig

  % kwriteconfig --file /path/to/kmail2rc --group General --key disregardUmask true

CheckOutOfOfficeOnStartup

Met deze optie ingeschakeld, zal KMail bij iedere keer opstarten controleren of er een actief afwezigheidsbericht is geconfigureerd en een waarschuwing tonen als dat het geval is. Om deze functie uit te schakelen, voeg een regel toe onder de sectie [OutOfOffice]:

 • Configuratiebestand:

  CheckOutOfOfficeOnStartup=false
 • kwriteconfig

  % kwriteconfig --file /path/to/kmail2rc --group OutOfOffice --key CheckOutOfOfficeOnStartup false

AllowOutOfOfficeSettings

In het geval dat u niet wilt dat gebruikers in staat zijn om hun eigen scripts voor afwezigheidsberichten naar de server te uploaden, kunt u toevoegen aan de sectie [OutOfOffice]:

 • Configuratiebestand:

  AllowOutOfOfficeSettings=false
 • kwriteconfig

  % kwriteconfig --file /path/to/kmail2rc --group OutOfOffice --key AllowOutOfOfficeSettings false

AllowOutOfOfficeUploadButNoSettings

Als u uw gebruikers wilt toestaan om hun eigen scripts voor afwezigheidsberichten te uploaden maar niet wilt dat ze in staat zijn om het domein te veranderen waarnaar gereageerd mag worden en de instelling om te reageren op spam te veranderen, kunt u toevoegen aan de sectie [OutOfOffice]:

 • Configuratiebestand:

  AllowOutOfOfficeUploadButNoSettings=true
 • kwriteconfig

  % kwriteconfig --file /path/to/kmail2rc --group OutOfOffice --key AllowOutOfOfficeUploadButNoSettings false

OutOfOfficeDomain

Bij het bewerken van een een script voor vakantie (afwezigheidsbericht) , kan de gebruiker een domein specificeren om het zenden van zulke berichten te limiteren tot dat domein. Toepassen van standaarden aan de instellingen van out-of-office via de overeenkomstige knop zal dit domein domein herstellen, in het geval de gebruiker deze had gewijzigd. Om deze instelling vooraf te laden met een standaard waarde, voeg toe aan de sectie [OutOfOffice]:

 • Configuratiebestand:

  OutOfOfficeDomain=mijnMailDomein.nl.test
 • kwriteconfig

  % kwriteconfig --file /path/to/kmail2rc --group OutOfOffice --key OutOfOfficeDomain myMailDomain.test

OutOfOfficeReactToSpam

Standaard worden er geen afwezigheidsberichten verstuurd naar afzenders van berichten die als spam (ongewenst) zijn gemarkeerd. Om dit gedrag te veranderen, voeg toe aan de sectie [OutOfOffice]:

 • Configuratiebestand:

  OutOfOfficeReactToSpam=true
 • kwriteconfig

  % kwriteconfig --file /path/to/kmail2rc --group OutOfOffice --key OutOfOfficeReactToSpam true

ShowUserAgent

Beginnend in versie 1.9, kan KMail de User-agent- of X-Mailer-waarde tonen in de berichtkop als Elegante berichtkoppen (zie menu BeeldBerichtkoppen). Om deze functie in te schakelen, voeg een regel toe aan de sectie [Reader]:

 • Configuratiebestand:

  ShowUserAgent=true
 • kwriteconfig

  % kwriteconfig --file /path/to/kmail2rc --group Reader --key ShowUserAgent true