Hoe te spelen

Het spel starten

KGoldrunner begint door een opgeslagen demonstratie van een spel te tonen. U kunt dit beëindigen door met de muis op het spelgebied te klikken, op de spatiebalk te drukken of een menu-item te selecteren of sneltoets (zoals SpelNieuw spel... of Ctrl+N). U kunt deze demonstratie in het vervolg overslaan door het menu-item InstellingenDemo bij starten te gebruiken. U kunt het ook weer opnieuw op elk moment bekijken via het menu-item ZetDemo.

Als u de demo hebt overgeslagen of de muis of spatiebalk hebt gebruikt om het te beëindigen, zal snelstart popup-dialoog getoond worden met de namen, nummer en een voorbeeld van het laatste spel en niveau dat u hebt geladen of, als u het niet eerder hebt gespeeld, dezelfde informatie voor oefenniveau 1.

Klik op de knop SPELEN om onmiddellijk met spelen te beginnen. Anders kunt u op de knop Afsluiten klikken, op de knop Nieuw spel... of de knop Menu gebruiken. De eerste zal KGoldrunner afsluiten, als u niet wilt spelen, de tweede zal een dialoog Spel kiezen tonen, waarin u een ander spel en niveau kunt kiezen en de laatste zal de dialoog beëindigen, waarna u vrij bent om de menu's van KGoldrunner te gebruiken.

Als u een spel en niveau hebt gekozen, verschijnt het en de muiscursor bevindt zich op de plaats van de held. In een oefenspel verschijnt er een mededeling voor dat het niveau begint. U begint met spelen door de muisaanwijzer te verplaatsen, te klikken of een toets in te drukken die de held bestuurt (bijv. Space), maar gebruik niet Q, S, P of Esc. U start elk niveau op dezelfde manier.

U hebt vijf levens in het begin en krijgt een bonusleven voor elk afgerond niveau.

Bewegen

U bestuurt de held standaard met de muis, maar u kunt hem ook met het toetsenbord (zie onder) besturen of, op een laptop, door een mix van toetsenbord voor graven en het touchpad of ander aanwijsapparaat voor het leiden van de held.

De held beweegt naar waar u de pijl ook plaatst. Hij kan niet zo snel bewegen als u de muis kunt verplaatsen, maar zal zijn best doen. Als de pijl boven of onder zijn niveau is, gaat hij omhoog of omlaag als er een ladder of een plek om te vallen beschikbaar is. Anders beweegt hij horizontaal tot hij onder, boven of precies op de pijl staat. U kunt hem eenvoudige paden (zoals _ | L of U) laten volgen, maar maak niet te veel bochten ver vóór hem.

U kunt naar links en rechts bewegen over stenen, beton, ladders en balken en omhoog en omlaag over ladders. Als u op een leeg veld of een goudklompje staat en er geen steen, beton, ladder of balk is om u tegen te houden, neemt de zwaartekracht het over en valt u. U valt ook als u naar beneden beweegt vanaf een balk of de onderkant van een ladder, dus houd de muisaanwijzer daarboven als u zich vast wilt blijven houden.

Toetsenbordbesturing

Als u dat liever hebt, kunt u het toetsenbord gebruiken om de held te besturen. De standaardtoetsen zijn de pijltoetsen en I, J, K en L (als eerbetoon aan het originele spel op de Apple II), met de toetsen Z en C om te graven. U kunt met één hand spelen door U, I, O, J, K, L en Space te gebruiken (op een QWERTY-toetsenbord) of met twee handen door de pijltoetsen, Space, Z en C te gebruiken. U kunt ook andere toetsen kiezen in het menu-item InstellingenSneltoetsen instellen.

U schakelt over naar toetsenbordmodus door een van de toetsen in te drukken waarmee u de held kunt besturen of selecteren van menu-item InstellingenToetsenbordbesturing.

Met de bewegingstoetsen (I, J, K, L of pijltoetsen) begint de held omhoog, omlaag, naar links of naar rechts te bewegen. Hij blijft in die richting bewegen zolang hij kan, totdat u een andere bewegingstoets of Space indrukt om te stoppen. In muis- of laptopmodus stopt hij automatisch als hij de aanwijzer bereikt.

Een waarschuwing: het toetsenbord gebruiken is veel moeilijker, op lange termijn, dan de muis gebruiken. Zie de muis als een joystick.

