Bestandsassociaties

Mike McBride

Vertaling van het handboek: Niels Reedijk
Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf
herziening Plasma 5.8 (2016-11-11)

Bestandsassociaties

Inleiding

Een van de meest handige aspecten van KDE is zijn mogelijkheid om automatisch een bestand te koppelen aan zijn toepassingen. Wanneer u bijvoorbeeld op uw favoriete Calligra Words document klikt in de bestandsbeheerder dan zal KDE automatisch Calligra Words starten en het bestand automatisch in Calligra Words laden zodat u er mee aan de slag kunt.

In het bovenstaande voorbeeld is het Calligra Words bestand geassocieerd met Calligra Words (de toepassing). Deze bestandsassociaties zijn cruciaal voor het functioneren van KDE.

Wanneer KDE is geinstalleerd worden er automatisch honderden bestandsassociaties aangemaakt voor de meeste bekende bestandstypen.

Helaas kan KDE niet:

 • elke mogelijke combinatie van software en databestanden voorspellen

 • voorbereid worden op documenten die nog niet bedacht zijn

 • iedereen zijn favoriete toepassing voor een bepaald bestandsformaat voorspellen

U kunt uw huidige bestandsassociaties veranderen of nieuwe toevoegen met behulp van deze module.

Elke bestandsassociatie wordt opgeslagen als een MIME-type. MIME staat voor Multipurpose Internet Mail Extensions. Het geeft de computer de mogelijkheid om te bepalen wat voor een type bestand het is zonder het te openen en het formaat van elk bestand te analyseren.

Hoe moet u deze module gebruiken

U kunt deze module starten door Systeeminstellingen te openen en ToepassingenBestandsassociaties te selecteren in de categorie Personaliseren. Als alternatief kunt u het starten door het typen van kcmshell5 filetypes in de terminal of KRunner.

De bestandsassociaties zijn georganiseerd in verschillende categorieen en op zijn minst zijn dit:

 1. Toepassing

 2. Geluid

 3. Afbeelding

 4. Inode

 5. Bericht

 6. Multipart

 7. Tekst

 8. Video

Al deze bestandsassociaties zijn in een van deze catagorieen ondergebracht.

Opmerking

Er is geen functioneel verschil tussen elk van de categorieën. Deze categorieën zijn ontworpen om uw bestandsassociaties te helpen organiseren maar ze veranderen de associaties op geen enkele manier.

De categorieën worden opgesomd in een lijst genaamd Bekende typen.

U kunt elk van deze categorieën doorbladeren en de bestandsassociaties in elk van de categorieën zien door te dubbelklikken op de categorie naam. U krijgt een lijst gepresenteerd met de geassocieerde MIME-types onder die categorie.

Tip

U kunt ook zoeken naar een bepaald MIME type door van het zoekveld gebruik te maken. Het zoekveld heeft de naam Bestandstype of bestandsnaampatroon zoeken en bevindt zich boven de categorielijst.

Type de eerste letter van het MIME type waar u in geïntereseerd bent. De categorieën worden automatisch uitgeklapt en alleen de MIME-types die die letter bevatten worden getoond.

U kunt een tweede teken intypen en de MIME-types zullen verder beperkt worden tot de MIME-types die alleen die 2 lettertekens bevatten.

Een nieuw MIME-type toevoegen

Als u een nieuw MIME type wilt toevoegen aan uw bestandsassociaties, dan klikt u op de knop Toevoegen.... Een klein dialoogvenster zal dan te voorschijn komen. U kunt de categorie in het afrolveld selecteren en de MIME naam in het lege tekstveld met de naam Type naam invoeren. Klik op OK om het nieuwe MIME-type toe te voegen of klik op Annuleren om het MIME-type niet toe te voegen.

Een MIME-type verwijderen

Als u een MIME type wilt verwijderen dan selecteert u het MIME type dat u wilt verwijderen door er een keer met de muis op te klikken. Vervolgens klikt u op de knop met de naam Verwijderen. Het MIME type wordt dan direct verwijdert.

U kunt alleen uw eigen MIME-types verwijderen.

Eigenschappen van een MIME-type bewerken

Voordat u de eigenschappen van een MIME type kunt bewerken moet u eerst aangeven welk MIME type u wilt bewerken. Blader door de cataegorieën tot u het MIME type heeft gevonden dat u wilt bewerken en klik het één keer met de muis.

