Hoofdstuk 3. Showfoto gebruiken

Fotografisch bewerken - Workflow

Afbeeldingsbewerking/Hulpmiddelen voor workflow

Een standaard voorstel voor workflow

Bij het uitvoeren van de basis bewerkingen dient u in de eerste plaats te denken aan de volgende aspecten:

 1. Belichting: Witbalans

 2. Kleur: Witbalans

 3. Zwart-en witpunten: Witbalans or Aanpassen niveaus

 4. Contrast: Krommen wijzigen

 5. Verzadiging: Witbalans of Levendig of Tint/Verzadiging/Helderheid

 6. Wijzigen bestandsgrootte (interpolatie) : Wijzig grootte

 7. Verscherpen

 8. Digitaal eigendomsbeheer (toekennen van tags, opschriften, waardering, geolocatie, opslaan met nieuwe naam)

Wij adviseren deze volgorde van bewerken om de optimale fotografische kwaliteit voor het eindproduct te verkrijgen. Voer nooit verscherpen uit vóór de laatste bewerking. En we adviseren een verliesloos formaat zoals PNG of TIFF voor het opslaan van foto's. Anders verliest u bij elke keer opslaan een beetje van de kwaliteit. Als u de ruimte heeft, gebruik dan 16 bits/kanaal voor uw beste opnamen. Als u van kleurruimte wilt veranderen, speciaal als u in CIEL*a*b wilt werken, dan is 16 bit per kanaal vereist om afrondingseffecten te voorkomen.

Als u stap 4 en 5 wilt omwisselen, dat is goed mogelijk als het originele contrast al heel goed is, dan kunt u de eerste 4 wijzigingen doen in hetzelfde hulpmiddel, de witbalans.

Veel van de hulpmiddelen die u nodig heeft bij fotobewerking zitten in Showfoto. Hun beschrijving volgt hier:

Inleiding tot algemene mogelijkheden van bewerkingshulpmiddelen

Alle bewerkingshulpmiddelen zoals verscherpen, doezelen, ruisreductie, opnieuw focussen, masker voor onscherpte etc. gebruiken een gemeenschappelijke dialoogstijl die het effect als voorbeeld toont voordat het filter wordt toegepast op de huidige afbeelding. Hieronder ziet u het hulpmiddel Pas textuur toe in actie met gebruik van de gemeenschappelijke dialoogvorm:

Voorbeeld 3.1. Het hulpmiddel textuur toepassen in actie


 • (1): de zeven knoppen linksboven selecteren de vergelijkingsstijl van het voorbeeldgebied. De modi zijn:

  • Oorspronkelijke afbeelding.

  • Verticaal splitsen zonder doublures. Het linker deel toont het origineel terwijl de rechterzijde het filter toont, toegepast op de voortzetting van het geselecteerde zoomgebied.

  • Horizontaal splitsen zonder doublures. Het bovenste gebied toont het origineel terwijl op het onderste deel het filter is toegepast op de voortzetting van het geselecteerde zoomgebied.

  • Verticaal splitsen. Het linker gebied geeft het origineel en het rechter het filtereffect ter vergelijking.

  • Horizontaal splitsen. Het bovenste gedeelte toont het origineel en het onderste het filtereffect ter vergelijking.

  • Effectvoorbeeld. Dit is een live-effect voorbeeld zonder vergelijking.

  • Stijl 'muis boven' stijl: voorbeeld wordt getoond wanneer de muis buiten het hoofdvenster is (in het instellingengebied), anders wordt het origineel weergegeven.

 • (2): Er zijn twee knoppen die omgeschakeld kunnen worden om over- of onderbelichting te tonen. De gewenste kleuren kunnen worden aangepast in de Algemene instellingenpagina.

 • (3): Het voorbeeldselectievenster. Klik en sleep metde muis op het zwevende frame om het te verplaatsen naar de afbeelding. Het voorbeeldgebied links van venster wordt dienovereenkomstig aangepast.

 • (4): het instellingsgebied van filter of hulpmiddel.

 • (5): in de linker onderhoek: bevindt zich een hulp- en herstelknop naar de standaard instellingen (alle instellingen worden onthouden van de laatste instellingen van het hulpmiddel).

 • (6): Er is een voortgangsindicatie voor het hulpmiddel met bijbehorende berekeningen.

RAW-afbeeldingsbestanden bewerken, RAW bewerkingsvolgorde

Een typisch RAW bewerkingsvolgorde met Showfoto kan uit de volgende stappen bestaan:

 • De voorkeuren voor RAW-conversie en kleurbeheer instellen:

  • haal de ICC-kleurprofielen voor de camera, scherm en printer op

  • Showfoto juist instellen door een kleurwerkruimte te definiëren

 • Instelling van witpunt van camera

 • Mozaïek verwijderen (inclusief interpolatie, ruis filteren en chromatische aberratie corrigeren)

 • Conversie naar kleurruimte

 • Gammacorrectie, toon overeen laten komen

 • Kleurprofieltoewijzing

 • Dynamisch bereik vergroten (optioneel)

 • Ga door met standaard workflow

Vanaf daar is alles eenvoudig, selecteer een RAW-afbeelding en open het in de bewerker. Het widget voor kleurbeheer wordt weergegeven nadat de afbeelding is verwerkt om kleurweergave aan te passen. Zonder kleurbeheer zijn alle afbeeldingen erg donker, dit is normaal. U kunt experimenteren met de verschillende profielen die u hebt om het beste invoerprofiel voor uw afbeelding te selecteren (sommige zijn zeer neutraal, zelfs een beetje saai, sommigen geven wat meer verzadigde resultaten, etc.).

Hulpmiddelen voor kleurbewerking

Codeerdiepte

Hier kunt u van de bewerkte foto per kleurkanaal de codeerdiepte instellen. Codering met 8 bits is de JPEG standaard, voor foto's met een hoge resolutie is codering met 16 bits meer geschikt, maar deze instelling gebruikt meer opslagruimte en processortijd en is op dit moment alleen beschikbaar voor de bestandsformaten PNG, PGF, TIFF, en JPEG-2000.

Kleurbeheer

Dit hulpmiddel stelt u in staat afbeeldingen van de ene kleurruimte naar een andere te converteren. Het nut is het wijzigen en toekennen van kleurprofielen aan een afbeelding. Voor gedetailleerde instructies over het gebruik van kleurprofielen, kijk in Hoofdstuk Instellingen kleurbeheer.

Hulpmiddelen voor autocorrectie

Dit hulpmiddel levert een set van vijf automatische correctieniveaus die in de meeste gevallen een afbeelding verbetert. Gebruik dit hulpmiddel alvorens in de meer omvattende handmatige aanpassingen verder te gaan.

De menu-items Auto-niveaus, Normaliseren, Effenen, Contrast uitrekken en Automatische belichting, die beschikbaar zijn in CorrectieAutocorrectie zullen proberen om automatisch de beste kleurniveaus in te stellen. U zult waarschijnlijk wat met het effect van deze functies moeten experimenteren om te bepalen welke instellingen voor uw foto het beste zijn.

 • Autoniveaus: TEDOEN.

 • Normaliseren: dit schaalt de helderheidswaarden over de geselecteerde afbeelding zodat de donkerste punten zwart worden en de lichte punten zo licht mogelijk zonder dat de tint wordt gewijzigd. Dit is vaak een magische reparatie voor afbeeldingen die flets of flauw zijn.

  Voorbeeld 3.2. Kleurencorrectievoorbeeld normaliseren


 • Gelijktrekken: deze methode corrigeert de helderheid van de kleuren van de geselecteerde foto zodanig aan dat het histogram voor het kanaal zo vlak mogelijk is, dat houd in dat alle in de afbeelding voorkomende helderheidwaardes een gelijk aantal pixels heeft. In sommige gevallen geeft Gelijktrekken geweldige resultaten bij het verbeteren van het contrast van een foto. In andere gevallen maakt het er een puinhoop van. Het is een krachtig stuk gereedschap dat zowel een geweldig resultaat als er een puinhoop van kan maken.

  Voorbeeld 3.3. Kleurencorrectievoorbeeld voor gelijktrekken


 • Autoniveaus: deze methode maximaliseert het toonbereik in de rood-, groen- en blauwkanalen. Het bepaalt de afbeeldingsschaduw- en de lichtlimietwaarden en stelt de rood- groen- en blauwkanalen bij tot een volledig histogrambereik.

  Voorbeeld 3.4. Voorbeeld van automatische niveaucorrectie


 • Contrast uitrekken: dit verbetert de contrast en helderheid van de RGB-waarden van een afbeelding door de laagste en hoogste waarden op te rekken naar het hoogste bereik, waarbij alles ertussenin wordt bijgesteld. Dit is alleen merkbaar bij fletse foto's en kan een goed reparatiemiddel zijn voor slechte foto's.

  Voorbeeld 3.5. Contrastcorrectie uitrekken


Het resultaat van de aanpassingen die u hebt gemaakt zullen pas worden onthouden als u uw foto hebt opgeslagen.

Zwart-wit conversie-filters

Zwart-wit fotografie is altijd fascinerend geweest vanwege de abstractie daarvan. Met de komst van digitale fotografie, is zwart-wit bijna een desktop-activiteit geworden, omdat u kleurenfoto's op de computer zo makkelijk naar zwart-wit kunt omzetten, waarbij u ze zelfs eigenschappen van een oude film kunt geven. Dit filter is ook in staat om traditioneel infraroodfilmmateriaal te simuleren.

De emulatie van ouderwetse zwart-wit films

Showfoto komt met een aantal zwart-wit filters die u voor uw foto's kunt gebruiken. Via het menu KleurZwart-wit vindt u klassieke chemische zwart-wittonen zoals gebruikt in de analoge fotografie. De knoppen zijn verdeeld over vier afrolitems: Film, Lensfilters, Toon en Lichtkracht zoals u op de schermafdruk hieronder kunt zien. Film, filters en kleurtonen kunt u onafhankelijk van elkaar gebruiken (boven op elkaar). Het filter beïnvloedt eigenlijk de RGB kanaal-verhoudingen, waarbij de kleurtonen alleen een uniforme monochromatische tint aan de zwart-wit foto toevoegt. Onder het tabblad voor lichtkracht kunt u een knop vinden om de tonen aan te passen (voor het aanpassen van de curve), een knop voor de contrast en een Overbelichtingsindicatie waarmee u kunt proberen de zwart-wit weergave te verbeteren.

Voorbeeld 3.6. Het zwart-wit conversie-filter in actie


De onderstaande tabel toont in meer detail het effect van alle filters en tinten.

VoorvertoningEmulatie van fotografische film

Specifieke instellingen voor de emulatie van een aantal beroemde zwart-wit fotografische films zijn beschikbaar:

Algemeen

Agfa 200X, Agfa Pan 25, Agfa Pan 100, Agfa Pan 400

Ilford Delta 100, Ilford Delta 400, Ilford Delta 400 Pro 3200, Ilford FP4 Plus, Ilford HP5 Plus, Ilford PanF Plus, Ilford XP2 Super, Ilford SPX 200 (Infrarood), Ilford SPX 400 (Infrarood), Ilford SPX 800 (Infrarood)

Kodak Tmax 100, Kodak Tmax 400, Kodak TriX, Kodak HIE (Infrarood)

VoorvertoningType lensfilter
Oorspronkelijke kleurenfoto, genomen in Nieuw Zeeland.
Geen lensfilter: bootst zwart-wit neutrale filmbelichting na.
Groen filter: bootst zwart-wit film met belichting via een groen filter na. Dit werkt goed bij schilderachtige foto's, speciaal bij portretten met een blauwe lucht (vergelijkbaar met het 004 Cokin(tm) Green filter).
Oranje filter: bootst zwart-wit film met belichting via een oranje filter na. Dit werkt goed bij landschappen, zeegezichten en luchtfotografie (vergelijkbaar met het 002 Cokin(tm) Orange filter).
Rood filter: bootst zwart-wit film met belichting via een rood filter na. Dit geeft dramatische luchten en bootst maanlicht scenes na bij daglicht (vergelijkbaar met het 003 Cokin(tm) Red filter).
Geel filter: bootst zwart-wit film met belichting via een geel filter na. Dit is de meest natuurlijke tonale correctie en verhoogt het contrast. Ideaal voor landschappen (vergelijkbaar met het 001 Cokin(tm) Yellow filter).
VoorvertoningNuance (kleurtint)
Sepiafilter: geeft warmte in witte delen en tussentonen terwijl het een beetje koelte in de schaduw geeft - vergelijkbaar met het proces van het bleken van een afdruk en opnieuw ontwikkelen in een sepia kleurstof (normaal voor de foto's van uw grootmoeder). Vergelijkbaar met het 005 Cokin(tm) Sepia filter.
Bruinfilter: dit filter is neutraler dan het sepia toonfilter, maar minder uitgesproken.
Koudefilter: start een subtiele afdruk op koudetoon zwart-wit papier zoals bromide-vergrotingspapier.
Seleniumfilter: Dit effect geeft een traditionele seleniumtoonafdruk die chemisch werd aangebracht in de donkere kamer.
Platinafilter: Dit effect geeft een traditionele platinatoonafdruk die chemisch werd aangebracht in de donkere kamer.
Gesimuleerde infraroodfilm

Het nabootsen van traditionele infrarood film materiaal (de weergave van het effect is in zwart en wit) geeft een interessant vervreemdend-effect die zelfs sterker en meer dramatisch is dan puur zwart-wit conversie. Het contrast en een abstracte indruk zijn beter, wat de expressie van de fotograaf als artiest kan onderschrijven. Het lijkt op het nemen van een foto in zwart-wit met op de cameralens een roodfilter. Vlakken die een beetje rood licht reflecteren, bijv. de lucht, zijn donkere vlakken. En vlakken die veel rood licht reflecteren, bijv. veel groene gebladerte, zullen lichte vlakken zijn. En sneeuwlandschappen zijn echt dramatisch.

Het algoritme is gebaseerd op de methode van de inleiding 'Simulate Infrared Film' van de GimpGuru.org website beschikbaar op deze url. Dit filter probeert de beroemde Ilford(tm) SFX infraroodfilm te simuleren. Deze film heeft een gevoeligheidsbereik van 200-800 ISO.

Het linker gedeelte van het dialoogvenster laat u het gebied kiezen dat getoond moet worden in de voorbeeldsectie. Beweeg de rode rechthoek met de muis om het effect op de verschillende delen van de afbeelding te tonen.

Het onderste gedeelte heeft twee knoppen, Filmkorrel en ISO gevoeligheid. Schakel Filmkorrel toevoegen in als u de korreligheid van een hoog gevoelige film wilt nabootsen. De ISO schuifknop wijzigt de hoeveelheid filmkorrel en de overwicht van de kleur groen (chlorophyl in de natuur) in de conversie mixer. Groene weiden zullen wit als sneeuw worden! Probeer het maar.

Opmerking

Omdat het filter kleuren mengt om de infraroodfilm na te bootsen (met name het groene kanaal), kan men niet het infrarood effect nabootsen van een zwart-witfilm, omdat dan de kleurinformatie niet aanwezig is.

Dit is een voorbeeld van het infraroodfilmeffect toegepast op een kleurenbeeld genomen in een Nieuw Zeelands landschap. De originele afbeelding is (1) en de geconverteerde afbeelding is (2). De gebruikte filmgevoeligheid om de infraroodfilm te simuleren is ISO-400. Hogere ISO waarden zullen een soort van aura laten zien in de heldere delen.

Het infraroodfilter in actie

Kleuren corrigeren

De licht-condities zijn voor digitale cameras vaak problematisch en het is daarom niet ongewoon om het kleurcontrast en de helderheid van een foto te corrigeren. U kunt experimenteren door de niveaus van de diverse aspecten van uw foto te wijzigingen met behulp van de hulpmiddelen in het menu Kleur. U kunt de gemaakte aanpassingen onmiddellijk bestuderen in de voorbeeldweergave. Als u tevreden bent met de resultaten dan kunt u op Ok drukken zodat de aanpassingen onmiddellijk van toepassing zijn.

Voorbeeld 3.7. Het hulpmiddel voor kleurbalans in actie


Als uw foto flets is (wat gemakkelijk kan gebeuren als u foto's maakt met helder omgevingslicht) dan kunt u het onderdeel voor Tint/verzadiging/lichtheid proberen, waarin u vier schuifknoppen vindt waarmee u de tint, de verzadiging, de levendigheid en de lichtheid kunt bewerken. De foto zal er misschien beter van worden als u het meer verzadiging geeft. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om tegelijk de lichtheid aan te passen. ("Lichtheid" hier is vergelijkbaar met "Helderheid" in het hulpmiddel voor Helderheid/Contrast/Gamma, behalve dat er verschillende combinaties van rood, groen en blauw zijn gebruikt).

Wanneer u foto's maakt in slechte licht-omstandigheden dan kan u het tegenovergestelde probleem krijgen: teveel verzadiging. In dat geval komt het hulpmiddel voor Tint/verzadiging weer van pas, in dit geval om de verzadiging niet te vergroten maar te verminderen. U kunt de gemaakte aanpassingen onmiddellijk bestuderen in de voorbeeldweergave. Als u tevreden bent met de resultaten dan kunt u op Ok drukken zodat de aanpassingen onmiddellijk van toepassing zijn.

Voorbeeld 3.8. Het hulpmiddel voor Tint, Verzadiging en Lichtheid in actie


Curves aanpassen

Het Curves aanpassen van Showfoto is een hulpmiddel voor het niet lineair aanpassen van de lichtkracht en de kleurkanalen.