Een pauze nemen

U kunt het spel op ieder moment stoppen door een pauzetoets in te drukken (de standaard is P of Esc). U kunt verdergaan door de toets Pauze opnieuw in te drukken. Er is ook een menu-item SpelPauzeren, maar het probleem is om met de aanwijzer daarboven te komen zonder de held te bewegen en in problemen te raken.

Tip

Als u het menu van KGoldrunner wilt gebruiken of werk in een ander venster wilt doen, gebruik dan altijd een pauzetoets om het spel te onderbreken. Anders blijft de held de aanwijzer volgen en zou hij in problemen kunnen raken.

Een niveau winnen

Het doel van het spel is om al het goud te verzamelen, door er doorheen te lopen of te vallen. Als er geen meer over is, moet u naar de bovenkant van het speelveld bewegen om naar het volgende niveau te komen. Vaak verschijnen er verborgen ladders als u het laatste goud verzameld hebt die u kunt gebruiken om naar boven te klimmen. Soms zijn er geen verborgen ladders. Ook, hoewel zelden, kunnen de verborgen ladders een afleiding zijn en leiden ze u op de verkeerde weg.Als het niveau geen goud heeft, dan zijn er geen verborgen ladders en zult u uw weg naar de bovenkant van het speelveld moeten vinden.

Pas op voor valse stenen

Valse stenen, ook wel bekend als doorvalstenen of vallen, vormen de andere verborgen eigenschap van het spel. Ze lijken precies op gewone stenen, maar als u er overheen rent valt u. Dit kan slecht zijn als er een vijand of een put beneden is, of goed als er wat goud is.

Vijanden

Vijanden bewegen erg vergelijkbaar met de manier waarop de held beweegt. He hoofdverschil is wanneer ze in een gat vallen dat de held heeft gegraven (zie hieronder De belangrijkheid van graven).

Ze pakken goud altijd of willekeurig op, afhankelijk van de instellingen van het spel, en laten goud willekeurig op steen, beton of de bovenkant van een ladder vallen. Als een vijand het laatste stukje goud draagt moet u het van hem wegkrijgen voordat u het niveau kunt afmaken.

Als een vijand u raakt gaat u dood en moet u het niveau overnieuw starten als u nog levens over hebt. Echter, het is mogelijk om op het hoofd van een vijand te lopen of te staan en u kunt met een vijand meegaan naar beneden als hij valt. Sommige geavanceerde niveaus vereisen zulke acties.

Een niveau verliezen

Zoals hierboven uitgelegd, kunt u een niveau en een leven verliezen door een vijand aan te raken. U kunt ook verliezen door in een uitgegraven steen opgesloten te raken als deze weer dichtgaat. Verder kunt u zelfmoord plegen door op de toets Q te drukken of het menu-item SpelHeld doden te gebruiken. Waarom zou u dat willen doen? Wel, soms raakt u opgesloten op een plek waaruit u niet kunt ontsnappen. U blijft voor eeuwig opgesloten tenzij u zelfmoord pleegt!

Het belang van graven

Graven is een van de krachtigste tactieken die u bezit. Om een gat in een steen links of rechts van u te graven, klikt u de linker of de rechter muisknop, of gebruikt u een van de graaftoetsen (standaard Z, C, U, O).

U kunt een aankomende vijand ontwijken door een gat te graven, te wachten tot hij erin valt en dan snel over zijn hoofd te rennen. Op hetzelfde moment kunt u het eventuele goud dat hij draagt verzamelen. Normaal gesproken kunt u twee gaten graven om twee vijanden te vangen en over hen weg te rennen, maar dit werkt zelden als de vijanden gescheiden zijn of als er meer dan twee zijn.

U kunt vijanden doden door genoeg gaten in hun pad te graven. Meestal zijn er twee of meer gaten nodig om één vijand te doden en tot acht of meer gaten om er vier of vijf te doden. Als vijanden dood gaan, verschijnen ze onmiddellijk opnieuw. Afhankelijk van of het spel de regels en instellingen van KGoldrunner of traditionele regels volgt, is dit op de plek waar ze in het niveau begonnen of bovenaan het speelveld (zie Regels kiezen).

Tenslotte, op veel niveaus is het goud niet onmiddellijk beschikbaar en moet u graven om het te verkrijgen. Enkele van deze graafpuzzels zijn behoorlijk complex en moet u de graafvolgorde uitwerken en daarna in in een beperkte tijd uitvoeren alvorens u het niveau kunt voltooien.

Regels van het graven

U klikt op de Linker of Rechter muisknop om een gat in een steen links of rechts van u te graven of u gebruikt de toetsen Z, C, U of O).