Zo gauw u het MIMEtype heeft geselecteerd met de muis zullen de huidige waarden van het MIME type in het module venster verschijnen.

U zult merken dat de huidige waarden zijn verdeelt over twee tabbladen: Algemeen en Inbedden.

Algemeen

Er zijn 4 eigenschappen voor ieder MIME type op dit tabblad:

 1. Mimetype pictogram is het pictogram dat zichtbaar is als u Dolphin of Konqueror als bestandsbeheerder gebruikt.

 2. Bestandsnaam patronen is een zoek patroon dat KDE zal gebruiken om het MIME type te bepalen.

 3. Beschrijving is een korte beschrijving van het MIME-type. Dit is alleen gedaan voor uw gemak.

 4. Toepassing voorkeurvolgorde bepaalt welke toepassingen zullen worden geassocieerd met het aangegeven MIME type.

Inbedden tabblad

Het tabblad Inbedden geeft u de mogelijkheid om te bepalen of een bestand wordt getoond in een bestandsbeheerdervenster of door het starten van de toepassing.

Pictogram veranderen

Om een pictogram te wijzigen kunt u eenvoudig op het pictogram klikken. Een dialoogvenster zal verschijnen die u alle beschikbare pictogrammen toont. Klik een keer met de muis op het pictogram van uw keuze en klik op OK.

MIME-typepatronen bewerken

Het veld met de naam Bestandsnaam patronen bepaalt welke bestanden zullen worden ingesloten in dit MIME-type.

Normaal worden bestanden geselecteerd op hun extensie. Bijvoorbeeld bestanden die eindigen op .wav zijn geluidsbestanden die het WAV-formaat gebruiken en bestanden die eindigen op .c zijn bestanden die geschreven zijn in de programmeertaal C.

In deze combinatieveld kunt u uw bestandsnaam masker invoeren.

De asterisk (*) is een wildcard parameter die wordt gebruikt in bijna alle MIME-typemaskers. Een complete beschrijving van wildcards ligt buiten het bereik van dit document maar het is belangrijk om te begrijpen dat de asterisk, in deze context, gelijk is aan elk willekeurig aantal lettertekens. Bijvoorbeeld: *.pdf is gelijk aan Databestand.pdf, Grafisch.pdf en Gebruiker.pdf, maar niet aan PDF, Databestand.PDF of .pdf.

Tip

Het is erg waardevol om meerdere patronen te hebben. Één voor kleine letters, een voor hoofdletters, etc.. Dit verzekert u ervan dat KDE het bestandstype accurater kan bepalen.

Beschrijving van een MIME-type bewerken.

U kunt een korte beschrijving van het MIME type in het tekstveld vinden met de naam Beschrijving:. Deze beschrijving er om u te helpen het heeft geen effect op het functioneren van het MIME type.

Toepassingassociaties bewerken

Er zijn vijf knoppen (Omhoog, Omlaag, Toevoegen..., Bewerken... en Verwijderen) en een lijstveld (om de toepassingen op te sommen) aanwezig welke worden gebruikt om de toepassingen in te stellen.

Het lijstveld somt alle toepassingen op die zijn geassocieerd met een specifiek MIME-type. De lijst is gesorteerd in een bepaalde volgorde. De bovenste toepassing is de eerste toepassing die wordt geprobeerd. De volgende toepassing in de lijst is de tweede die wordt geprobeerd, etc.

Opmerking

Wat bedoelt u met meer dan één toepassing per MIME type? Waarom is dit nodig?

We begonnen met het vertellen dat KDE standaard wordt verpakt met honderden bestandsassociaties. De realiteit is dat elk systeem waarop KDE is geïnstalleerd een verschillende selectie van toepassingen bevat. Door meerdere associaties voor elk MIME type toe te laten kan KDE blijven doorwerken wanneer een bepaalde toepassing niet op uw systeem is geïnstalleerd.

Bijvoorbeeld:

Voor het MIME-type pdf zijn er twee toepassingen geassocieerd met dit bestandstype. Het eerste programma is genaamd Okular. Als in uw systeem de applicatie Okular niet is geïnstalleerd dan zal KDE automatisch de tweede toepassing met de naam Krita starten. Zoals u kunt zien zal dit KDE helpen om te blijven werken terwijl u toepassingen installeert en verwijdert.