Het hulpmiddel Curves aanpassen is het meest geavanceerde gereedschap dat beschikbaar is voor het aanpassen van de tonen in een afbeelding. Start het via het menu Afbeelding bewerken KleurCurves aanpassen.... U heeft via klikken en het verslepen van controlepunten op de curve de volledige vrijheid om een curve te maken die de invoer helderheid-niveaus omzet naar uitvoer helderheid-niveaus. Het hulpmiddel Curves aanpassen kan elk effect dat u met hulpmiddel 'Helderheid/Contrast/Gamma' bereikt of 'Niveaus aanpassen', nabootsen, maar het heeft meer mogelijkheden dan de twee bovengenoemden. Het kan u daarnaast ook helpen bij het in kleine stapjes verbeteren van de grijstonen van uw afbeeldingen. En vergeet niet hoe beter de kwaliteit van de afbeeldingen is (goed belicht, verliesvrij formaat, 24 of 32 bits diep) des te meer kunt u ze verbeteren. Ga voor meer informatie naar de sectie "Achieving ultimate tonal quality" van deze informatieve pagina: Tonal quality and dynamic range in digital cameras by Norman Koren. U kunt hetzelfde bereiken door gebruik te maken van 'Curves aanpassen'!

Dit hulpmiddel laat de curves visueel zien zodat u de intensiteitswaarden van de actieve laag kunt wijzigen, die als een niet lineair histogram te zien zijn. In de Modus gladde curve kunt u de vorm van de curve wijzigen door meer punten aan de curve toe te voegen of door de eindpunten te verplaatsen. Een andere manier is het handmatig tekenen van de hele curve in de modus Modus Vrije curve. In beide gevallen is het effect onmiddellijk zichtbaar in de voorbeeldweergave links, de voorbeeldweergave kunt u instellen door op de pictogrammen linksboven te klikken.

Curves aanpassen gebruiken

Het dialoogvenster Curves aanpassen

Links zijn de helften van het origineel en van de voorbeeldweergave te zien. De voorbeeldweergave van het resultaat wordt dynamisch bijgewerkt wanneer de schuifknoppen een andere stand krijgen. Rechts kunt u kiezen uit de volgende keuzemogelijkheden:

 • Wijzig Kanaal : met dit keuzevakje kunt u het kanaal selecteren dat u gaat wijzigen met het hulpmiddel:

  • Lichtkracht: wijzigt de intensiteit van alle pixels.

  • Rood: wijzigt de rood verzadiging van alle pixels.

  • Groen: wijzigt de groen verzadiging van alle pixels.

  • Blauw: wijzigt de blauw verzadiging van alle pixels.

  • Alfa: wijzigt de transparantie van alle pixels.

 • Naast dit vierkant ziet u twee pictogrammen voor de keuze tussen een lineair of een logaritmisch histogram. Voor foto's gemaakt met een digitale camera is meestal de lineaire modus het handigst, maar bij afbeeldingen met daarop grote vlakken met een constante kleur, zal een lineair histogram gedomineerd worden door een enkele piek. In zulke gevallen zal een logaritmisch histogram handiger zijn.

 • Hoofdvak voor curve bewerking: de horizontale balk (x-as) stelt de invoerwaarde voor (de waarde kan variëren van 0 tot 255). De verticale balk (y-as) is alleen een schaal voor de uitvoerkleuren van het geselecteerde kanaal. De regelcurve loopt in het histogram (met een ruitjespatroon) diagonaal. De x/y-locaties van de cursor zijn permanent zichtbaar boven op het ruitjespatroon. Als u op de curve klikt dan voegt u een controlepunt toe. U kunt deze verplaatsen zodat u daarmee bochten in de curve aanbrengt. U voegt ook een controlepunt toe als u naast de curve klikt en de curve neemt deze automatisch op. Elk punt van de curve stelt daarom een 'x' voor vertaald naar een 'y' uitvoer.

 • Curve Type voor kanaal: onder het bewerkingsvenster ziet u verschillende pictogrammen die aangeven of u de curve kunt bewerken in de Modus Gladde curve of uit Modus Vrije hand. Modus Gladde curve beperkt de curve tot een gladde lijn die een realistisch resultaat geeft. In de modus Vrije hand kunt u met de muis de curve tekenen. Met de segmenten verspreidt over het vlak, kunnen verrassende resultaten bereikt worden die nauwelijks herhaalbaar zijn. Een herstel-knop voor de standaardwaarden is ook beschikbaar.

 • Als u bijvoorbeeld een gedeelte van de curve naar rechts verplaatst, dan kunt u bij lichte plekken zien dat deze lichte plekken donkerder tonen krijgen en dat de afbeeldingspixels die bij dit curve-segment horen donkerder worden.

 • Bij kleuren-kanalen zal naar rechts verplaatsen de verzadiging verminderen totdat de complementaire kleur is bereikt. Om alle controlepunten te verwijderen (afgezien van de begin en eindpunten) klikt u op de knop Herstel. Om alleen een punt te verwijderen, versleept u het naar een ander punt. Speel gewoon een beetje met de curves en bestudeer de resultaten. U kunt zelfs de foto solariseren voor een gedeelte van zijn kleurtoon-bereik. Dit gebeurt als de curve voor een gedeelte is geïnverteerd.

 • De voorbeeldweergave van de originele foto heeft een rode markering. Als u deze markering verplaatst naar de plek die u wilt wijzigen, dan zal er een bijbehorende lijn op het rooster worden getrokken die de originele waarden voorstelt. U kunt vervolgens een controlepunt op deze lijn aanmaken en deze naar wens omhoog of omlaag verplaatsen.

 • De knoppen Opslaan als... en Laden... zijn precies voor dat doel in gebruik. Alle ingestelde curves kunt u opslaan in een bestand en later weer laden. Het gebruikte bestandsformaat is het The Gimp Curves formaat.

 • Herstellen: deze knop hersteld alle curves voor alle kanalen.

Het dialoogvenster van curves heeft verschillende onderdelen die kunnen helpen bij het positioneren van de punten op de controle-curven. Door met de muis te klikken in de voorbeeldweergave van het origineel krijgt u een verticale balk in het curvevlak te zien. De locatie van de balk komt overeen met waarde van het pixel waarboven de muis zweeft in het hoofdvenster. Door verslepen met de muis kunt u de positie van deze verticale balk bijwerken. Op deze manier is het mogelijk om te zien welke locatie de verschillende pixels in de afbeelding op de control-curve hebben en het helpt om de locaties van schaduwen, middentonen en lichte plekken te vinden.

Via deze methode en de drie Kleurentoonkiezer-knoppen creëert u automatisch controlepunten op de curve voor schaduw, middentonen en lichte tinten in alle kanalen. Selecteer de kleurenkiezer die u wilt gebruiken en klik op de voorbeeldafbeelding van het origineel om controlepunten voor elk van de rode, groene, blauwe en lichtkracht controle curves aan te maken.

Het gebruik van Curves Aanpassen in actie

Hieronder kunt u een zwart-witfoto zien die voor Lichtkracht is gecorrigeerd . U kunt het schaduwtint en het oplichttint pipet gebruiken om de curve vast te stellen die u wilt gebruiken voor het origineel. De originele foto is (1), de aangepaste foto (2).

Het gebruik van Curves Aanpassen in actie

Niveau aanpassen

Het Niveau Aanpassen van Showfoto is een hulpmiddel waarmee u handmatig het histogram van een foto kunt aanpassen.

Geplaatst tussen de meer geraffineerde Curves aanpassen en het eenvoudiger foto bewerken met Helderheid/Contrast/Gamma is dit Niveau aanpassen te vinden. Op het eerste gezicht ziet deze dialoog er ingewikkeld uit maar voor dagelijks gebruik is Invoerniveaus het enige onderdeel dat van belang is, met name de 3 schuifknoppen die bij het histogram horen.

Dit widget toont een grafiek met de intensiteitswaarden van de gekozen laag of selectie (histogram). Onder de grafiek zijn vijf schuifknoppen die u kunt selecteren en daarna verslepen zodat de intensiteit van de foto wijzigt. De linker schuifknoppen zijn voor de donkere plekken en de rechter schuifknoppen zijn voor de lichtere plekken.

Het gebruik van Niveau aanpassen

Het dialoogvenster Niveau aanpassen

Eigenlijk is de gemakkelijkste manier om te leren hoe u ze moet gebruiken, is te experimenteren door de stand van de drie schuifknoppen te veranderen en te bekijken hoe de foto erdoor veranderd.

Aan de rechterkant zijn voorbeeldweergaven van het origineel en van het resultaat beschikbaar. De voorbeeldweergave van het resultaat wordt dynamisch bijgewerkt wanneer de schuifknoppen een andere stand krijgen. Aan de linkerkant heeft u de volgende keuzemogelijkheden:

 • Niveaus van Kanaal wijzigen : met dit keuzevakje kunt u het kanaal selecteren dat u gaat wijzigen met de knop:

  • Lichtkracht: deze knop wijzigt de intensiteit van alle pixels in de afbeelding.

  • Rood: deze optie wijzigt de rode verzadiging van alle pixels in de afbeelding.

  • Groen: deze optie wijzigt de groene verzadiging van alle pixels in de afbeelding.

  • Blauw: deze optie wijzigt de blauwe verzadiging van alle pixels in de afbeelding.

  • Alfa: deze optie wijzigt de transparantie van alle pixels in de afbeelding.

 • Schaal instellen: via deze keuzemogelijkheid kunt u instellen of u het histogram ziet met een lineaire of een logaritmische schaal. Voor met een digitale camera gemaakte foto's is meestal de lineaire modus het handigst, maar bij afbeeldingen met daarop grote vlakken met een constante kleur, zal een lineair histogram gedomineerd worden door een enkele piek. In zulke gevallen zal een logaritmisch histogram handiger zijn.

 • invoerniveaus: met de invoerniveaus kunt u handmatig wijzigingen invoeren voor elk van de bereiken. Het hoofdvak is een grafische representatie van de afbeelding met donkere, grijze en lichte inhoud. Zij zijn op de X-as van het niveau 0 (zwart) tot niveau 255 (wit). De pixelaantallen voor een niveau zijn op de Y-as te vinden. Het oppervlak van de curve stelt alle pixels in de foto van de geselecteerde kleur (histogram) voor. Een goed gebalanceerde foto is een foto met niveaus (kleurtonen) over het hele bereik verspreidt. Een foto met bijvoorbeeld voornamelijk blauwe kleuren, zal een histogram geven dat naar links in het groen en rood is verschoven, wat tot uitdrukking komt in het feit dat groen en rood niet voorkomen in de lichtere plekken. U kunt het bereik op drie manieren wijzigen:

  • Drie schuifknoppen: de bovenste is voor de donkere tinten, de middelste is voor de lichte tinten, en tenslotte de onderste voor de middentonen (vaak Gamma-waarde genoemd).

  • Drie invoervakken om de waarde direct in te voeren.

  • Drie knoppen voor kleurselectie uit de originele foto om automatisch de invoer niveaus voor schaduwen, middentonen en lichte plekken in te stellen. Ook is er een volledig automatische knop aanwezig naast de herstel-knop.

 • Uitvoerniveaus: met de uitvoerniveaus kunt u handmatig wijzigingen invoeren voor elk van de bereiken. Hier vindt u ook twee schuifknoppen die u net zo kunt gebruiken als bij de Invoerniveaus. Deze uitvoerniveau-vermindering kunt u bijvoorbeeld gebruiken om een uitgebleekte foto te creëren die u wilt gebruiken als achtergrond voor een ander onderwerp dat u in de voorgrond plaatst.

 • Auto: deze knop stelt de niveaus automatisch in gebaseerd op de pixel-intensiteit van de afbeelding.

 • De knoppen Opslaan als.. en Laden... zijn precies voor dat doel in gebruik. Alle ingestelde niveaus kunt u opslaan in een bestand en later weer laden. Het gebruikte bestandsformaat is het The Gimp Levels formaat.

 • Alles herstellen: deze knop hersteld voor alle kanalen alle Invoerniveaus en Uitvoerniveaus naar de beginwaarden.

Het hulpmiddel Niveau aanpassen heeft verschillende onderdelen voor het instellen van de controleschuifknoppen voor de invoerniveaus. Door met de muis te klikken in de voorbeeldweergave van het origineel krijgt u een verticale balk in het histogram te zien. De locatie van de balk komt overeen met waarde van het pixel waarboven de muis zweeft in het hoofdvenster. Door het verslepen met de muis kunt u de positie van deze verticale balk bijwerken. Op deze manier is het mogelijk om te zien welke locatie de verschillende pixels in de foto op de controleschuifknoppen hebben en het helpt om de locaties van schaduwen, middentonen en lichte plekken te vinden.

Via deze methode en de drie Kleurenkiezer-knoppen wijzigt u automatisch de instellingen van de controleschuifknoppen voor de invoerniveaus van de schaduw, middentonen en lichte plekken in alle kanalen. Selecteer de kleurenkiezer die u wilt gebruiken en klik op de voorbeeldafbeelding van het origineel om de instellingen van de controleschuifknoppen voor de invoerniveaus van elk van het rode, groene, blauwe en lichtkracht histogramkanaal te wijzigen.

De Overbelichtingsindicatie controleert voor alle kleurkanalen of een pixel is overbelicht, als dat het geval is dan ziet u het gecombineerde resultaat van alle kleurinstellingen. Dit onderdeel geeft alleen een indicatie in de voorbeeldweergave en heeft geen effect in het uiteindelijke resultaat.

Het hulpmiddel Niveau aanpassen in actie

Hieronder kunt u een voorbeeld van een aanpassing in Invoerniveaus voor de kanalen rood/groen/blauw van een afbeelding zien. De intensiteit/alfa kanalen en Uitvoerniveaus zijn ongewijzigd. De originele foto is (1), De aangepaste foto is (2).

Het hulpmiddel Niveau aanpassen in actie

Belichting aanpassen

Het eenvoudigste hulpmiddel om te gebruiken is de Helderheid/Contrast/Gamma. Het is ook het minst krachtig, maar in veel gevallen doet het precies wat u nodig hebt. Dit hulpmiddel is vaak bruikbaar voor afbeeldingen die over- of onderbelicht zijn: het is niet geschikt voor het aanpassen van kleuren. Het hulpmiddel bevat drie schuifregelaars om de "helderheid", "contrast" en "gamma" bij te stellen. U ziet de aanpassingen die u hebt aangebracht meteen terug in het voorbeeld. Als u tevreden bent met het resultaat, dan klikt u op OK om het toe te passen.

Voorbeeld 3.9. Het hulpmiddel voor helderheid/contrast/gamma in actie


Een ander belangrijk hulpmiddel is KleurNiveaus aanpassen. Dit hulpmiddel geeft een geïntegreerde manier voor het bekijken van de resultaten van het aanpassen van de verschillende niveaus waarbij u deze instellingen kunt opslaan zodat u ze bij meerdere foto's kunt toepassen. Dit kan handig zijn als uw camera of scanner vaker dezelfde fout maakt en u daarom dezelfde correcties wilt toepassen. Lees de speciale handleiding voor niveaus aanpassen voor meer informatie.

Een zeer krachtige manier van belichtingscorrectie is het gebruik van Curves aanpassen via het menu-item KleurCurves aanpassen.

Kanaalmixer

De Kanaalmixer van een afbeelding in Showfoto is een hulpmiddel voor het mixen van kleurkanalen om de kleurschakeringen van een afbeelding te verbeteren of te wijzigen.

De kanaalmixer is een andere geavanceerd hulpmiddel voor het verfijnen van kleurtonen van afbeeldingen. U kunt het starten via het menuitem voor fotobewerking KleurKanaalmixer.

De Kanaalmixer gebruiken

Het dialoogvenster Kanaalmixer

Met de keuzelijst kunt u een histogram per kanaal voor vertoning selecteren. Dit geeft een eerste indruk van hoe u de kanalen kunt corrigeren via hun relatieve verdeling en amplitude. De linker helft van het dialoogvenster geeft altijd een indruk van het resultaat. U kunt voor vergelijking het origineel bekijken door het via zijn eigen tabblad te selecteren.

De voorbeeldweergave van de originele afbeelding heeft een rode markering. Als u deze markering ergens op de afbeelding plaatst zal er een bijbehorende balk in het histogram worden weergegeven, die de kleurintensiteit voor het betreffende kleurkanaal weergeeft.

U kunt de bediening rechtsonder vinden: met de schuifregelaars Rood, Groen en Blauw is het mogelijk om de kleuren te mengen. Als u Lichtkracht behouden inschakelt dan zal de foto zijn lichtkracht behouden ondanks dat u de kleurverhouding heeft gewijzigd. Dit is met name handig als u ook Monochroom heeft ingeschakeld. Omdat de kanaalmixer HET hulpmiddel is om uw foto's naar zwart-wit om te zetten. Probeer voor zwart-wit portretten het groen te reduceren.

Opmerking

Soms kan het gebeuren, met name als u bezig bent met monochroom mixen en een kleur reduceert, dat ruis zichtbaar wordt, waarvan de oorsprong chroma-ruis is. Chroma-ruis houdt in dat de kleine ruis-stippels niet in alle kleurkanalen op dezelfde locatie verschijnen, maar dat de ruispatronen in elk kanaal verschillend zijn. In dat geval kunt u de monochroom omzetting verbeteren door eerst de monochroom ruis te verbeteren.

De knoppen Opslaan als... en Laden... zijn precies voor dat doel in gebruik. Alle mixer-instellingen kunt u opslaan in een bestand en later weer laden. Het gebruikte bestandsformaat is het The Gimp channel mixer formaat.

