Hoofdstuk 5. Het branden van een schijf voorbereiden

Bij het starten van een nieuw project zou u zich ervan moeten verzekeren dat K3b het juiste optische medium, zoals een cd of dvd heeft gedetecteerd. Op de statusregel onderaan het scherm zou u de grootte van de schijf, zoals die nu is ingesteld, moeten kunnen zien. Als deze niet juist is, of u vereist een andere grootte, klik er dan eenvoudig rechts op en stel de gewenste grootte in uit de gegeven lijst:

Kies nu wat er gebrand moet worden.

De bovenste helft van het scherm is het bronpaneel; het functioneert als een bestandsbeheerder. U kunt er gewone bestanden kiezen van aangekoppelde volumes of geluidstracks van ingevoerde audio-discs. Namen van geluidstracks worden automatisch gelezen uit CD-Text-gegevens, als uw cd-apparaat het lezen ervan ondersteunt of gegenereerd met CDDB; het exacte formaat wordt gecontroleerd door een knop onderaan het paneel. Als de namen onjuist zijn of eenvoudig niet overeenkomen met de beschrijving van de disc, dan kunt u ze bewerken met de knop op de werkbalk. Uw wijzigingen zullen lokaal in de cache gezet worden en ingebracht worden in het hoofdregister op FreeDB.

Tip

Als de gehele opname is uitgevoerd door dezelfde artiest, laat dan het item trackartiest leeg, en vul de Albumartiest in, sla op naar CDDB en vraag opnieuw op.

Nu u alle bronnen bij de hand hebt, kunt u gewoon bestanden en mappen, die u wilt branden, slepen en laten vallen vallen in het grote paneel rechtsonder; dit is het modelpaneel. Links ziet u een boomstructuur gemaakt worden van de gekozen bestanden. Zouden er enkele bestanden of mappen zijn die u niet wilt branden, dan kunnen deze gemakkelijk uit het project worden verwijderd door ze eenvoudig uit het onderste paneel te verwijderen. Selecteer het te verwijderen bestand (u kunt control-klikken om er meerdere te selecteren), klik rechts en selecteer Verwijderen uit het contextmenu.

Tip

Als het nodig is om geluid te comprimeren, maak dan een nieuw audio-cd-project aan, voeg de te converteren bestanden toe en druk op de knop Tracks converteren. Dit zal de inhoud van de cd niet wijzigen als u besluit om het te branden; u zult echter in staat zijn om de gecomprimeerde bestanden elders te gebruiken. Controleer of de originele bestanden (wav of FLAC) zonder verlies zijn, anders zal het resultaat onbevredigend zijn.

De bovenste regel zal de titel van de schijf worden. In veel gevallen is dit OK, maar als u het wilt wijzigen in iets anders, gebruik dan eenvoudig het contextmenu.