We hebben al aangegeven dat de volgorde van belang is. U kunt de volgorde van de toepassingen veranderen door te klikken op de toepassing die u wilt verplaatsen en dan of op Omhoogof opOmlaag te drukken. Dit zal de huidige geselecteerde toepassing omhoog of omlaag verplaatsen in de programmalijst.

U kunt nieuwe toepassingen aan de lijst toevoegen door te klikken op de knop Toevoegen... en een dialoogvenster zal verschijnen. In dit dialoogvenster kunt u de toepassing selecteren die u wilt gebruiken voor dit MIME-type. Klik op OK wanneer u klaar bent en de toepassing zal aan de huidige programmalijst worden toegevoegd.

Om de opties van een applicatie voor een bepaald MIME-type te wijzigen, selecteer het in de lijst en druk daarna op de knop Bewerken.... Dit opent een nieuwe dialoog met tabbladen Algemeen, Toegangsrechten, Toepassingen en Details. Op het tabblad Toepassingen kunt u de Naam, Beschrijving en Toelichting bewerken. In het veld Commando kunt u verschillende plaatshouders na het commando gebruiken, die zullen worden vervangen door de actuele waarden wanneer het actuele programma actief wordt:

 • %f - een enkele bestandsnaam

 • %F - een lijst bestanden; wordt gebruikt door applicaties die verschillende lokale bestanden ineens kunnen openen

 • %u - een enkele URL

 • %U - een lijst URL-adressen

 • %d - de map met het te openen bestand

 • %D - een lijst mappen

 • %i - het pictogram

 • %m - het miniatuur-pictogram

 • %c - het bijschrift

U kunt een toepassing verwijderen (en daarmee u zelf verzekeren dat de toepassing nooit zal worden uitgevoerd bij dit MIME type) door deze te selecteren en vervolgens op Verwijderen te drukken.

Tip

Het is een goed idee om de Omhoog en Omlaag te gebruiken om een niet gewenste toepassing naar een lagere positie in de lijst te verplaatsen dan de toepassing compleet uit de lijst te verwijderen. Zo gauw u een toepasing heeft verwijderd zal zodra uw favoriete toepassing niet meer werkt (omdat het verwijderd is) er geen programma meer over zijn om het data document weer te geven.

Inbedden

Deze instellingen zijn alleen geldig voor Konqueror als bestandsbeheerder, Dolphin heeft geen ingebedde viewer en opent een bestand altijd in de geassocieerde applicatie.

Als u op het tabblad Inbedden klikt dan ziet u vier radioknoppen in de groep Linksklikactie in Konqueror. Dit bepaalt hoe de bestandsbeheerder het geselecteerde MIME-type weergeeft.

Bestand tonen in ingebedde viewer.

Als dit is geselecteerd dan zal het bestand worden getoond in het bestandsbeheerdervenster.

Bestand in een apart venster tonen

Dit heeft tot gevolg dat dit MIME-type in een eigen venster zal worden getoond.

Instellingen gebruiken voor de groep 'applicaties'

Dit heeft tot gevolg dat het MIME-type de instellingen voor de MIME-type groep zal gebruiken. Als u een audio MIME-type aan het bewerken bent dan worden de instellingen voor de audio MIME-type groep gebruikt.

Als alternatief vragen of u het op schijf wilt opslaan

Deze instelling is alleen van toepassing op Konqueror in bladermodus en bepaalt of het bestand in een ingebedde viewer wordt getoond of, in plaats daarvan, dat u gevraagd wordt het bestand op schijf op te slaan.

Daaronder staat een lijstveld met de naam Service Voorkeursvolgorde

Wanneer u in een bestandsbeheerder zoals Konqueror of Dolphin bent dan kunt u met rechts klikken een menu met een ingang met de naam Openen met... laten verschijnen. Dit veld somt de toepassingen op die zullen verschijnen in de volgorde waarin ze zullen verschijnen in dit menu.

U kunt de Omhoog en Omlaag knoppen gebruiken om de volgorde aan te passen.

Veranderingen permanent maken

Wanneer u klaar bent met het maken van de veranderingen aan de MIME-types dan kunt u op de Toepassen knop klikken om uw veranderingen permanent te maken maar toch deze module open te houden.