De Overbelichtingsindicatie controleert voor alle kleurkanalen of een pixel is overbelicht, als dat het geval is dan ziet u het gecombineerde resultaat van alle kleurinstellingen. Dit onderdeel geeft alleen een indicatie in de voorbeeldweergave en heeft geen effect op het uiteindelijke resultaat.

Alles herstellen: deze knop hersteld alle kanaalmixer-instellingen naar de beginwaarden.

De kanaalmixer in actie

Hieronder ziet u aanpassingen voor de kleurtonen van een foto voor het Blauw kanaal. Lichtkracht behouden is ingeschakeld. De originele afbeelding is (1), de aangepaste afbeelding (2).

De kanaalmixer in actie

Witbalans

De Witbalans van Showfoto is een halfautomatisch hulpmiddel om de witbalans van een foto aan te passen.

Het gaat vaak mis met de witbalans instelling bij digitale fotocamera's. In de "goede oude tijd" van het filmrolletje werd de witbalans verzorgt door het fotolaboratorium. In de huidige tijd moet de arme kleine camera raden wat op de foto wit is en wat zwart is. Wat de camera meestal uitkiest als een witpunt heeft niet de juiste schaduw of verzadiging. Met behulp van dit hulpmiddel kunt u dat gemakkelijk corrigeren. Het heeft een aantal parameters die u kunt aanpassen zodat u een beter resultaat krijgt.

Opmerking

De correctie van de witbalans is gelimiteerd door het feit dat we met 8 bits per kleurruimte van een kanaal werken. Als u dus te veel afwijkt van het origineel dan kunnen overbelichte plekken verschijnen. Als u in de modus rawconversie (wat met 16 bits gebeurt) de witbalans corrigeert dan heeft u meer ruimte voor correctie.

Dit hulpmiddel is gebaseerd op een witbalans algoritme met als auteursrechthebbende Pawel T. Jochym. Start het via het menu Afbeelding bewerkenKleurWitbalans.

Het hulpmiddel Witbalans gebruiken

Het dialoogvenster voor witbalans

U kunt het formaat van het voorbeeldvenster instellen. Aan de linkerkant is het origineel en het resultaatvoorbeeld te zien. Het resultaatvoorbeeld wordt onmiddellijk overeenkomstig de nieuwe instellingen bijgewerkt. Klik op de knop Standaard als u het weer met de originele witbalans wilt zien.

Bij het resultaatvoorbeeld is een rode markeerstift beschikbaar. De lichtkracht van het pixel onder de markeerstift is te zien als een verticale lijn in het histogram.

Rechtsboven ziet u in een widget een histogram dat dynamisch wordt bijgewerkt wanneer de parameters wijzigen. Dit histogram is zeer informatief omdat het toont dat zelfs in goed belichte foto's de meeste pixels zeer weinig lichtkracht hebben. Met een knop kunt u een van de 3 kleuren selecteren (of het totaal ervan dat de naam lichtkracht draagt).

Met Belichting kunt u digitaal de originele belichting van de foto aanpassen. De belichting verhogen geeft wel het risico dat ruis meer zichtbaar wordt en de lichtere plekken flets worden. Om te zien of u een probleem met de verzadiging heeft kunt u de Overbelichtingsindicatie rechtsonder controleren. Met de knop Zwartpunt verschuift u het histogram naar links. Als uw foto er mistig uitziet (het histogram heeft lege ruimte aan de linker, zwarte zijde) dan moet u waarschijnlijk deze mogelijkheid gebruiken. De instellingen voor Belichting en Zwartpunt kunnen automatisch worden berekent door op de knop Autobelichting aanpassen te drukken. Dit stelt het zwartpunt vrij nauwkeurig in.

Het contrast van uw foto is afhankelijk van Schaduwen, Verzadiging en Gamma. Met de knop Schaduwen kunt u de details in de schaduwen op uw foto meer of minder zichtbaar maken.

Het vergroten van het contrast van uw foto kan als neveneffect hebben dat de schijnbare Verzadiging van de foto vermindert. Het gebruik van een waarde groter dan 1 vergroot de verzadiging en een waarde kleiner dan 1 vermindert de verzadiging van de foto. Een waarde 0 geeft een zwart-witfoto. Wees niet te verlegen om de verzadiging van uw foto's een beetje te vergroten. In het algemeen is voor een groter contrast (minder Gamma) meer Verzadiging nodig.

De volgende set schuifknoppen zijn de belangrijkste onderdelen voor de instellingen van de witbalans, die de verhoudingen controleren tussen de hoofdkleuren. Hier kunt u de kleur-Temperatuur instellen wat uw foto warmer of kouder maakt. Hogere temperaturen geven een warmere tint. Om de verhouding tussen de drie hoofdkleuren in te stellen zijn er twee instellingen nodig. Omdat de temperatuur-instelling voornamelijk de verhouding tussen de hoofdkleuren rood en blauw regelen, zal daarom de tweede instelling de intensiteit van de hoofdkleur Groen regelen.

In plaats van moeizaam met bovengenoemde schuifknoppen te rommelen, kunt u ook eenvoudig de knop Temperatuurtint-kleurenkiezer gebruiken. Druk op deze knop en klik ergens op de originele voorbeeldafbeelding om een sample van de kleur op die plek te nemen en vervolgens de temperatuur van de witbalans te berekenen.De waarden van Temperatuur en Groen worden op deze manier automatisch berekend.

Daarnaast kunt u ook de witbalans instellen via een keuzelijst. Dit zijn de beschikbare witbalans temperaturen:

KleurtemperatuurBeschrijvingKelvin
40W 40 Watt gloeilamp. 2680
200W 200 Watt gloeilamp, studio lampen, flood-licht. 3000
Zonsopgang Zonsopgang- of zonsonderganglicht. 3200
Wolfraam Gloeilamp of licht een uur na ochtend- of voor avondschemering. 3400
Neutraal Neutrale kleurtemperatuur 4750
Xenon Xenonlamp of lichtboog. 5000
Zon Zonnig daglicht rond het middaguur. 5500
Flits Elektronische flits 5600
Hemel Licht van bewolkte lucht. 6500

Kleurtemperatuur is een vereenvoudigde voorstelling van de spectrale eigenschappen van een lichtbron. Terwijl in werkelijkheid de kleur van het licht wordt bepaald door hoeveel elk punt op de spectrale grafiek aan het totaal toevoegt, kan het resultaat toch op een lineaire schaal worden opgeteld. Deze waarde is bruikbaar bijv. voor het vaststellen van de correcte witbalans in digitale fotografie, en voor specificatie van de lichtbronnen in een architecturaal lichtplan. Merk wel op dat lichtbronnen met ogenschijnlijk dezelfde kleur (metameren) een groot verschil kunnen hebben in de kwaliteit van het uitgezonden licht.

Een lage Kleurtemperatuur houdt meer geelrood licht in terwijl een hoge kleurtemperatuur meer blauw licht inhoud. Vlak na zonsopgang heeft daglicht een nogal lage kleurtemperatuur, en een hogere tijdens de rest van de dag. Het kan daarom zinvol zijn om een elektrisch verlichtingsysteem aan te leggen dat desgewenst koeler licht kan toevoegen aan het daglicht, en warmer licht kan toevoegen aan de nacht. Dit komt overeen met de gevoeligheid van het menselijke oog voor de warme kleuren die van kaarsen en open haarden in het donker komen. De standaard eenheid voor kleurtemperatuur is Kelvin (K).

De Overbelichtingsindicatie controleert voor alle kleurkanalen of een pixel is overbelicht, als dat het geval is dan ziet u het gecombineerde resultaat van de witbalans-instelling. Dit onderdeel geeft alleen een indicatie in de voorbeeldweergave en heeft geen effect in het uiteindelijke resultaat.

De knoppen Opslaan als... en Laden... zijn precies voor dat doel in gebruik. Elke door u gemaakte witbalans-instelling kunt u in het bestandssysteem als een tekstbestand opslaan, om die later weer te laden.

De knop Alles herstellen zet alle filters terug naar de standaardwaarden van de neutrale witbalans kleur. (Let op, de neutrale instelling kan zelfs verschillen van uw originele foto, bij het opslaan kan de witbalans gewijzigd zijn.)

Hulpmiddel Kleurnegatief

TE DOEN

Verbetering van afbeelding

Lensvervorming corrigeren

De Lensvervorming correctie is een hulpmiddel voor het corrigeren van lens afwijkingen op de foto´s. Het gebruikt een algoritme met copyright bij David Hodson.

Tonvormige lensvervorming wordt vaak in verband gebracht met groothoek (of minimale zoom) lenzen. Het zorgt ervoor dat foto´s een beetje bolvormig lijken (naar buiten gebogen) zoals een ton. U kunt dit opmerken als er rechte voorwerpen vlakbij de randen van de foto te zien zijn. Kussenvormige lensvervorming is het tegenovergestelde defect en wordt vaak in verband gebracht met telelenzen (maximum zoom) of onderwater fotografie. De foto´s lijken samengeknepen (naar binnen gebogen) naar het middelpunt. De kussen is meestal minder zichtbaar dan ton maar vlakbij de randen net zo goed zichtbaar. Deze vervormingen kunt u makkelijk met dit gereedschap verwijderen zonder zichtbaar kwaliteitsverlies,

Opmerking

Dit gereedschap behandeld geometrische vervormingen. Dit gereedschap bewerkt geen chromatische afwijkingen.

De volgende afbeeldingen tonen de verschillende soorten geometrische vervormingen:

 • (1): kussenvormige lensvervorming.

 • (2): geen vervorming.

 • (3): tonvormige lensvervorming.

Soorten lensvervorming

Lensvervorming correctie gebruiken

Opmerking

Eerst nog enige uitleg. De geometrische correcties gebruiken vierde order polynoom coëfficiënten.

 • Het 1e-order coëfficiënt wijzigt het formaat van de foto. In het programma heet dit Zoom.

 • Het 2de-order coëfficiënt behandeld de belangrijkste geometrische vervormingen van lenzen en kan de convexe of concave vorm van een foto corrigeren.

 • Het 3de-order coëfficiënt heeft een vergelijkbaar effect maar werkt minder nabij de randen. Deze correctie is niet toegepast in dit gereedschap.

 • Het 4de-order coëfficiënt corrigeert de uiterste hoeken omgekeerd met de Het 2de coëfficiënt. Gecombineerd met de 2de coëfficiënt correctie kan het bijna compleet de geometrische vervormingen elimineren.

Lensvervorming correctie dialoogvenster

Met vier schuifknoppen stelt u het correctiefilter voor vervorming in:

Hoofd: Deze waarde bepaalt de hoeveelheid 2de coëfficiënt vervorming. Negatieve waarden corrigeren tonvormige lensvervorming en positieve waarden corrigeren kussenvormige lensvervorming.

Rand: Deze waarde bepaalt de 4de-orde vervorming. De rand-instellingen hebben meer effect lang de randen van de foto dan in het middelpunt. Bij de meeste lenzen heeft de Rand parameter het tegenovergestelde effect van de Hoofd parameter.

Zoomen: deze waarde herschaalt de totale afbeeldingsgrootte (eerste-orde correctie). Negatieve waarden zoomen uit en positieve waarden zoomen in.

Helder maken: deze waarde stelt de helderheid van de afbeeldingshoeken bij. Negatieve waarden verminderen de helderheid van de afbeeldingshoeken en positieve waarden verhogen het.

Om u te ondersteunen bij het kiezen van de meest geschikte filter instellingen, is er in een klein voorbeeldje met een ruitjespatroon te zien toont wat het ingestelde correctie gaat doen. De ingestelde waarden worden voor de volgende keer bewaart en weer geladen als u de volgende keer dit dialoogvenster opent.

Opmerking

De ton-kussen correctie moet u uitvoeren voordat u enige afsnijd of formaat wijziging (inclusief perspectief correctie) uitvoert. Eigenlijk moeten ton-kussen correcties de eerste bewerking op het originele foto zijn. Als u eerst de foto bijsnijdt en vervolgens de ton-correctie uitvoert dan zal het resultaat duidelijk fout zijn.

Om u te ondersteunen bij het vinden van de beste correctie heeft het gereedschap een verticale en een horizontale kruisdraad. Beweeg de muiscursor over de foto om de gestippelde kruisdraad te zien. Beweeg de cursor naar een belangrijke plek in de foto zoals de zeespiegel of de rand van een gebouw en druk op de linkermuisknop om de positie van het kruisdraad te bevriezen. Nu kunt u de ton-kussen correctie uitvoeren.

Na het gebruik van de ton-kussen correctie, zal het resultaat een zwarte rand in de hoeken hebben. U kan dit afsnijden met een bijsnijd-gereedschap dat beschikbaar is via het menuitem TransformerenBijsnijden of via the zoom schuifknoppen in dit dialoog.

Bij de meeste foto´s is de ton-correctie voldoende, maar bij sommige foto´s van front-afbeeldingen, kaders, schilderijen is het logisch om de volgende stap van perspectief-correctie uit te voeren zodat alle hoeken weer 90 graden zijn. Vergeet niet dat bij het maken van foto´s uit de hand, u bijna altijd een vorm van perspectief vervorming introduceert.

Het gereedschap voor lensvervorming in actie

Dit is een voorbeeld van een tonvormige correctie toegepast op een kerk in Noord Noorwegen. De originele foto is (1), de gecorrigeerde foto (2).

De in dit voorbeeld gebruikte waarden zijn:

 • Main = -40.

 • Rand = 0.

 • Zoomen = -20.

 • Helder maken = 0.

Voorbeeld van lensvervorming corrigeren

HotPixels-correctie

Het hulpmiddel Hot Pixels helpt bij het verwijderen van hot pixels van een met een CCD-camera genomen foto. Het gebruikt algoritmes van het JPEGPixi project met copyright bij Martin Dickopp.

De meeste huidige digitale camera´s produceren, als ze lange sluitertijden gebruiken, foto´s met enkele fel gekleurde "bad pixels". Nachtelijke foto´s kunnen geruïneerd worden door deze "bad pixels". Er zijn drie verschillende soorten "bad pixels":

 • Stuck pixels: dit is een pixel dat altijd een hoog signaal geeft of altijd aan is bij alle belichtingen. Het produceert in de uiteindelijke foto een helder pixel met meestal een rode, blauwe of groene kleur. Een stuck pixel zal onafhankelijk van de sluitertijd, diafragma opening of wat voor instelling dan ook altijd optreden. Het treedt op bij normale belichtingen en neigt meer duidelijk te zijn bij heldere condities.

 • Dead pixels: dit is een pixel dat altijd een laag signaal geeft of is altijd uit bij alle belichtingen. Het produceert in de uiteindelijke foto een zwart pixel. Net zoals een stuck pixel, zal een dead pixel altijd optreden onafhankelijk van sluitertijden, diafragma opening of wat voor instelling dan ook.

 • Hot pixels: dit is een pixel dat een hoger signaal (fel) signaal geeft bij langere belichtingen met meestal een witte, rode of groene kleur. Hoe langer de belichtingstijd, hoe meer zichtbaarder de hot pixels zal worden. Deze pixels zullen niet zichtbaar zijn in heldere condities.

Merk op dat stuck of dead pixels bij alle foto's altijd op dezelfde plaats zal optreden. als de stuck of dead pixel op verschillende plekken verschijnt, dan kan het een Hot Pixel zijn.

Stuck, dead en hot pixels zijn met name een probleem wanneer u foto´s opslaat in hoge kwaliteit raw mode omdat veel camera´s een ingebouwde hot pixel onderdrukking heeft die automatisch werkt bij gebruik van JPEG compressie (wat meestal het geval is).

Dit hulpmiddel kunt u gebruiken voor het herstellen van "Hot pixels" en "Stuck Pixels" op een foto met behulp van de zwart-frame methode. Op dit moment is er nog geen methode om handmatig bad pixels te selecteren.

De zwart-frames aanmaken

De zwart-frame aftrekmethode is het meest accuraat in het verwijderen van "Hot Pixels" en "Stuck Pixels". Als eerste stap moet u een voor referentie een "zwart-frame" maken. Dit gaat erg makkelijk. Nadat u de laatste foto met lange belichtingstijd heeft gemaakt, plaatst u een lensdop op de camera en neemt een "zwarte" foto met dezelfde belichtingstijd als de foto´s daarvoor. Deze foto zal compleet donker zijn, maar bij nader inspectie ziet u dat het Hot en Stuck Pixels (gekleurde dots) heeft. Deze zitten op dezelfde posities als bij uw eerdere foto´s.

U kunt dit bestand laden door het gebruik van de knop Zwart-frame. Het hulpmiddel zal een automatisch detectie van Hot en Stuck Pixels opstarten. Deze zullen oplichten in het voorbeeldvenster van het controle paneel.

Waarschuwing

Als u een oude digitale camera gebruikt, dan is het belangrijk dat u als u de volgende keer een foto met lange belichtingstijden maakt opnieuw een zwart-frame foto maakt om nieuwe Hot en Stuck Pixels te detecteren op een CCD met defecten.

Het gebruik van het hotpixel hulpmiddel

Het dialoogvenster Hot Pixel

Om te beginnen, zoals uitgelegd in de vorige sectie, moet u een zwart-frame laden dat overeenkomt met de foto die u wilt corrigeren. Deze zal automatisch worden geanalyseerd om de bad pixels te vinden. Merk op dat het widget het laatst gebruikte zwarte frame zal herinneren en deze automatisch bij een volgende sessie zal openen.

De afbeeldingweergaves met het vergrootglas van het origineel helpen u om u door de foto te verplaatsen. Het voorbeeldvenster toont het resultaat van het filter met de huidige instellingen. Bad Pixels zijn gemarkeerd op de afbeeldingweergave.