Je kunt alleen stenen opgraven, niets anders. Het gat zal in de vloer aan de ene of andere kant verschijnen (bijv. onder en links of rechts van de held). Er moet een lege ruimte of gat boven de steen zijn (bijv. niet graven onder een ladder, balk, goud, steen, beton of valse steen). Je kunt rennen, stil staan of omlaag op een vallende vijand rijden wanneer je graaft. Graven bij vallen in de lucht of valse stenen is toegestaan in enkele spelen maar niet in andere. Zie onderstaand Graven tijdens vallen.

De held kan in elke richting door gegraven gaten heen bewegen, inclusief er doorheen vallen om aan een vijand te ontsnappen. Na korte tijd gaan gegraven gaten weer dicht, dus u moet ze snel gebruiken. Bereid het graven voor. Er is geen tijd om te stoppen en na te denken terwijl u graaft.

Vijanden raken altijd gevangen als ze in een gegraven gat vallen en zullen altijd omhoog klimmen om eruit te raken. De tijd dat ze in een gat doorbrengen is minder dan de tijd die het gat open blijft, dus om vijanden te doden moet u normaal gesproken meerdere gaten snel achter elkaar graven. Vijanden laten goud altijd los als ze in een gat vallen, dus u kunt snel het hoofd van een vijand oprennen en het goud grijpen voordat u eruit klimt.

Vijanden vallen niet van bovenaf naar beneden door een gat heen, maar afhankelijk van de spelregels en het menu Instellingen (zie Regels kiezen), kunnen ze horizontaal een gegraven gat inrennen en niet opgesloten raken en kunnen ze daaruit vallen of een ander gat inrennen of het gat uitrennen. Diverse niveaus die de Traditionele regels volgen, zijn ervan afhankelijk dat een vijand door een gat heen kan rennen. Sommige niveaus die de KGoldrunner regels volgen hangen af van een vijand die NIET door een gat kan rennen.

Graven tijdens vallen

In het originele spel op Apple II en Commodore 64, moest de held ondersteund worden op iets vast bij graven: een ladder, beton, een steen, een balk --- of op het hoofd van een vijand. Deze regel was in KGoldrunner over het hoofd gezien en op een dag ontdekte de zoon van de auteur dat je kon graven tijdens vallen! Hij maakte onmiddellijk een niveau om dit uit te buiten. Andere samenstellers van spellen hebben nu hetzelfde gedaan. Je moet graven tijdens het vallen in recente spellen van de kampioenschapsvaardigheid zoals State of Terror, Curse of the Mummy en Gold Rush.

Aan de andere kant maakt graven tijdens het vallen oudere spellen te gemakkelijk. Dus vanaf december 2015 is het verboden in de spellen Inleiding, Geavanceerde inleiding, Initiatie, KGoldrunner en Uitdagingen. Het spel Vengeance of Peter W staat het toe in slechts één niveau en het nieuwe spel Beginner's Luck, die zich richt op spelers van het eerste uur, staat het niet toe.

Het spel winnen en verliezen

U wint door het laatste niveau in het spel af te maken. U verliest als uw laatste leven over is. In beide gevallen kunt u uw prestatie in KGoldrunner's galerij der groten opnemen, als u één van de tien topscores voor dat spel hebt behaald.

Opnemen, afspelen en oplossingen

Alle niveaus in spellen worden opgenomen tijdens het spelen, zodat u elk niveau kan afspelen dat u eerder hebt gespeeld. Ook hebben sommige niveaus opgeslagen oplossingen, die kunnen helpen om uit te werken hoe deze te winnen. Gebruik gewoon het menu Zet en opties Een oplossing tonen, Onmiddellijk afspelen, Laatste niveau afspelen en Een niveau afspelen. De oplossingen en het afspelen kan op elk moment onderbroken worden door met de muis op het speelveld te klikken, de spatiebalk in te drukken of een menu-item of sneltoets te gebruiken (zoals SpelNieuw spel... of Ctrl+N).

Direct afspelen en Laatste niveau afspelen laat u doorgaan met spelen na een interruptie. Dus als de dingen niet goed gaan, dan kunt u Direct afspelen gebruiken, het afspelen op een bepaald punt onderbreken en dan een andere benadering proberen. Of als de held al dood is, dan kunt u op dezelfde manier Laatste niveau afspelen gebruiken. Deze mogelijkheden kunnen u helpen om een oplossing in stappen op te bouwen voor een moeilijk niveau, maar hen gebruiken maakt elke hoge score, waaraan u zou kunnen werken, ongeldig.