Hoofdstuk 2. KHangMan gebruiken

schermafdruk van KHangMan

Hier ziet u KHangMan zoals het eruit ziet als u het voor de eerste keer start. De category is dieren, de taal is de standaard (Engels hier, de standaard is de huidige taal van KDE als de gegevens bestaan), het thema is Notities. Elke wijziging in categorie, taal of thema (achtergrond) wordt in het configuratiebestand geschreven en herstelt in uw volgende spel.

Zie hoe eenvoudig het is om de achtergrond te wijzigen. Klik op de bijhorende knop onderaan de werkbalk. U kunt ook een nieuw woord krijgen of het spel afsluiten door op de bijhorende knoppen in de werkbalken te klikken.

Algemeen gebruik

Een woord wordt in de vorm van streepjes (_) getoond. Aan het aantal streepjes kunt u afleiden hoeveel letters er in het woord zitten. U dient het woord te raden door één voor één letters in te voeren. U typt de letter in op het toetsenbord of selecteert ze met de linkermuisknop. Als de letter bij het woord hoort wordt de achtergrond van de letter groen, anders rood.

De lettertoetsen in het venster van het spel maken het mogelijk om KHangMan in vreemde talen te spelen zonder uw toetsenbordindeling te wijzigingen.

Het woord wordt willekeurig gekozen en is niet hetzelfde als het vorige woord.

Belangrijk

Alle woorden zijn zelfstandige naamwoorden (dus geen werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, enz.).

Als u hulp nodig hebt bij het raden van het woord, dan klikt u op het pictogram De tip tonen in de onderste werkbalk en er wordt een tip getoond die u in de richting van het woord verwijst. Opnieuw op dit pictogram klikken laat de tip verdwijnen.

Tips worden niet standaard getoond.

Het spel maakt gewoonlijk geen onderscheid tussen hoofd- en kleine letters. Alle invoer wordt door het programma omgezet in hoofdletters. Het programma doet dit automatisch.

De huidige categorie, winnen en verliezen worden getoond in het venster.

Telkens als u een letter invoert die niet in het woord zit wordt er een gedeelte van de galg getekend. U hebt tien pogingen om het woord te raden. Daarna wordt het juiste antwoord getoond.

Er zijn verschillende categorieën woorden beschikbaar: afhankelijk van de geselecteerde taal. Het programma zoekt naar gegevensbestanden in alle talen en gebruikt ook woordbestanden uit Kanagram.

Nadat een woord is geraden (of de galg is volledig), wordt u gefeliciteerd en wordt het volgende woord gepresenteerd. Om het spel af te sluiten, klik op het pictogram Afsluiten in de bovenste werkbalk.

Je typt de letter die je wilt proberen op het toetsenbord of selecteert het met de linkermuisknop. Als de letter tot het woord behoort, dan wordt de toets geaccentueerd in groen neemt de juiste plek(ken) in het woord in. Als de letter niet tot het woord hoort, dan wordt de toets met rood geaccentueerd. Je hebt tien pogingen en daarna verlies je en het juiste woord wordt getoond.

Tijdens het spel kunt u een nieuw spel starten door te klikken op onderaan de werkbalk. U kunt ook de categorie van de woorden veranderen door te klikken op de huidige categorie.

Het uiterlijk kan gemakkelijk worden gewijzigd met de knop Thema in de bovenste werkbalk.