Selecteer een gebied waarvan u de bad pixels in de afbeeldingweergave wilt zien met daarnaast afhankelijk van de ´separate beeld´ het resultaat van het gekozen filter. Maak een keuze voor de meest geschikte Filter-methode voor het interpoleren van pixels of pixel blokken. Dit zijn de beschikbare filters:

 • Gemiddelde: de pixels naast het pixel blok worden gemiddeld. De resulterende kleur worden vervolgens aan alle pixels in het blok toegewezen. Voor 1-dimensionale interpolatie, wordt dit separaat voor een pixel-brede, horizontale of verticale stroken uitgevoerd.

 • Lineair: de pixels die op een afstand van 1 van het pixel blok zijn, worden gebruikt voor het bereken van een bi-lineair oppervlak (2-dim), of een groep van lineaire curves (1-dim), welke vervolgens worden gebruikt om de geïnterpoleerde kleuren aan de pixels van het het blok toe te wijzen.

 • Kwadratisch: dit is de standaard filter methode. de pixels die een afstand van 2 of minder van het pixel blok hebben, worden gebruikt voor het berekenen van een bi-kwadratisch oppervlak (2-dim) of een groep van kwadratische curves (1-dim), welke vervolgens worden gebruikt om de geïnterpoleerde kleuren aan de pixels van het het blok toe te wijzen.

 • Kubisch: de pixels die op een afstand van 3 of minder van het pixel blok zijn, worden gebruikt voor het bereken van een bi-kubisch oppervlak (2-dim), of een groep van kubische curves (1-dim), welke vervolgens worden gebruikt om de geïnterpoleerde kleuren aan de pixels van het het blok toe te wijzen.

Het hulpmiddel Hot Pixel in actie

Hieronder ziet u een kleurenfoto met een lange sluitertijd genomen met een gebrekkige digitale camera met een 200 ISO gevoeligheid waarop Hot Pixels-correctie is toegepast. De originele foto vergroot tot 300% is (1), de gecorrigeerde foto (2).

De voorbeeldweergave Pixels-correctie

Hulpmiddel Lokaal contrast

Het hulpmiddel Lokaal contrast rendert een pseudo-HDR afbeelding.

Er zijn vele manieren om een HDR-afbeelding te renderen om foto's die onder of overbelichte gebieden bevatten te verbeteren. Met camera apparaten, laten gebruikelijke hulpmiddelen u meerdere opnamen met verschillende belichting mengen in één perfect belichte foto. Dit werkt goed maar vereist enige beperkingen, zoals bijvoorbeeld de noodzaak om statische onderwerpen te nemen. Maar wat in het geval dat u een enkele afbeelding hebt of met dynamische onderwerpen? U kunt het natuurlijk proberen met de functie Lokaal contrast. Het is gebaseerd op het hulpmiddel LDR Tonemapping, die ontworpen is om het dynamische bereik van de foto te verbeteren door zijn globale contrast te verminderen. Het doet dat door een onverzadigde en een wazig gemaakte versie van de foto te maken. Daarna worden de RGB kanalen van de originele foto met de niet verzadigde wazig gemaakte afbeelding gecombineerd met afwel de lineaire of de power-functie. Klinkt gecompliceerd? Geen paniek, het hulpmiddel Lokaal contrast is tamelijk rechtuit te gebruiken, zodat u niet alle details hoeft te begrijpen om mooie resultaten te behalen.

Voorbeeld 3.10. Het Lokaal contrast in actie


Open de gewenste foto in de bewerker en kies VerbeterenLokaal contrast. Het hulpmiddel laat u tot vier toon-mapping bewerkingen, genaamd stappen toepassen. Elke stap biedt twee parameters om door aan u te passen: kracht en wazig. De eerste biedt u het specificeren van het niveau van verminderde verzadiging, terwijl de laatste u de betrokken gebieden in de foto laat aanpassen. Om een vooruitblik op het resultaat te werpen, drukt u op de knop Proberen. Wanneer u tevreden bent met het resultaat, drukt u op OK om het proces toe te passen op de foto.

Hoewel het hulpmiddel Lokaal contrast klinkt als gemakkelijk te gebruiken om foto's op te lappen, moet u het toch voorzichtig gebruiken: soms kan het meer schade aanrichten dan iets goeds, en onnatuurlijk ogende foto's produceren.

Ruisreductie

Showfoto De Ruisreductie is een krachtig hulpmiddel voor het reduceren van ruis in de foto. Het gebruikt een algoritme met copyright bij Peter Heckert.

Dit hulpmiddel heeft fotografische filters voor het verwijderen van vlekjes en andere artefacten die veroorzaakt zijn door stof of haar op de lens. U kunt het ook gebruiken om Sensor ruis van de camera te verwijderen dat misschien veroorzaakt kan zijn door hoge ISO-waarden maar ook voor het verwijderen van zogenoemde Moiré patronen op ingescande afbeeldingen uit boeken en tijdschriften.

Meer informatie over sensorruis in digitale camera´s kunt u in deze handleiding lezen.

Het hulpmiddel voor ruisreductie gebruiken

Het dialoogvenster voor ruisreductie

In de schermafdruk hierboven ziet u een veelvoorkomende scene genomen met een digitale camera waarbij de ISO hoog is ingesteld. U ziet korrelige ruis die u met dit gereedschap succesvol kan reduceren.

Het in grootte instelbare weergavepaneel met het origineel helpt u om in de foto te verplaatsen. U kunt het rode rechthoekje verplaatsen om een gebied te selecteren dat u wilt beoordelen voor de optimale filter instellingen. De voorbeeldweergave toont de uitkomst van het filter met de huidige instellingen. U kunt dit in de vier verschillende combinaties laten zien die de pictogrammen onderaan aangeven. Deze schermafdruk toont de eerste combinatie waar dezelfde uitsnede ter vergelijking getoond wordt. Onderaan ziet u de Zoomfactor waarmee u een gedeelte van de foto voor bewerking kunt vergroten.

U ziet hieronder een complete lijst met de beschrijvingen van alle instellingen. In de meeste gevallen is alleen het tabblad Details nodig en kunnen de andere instellingen in het tabblad Geavanceerd op hun standaard waarde blijven.

 • Straal: deze schuifknop stelt het formaat van het glijdende venster in voor het filter. Grotere waarden maken de voor het filteren van elk pixel benodigde rekentijd niet langer maar kan wel wazigheid veroorzaken. Dit venster verplaatst zich over de foto en de kleur daarin wordt gladder gemaakt zodat onregelmatigheden verdwijnen. In elk geval moet u het op ongeveer hetzelfde formaat (of iets groter) als de ruis-korreligheid instellen. Als het groter dan nodig is ingesteld kan het ongewenste wazigheid veroorzaken.

 • Drempel: gebruik de schuifknop voor een grove instelling en het invoervak voor de fijne instelling. Dit bestuurt gevoeligheid voor detectie van randen. Dit moet u zodanig instellen dat randen en details goed zichtbaar zijn en de ruis toch is weggewerkt. Er is geen relatie tussen de intensiteit en deze waarde, er is wel een relatie met de tweede afgeleide van de intensiteit. Wijzig het en bekijk het resultaat. Aanpassingen moet u voorzichtig doen omdat de ruimte tussen ruis, glad en wazig klein is. Doe de aanpassing net zo voorzichtig als de aanpassing van de focus van een camera.

 • Textuur: hiermee stelt u de nauwkeurigheid van de textuur in. Met deze instelling regelt u of de textuur meer of minder nauwkeurig is. Bij kleine waarden zijn de ruis en de textuur waziger, bij grotere waarden is de textuur sterker maar is ook de ruis sterker. Het heeft bijna geen effect op randen in de foto, in tegenstelling tot het filter Rand, die bij grotere waarden randen waziger maakt. Als Rand zodanig is ingesteld dat dat de randen nog scherp zijn en er toch nog teveel ruis aanwezig is, dan kunt u detail van Textuur gebruiken om de ruis te verminderen zonder dat u randen waziger maakt. Een andere manier is het verkleinen van Straal en het vergroten van Rand.

 • Scherpheid: hiermee stelt u het niveau van scherpheid mee in. Met deze instelling regelt u de afstand in pixels waarmee het filter naar voren kijkt naar variaties in lichtkracht. Door het vergroten van deze waarde verwijdert u ruispieken. U kunt eventueel het filter Rand opnieuw aanpassen als u dit hebt aangepast. Als deze waarde te hoog is kan het filter niet langer nauwkeurig details in de foto detecteren en kan opnieuw ruis verschijnen of het beeld wazig worden.

 • Rand: hiermee stelt u de nauwkeurigheid in voor de scherpheid. De waarde verbetert de reactie van het filter op de frequenties. Als deze waarde te hoog is kunt u niet alle ruis verwijderen, maar er kunnen ook ruispieken verschijnen. Zet het dicht bij het maximum als u zwakke ruis of JPEG-artifacts wilt verwijderen zonder details te verliezen.

 • Erosie: hiermee stelt u de faseverschuiving voor randen in. Daarmee kunt u losstaande pieken eroderen en heeft daarmee een verzachtend effect op randen, zodat ruis bij randen weg slijt. Het effect is afhankelijk van Scherpheid, Demping en Randen. Als u dit op het minimum instelt dan kunt u er zwakke ruis en JPEG-artifacts mee verwijderen. Het is verstandig om ook Demping te vergroten als u deze waarde vergroot. Dit kan zorgen voor verscherping en het antialiasing effect bij randen bij het corrigeren van ruispieken.

 • Lichtkracht: hiermee stelt u de tolerantie voor lichtkracht in de foto in. Wij raden aan om alleen tolerantie instellingen voor Kleur of Lichtkracht te gebruiken voor correctie van een foto en niet beide tegelijk. Deze instellingen beïnvloeden niet het belangrijke gladmakingsproces dat u met de instelling Details heeft ingesteld.

 • Kleur: hiermee stelt u de tolerantie voor kleuren in de foto in. Wij raden aan om alleen tolerantie instellingen voor Kleur of Lichtkracht te gebruiken voor een correctie van een foto en niet beide tegelijk. Deze instellingen beïnvloeden niet het belangrijke gladmakingsproces dat u met de instelling Details heeft ingesteld.

 • Gamma: hiermee stelt u de gamma-variatie in de foto in. Deze waarde kunt u gebruiken om de variaties voor de donkerder plekken (die vaak meer ruis hebben) te vergroten. Dit kan als resultaat hebben dat de schaduwen waziger zijn.

 • Demping: hiermee stelt u de aansturing van de fase-jitter-demping in. Deze definieert hoe snel de adaptieve filter-radius reageert op helderheidsvariaties. Bij verhoging worden randen meer geleidelijk, maar te hoog geeft vervaging. Op een minimum waarde kan ruis en fase-jitter op randen optreden. Het kan piek-ruis onderdrukken bij verhoging en dit is dan ook de voorkeursmethode om het te verwijderen.

 • De knoppen Opslaan als... en Laden... zijn precies voor dat doel in gebruik. Alle instellingen voor ruisreductie kunt u opslaan in een het bestandssysteem en later weer laden.

 • Standaarden: zet alle instellingen terug naar de standaardwaarden.

Ruisreductie in actie

Hier ziet u een voorbeeld hoe ruisreductie uw leven kan veranderen. De originele foto is (1), de gecorrigeerde foto (2). De ruisreductie is met de standaardwaarden toegepast.

De ruisreductie in actie

Hulpmiddel voor vervagen

Het Hulpmiddel voor vervagen toegespitst op het verzachten van een afbeelding.

Soms is een foto te scherp voor uw doel. De oplossing is het een beetje waziger maken: gelukkig is het veel makkelijker om een foto waziger te maken dan om het scherper te maken. Selecteer het gereedschap voor wazigheid via het menuitem VerbeterenVervagen en experimenteer met de instellingen. In het voorbeeldvenster rechts in het dialoogvenster kunt u het effect op uw foto zien.

Voorbeeld 3.11. Het hulpmiddel Vervagen in actie


Fotorestauratie

cimglogo

Showfoto De Fotorestauratie is beslist een van de meest geavanceerde hulpmiddelen voor het reduceren van fotografische artefacten.

Dit fantastische restauratiefilter is nieuw ontwikkeld en geeft in het publieke domein ongehoorde mogelijkheden voor het verwijderen van vele ongewenste zaken op uw foto´s. Het is geschikt voor het bewerken van aangetaste foto´s die last hebben van Gaussiaanse ruis, korrelige film, krassen of artefacten door compressie en lokale aantastingen die men vaak tegenkomt bij digitale (origineel of gedigitaliseerd) foto´s. Het gladmaken gaat langs de krommingen in de foto en bewaart de belangrijke inhoud zoals het menselijke oog dat graag wil.

Dit algoritme kunt u ook gebruiken voor inkleuren en textuur vervanging dat mogelijk is met een ander hulpmiddel (inkleuring). Het restauratiealgoritme is ontwikkeld door het IMAGE-team van het GREC CNRS laboratorium in Caen/Frankrijk en is een onderdeel van het CImg project.

Het Hulpmiddel Restauratie gebruiken

Dialoogvenster Fotorestauratie

Het hulpmiddel komt met aantal keuzemogelijkheden die u als startpunt kunt gebruiken en wat restauratie eenvoudiger maakt. Hieronder ziet u de lijst met keuzemogelijkheden:

 • Geen: Gebruikt de meest algemene standaard filterinstellingen zonder enige optimalisatie voor wat voor doel dan ook.

 • Uniforme ruis reduceren: Optimale instelling voor ruis veroorzaakt door sensors.

 • JPEG-artefacten reduceren: de compressie van JPEG is niet perfect, in feite is het voor sommige soorten afbeeldingen zelfs helemaal niet perfect. Omdat het een niet verliesvrij compressie algoritme is, zijn er kleine compressie "artefacten" - te zien in de weergegeven afbeelding. Deze instelling probeert dit probleem op te lossen.

 • Reduceren van textuur: Geoptimaliseerd voor het verwijderen van artifacts veroorzaakt door scannen, digitaliseren of Moire patronen.

Als u de filterparameters wilt instellen voor fijnere aanpassingen, gebruik dan de tabbladen: Gladheid en Geavanceerde instellingen:

De instellingen voor restauratie door uitsmeren

 • Detailbehoud p [0, 100]: dit regelt het behoud van de krommingen (features). Een kleine waarde geeft over de gehele foto een egaal resultaat, terwijl grotere waarden homogene vlakken egaal maakt en toch de details scherp houdt. Een waarde van 0.9 zal details bewaren zodat daarna verscherpen niet nodig is. Let wel op dat Detailbehoud altijd kleiner moet zijn dan Anisotropie.

 • Anisotropie alpha [0, 100]: een kleine waarde geeft in alle richtingen een egaal resultaat, terwijl een waarde dicht bij 1 maar in een richting werkt. Als u een korrelige film heeft of sterke ruis bij een CCD dan krijgt u golfvormige patronen, terwijl JPEG artifacts vragen om waarden dicht bij 1.

 • Gladheid [0, 500]: dit stelt de algemene maximale gladheidsfactor in (waarbij p de relatieve gladheid is). Stel het in overeenkomstig het ruis-niveau.

 • Regelmatigheid [0, 100]: deze waarde gaat over de gelijkmatigheid van het proces van gladmaken. Stelt u zich het proces van gladmaken voor als het kammen (of borstelen) van de foto. Dan komt de regelmatigheid overeen met de grootte van de kam. Hoe groter de waarde, hoe regelmatiger zal de algemene gladheid zijn. Dit is van belang als er veel ruis aanwezig is omdat het dan moeilijk is om de plaatselijke geometrie te bepalen. Maar als u een 'van Gogh' turbulent effect wilt bereiken, dan wordt aanbevolen om het groter dan 3 in te stellen.

 • Filterherhalingen: het aantal keren dat het algoritme voor vervagen wordt toegepast. Meestal is 1 of 2 voldoende.

De geavanceerde restauratie-instellingen

 • Hoekstap da [5, 90]: hoek integratie van de anisotropie alpha. Als alpha klein is gekozen dan moet u da ook klein instellen. Maar pas op, kleine hoeken resulteren in lange rekentijden! Kies het zo groot mogelijk.

 • Integraalstap [0.1, 10]: spatiële integraalstap met de stap in pixels. Bij voorkeur kleiner dan 1 (subpixel vervaging) en nooit groter dan 2.

 • Lineaire interpolatie gebruiken: Het kwaliteitsvoordeel is bij gebruik marginaal en het gaat 2x zo langzaam. Ons advies is daarom om het uitgeschakeld te laten.

De knoppen Opslaan als... en Laden... zijn precies voor dat doel in gebruik. Alle instellingen van Fotorestauratie kunt u opslaan in een tekstbestand en later weer laden.

Waarschuwing

Fotorestauratie is (relatief) erg snel in wat het doet, maar het kan ook veel processortijd gebruiken. U kunt altijd de berekening afbreken door tijdens de berekening op de knop Afbreken te drukken.

Het hulpmiddel fotorestauratie in actie

Hieronder ziet u een Restauratie met Uniforme ruis reduceren toegepast op een zwart-witfoto genomen met een Minolta(tm) 700Si camera en een Ilford(tm) HP-5 film ingesteld met 3200 ISO gevoeligheid. U kunt op de gezichten de nogal nadrukkelijke korreligheid zien. De originele foto is (1), de gecorrigeerde foto (2).

Voorbeeldweergave van Uniforme ruis reductie

Hieronder ziet u nog een restauratie-voorbeeld waarbij Reducering van textuur is toegepast op een oude kleurenfoto die is ingescand met een digitale flatbed scanner. U kunt de nogal nadrukkelijke artefacten zien die het resultaat zijn van de weerkaatsing van de scan-belichting op het plastic fotopapier. De originele foto is (1), de gecorrigeerde foto (2).

