Hoofdstuk 1. Inleiding

KWatchGnuPG is een eenvoudige logviewer voor GnuPG versie 1.4, 2.0 en 2.1. Het is als het ware een grafische schil (GUI) voor het commando WatchGnuPG. Deze controleert een socket op loggegevens van de GnuPG backend-toepassingen. Voor meer informatie over WatchGnuPG kunt u het commando info watchgnupg typen.

U kunt KWatchGnuPG starten met het menu HulpmiddelenGnuPG-logweergave van zowel Kleopatra als van KMail, maar ook vanaf de commandoregel. De naam van het uitvoerbare bestand van KWatchGnuPG is kwatchgnupg.

Hoofdfuncties

De log bekijken

KWatchGnuPG wordt in de eerste plaats gebruik om de debug- en loginformatie van GnuPG aan de gebruiker te tonen. Het hoofdvenster bestaat uit een groot tekstveld waar de GnuPG-berichten worden getoond, een werkbalk om veelgebruikte handelingen snel uit te voeren en natuurlijk de menubalk.

Iedere regel in de tekstweergave begint met FD gevolgd door een tijd in het ISO-formaat. Met het voorvoegsel FD kunt u onderscheid maken tussen andere GnuPG-instanties die tegelijkertijd draaien. Na de tijdregistratie volgt de naam van de component waarvan de logmelding afkomstig is (met daarachter nog wat interne informatie tussen vierkante haken). Tenslotte volgt de oorspronkelijke uitvoer van de component.

Standaard wordt er in de geschiedenis 10000 logregels opgeslagen. U kunt dit veranderen in het dialoogvenster "Instellingen".

De inhoud van de logweergave opslaan in een bestand

Soms is het gemakkelijk om de gegevens van de huidige logweergave weg te schrijven naar een bestand, zodat u het bijvoorbeeld naar de ontwikkelaars kunt sturen als onderdeel van een bugrapport. U kunt dat in KWatchGnuPG op twee manieren doen:

Om te beginnen kunt u het menu-item BestandOpslaan als... kiezen (of op het bijbehorende werkbalkpictogram klikken) om de volledige inhoud van de logweergave op te slaan in een bestand. U wordt gevraagd om een bestandslocatie op te geven.

U kunt ook de regels die u belangrijk vindt met de linkermuisknop selecteren om ze vervolgens, net als andere tekst, in een tekstverwerker of e-mailprogramma te plakken. Zorg ervoor dat de regels niet afgebroken worden zodat de log leesbaar blijft.

Het leegmaken van de logweergave

U kunt met KWatchGnuPG de inhoud van het logvenster wissen door BestandGeschiedenis wissen te kiezen (of door op het bijbehorende werkbalkpictogram te klikken).

U kunt dit gebruiken vlak voordat u een handeling gaat uitvoeren die u wilt bijhouden, zodat u enkel de uitvoer van die handeling overhoudt. U kunt deze uitvoer vervolgens opslaan door BestandOpslaan als... te keizen,zoals hierboven beschreven is.

Het wissen van de log verwijdert de inhoud van het logvenster definitief. Wanneer u niet zeker weet of u de inhoud later nog nodig hebt, kunt u dit het beste opslaan in een bestand (zie hierboven) voordat u de weergave leeg maakt.