Hoofdstuk 2. Het dialoogvenster Spel kiezen

Het dialoogvenster Spel kiezen gebruiken

Het dialoogvenster Spel kiezen

Deze dialoog verschijnt wanneer u de actie Nieuw spel selecteert en ook wanneer u opties uit het menu Bewerken selecteert of een afspeeloptie uit het menu Zet. U gebruikt het om een spel te kiezen en een niveau te spelen, af te spelen, te bewerken, op te slaan, een zet te doen, te hernummeren of te verwijderen. De hoofdknop onderaan is de knop OK. Zijn label wijzigt zich volgens wat u aan het doen bent: in dit geval het kiezen van een spel en een te spelen niveau.

Een spel kiezen

Er zijn diverse systeemspellen die met KGoldrunner meegeleverd worden en u kunt uw eigen spellen toevoegen met de bewerker. Al deze spellen verschijnen in de lijst bovenaan de dialoog, gegroepeerd per moeilijkheidsgraad. De oefenspellen verschijnen als laatste in de lijst en de spellen voor normale vaardigheden verschijnen eerst. Om één van de spellen te selecteren klikt u eenvoudig op zijn naam.

De lijst toont welke regels van toepassing zijn op elk spel (zie Regels kiezen) en hoeveel niveaus er zijn. Wanneer u een spel selecteert, dan geeft een vak verder naar onder in het venster u meer informatie over dat spel.

Een niveau kiezen

U kunt kiezen om een spel op elk niveau te starten, maar het beste is om op niveau 1 te starten en zich omhoog te werken, speciaal als u gaat voor een hoge score. In het algemeen zijn de hoger genummerde niveaus moeilijker.

Wanneer u begint met de dialoog Spel selecteren, zal het standaard niveau iets redelijks zijn, zoiets als het laatste niveau dat u hebt gespeeld of bewerkt. U kunt een ander niveau kiezen met de pijlen in het afrolvak of door de schuifbalk te verplaatsen. De pijlen aan de uiteinden verhogen of verlagen het getal met één. U kunt de schuifbalk ook met de linkermuisknop verslepen en zo het getal snel veranderen. Of met 10 verlagen of verhogen door boven of onder de schuifbalk te klikken.

Met het veranderen van het nummer verschijnt een voorbeeld van het niveau in het kleine voorbeeldvenster en verschijnt ook de naam van het niveau (als die er is).

Uw selectie voltooien

Als u een spel en niveau hebt gekozen, klikt u op de hoofdknop onderaan om door te gaan met bewerken, spelen of afspelen.

Totdat u dat doet verandert er niets, dus u kunt altijd op Annuleren klikken en doorgaan met waar u daarvoor mee bezig was. Merk op dat de actie gepauzeerd wordt als de dialoog actief is, u kunt dus doorgaan met spelen waar u gebleven was als u Annuleren kiest.

Wijzigingen opslaan

Als u een optie uit de menu's Spel, Bewerken of Zet kiest en u daarvoor aan het bewerken was en uw wijzigingen niet hebt opgeslagen, dan krijgt u een vraag of u wilt opslaan, uw wijzigingen wilt verliezen, of wilt doorgaan. De nieuwe actie of het dialoogvenster verschijnt pas als u een beslissing over uw vorige werk hebt gemaakt.

Elk niveau spelen of bewerken

Let op dat de menu's en de dialoog u de mogelijkheid geven om elk niveau te kiezen om te spelen of te bewerken. Als u een spel na niveau 1 start is dat OK, maar u zult niet zo'n hoge score krijgen. Ervaren spelers spelen vaak liever hogere niveaus voor de lol in plaats van proberen een topscore te krijgen of willen wellicht op hogere niveaus oefenen voordat ze een topscore proberen te krijgen.

U kunt ook systeemniveaus kiezen om te bewerken, dat mag ook, maar moet het wel in een van uw eigen spellen opslaan: niet in het systeemspel. U wilt bijvoorbeeld een erg moeilijk niveau wijzigen, zodat u niet steeds teruggaat naar het begin van het niveau als u dood gaat.

Om te zien wat dit betekent, probeert u het spel Uitdaging, niveau 16, De drie musketiers. Dat niveau bevat ongeveer tien moeilijke puzzels. Als u puzzel 1 hebt opgelost, wilt u die niet steeds opnieuw doen terwijl u aan puzzel 2 bezig bent. Het geheim is om een bewerkbare kopie te maken en die steeds bij te werken en het beginpunt van de held aan te passen, totdat u alle puzzels opgelost hebt. Dan kunt u de echte versie gaan proberen.