Voorbeeldweergave van Restauratie door reductie van textuur

Lensvervorming corrigeren

Showfoto De Vignetteringscorrectie is een hulpmiddel voor het corrigeren van vignettering van foto's (onderbelichting in de hoeken).

Groothoeklenzen, met name het type gebruikt in medium en groot formaat fotografie, belichten vaak niet het gehele sensorvlak egaal. In plaats daarvan, is er "vignettering" (schaduw) aan de randen en in de hoeken van de foto, de hoeveelheid licht die de sensor daar bereikt is belangrijk verminderend. Maar telelenzen kunnen ook last hebben van vignetting.

De traditionele oplossing hiervoor is het monteren van een "center filter" op de lens. Dit is een grijsverloop ND filter die het donkerst is bij de optische as van de lens en helder langs de rand, waarbij de grijswaarden omgekeerd met de vignettering van de lens verloopt. Een center filter heeft veel voordelen: niet alleen corrigeert het automatisch voor vol-formaat foto´s, maar omdat het aan de voorkant van de lens is bevestigd, compenseert het ook voor ongelijkmatig vignetting dat optreedt bij camera verplaatsingen vanwege aanpassingen voor perspectief of scherpstelling.

Maar er zijn ook nadelen. Veel center filters vereisen een 1.5 of 2 f-stop filterfactor aanpassing, waarvoor op zijn beurt een zo langzame sluitertijd noodzakelijk kan zijn (omdat u bij groothoeklenzen, zelfs met center filters, beter diafragma's van f/16 of kleiner kunt gebruiken) dat een camera zonder statief onmogelijk is en bewegingsonscherpte een probleem wordt bij het fotograferen van bewegende objecten.

Met het grote bereik in belichting van de hedendaagse film en de kleur (of grijs) waarden van digitale camera of film scanners, is het mogelijk om het effect van een center filter na te bootsen door een vergelijkbare transformatie toe te passen op een raw foto genomen zonder dit filter. Dit antivignetting hulpmiddel past een center filter transformatie op een foto toe met gebruik van een algoritme met copyright bij John Walker.

Het gebruik van het hulpmiddel correctie van vignettering

De dialoog voor lensvervorming corrigeren

Met vijf schuifknoppen kunt u het vignettingcorrectiefilter instellen, met nog drie extra voor de belichting van het resultaat:

Hoeveelheid: hiermee stelt u de grootste hoeveelheid van verzwakking van het licht mee in. De standaardwaarde is 2.0, wat overeenkomt met een optisch filter met een 1 f-stop filter factor (of, niet bij toeval, een factor 2 in verlichtingssterkte). Vergroot deze waarde om te compenseren voor een grotere mate van vignetting; verklein het voor minder.

Doezelen: hiermee stelt u het verloop mee in waarmee de intensiteit van het filter vanuit het middelpunt naar de randen verloopt, uitgedrukt als exponent. De standaardwaarde van 1 geeft een reductie van het filter dat lineair loopt met de afstand tot het middelpunt. Een exponent groter dan 1.0 veroorzaakt een snellere reductie (bijvoorbeeld, een exponent van 2 zorgt ervoor dat de reductie van het filter kwadratisch met de afstand van het middelpunt verloopt) zodat het effect geconcentreerd is nabij het middelpunt. Een exponent kleiner dan 1 verspreidt het effect van het filter meer naar de randen; een exponent van 0.5 zorgt dat de waarde vermindert met de wortel van de afstand tot het middelpunt.

Straal: hiermee stelt u de straal mee in, uitgedrukt in verhouding met de halve diagonaal van de foto, waarop het filter naar nul gaat (met andere woorden transparant wordt). De standaardwaarde van 1.0 stelt een filter in die transparent op de hoeken is. Een waarde groter dan 1 vergroot het effect van het center filter tot voorbij de hoeken van het filter, terwijl een straal kleiner dan een het effect van het filter tot een gedeelte van de foto beperkt. Bij het corrigeren voor vignetting door lenzen gebruikt in groot formaat en enkele medium formaat cameras, is de standaard straalwaarde van 1 zelden correct! Dit soort lenzen "bedekken" vaak een projectievlak die belangrijk groter is dan de film zodat camera verplaatsingen mogelijk zijn vanwege aanpassingen voor perspectief of scherpstelling, de consequentie daarvan is dat het vignetting patroon heeft dat zich tot ver voorbij de randen van de film uitstrekt, en dus een straalinstelling vereisen groter dan 1 vereisen om een center filter te simuleren dat het gehele projectievlak bedekt.

De enige manier om te bepalen welke combinaties van Hoeveelheid, Doezelen, en Straal het beste de werkelijke optische karakteristieken van een bepaalde lens compenseren, is door een foto te maken van een egaal verlichte scene (bijvoorbeeld, een grijze kaart belicht door diffuus licht) en een densitometing (meting van zwarting) van de resulterende foto uit te voeren (bijvoorbeeld met de histogram balk van Niveau Aanpassen). Als dat niet het geval is, en als in de door de fabrikant opgegeven specificaties van de lens niet precies de vignetting van een of meerdere openingen zijn te vinden, dan moet zelf experimenteren met verschillende instellingen om te bepalen welke het beste is voor elk van uw lenzen. Om u te helpen met deze taak is er in de voorbeeldweergave een masker toegevoegd die het vignetting voorstelt. Gelukkig is de gevoeligheid van het menselijk oog logaritmisch en niet lineair zoals de meeste digitale beeldsensors, daarom hoeft u niet nauwkeurig de werkelijke vignetting te compenseren om toch foto´s te creëren die kijkers als egaal belicht zal opvatten.

De instellingen Verplaatsing X en Verplaatsing Y: hiermee verplaatst u het middelpunt van het filter horizontaal respectievelijk verticaal naar de rand van de foto met een opgegeven percentage. Een negatieve waarde voor de X-waarde verschuift het filter naar links terwijl een positieve waarde het naar rechts verschuift. Een negatieve waarde voor de Y-waarde verschuift het filter omhoog, en tenslotte een positieve waarde zal het omlaag verschuiven.

De instellingen Helderheid, Contrast, en Gamma: het bewerken van een foto met dit antivignetting gereedschap vermindert de lichtkracht van de pixels. U moet daarom de foto opnieuw voor deze waarden instellen. Deze schuifknoppen hebben alleen positieve waarden omdat u alleen deze instellingen moet verhogen.

Vignettering toevoegen: veel foto´s zien er vlak uit vanwege een achtergrond die teveel aandacht trekt of andere compositie problemen. Meestal wilt u vignetting juist verwijderen maar soms kan het selectief toevoegen van vignetting een foto juist verbeteren en de aandacht juist naar het gewenste onderwerp trekken. Als artiest kunt u deze keuze maken, als u dit inschakelt dan maakt dat de hoeken van de foto donkerder.

Opmerking

Als u van de foto zelf de belichting wilt instellen, dan is het beter om hier Helderheid/Contrast/Gamma met rust te laten en Curves aanpassen uit Afbeeldingsbewerken via het menuitem KleurCurves aanpassen te gebruiken.

Het vignetting correctie gereedschap in actie

Dit is een voorbeeld van een anti vignetting correctie toegepast op een foto. Bij de originele foto (1) is vignetting in de hoeken zichtbaar, bij de gecorrigeerde foto (2) veel minder. Een helderheid en contrast correctie is ook met dit hulpmiddel op deze foto toegepast.

De in dit voorbeeld gebruikte waarden zijn:

 • Dichtheid = 2,6.

 • Energie = 0,9.

 • Straal = 1,1.

 • Helderheid = 20.

 • Contrast = 50.

 • Gamma = 20.

Het Vignetting correctie gereedschap in actie

Foto inkleuren

cimglogo

Het hulpmiddel Foto inkleuren is zeker een van de meest geavanceerde gereedschappen voor het verwijderen van ongewenste artefacten met een ongeëvenaarde performance.

Het algoritme voor inkleuren is ontwikkeld door het IMAGE-team van het GREC CNRS laboratorium in Caen/Frankrijk en is een onderdeel van het CImg project.

Het inkleur-gereedschap gebruiken

Het dialoogvenster voor foto inkleuren

Het hulpmiddel komt met aantal keuzemogelijkheden die u als startpunt kunt gebruiken en wat restauratie eenvoudiger maakt. Hieronder ziet u de lijst met keuzemogelijkheden:

 • Geen: Gebruikt de meest algemene standaard filterinstellingen zonder enige optimalisatie voor wat voor doel dan ook.

 • Klein artefact verwijderen: .

 • Middelgroot artefact verwijderen: .

 • Groot artefact verwijderen: .

Als u de filterparameters wilt instellen voor fijnere aanpassingen, gebruik dan de tabbladen: Gladheid en Geavanceerde instellingen:

De inkleurinstellingen voor gladheid

 • Detailbehoud p [0, 100]: dit regelt het behoud van de krommingen (features). Een kleine waarde geeft over de gehele foto een egaal resultaat, terwijl grotere waarden homogene vlakken egaal maakt en toch de details scherp houdt. Een waarde van 0.9 zal details bewaren zodat daarna verscherpen niet nodig is. Let wel op dat Detailbehoud altijd kleiner moet zijn dan Anisotropie.

 • Anisotropie alpha [0, 100]: een kleine waarde geeft in alle richtingen een egaal resultaat, terwijl een waarde dicht bij 1 maar in een richting werkt. Als u een korrelige film heeft of sterke ruis bij een CCD dan krijgt u golfvormige patronen, terwijl JPEG artifacts vragen om waarden dicht bij 1.

 • Gladheid [0, 500]: dit stelt de algemene maximale gladheidsfactor in (waarbij p de relatieve gladheid is). Stel het in overeenkomstig het ruis-niveau.

 • Regelmatigheid [0, 100]: deze waarde is van belang voor grotere structuren. hoe groter deze waarde, des te egaler de algemene gladheid zal zijn. Dit is van belang als er veel ruis aanwezig is omdat het dan moeilijk is om de geometrie te bepalen. Maar als u een 'van Gogh' turbulent effect wilt bereiken, dan wordt u aanbevolen om het groter dan 3 in te stellen.

 • Filterherhalingen: het aantal keren dat het algoritme voor vervagen wordt toegepast. Meestal is 1 of 2 voldoende.

De geavanceerde inkleurinstellingen

 • Hoekstap da [5, 90]: hoek integratie van de anisotropie alpha. Als alpha klein is gekozen dan moet u da ook klein instellen. Maar pas op, kleine hoeken resulteren in lange rekentijden! Kies het zo groot mogelijk.

 • Integraalstap [0.1, 10]: spatiële integraalstap met de stap in pixels. Bij voorkeur kleiner dan 1 (subpixel vervaging) en nooit groter dan 2.

 • Lineaire interpolatie gebruiken: Het kwaliteitsvoordeel is bij gebruik marginaal en het gaat 2x zo langzaam. Ons advies is daarom om het uitgeschakeld te laten.

De knoppen Opslaan als... en Laden.. zijn precies voor dat doel in gebruik. Alle inkleurinstellingen kunt u opslaan in een tekstbestand en later weer laden.

Waarschuwing

Fotografisch inkleuren is (relatief) erg snel in wat het doet, maar het kan toch veel processortijd gebruiken. U kunt altijd de berekening afbreken door tijdens de berekening op de knop Afbreken te drukken.

Het hulpmiddel voor inkleuren in actie

Hieronder ziet u de inkleuring Klein artefact verwijderen toegepast op een kleurenfoto genomen in Guatemala-stad met een analoge camera. Zoals u ziet is er een raar zwart artifact op het gezicht, het resultaat van slechte film opslag tijdens de reis. De originele foto is (1), de gecorrigeerde foto (2).

De voorbeeldweergave van het inkleurfilter

Rode ogen in een foto corrigeren

Het gebruik van flitslicht bij het maken van foto's veroorzaakt rode ogen. Het rood is de reflectie via de achterkant van het oog dat u kunt zien omdat de pupil niet snel genoeg op het flitslicht kan reageren. Overigens, met een separaat flitslicht is het effect van rode ogen minder waarschijnlijk omdat er een hoek is tussen het flitslicht en de lens. U kunt het ergste rode ogen effecten een beetje corrigeren door op de foto het gebied rond de ogen te selecteren, op dezelfde manier als beschreven bij afsnijden boven. En vervolgens VerbeterenRode ogen corrigeren te selecteren.

Hoe het werkt

 • Stel de voorbeeldweergave naar wens in.

 • De schuifknop voor Gevoeligheid stelt de hoeveelheid in voor het verwijderen van rode ogen (agressief of niet).

 • De schuifknop voor Gladheid stelt de wazigheid in van het gebied dat donkerder is gemaakt zodat de pupil er natuurlijker uitziet.

 • Met de schuifknop Kleurtint kunt u een kleur instellen voor de pupil. Als u blauwe ogen wilt in plaats van donkere ogen dan kunt u dat hier regelen.

 • De schuifknop Tintniveau stelt de lichtkracht in van de ingestelde pupilkleur.

Voorbeeld 3.12. Het hulpmiddel voor rode ogen correctie in actie


Verscherpen van een afbeelding

Showfoto levert drie verschillende hulpmiddelen voor verscherpen, elk met eigenschappen op een verschillend gebied.

 • Sharpen is een traditioneel hulpmiddel voor verscherpen, die erg snel en gemakkelijk is, maar snel korrelige afbeeldingen produceert, speciaal in donkere gebeiden.

 • Unsharp Mask werkt op het randcontrast om een afbeelding scherper te laten lijken, maar in werkelijkheid niets scherper maakt, het werkt tamelijk psychovisueel. Het kan worden gebruikt om een atmosferische waas te verwijderen en hier doet het echt goed werkt. Het algoritme komt uit "the Gimp" en het copyright behoort aan Winston Chang.

 • Refocus is waarschijnlijk het beste van de drie omdat het echt de scherpte verbeterd. Het is een beetje ingewikkelder in zijn toepassing omdat er verschillende parameters zijn om mee te spelen.

Foto's die out-of-focus zijn, maar ook de meeste gedigitaliseerde afbeeldingen, hebben correctie voor de scherpte nodig. Dit komt door het digitaliseringsproces dat een kleurvlak bewerkt met punten die licht in kleur variëren: elementen kleiner dan de bemonsteringsfrequentie worden uitgemiddeld tot een continue kleur. Hierdoor zien scherpe begrenzingen er een beetje vaag uit. Hetzelfde fenomeen treedt ook op bij het op papier printen van gekleurde punten. Bij spiegelreflexcamera's is het zelfs vaker nodig een correctie op scherpte uit voeren dan bij consumentencamera's.

Op JPEG afbeeldingen is al in de camera verscherping toegepast, afbeeldingen in RAW-formaat hebben altijd verscherping nodig in hun workflow.

Sommige scanners passen een verscherpingsfilter toe bij het scanning. Het kan het waard zijn om het uit te schakelen zodat u de controle houdt over uw afbeelding.

Scherpte aanpassen
Een foto verscherpen

Als de focus van de camera niet perfect is ingesteld of de camera beweegt bij het maken van de foto dan zal het resultaat een wazige foto zijn. Als deze erg wazig is dan kunt u er waarschijnlijk weinig eraan doen met welke techniek dan ook. Maar als de foto niet erg wazig is dan kunt u wellicht de foto minder wazig maken. Vele goede spiegelreflexcamera's passen minder beeldbewerking toe op de foto's dan eenvoudiger camera's (die de neiging hebben om kunstmatig het contrast te verhogen zodat de foto's er beter uit zien). Dit soort lichte wazigheid kunt u makkelijk met de juiste gereedschappen verbeteren.

In sommige situaties kunt u misschien bruikbare resultaten krijgen bij het verscherpen van een foto met het hulpmiddel voor verscherpen via het menu-item VerbeterenVerscherpen.

Voorbeeld 3.13. Het hulpmiddel voor verscherpen in actie


U moet hier voorzichtig mee omspringen omdat het resultaat er anders niet natuurlijk uitziet: het verminderen van de wazigheid maakt de randen in de foto schijnbaar scherper, maar het versterkt ook de ruis. In het algemeen is de meest bruikbare techniek voor het verminderen van wazigheid op foto's het Refocus hulpmiddel. U krijgt hiertoe toegang via het menuitem VerbeterenVerscherpen. Lees Refocus voor meer informatie over en vergelijkingen van verscherpingstechnieken.

Korreligheid van een foto reduceren

Als u een foto neemt bij zeer weinig licht of met een erg snelle sluitertijd, dan heeft de camera niet genoeg informatie om goed te kunnen bepalen wat de echte kleur van elke pixel is, wat als resultaat geeft dat foto er korrelig uit ziet. U kunt deze korreligheid "gladder" maken door de foto waziger te maken, maar u verliest dan ook scherpte. Waarschijnlijk is de beste methode - als de korreligheid niet te erg is - het gebruik van het filter Ruisreductie dat u kunt bereiken via het menuitem VerbeterenRuisreductie.

Een foto verzachten

Soms is het probleem tegenovergesteld: een foto is te scherp. Een beetje waziger maken is dan de oplossing: gelukkig is het veel gemakkelijker om een foto waziger te maken dan om het scherper te maken. Selecteer het Hulpmiddel voor vervagen via het menuitem VerbeterenVervagen en experimenteer met het niveau. De voorbeeldweergave aan de rechterkant in het dialoogvenster toont het effect van de bewerking op uw foto.

Het filter Onscherpte masker

Opmerking

Het filter Unsharp Mask is een uitstekend hulpmiddel om een waas uit uw foto's te verwijderen, zie deze url voor een demonstratie.

