Emoticons

Anne-Marie Mahfouf

Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf
herziening Plasma 5.8 (2016-09-21)

Emoticonsthemabeheer

Inleiding

De Emoticons themabeheerder

Emoticons kunnen in verschillende KDE-toepassingen gebruikt worden: Kopete, Konversation, KMail... Deze module biedt u een gemakkelijke manier om uw emoticon-sets te beheren. U kunt:

  • emoticon-thema's toevoegen

  • emoticon-thema's verwijderen

  • een bestaand thema installeren

  • emoticons verwijderen, bewerken en toevoegen binnen een thema

Belangrijk

Let er op dat u emoticon-thema's instelt per applicatie.

De module is gescheiden in twee delen: links kunt u uw thema's beheren en rechts emoticons binnen thema's.

Een emoticon bestaat uit twee delen: een pictogram (typisch een .png, .mng of .gif afbeelding) en een tekst die de emoticon beschrijft. De tekst kan enkele ASCII-symbolen zoals ]:-> bevatten of de korte beschrijving ingesloten tussen * zoals *FRIEND*. De gebruiker typt het symbool of de tekst en het emoticon-pictogram vervangt het.

De emoticon-thema's zullen lokaal worden opgeslagen in uw thuismap in $(qtpaths --paths GenericDataLocation)/emoticons.

Emoticon-thema's

Deze sectie stelt u in staat emoticon-thema's te beheren.

Witruimte rond emoticons vereisen

Als deze optie is geactiveerd, dan is net nodig om de emoticon een vóór enna met een spatie te scheiden om het te wijzigen in een pictogram. Als u "Hello:-)" typt dan blijft deze tekst staan terwijl als u "Hello :-)" typt u "Hello" krijgt gevolgd door het :-) emoticon.

Als deze optie niet is geactiveerd (standaard), dan zal elke emoticon-tekst vervangen worden door zijn pictogram.

Uit bestand installeren

Deze actie stelt u in staat om een thema te installeren die u zelf hebt gedownload. Een themabestand is een archiefbestand, gewoonlijk een .tar.gz of een .zip bestand of elk ander archiefbestand. Een dialoog vraagt u om de locatie van dit lokale archiefbestand en nadat u die hebt ingevoerd of de URL hebt versleept en op de OK-knop hebt geklikt, is het thema geïnstalleerd en zal in de lijst met thema's verschijnen.

Nieuwe emoticons ophalen...

Voor deze actie is het nodig met het internet te zijn verbonden. Een dialoog toont een lijst met emoticon-thema's van https://store.kde.org/ en u kunt deze installeren door te klikken op de knop Installeren aan de rechterkant van de themabeschrijving in de lijst.

Nieuw thema

U kunt uw eigen nieuwe thema aanmaken vanaf niets. klikken op deze knop brengt een dialoog die u naar de naam van het nieuwe thema vraagt. Daarna kunt u de knop Toevoegen... rechts gebruiken om nieuwe emoticons aan te maken en hun bijbehorende tekst.

Thema verwijderen

Deze actie zal het geselecteerde thema van uw schijf verwijderen. Selecteer het thema dat u wilt verwijderen uit de lijst. Klik op de knop Thema verwijderen. Dit thema zal dan van de schijf worden verwijderd als u op Toepassen klikt.

Emoticonsbeheer

Deze sectie stelt u in staat om emoticons te beheren binnen het geselecteerde thema. De lijst rechts toont alle emoticons van het geselecteerde thema. U kunt emoticon toevoegen, bewerken of verwijderen. Selecteer een thema in de lijst links en daarna selecteert u de gewenste actie.

Toevoegen...

Deze knop stelt u in staat om een emoticon toe te voegen aan het geselecteerde thema. De dialoog vraagt u een pictogram te kiezen voor uw emoticon en om het overeenkomstige ASCII-symbool of aangekoppelde tekst. Daarna klikken op de knop OK zal uw nieuwe emoticon toevoegen aan de lijst met emoticons. Het pictogram en de bijbehorende tekst zal getoond worden. Als u of het pictogram of de tekst wilt wijzigen, dan gebruikt u de knop Bewerken... die hieronder wordt beschreven.

Verwijderen

Dit verwijdert het geselecteerde emoticon uit het geselecteerde thema. Het is nodig om op de knop Ja te klikken om deze actie te voltooien.

Bewerken...

De knop Bewerken... stelt u inj staat om of het pictogram of de tekst van de geselecteerde emoticon te wijzigen. Het is nodig om op de knop OK te klikken om deze actie te voltooien.