Dialoog van Unsharp Mask

Het paneel met de afbeelding en het voorbeeld van het origineel helpen u om u door de foto te verplaatsen. Het voorbeeldvenster toont het resultaat van het filter met de huidige instellingen.

Er zijn twee belangrijke variabelen, Straal en Hoeveelheid. De standaard getallen werken meestal verbazend goed, probeer deze daarom eerst. Door het vergroten van de Straal of de Hoeveelheid maakt u het effect sterker. Maar laat u niet meeslepen: als u het masker voor onscherpte te sterk maakt dan versterkt het de ruis in de foto en creëert het de indruk van ribbels naast scherpe randen.

Met de Straal kunt u instellen hoeveel pixels aan elke zijde van een rand wordt bewerkt door verscherping. Bij foto's met hoge resolutie is een grotere straal mogelijk. Het is beter om de verscherping bij de uiteindelijke resolutie van een foto uit te voeren.

De variabele Hoeveelheid is het percentage voor het verschil tussen het origineel en de wazige afbeelding die wordt toegevoegd aan het origineel. Hiermee kunt u sterkte voor het verscherpen instellen.

De besturing van de Drempelwaarde is een gedeelte van de maximum RGB-waarde, nodig voor de verschilwaarde. Hiermee kunt u het minimum verschil in pixel-waarde instellen dat een rand voorstelt waar de verscherping op moet worden toegepast. Op deze manier kunt u gebieden beschermen tegen verscherpen, die geleidelijk van kleur veranderen, en vermijdt u daarmee rimpels en ribbels in gezichten, de lucht of het wateroppervlak.

Het filter Unsharp Mask in actie

Dit is een voorbeeld van hoe het filter Unsharp Mask uw leven kan veranderen. De originele afbeelding is (1) en de gecorrigeerde afbeelding is (2). Het filter Unsharp Mask is toegepast met Straal = 6.0, Hoeveelheid = 0.5, Drempel = 0.0.

Filter Unsharp Mask in actie

Refocus toepassen op een foto

Het hulpmiddel Refocus van Showfoto is een hulpmiddel om de focussering van een afbeelding opnieuw te doen door de scherpte te verbeteren. Het gebruikt het algoritme Deconvolutie-filter met copyright bij Ernst Lippe.

Dit hulpmiddel probeert een foto opnieuw te "focussen" door de defocussering ongedaan te maken. Dit is beter dan proberen een foto te verscherpen. Dat is een techniek toepassen met de naam FIR Wiener Filtering. De traditionele techniek voor het verscherpen van foto's is het gebruik van onscherpte masker. Opnieuw focussen geeft meestal betere resultaten dan onscherpte masker. U kunt het starten via het menu van de afbeeldingsbewerker VerbeterenVerscherpenOpnieuw focussen.

De techniek van het opnieuw focusseren is anders dan Masker voor onscherpte en wijkt ook af van het verscherpingsfilter die beide het contrast van de fotoranden verhogen. Opnieuw focussen keert echter het proces in de cirkelvormige lensopening van de camera om waarmee de foto's waziger zijn geworden. Deze methode geeft zoveel mogelijk de originele "in focus" foto weer terug. Opnieuw focussen gebruikt een zeer krachtig deconvolutiealgoritme dat vermengde data terugbrengt. In wiskundige termen: wazigheid is meestal het resultaat van afbuigingen, een terugbuiging zal dit proces omkeren, dit is wat Refocus is doet. Daarnaast verwijdert het FIR-filter veel van de ruis en korreligheid die vaak wordt geaccentueerd in het verscherpingproces van de verscherpingsfilters.

Het hulpmiddel Refocus gebruiken

Dialoog van Refocus

Het paneel met de afbeelding en het voorbeeld van het origineel helpen u om u door de foto te verplaatsen. Het voorbeeldvenster toont het resultaat van het filter met de huidige instellingen.

In de meeste gevallen dat de camera de oorzaak is van een wazig beeld, is een circulaire vervorming de oorzaak van de slechte afbeelding, maar er zijn twee soorten afbuigingen:

 • De circulaire verspreiding: deze verspreidt elke lichtpunt uniform rond een kleine schijf met een vaste straal. Technisch gesproken is dit het resultaat van het gebruik van een (ideale) lens die niet correct in focus is.

 • De Gaussiaanse verdeling: deze is wiskundig gelijk aan een normale verdeling, met zijn klokvormige curve. Heeft meestal een niet natuurlijke oorzaak (wazigheid veroorzaakt door software). Van een theoretisch standpunt is een wiskundig geldige reden voor het gebruik van Gaussiaanse verdeling dat als u een groot aantal onafhankelijke willekeurige afbuigingen toepast, het resultaat altijd een Gaussiaanse verdeling zal benaderen.

Het gereedschap voor opnieuw focussen kan zowel de Circulaire als de Gaussiaanse afbuiging met daarnaast mengvormen van beide bewerken.

In praktijk werkt meestal de Circulaire verdeling veel beter dan de Gaussiaanse verdeling. De Gaussiaanse verdeling heeft een zeer lange uitloop, wiskundig is daarom het resultaat ook afhankelijk van pixels op een grote afstand van het oorspronkelijke pixel. De FIR Wiener inverse van een Gaussiaanse verdeling is vaak hevig beïnvloedt door pixels op grote afstand en geeft daarom vaak ongewenste resultaten.

Om het deconvolutie-filter correct in te stellen heeft de plug-in de volgende parameters:

 • Circulaire scherpte: Dit is de straal van het circulaire convolutie-filter. Dit is de meest belangrijke parameter van deze plug-in. Voor de meeste afbeeldingen geeft de standaardwaarde 1 goede resultaten. Selecteer een hogere waarde als uw afbeelding erg vaag is, maar let er op dat geen halo's worden gemaakt.

 • Correlatie: Het verhogen van de Correlatie kan het reduceren van artefacten bevorderen. De correlatie kan liggen tussen de 0 en 1. Bruikbare waarden zijn 0,5 en waarden dichtbij 1: dus 0,95 en 0,99. Een hogere waarde voor de correlatie zal het verscherpingseffect voor de plug-in reduceren.

 • Ruisfilter: het verhogen van het ruisfilter kan helpen bij het reduceren van artefacten. Het ruisfilter kan tussen de 0-1 liggen, maar waarden boven de 0,1 zijn vrijwel nooit bruikbaar. Als de waarde voor het ruisfilter te laag is, bijv. 0,0, dan zal de kwaliteit van de afbeelding vreselijk zijn. Een bruikbare waarde is 0,01. Een hogere waarde voor het ruisfilter zal het de afbeelding verder vervagen.

 • Gaussiaanse scherpheid: dit is de scherpheid voor de Gaussiaanse winding. Gebruik deze parameter als uw vervaging van het type Gaussiaans is (meestal vanwege eerdere ruisreductie). In de meeste gevallen laat u deze parameter op 0 staan, omdat het vreselijke artefacten veroorzaakt. Als u een hogere waarde kiest, dan dient u waarschijnlijk ook de parameters Correlatie en/of Ruisfilter te verhogen.

 • Matrixgrootte: deze parameter bepaalt de grootte van de transformatiematrix. Het verhogen van de Matrixgrootte kan voor betere resultaten zorgen, in het bijzonder als u hoge waarden hebt gekozen voor Circulaire scherpte of Gaussiaanse scherpte. Merk op dat de plug-in zeer langzaam zal zijn bij het het kiezen van grote waarden. Meestal zou u een waarde tussen de 3 en de 10 moeten kiezen.

 • De knoppen Opslaan als... en Laden... zijn precies voor dat doel in gebruik. Alle parameters voor opnieuw focussen kunt u opslaan in het bestandssysteem en later weer laden.

 • Standaarden: zet alle instellingen terug naar de standaardwaarden.

Hieronder kunt u enkele aanwijzingen lezen voor het werken met de plug-in voor het opnieuw focussen:

 • Voer bij voorkeur op de foto alle gewenste correcties met bijsnijden, kleur- en intensiteit-curve uit voordat u deze plug-in gebruikt.

 • Gebruik anders deze plug-in voordat u enige andere bewerking op de foto uitvoert. De reden hiervoor is dat veel bewerkingen begrenzingen achterlaten die niet onmiddellijk zichtbaar zijn maar wel vervelende artefacten achterlaten.

 • Als u afbeeldingen inscant en deze vervolgens comprimeert, bijv. naar JPEG, dan is het verstandig dat u de plug-in op de niet gecomprimeerde afbeelding toepast.

Opnieuw focusseren vergeleken met andere technieken

Vergelijking met twee andere voor het verbeteren van foto's veelgebruikte technieken zijn:

Verscherpen past een kleine convolutie-matrix toe, die het verschil tussen het bron-pixel en de omliggende pixels vergroot. FIR Wiener filtering is een meer algemene techniek omdat u het voor grotere gebieden kan toepassen en beter kan instellen. Verscherpen werkt alleen als uw foto´s maar een beetje wazig zijn. Bovendien, als u grotere waarden gebruikt voor het verscherpen dan is het resultaat vaak met "ruis". Met FIR Wiener filtering kunt u deze ruis grotendeels reduceren door een grotere waarde voor Correlatie en Ruisfilter in te stellen.

Onscherpte masker is nog een populair foto-verbetering techniek. Vanuit een wiskundig oogpunt is de onderbouwing een beetje vaag maar veel mensen zijn er toch tevreden mee. De eerste stap is het maken van een wazige kopie van de originele foto. Vervolgens trekken we het verschil tussen de originele foto en de wazige kopie af van de originele foto, vandaar de naam onscherpte masker. In feite is onscherpte masker meer een contrast verbeteren van de foto dan verscherping. Het maakt niet de interferentie van de lensopening en het diafragma van de camera ongedaan zoals opnieuw focusseren dat wel doet.

In het algemeen geeft onscherp maskeren betere resultaten dan verscherpen. Dit komt waarschijnlijk door het feit dat onscherp maskeren naar een groter vlak kijkt dan verscherpen.

Op theoretische gronden moet onscherpte masker altijd artifacts introduceren. Zelfs onder optimale omstandigheden kan het nooit de wazigheid compleet verwijderen. Voor Wiener filtering kan men bewijzen dat het het optimale lineaire filter is. In de praktijk zijn in alle gevallen de resultaten van de FIR Wiener filter minstens zo goed als die van onscherpte masker. Het FIR Wiener filter is vaker beter in het restaureren van kleine details.

Hieronder kunt u een vergelijking zien tussen verschillende filters toegepast op een kleine foto die uit focus is:

VoorbeeldType

De originele wazige kleurenfoto voor de reparatie. Deze foto is genomen met een analoge fotocamera. Onvoldoende licht voor de auto-focus lens zorgde ervoor dat de foto niet in focus is.

Gerepareerde afbeelding door gebruik van verscherpen. Instelling voor scherpte is 80.

Gerepareerde foto door gebruik van onscherpte masker. Straal=50, Hoeveelheid=5 en Drempel=0.

Gerepareerde afbeelding door gebruik van opnieuw focusseren. De instellingen zijn Circulaire scherpte=1,3, Correlatie=0,5, Ruisfilter=0,020, Gaussiaanse scherpte=0 en Matrixgrootte=5.

Opmerking

Voor meer informatie over het gebruik van methodes voor verscherping in digitale fotografie kunt u een technische vergelijking vinden op deze webpagina.

Hulpmiddel voor automatische lenscorrectie

TE DOEN

Afbeeldingstransformatiehulpmiddelen

Een foto bijsnijden

Handmatig bijsnijden

Een foto bijsnijden is niet alleen een normale handeling, maar ook een door fotografen vaak onderschatte hulpmiddel voor de compositie van een foto. Het fotobewerking venster maakt dit makkelijk. Voor het bijsnijden hoeft u alleen maar een rechthoek over de foto te verslepen waarbij u de linkermuisknop ingedrukt houd tijdens het bewegen van de muis. U zal een draadframe zien bij het bewegen van de muis.

Voorbeeld 3.14. De huidige selectie van een afbeelding in de afbeeldingsbewerker


Als u de knop loslaat dan zal het te verwijderen gedeelte van de foto grijs gemarkeerd worden. Hierdoor krijgt u een goede indruk hoe uw foto na het bijsnijden eruit zal zien. U kunt de maten van het bijsnijden wijzigen door de hoeken van het rechthoek te verslepen met de muis, en u kunt een nieuwe bijsnijgebied creëren door nog een rechthoek te slepen.

Als u tevreden bent met de uitsnede, dan klikt u op de De foto bijsnij knop knop op de werkbalk en de foto zal worden bijgesneden (Ctrl+X). Gebruik de entries BestandOpslaan of BestandOpslaan als... in het menu Bestand voor het opslaan van de bijgesneden foto.

Automatisch bijsnijden

Het hulpmiddel automatisch bijsnijden verwijdert de randen van een afbeelding. Het zoekt naar het grootst mogelijke randgebied dat geheel dezelfde kleur heeft en snijdt dan dit gebied van de afbeelding af, alsof u het hulpmiddel bijsnijden had gebruikt.

Dit hulpmiddel kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een, samengesteld uit vele afbeeldingen, panorama af te snijden, waarmee zwarte randen eromheen gemaakt worden.

Voorbeeld 3.15. Samengevoegd panorama bewerkt met automatisch bijsnijden


Proportioneel bijsnijden

Het Beeldverhouding bijsnij hulpmiddel gaat verder. Als u digitale foto´s bewerkt dan is het vaak noodzakelijk om een formaat te creëren die overeenkomt met bijvoorbeeld, uw fotoalbum of papierafmetingen. Als u een foto van uw camera afdrukt en deze probeert in uw fotoalbum te stoppen dan kunt bemerken dat de camera een ander breedte of hoogte verhouding heeft dan een normale foto film formaat, daarom is het belangrijk dat uw digitale foto´s in een voorgedefinieerde verhouding (bijvoorbeeld 5:7 of 2:3 wat een standaard foto verhouding is) bijsnijdt.

Voorbeeld 3.16. Het Beeldverhouding bijsnij dialoogvenster


In de voorbeeldweergave kunt u het formaat van het bijsnijgebied aanpassen door met de muis de hoeken daarvan te verslepen. Het zal de onderin het dialoogblok ingestelde verhoudingen behouden.

Bij de opties in de dialoog kunt u de oriëntatie opgeven als portret of landschap. Bij portret zal de waarde voor de hoogte groter zijn en bij landschap de waarde voor de breedte.

Beeldverhouding bijsnij hulpmiddel gebruikt een relatieve verhouding. Dit houdt in dat het niet uitmaakt of u centimeters dan wel inches gebruikt en het specificeert geen fysiek formaat op. U kunt hieronder bijvoorbeeld een lijst zien van traditionele fotoafdruk formaten met de bijbehorende verhoudingen.

Standaardformaat van fotopapierProportioneel bijsnijden
10x15cm 20x30cm 30x45cm 3.5x5" 4x6" 8x12" 12x18" 16x24" 20x30" 2:3
6x8cm 15x20cm 18x24cm 30x40cm 3.75x5" 4.5x6" 6x8" 7.5x10" 9x12" 3:4
20x25cm 40x50cm 8x10" 16x20" 4:5
15x21cm 30x42cm 5x7" 5:7
21x30cm 42x60cm 7:10

Helemaal rechts in de dialoog staan twee knoppen waarmee u de bijsnijd-selectie automatisch kunt verplaatsen naar het horizontale en verticale midden van de afbeelding.

Onderin het dialoog kunt u met de knop Max. Verhouding het bijsnijgebied het maximale formaat geven met de huidige verhoudingen en oriëntatie.

Opmerking

Het hulpmiddel voor proportioneel bijsnijden bewaart de instellingen die bij een oriëntatie horen (horizontaal of verticaal). De volgende keer dat u het hulpmiddel gebruikt, zullen deze instellingen afhankelijk van de oriëntatie weer geladen worden. De oorspronkelijke foto-afmetingen in de EXIF-tabellen worden vervangen door de gewijzigde zodat de EXIF-data de bijgesneden foto voorstelt en niet meer de originele.

Compositiehulplijnen

Wanneer men een foto voor het eerst ziet, dan blijven de ogen zelden op het middelpunt van de foto gericht, in plaats daarvan gaan de ogen van linksboven naar rechtsboven en vervolgens van linksonder naar rechtsonder. Dit patroon is onbewust maar is goed gedocumenteerd. Het heeft waarschijnlijk een link met de westerse lees patroon. Van uit het standpunt van de fotograaf is het doel dan om de blik naar het onderwerp te geleiden, maar wees bewust hoe veel mensen een foto waarnemen.

De instellingen voor Compositiehulplijnen geven hulplijnen om de compositie van uw foto´s te verbeteren. Deze hulplijnen zijn:

 • Regel van derden: een raster dat de foto in elke richting in drieën verdeeld (zodat we 9 stukken krijgen). Deze verdelingen komen dicht bij de gulden snede en zijn afgeleid van het menselijke gezichtsveld. Ze worden vaak met geringe variaties gebruikt bij een groot aantal objecten. Binnen dat frame zijn er nauwkeurige gebieden waar u de belangrijke onderwerpen van de foto moet plaatsen. Dit principe is ook in gebruik voor het bepalen van de locatie van de horizon en de verdeling tussen grond en lucht.

  Veel fotografen en artiesten zijn zich bewust van de Regel van van derden, waar een foto verdeeld is in drie verticale en drie horizontale gedeeltes, de kruispunten stellen de plekken met belangrijke visuele elementen voor. De horizon in een landschap verplaatsen naar de positie van een derde geeft vaak een beter resultaat dan het in het midden plaatsen, maar u kan het ook op een kwart of op een zesde plaatsen. Het is niet verplicht om de Regel van derden toe te passen. Bij het plaatsen van visuele elementen voor een goede compositie moet men ook vaak factoren zoals kleuren, dominantie, formaat en balans en proportie in acht houden. Vaak geeft het toepassen van een beetje onbalans of spanning veel effectiviteit.

  Voorbeeld 3.17. Voorbeeld van foto compositie met gebruik van Regel van derden


 • Harmonieuse driehoeken: harmonieuse divisies zijn afhankelijk van het principe van gelijkheid. Net als de Regel van derden delen de harmonieuse driehoeken de afbeelding met behulp van rechthoeken in rechthoekige driehoeken die diagonaal zijn uitgelijnd.

  Voorbeeld 3.18. Fotocompositie aan de hand van harmonieuse driehoeken


 • Gulden snede: Gulden snede is een verhouding die ten grondslag ligt aan diverse groeipatronen in de natuur (van de spiraal van een zeeschelp tot de pitten van een zonnebloem). Het komt telkens weer naar voren in allerlei zaken die we als wonderschoon beschouwen.

  De Gulden verhouding is het irrationele nummer 1.618033988..., en het gebruik ervan gaat terug tot de oude Grieken en Egyptenaren die het gebruikten bij de bouwen van hun tempels en piramides. Door de eeuwen heen hebben artiesten en architecten de Gulden verhouding gebruikt bij het creëren van hun schilderijen, gebouwen en zelfs foto´s om hun creaties een indruk van natuurlijke verhoudingen en schoonheid te geven.

  De verhouding volgt uit de Fibonacci serie: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 etc.., waar elk volgend getal na 1 gelijk is aan de som van de twee vorige getallen. De verkregen verhouding 1:1.618 is de Gulden verhouding. Een compositie die deze regel volgt wordt als visueel harmonieus beschouwt.

  De gulden verhouding geeft nog meer vloeiende compositiehulplijnen die u kunt gebruiken bij de compositie van een foto. Deze ziet u hieronder opgenoemd:

  • De Gulden Spiraal vergroot uw kansen voor het verkrijgen van pakkende resultaten in uw foto´s. In tegenstelling tot de Regel van derden, vormt de Gulden Spiraal een vloeiende lijn die het oog kan volgen door de foto. Deze compositiestijl zal het oog van de toeschouwer langs deze spiraallijn geleiden en zodanig een meer symmetrische visuele stroom creëren met een algehele overweldigende kijkervaring.

   Voorbeeld 3.19. Voorbeeld van foto compositie met gebruik van de Gulden Spiraal


  • Nog een soort hulplijnen zijn de Gulden Spiraal Secties (of Gulden driehoeken). Deze driehoeken zijn gebruikt om de Gulden Spiraal te construeren. Iets moet het oog naar het middelpunt van de compositie leiden. Dit kan een lijn zijn of enkele onderwerpen. Dit "iets" kan er gewoon zijn zonder de ogen te lijden, maar wel zijn taak te doen.

   Voorbeeld 3.20. Voorbeeld van foto compositie met gebruik van de Gulden Spiraal Secties


  • De Gulden Driehoeken is een afgeleide van de hierboven beschreven Gulden Spiraal. De snijpunten daarvan vormen de middelpunten van de de zijden van de Gulden Rechthoek. Merk op dat afwijkend van Harmonieuze driehoeken, Gulden Driehoeken geen gelijkzijdige driehoeken zijn. Diagonalen langs deze lijnen plaatsen kan een verder statistisch onderwerp meer dynamisch maken.

   Als u Gulden Driehoeken gebruikt om uw frame onder te verdelen, dan creëert u een effect dat professionele Foto-experts Dynamische Symmetrie noemen. Probeer om het onderwerp waarop u focust in een van de snijpunten te houden, en plaats andere visuele informatie in de andere driehoeken te plaatsen. Het resultaat zal een attractieve compositie zijn dat u anders niet verkregen had.

   Voorbeeld 3.21. Fotocompositie aan de hand van de gulden driehoeken


  • Net zoals de Regel van derden beïnvloedt de Gulden secties de verhoudingen van een foto en de locaties van de belangrijkste onderwerpen op de foto. Deze verhouding licht in de buurt van een 35mm film, het formaat van de foto wijzigen is daarom meestal niet nodig. Maar u moet wel de compositie overwegen: het belangrijkste onderwerp zou op een van de vier lijnen of vier kruispunten liggen (bijvoorbeeld de ogen van het onderwerp). Eerlijk gezegd, deze regels zijn niet gelijk. De Regel van derden is een vereenvoudigde versie van de Gulden Verhouding.

   Voorbeeld 3.22. Fotocompositie aan de hand van de gulden secties


De opties Horizontaal spiegelen en Verticaal spiegelen kunt u gebruiken om de harmonische verdelingen te spiegelen in de foto.

Met de knop Kleur kunt u de kleur van de compositiehulplijnen mee instellen. Als u een foto heeft met veel kleurcontrast dan zijn de compositiehulplijnen slecht zichtbaar. Overigens kunt u de hulplijn-kleuren aanpassen aan de huidige foto.

Vrije rotatie

Het Vrije rotatie van Showfoto is een hulpmiddel om een foto met een willekeurige hoek te roteren.

Bij het nemen van een foto gebeurt het makkelijk dat de camera niet perfect verticaal of horizontaal is met als resultaat een foto waar voorwerpen onder een hoek staan. De manier om dit met Showfoto te herstellen is het gebruik van het hulpmiddel voor vrije rotatie. Selecteer TransformerenVrije Rotatie om de hoek te wijzigen.

Hulpmiddel voor vrije rotatie

Roteer uw foto met behulp van de schuifknop Hoek (de waarde is in graden). Klik op Standaard om de schuifknop weer terug te zetten naar nul. Een voorbeeldweergave van de rotatie rechtsonder in de het dialoogvenster. U kunt het formaat in pixels van het resultaat doelafbeelding zien.

Voor betere oriëntatie heeft dit hulpmiddel voor vrije rotatie een verticale en een horizontale hulplijn. Beweeg de muiscursor over de de voorbeeldweergave om de gestippelde hulplijn te tonen. Beweeg de cursor naar een voorwerp waarvan u denkt dat het verticaal of horizontaal is zoals de zee of de rand van een gebouw en klik met de linkermuisknop om de de positie van de stippellijn te bevriezen. Stel nu de hoek in met behulp van deze hulplijn.

Waarschuwing

Na het roteren van de foto, zal u vaak de mening hebben dat er verbetering is maar dat het nog niet perfect is. Een mogelijkheid is om het nog een beetje meer te roteren, maar er is een nadeel daaraan verbonden. Omdat de geroteerde pixels niet precies uitlijnen met originele pixels zal iedere keer dat u een foto roteert, de foto onvermijdelijk een beetje waziger worden. Bij een enkele rotatie is het maar een beetje waziger geworden, maar twee keer roteren veroorzaken twee maal zoveel wazigheid als een keer roteren, en er is geen reden om meer wazigheid dan noodzakelijk te veroorzaken. Natuurlijk, het beschikbare hulpmiddel kan u helpen om in een keer een goed gelukte rotatie op de foto uit te voeren.

Vrije Rotatie in actie

U kunt hieronder het dialoogvenster voor Vrije Rotatie zien.

Het dialoogvenster voor Vrije Rotatie

Nadat het roteren van een foto blijven er vervelende driehoekige "gaten" over in de hoeken. Een manier om dat op te lossen is het bijsnijden van de foto met het fotobewerking menu TransformerenGrootte wijzigen.

Een meer elegante manier van het bijsnijden van de geroteerde foto is het gebruiken van de functie Automatisch bijsnijden. Kies u uit de volgende methodes vanuit het keuzemenu diegene die u prefereert:

 • Breedste gebied Hiermee snij u de geroteerde foto naar de breedst mogelijke (breedte) rechthoekige sectie.

 • Grootste gebied Hiermee snij u de geroteerde foto naar een sectie met de grootst mogelijke oppervlak.

Als u met de muis boven het keuzemenu zweeft dan kunt u met de muiswiel van keuze tussen de twee mogelijkheden wisselen.

Met het keuzevakje Anti-aliasing kunt u de foto na de rotatie een beetje gladder maken. Lees A.U.B. wel de waarschuwing hierboven.

Perspectief aanpassen

Het Perspectief aanpassen is een hulpmiddel voor het aanpassen van het perspectief van een foto.

Met dit hulpmiddel kan u het perspectief van een foto bewerken. Dit is handig bij het werken aan foto´s die het last hebben van het grafsteeneffect. Grafsteen vervorming treed op als een voorwerp niet recht van voren maar onder een hoek is gefotografeerd. Bijvoorbeeld, als u een foto maakt van een groot gebouw vanaf grondniveau, dan lijkt het of de randen van het gebouw elkaar in de verte raken. Maar u kunt dit hulpmiddel natuurlijk ook gebruiken om een nieuw perspectief te introduceren dat niet recht van voren komt om de foto een creatieve draai te geven.

Het gebruik van Perspectief aanpassen

Alle perspectieftransformaties worden rond een vast punt uitgevoerd met de naam referentiepunt. Dit punt is het middelpunt van het item dat u transformeert en wordt aangeduid met een rode cirkel.

Om het perspectief te wijzigen, gebruikt u de vierkante vlakjes in de hoeken van de foto waarmee u versleept. De voorbeeldafbeelding zal automatisch bijgewerkt worden. aan de rechterkant van het dialoog vindt u informatie die u kan helpen bij het wijzigen van het perspectief:

 • Nieuw breedte: toont de breedte in pixels van de nieuwe foto inclusief de lege ruimte rondom de foto die is ontstaan door de geometrische transformatie.

 • Nieuwe hoogte: toont de hoogte in pixels van de nieuwe foto inclusief de lege ruimte rondom de foto die is ontstaan door de geometrische transformatie.

 • Linksboven: toont de huidige hoek linksboven in graden van het perspectiefvlak.

 • Rechtsboven: toont de huidige hoek rechtsboven in graden van het perspectiefvlak.

 • Linksonder: toont de huidige hoek linksonder in graden van het perspectiefvlak.

 • Rechtsonder: toont de huidige hoek rechtsonder in graden van het perspectiefvlak.

Waarschuwing

Nadat een perspectieftransformatie is toegepast, zal de foto onvermijdelijk een beetje waziger worden. Bij een enkele aanpassing is het maar een beetje waziger geworden, maar twee keer aanpassen veroorzaken twee maal zoveel wazigheid als een keer aanpassen, en er is geen reden om meer wazigheid dan noodzakelijk te veroorzaken.

Nadat het aanpassen van het perspectief van een foto blijven er vervelende driehoekige "gaten" over in de hoeken. Een manier om dat op te lossen is het bijsnijden van de foto met het fotobewerking menu TransformerenGrootte wijzigen.

Het hulpmiddel voor perspectief aanpassen in actie

Hieronder ziet u het perspectief dialoog in actie.

Het dialoog voor het wijzigen van het perspectief

Afbeeldingsgrootte wijzigen

cimglogo

Zeker een van de meest geavanceerde hulpmiddelen van Showfoto is Foto opblazen om de afmetingen van een foto met minimaal verlies van de kwaliteit te vergroten.

Het verschalen van een foto om deze kleiner te maken is makkelijk. De grote vraag is: hoe kan u een foto groter maken en tegelijk de details scherp houden? Hoe kan u inzoomen terwijl de resolutiegrens als is bereikt? Hoe kan men na het vergroten de missende informatie bedenken of raden om de noodzakelijkerwijs grove foto in te vullen? Wel, het CImg algoritme dat we gebruiken voert zijn taak excellent uit, probeer het en vorm je eigen mening!

Afbeelding van grootte veranderen

Als de foto het verkeerde formaat heeft dan u het verschalen naar het gewenste formaat door gebruik van het hulpmiddel voor Grootte wijzigen. Selecteer TransformerenGrootte wijzigen en pas de gewenste waarde aan. U kunt hieronder het dialoogvenster voor Grootte wijzigen zien.

Voorbeeld 3.23. De dialoog van het hulpmiddel grootte wijzigen


Dit hulpmiddel voor het in grootte aanpassen van de foto gebruikt een standaard lineaire interpolatie methode om de pixels te benaderen. Als u een kleine foto met een goede kwaliteit wilt vergroten, probeer dan het opblaashulpmiddel.

Groote afbeelding laten toenemen (restauratie)

Veel fotobewerkinsprogramma´s gebruiken een soort interpolatie bijv. spline interpolatie bij het vergroten van een foto. Showfoto gebruikt een meer geraffineerde benadering. Het algoritme onder Restauratie is ontwikkeld door het IMAGE team van het GREC CNRS laboratorium in Caen/Frankrijk en is een onderdeel van het CImg project.

Dialoogvenster voor foto opblazen

U moet de nieuwe maten in het programma opgegeven. Deze waarden kunt u in het tabblad Nieuwe afmeting vinden en worden hieronder genoemd:

 • Verhoudingen behouden: als dit is ingeschakeld, dan zal bij het instellen van het nieuwe foto-formaat de verhoudingen van het originele foto overnemen.

 • Breedte: de breedte van de nieuwe foto die gebruikt zal worden bij het opblazen.

 • Hoogte: de hoogte van de nieuwe foto die gebruikt zal worden bij het opblazen.

Als u de filterparameters wilt instellen voor fijnere aanpassingen, gebruik dan de tabbladen: Gladheid en Geavanceerde instellingen:

Instellingen voor het vergroten van foto´s

 • Detailbehoud p [0, 100]: dit regelt het behoud van de krommingen (features). Een kleine waarde geeft over de gehele foto een egaal resultaat, terwijl grotere waarden homogene vlakken egaal maakt en toch de details scherp houdt. Een waarde van 0.9 zal details bewaren zodat daarna verscherpen niet nodig is. Let wel op dat Detailbehoud altijd kleiner moet zijn dan Anisotropie.

 • Anisotropie alpha [0, 100]: een kleine waarde geeft in alle richtingen een egaal resultaat, terwijl een waarde dicht bij 1 maar in een richting werkt. Als u een korrelige film heeft of sterke ruis bij een CCD dan krijgt u golf-vormige patronen, terwijl JPEG artefacten vragen om waarden dicht bij 1.

 • Gladheid [0, 500]: dit stelt de algemene maximale gladheidsfactor in (waarbij p de relatieve gladheid is). Stel het in overeenkomstig het ruis-niveau.

 • Regelmatigheid [0, 100]: deze waarde is van belang voor grotere structuren. hoe groter deze waarde, des te egaler de algemene gladheid zal zijn. Dit is van belang als er veel ruis aanwezig is omdat het dan moeilijk is om de geometrie te bepalen. Maar als u een 'van Gogh' turbulent effect wilt bereiken, dan wordt u aanbevolen om het groter dan 3 in te stellen.

 • Filterherhalingen: het aantal keren dat het algoritme wordt toegepast. Meestal is 1 of 2 voldoende.

Geavanceerde instellingen voor foto opblazen

 • Hoekstap de [5, 90]: hoek integratie van de anisotropie alpha. Als alpha klein is gekozen dan moet u dit ook klein instellen. Maar pas op, kleine hoeken resulteren in lange rekentijden! Kies het zo groot mogelijk.

 • Integraalstap [0.1, 10]: spatiële integraalstap met de stap in pixels. Bij voorkeur kleiner dan 1 (sub-pixel smoothing) en nooit groter dan 2.

 • Lineaire interpolatie gebruiken: Het kwaliteitsvoordeel is bij gebruik marginaal en het gaat 2x zo langzaam. Ons advies is daarom om uitgeschakeld te laten.

De knoppen Opslaan als... en Laden... zijn precies voor dat doel in gebruik. Alle vergroot-instellingen kunt u opslaan in een tekstbestand en later weer laden.

Waarschuwing

Foto´s opblazen is (relatief) erg snel in wat het doet, maar het kan toch veel processortijd gebruiken. U kunt altijd de berekening afbreken door tijdens de berekening op de knop Afbreken te drukken.

Het hulpmiddel voor opblazen in actie

U kunt hieronder een voorbeeld zien van een opgeblazen foto van een klein kleurenfotootje die 2x zo groot is gemaakt. Het origineel is (1), het opgeblazen resultaat (3). Het voorbeeld (2) is ter vergelijking het resultaat van de standaard lineaire vergrotingsmethode.

Voorbeeldafbeelding van een opgeblazen foto

Hulpmiddel Vloeibaar herschalen

TE DOEN

Foto's draaien of spiegelen

Als de foto niet de gewenste oriëntatie heeft dan kan u het Spiegelen of Roteren naar de gewenste oriëntatie door gebruik van de Spiegelen/Rotatie hulpmiddelen die beschikbaar zijn in de menu´s TransformerenDraaien en TransformerenSpiegelen.

Met de mogelijkheid tot spiegelen, kunt u de foto horizontaal of verticaal spiegelen of omkeren net zoals met een pak kaarten. Met de mogelijkheid tot roteren, kunt u de foto in stappen van 90 graden met de klok mee roteren. U kunt het gebruiken om de oriëntatie te wijzigen naar Portret of Landschap. Wees er wel op bedacht dat het roteren niet verliesvrij is bij het gebruik van het JPEG formaat. U kunt ook in kleinere stapjes roteren door het hulpmiddel voor Vrije rotatie te gebruiken. U kunt het gebruiken via het menuitem TransformerenVrije rotatie. Lees de speciale Vrije rotatie handleiding voor meer informatie.

Foto schuintrekken

Het Foto schuintrekken is een hulpmiddel voor het verticaal of horizontaal schuintrekken van een foto.

Het hulpmiddel voor schuintrekken gebruikt u om een gedeelte van een foto in een richting te verschuiven en het andere gedeelte in de tegenovergestelde richting. Als voorbeeld, horizontaal schuintrekken zal het bovenste gedeelte naar rechts verschuiven en het onderste gedeelte naar links. Dit is geen rotatie: de foto is vervormd. Met andere woorden, het veranderd een rechthoek in een parallelogram. Dit hulpmiddel is beschikbaar via het menu TransformerenSchuintrekken.

Het gebruik van schuintrekken

Door het gebruik van de schuifknoppen Horizontale hoek en Verticale hoek (waarden in graden) kunt u de foto schuintrekken. U kan tegelijkertijd horizontaal en verticaal schuintrekken. Klik op Standaard om te herstellen naar de beginwaarden. Een voorbeeldweergave van het effect van schuintrekken is in het midden van het dialoogvenster te zien. U kunt het formaat in pixels van het resultaat doelafbeelding zien.

Om het u makkelijker te maken bij het uitlijnen, zijn er een verticale en een horizontale hulplijn. Beweeg de muis beneden de voorbeeldweergave om de de gestippelde hulplijnen tevoorschijn te laten komen . Verplaats de cursor naar een belangrijk gedeelte van de foto zoals de zee of de rand van een gebouw en klik op de linkermuisknop om de positie van de de gestippelde lijn vast te zetten. Pas nu met hulp van de hulplijn de schuintrekcorrectie aan.

Waarschuwing

Na het toepassen van het schuintrekken, zal de foto onvermijdelijk een beetje waziger worden. Bij een enkele keer schuintrekken is het maar een beetje waziger geworden, maar twee keer schuintrekken twee maal zoveel wazigheid als een keer schuintrekken, en er is geen reden om meer wazigheid dan noodzakelijk te veroorzaken.

Nadat het schuintrekken van een foto blijven er vervelende driehoekige "gaten" over in de hoeken. Een manier om dat op te lossen is het bijsnijden van de foto met het fotobewerking menu TransformerenGrootte wijzigen.

Het hulpmiddel voor schuintrekken in actie

Hieronder ziet u het schuintrek dialoog in actie.

Het schuintrek dialoog

Decoratieve elementen toevoegen

Textuur aanbrengen

De Showfoto Textuur aanbrengen is een hulpmiddel voor het aanbrengen van decoratieve textuur aan een afbeelding.

Door het toevoegen van textuur aan uw afbeelding, of het nu in kleur is of zwart-wit, kunt u de afbeelding er uit laten zien als een olieverfschilderij op doek, een oude meesters, etsen, een Pop Art portret samengesteld uit vergrote half-toon stippen of zelfs als een muurschildering op een bakstenen muur. Het beeldbewerkingsmenu DecorerenTextuur aanbrengen kan daarvoor worden gebruikt.

Het hulpmiddel Textuur gebruiken

De dialoog van het hulpmiddel Textuur toepassen

Er zijn twee opties voor het besturen van textuur toepassen op een afbeelding:

Type: deze optie specificeert de toe te passen decoratieve textuurstijl onder de afbeelding.

Relief: het slepen van deze optie naar rechts verhoogt de weergave van diepte of drie-dimensionaliteit van de textuur op de afbeelding.

Het hulpmiddel textuur in actie

Een textuureffect Papier toepassen op een foto is hieronder beschikbaar. Het originele beeld is (1), het gewenste beeld is (2). De gebruikte factor voor Relief is 200.

Voorbeeld van het textuureffect

Rand toevoegen

Het Rand toevoegen van Showfoto is een hulpmiddel om een afbeelding te voorzien van decoratieve randen.

Het vasthouden van de aandacht van de kijker binnen de randen van eenfoto is geen eenvoudige taak. Een van de eenvoudigste manieren om aandacht op een foto te houden is om een sierlijst aan te brengen rond een afbeelding.Dat fungeert als een soort psychologische barrière voor de dwalende oog. Hetmenu van de afbeeldingsbewerker AfbeeldingRand toevoegen kan hiervoor worden gebruikt.

Het hulpmiddel Rand toevoegen gebruiken

Vier mogelijkheden bieden u het beheer over de weergave van de sierlijst:

Type: deze optie specificeert de toe te passen sierlijststijl rond het beeld. De stijl Massief omringt het beeld met een gekleurde lijn, de stijl Niepce omringt het beeld met een mooie lijn en een grote rand (ideaal voor zwart-wit beelden), de stijl Afschuinen voegt een nette dimensie toe aan uw beeld (ideaal om een ​​knopeffect te creëren) en de stijl Decoratief voegt een sierrand toe met behulp van patronen.

Breedte: deze optie specificeert de breedte van de rand in procenten van de beeldgrootte. De rand wordt toegevoegd rond het beeld. Het breedtebereik is variabel tussen 1% en 50%.

Eerste: deze optie specificeert de eerste te gebruiken kleur van het huidige type omlijsting.

Tweede: deze optie specificeert de tweede te gebruiken kleur van het huidige type omlijsting.

Klik op de knop OK om de rand rond de huidige afbeelding toe te passen.

Opmerking

Het van een omlijsting voorziene beeldbestand zal groter zijn dan het origineel, maar het zal dezelfde beeldverhouding behouden. Dit is belangrijk voor het afdrukken van afbeeldingen, vooral als u het gereedschap voor uitsnijden met behoud van dezelfde beeldverhouding eerder hebt gebruikt.

De hulpmiddel voor toevoegen van een omlijsting in actie

De dialoog van het hulpmiddel voor toevoegen van een omlijsting is onderstaand in actie

De dialoog van het hulpmiddel voor toevoegen van een omlijsting in actie

Tekst invoegen

De Showfoto Tekst invoegen is een hulpmiddel voor het toevoegen van tekst aan een afbeelding.

Dit is een handig hulpmiddel omdat het u opgemaakte tekst laat toevoegen aan een afbeelding waar u maar wilt, op verschillende plaatsen als dat nodig is.

Het gebruik van het hulpmiddel Tekst toevoegen.

Dit hulpmiddel lijkt zeer intuïtief te gebruiken. Typ uw tekst en plaats deze met de muis. Gebruik blokinstellingen zoals u dat wilt. Kies de oriëntatie, kleur van een kleurruimte en lettertypen met al hun eigenschappen. U zult de lettergrootte moeten aanpassen aan de beeldgrootte, hoe groter het beeld, hoe groter het lettertype moet zijn! Kies tenslotte een rand om toe te voegen rond de tekst en/of een semitransparente achtergrond. Voilà, klaar!

Elke instelling voor tekst die u hebt gekozen kan worden gewijzigd zolang u niet op de knop OK drukt. Is het beeld met de tekst eenmaal opgeslagen dan is de tekst onderdeel geworden van de afbeelding en kan niet meer worden gewijzigd.

Het hulpmiddel Tekst invoegen in actie

De dialoog van het hulpmiddel Tekst invoegen vindt u hieronder.

De dialoog van het hulpmiddel Tekst invoegen in actie

Speciale effecten (filters)

Vervaag-FX

De Vervaag-FX van Showfoto zijn een serie vervagingseffecten voor digitale foto´s.

Als u dit filter inschakelt, dan kunt u door gebruik van vervagingseffecten een normale foto transformeren naar een kunstwerk dat geschikt is om in te lijsten. Het gebruikt algoritmes met copyright by Pieter Voloshyn.

Het gebruik van Vervaag-FX

De beschikbare vervaag effecten zijn:

TypeVoorbeeld
Zoomvervaging: vervaagt de afbeelding aan de hand van radiale lijnen beginnend bij een opgegeven middelpunt. Dit simuleert de vervaging van een zoomende camera en geeft de foto een dynamische uitstraling zoals vaak te zien is in sportfotografie.

Radiale vervaging: vervaagt de afbeelding door de pixels rond een opgegeven middelpunt te draaien. Dit simuleert het vervagen van een draaiende camera.

Afgelegen vervaging: vervaagt de afbeelding door middel van afgelegen pixels. Dit simuleert de vervaging van een cameralens die niet goed is ingesteld. Het onderwerp lijkt zich terug te trekken in de achtergrond.

Bewegingsvervaging: vervaagt de afbeelding door de pixels horizontaal te verplaatsen. Dit simuleert de vervaging van een lineair bewegende camera, zoals een foto genomen uit een rijdende auto of trein.

Focusvervaging: vervaagt de afbeeldingshoeken om de astigmatisme-vervorming van een lens te reproduceren.

Verzachtende vervaging: vervaagt de afbeelding zachtjes in donkere tinten en hard in lichte tinten. Dit geeft de afbeeldingen een dromerig en glanzendzacht focuseffect. Is ideaal voor het maken van romantische portretten, glamourfoto's of om afbeeldingen een warme en subtiele gloed te geven.

Schudvervaging: vervaagt de afbeelding door de pixels willekeurig te schudden. Dit simuleert de vervaging van een willekeurig bewogen camera.

Intelligente vervaging: zoekt de kleurranden in uw afbeelding en vervaagt ze, zonder dat de rest van de afbeelding wordt aangetast.

Bevroren glas: vervaagt de afbeelding door willekeurig het licht te breken alsof het door bevroren glas komt.

Mozaïek: deelt de foto op in rechthoekige cellen en creëert ze opnieuw door deze cellen te vullen met de gemiddelde pixelwaarde.

Waarschuwing

Sommige effecten kunnen veel processortijd gebruiken. U kunt altijd de berekening afbreken door tijdens de berekening op de knop Afbreken te drukken.

Het Vervaag-FX in actie

U kunt hieronder een voorbeeld van het dialoogvenster van Vervaag-FX in actie zien

Voorbeeld van dialoogvenster van Vervaag-FX

Houtskooltekening

Het filter Houtskool is een effectfilter dat een houtskoolpotlood-achtig effect geeft.

Het filter Houtskool gebruikt het verloop in kleur en lichtkracht voor het produceren van een grijze houtskooltekening. De lijnen die de contouren van de foto aangeven zijn meer geprononceerd. Foto's met langzaam verlopende kleuren zijn niet zo geschikt voor dit effect. Het kan verstandig zijn om u bij uzelf na te gaan welke scene u zou kiezen als u zelf een tekening zou maken, dit om de foto te kiezen waarmee u start.

Het gebruik van het filter Houtskool

Er zijn twee schuifknoppen met een schaal van 1-100 voor het instellen van het effect. De bovenste schuifknop selecteert de potloodgrootte, en de tweede schuifknop stelt het contrast (gladheid) in.

Het filter Houtskool in actie

Dit is een voorbeeld van het houtskooleffect. De originele foto is (1), de gecorrigeerde foto (2). De standaardwaarden van 30 en 10 zijn gebruikt. U kunt het resultaat verbeteren door de lichtkracht aan te passen.

Het houtskoolfilter in actie

Kleurfiltereffecten

Het hulpmiddel Kleureffecten van Showfoto heeft vier kleureffecten: een solarisatie effect, een velvia-filter, neon-effect, randfilter en Lut3D.

In het tijdperk van het chemisch ontwikkelen was solariseren (ook bekend als Sabatier) een effect dat ontstond door een gedeeltelijk ontwikkelde afdruk kort aan licht bloot te stellen om vervolgens de ontwikkeling te voltooien. De gekleurde donkerder plekken beschermde de lichtgevoelige laag tegen het toegevoegde licht, wat als netto effect heeft dat de lichte plekken donkerder werden en de kleuren negatief worden tijdens de tweede belichting .Het resultaat komt overeen met een gedeeltelijk negatieve afdruk. Dit onderdeel maakt het mogelijk om dit effect voorzichtig toe te passen.

Het effect Solariseren

De knop Intensiteit kan u een indruk geven van het solariseren door het eenvoudig te verhogen. De foto toont bij een niveau van ongeveer 50% wat vroeger chemisch mogelijk was. Als u het effect nog verder verhoogt dan krijgt u uiteindelijk een negatieve afdruk, een fase van omkeren die op fotografisch papier onbereikbaar was.

Dit is een voorbeeld van het solarisatie effect. De originele afbeelding is (1) en de aangepaste afbeelding is (2). De toegepaste niveau voor Intensiteit is 30%.

Voorbeeld van solarisatie effect

Het Vivid effect (Velvia filter)

Het vivid filter bootst het "Velvia" effect na. Het wijkt af van verzadiging omdat het een meer geprononceerd contrast effect heeft dat erg levendige kleuren geeft. Probeer het eens uit, het geeft een schitterend resultaat bij veel onderwerpen!

Velvia is een merk voor daglicht gebalanceerde kleurennegatieffilm geproduceerd door de Japanse firma Fujifilm. De naam is een samentrekking van "Velvet Media", en refereert aan de zachte foto-structuren. Velvia heeft zeer verzadigde kleuren bij daglicht en een hoog contrast. Deze karakteristieken zorgen ervoor dat het erg geliefd is bij natuur-fotografen. De oververzadigde kleuren van Velvia's zijn echter niet bij alle fotografen geliefd, met name bij diegene die niet primair landschappen fotograferen.

Voorbeeld 3.24. Origineel versus Vivid-filter


Het Neon Effect

Het neonfilter bootst neonverlichting na dat langs contrast-overgangen loopt. De niveau-schuifknop stelt het lichtniveau in van het resultaat waarbij de herhaling-schuif de dikte van het neonlicht instelt. Bij foto's met een groot formaat kan dit voor een kort moment veel processortijd gebruiken.

Voorbeeld 3.25. Het neonfilter


Het effect van het zoeken van randen

TE DOEN

Het Lut3D Effect

TE DOEN

Vervormingseffecten FX

De Vervormingseffecten FX van Showfoto zijn een serie vervormingseffecten voor digitale foto´s.

Als u dit filter inschakelt, dan kunt u door gebruik van vervormingseffecten een normale foto transformeren naar een kunstwerk dat geschikt is om in te lijsten. Het gebruikt algoritmes met copyright by Pieter Voloshyn.

Het gebruik van het filter

De beschikbare vervormingseffecten zijn:

TypeVoorbeeld
Vissenoog: vormt de foto rond een 3D bolvorm om het welbekende fotografische vissenoogeffect te reproduceren.

Werveling: draait de foto om een patroon met werveling te produceren.

Horizontale cylinder: vormt de foto rond een horizontale cilinder.

Verticale cylinder: vormt de foto rond een verticale cilinder.

Cilinder H/V: vormt de foto rond twee cilinders, verticaal en horizontaal.

Karikatuur: verstoort de foto met een omgekeerd vissenoogeffect.

Meerdere hoeken: splitst de foto als een multihoekpatroon.

Horizontale golven: verstoort de foto met horizontale golven.

Verticale golven: verstoort de foto met verticale golven.

Blokgolven 1: deelt de afbeelding op in cellen en laat ze er uitzien als of ze worden bekeken door glazen blokken.

Blokgolven 2: net als blokgolven 1, maar met een andere versie van vervorming door glasblokken.

Cirkelvormige golven 1: verstoort de foto met cirkelvormige golven.

Cirkelvormige golven 2: een andere variant op het cirkelvormige golfeffect.

Polaire coördinaten: converteert de foto van rechthoekige naar polaire coördinaten.

Niet-polaire coördinaten: het omgekeerde polaire coördinaten-effect.

Tegels: deelt de foto op in vierkante blokken en verplaatst ze willekeurig binnen de afbeelding.

Waarschuwing

Sommige effecten kunnen veel processortijd gebruiken. U kunt altijd de berekening afbreken door op de knop Afbreken te drukken.

Het vervorming-filter in actie

Het dialoogvenster voor Vervormingeffect FX in actie is onderstaand beschikbaar.

Voorbeeld van het dialoogvenster van Vervormingseffect FX

Reliëfafbeelding

Het Reliëf-filter van Showfoto boetseert uw foto in3-D alsof het in was is gegoten. Het gebruikt een algoritme met copyright door Pieter Voloshyn.

Het Reliëf-filter van Showfoto is een snel hulpmiddel voor het renderen van uw foto´s met een 3-D effect. Het werkt verbazingwekkend goed met foto´s die een eenvoudige opbouw hebben en waar kleuren niet het belangrijkst zijn. Het filter gebruikt het verschil tussen kleuren en de lichtkracht om dit om te zetten naar een grijs, maanlandschap verlicht vanuit het noordwesten.

Het gebruik van het reliëf-effect

Met de knop Diepte stelt u voor het filter het contrast in. De standaardwaarde is 30 (10%).

Het reliëf-filter in actie

Dit is een voorbeeld van het reliëf-filter, de originele afbeelding is (1) en de aangepaste afbeelding is (2). De toegepaste Diepte is 10%.

Het reliëf-filter in actie

Filmkorrels

Het filter Filmgrain van Showfoto reproduceert traditionele filmkorrel van hoge snelheidsfilms.

Het filter Filmkorrels is een makkelijk hulpmiddel voor het toevoegen van filmkorrels aan uw foto's, bekend van het klassieke hoge snelheid filmmateriaal, zoals bijvoorbeeld het beroemde B/W KodaK Tri-X. Om de filmgevoeligheid te vergroten pasten fabrikanten grotere zilverkorrels in de foto-emulsie toe.

Het filmkorreleffect geeft uw opname een bepaalde sfeer waarbij het lijkt of er een tijdreis is gemaakt. De behandelde foto krijgt hiermee een tijdloze atmosfeer, losgemaakt van het dagelijkse leven. Als u dat gritty, art-house, street-photography korrelige filmlook, speciaal bij monochromatische foto´s wilt hebben, gebruik dan dit filter.

Het filter Filmgrain gebruiken

Er is een schuifknop gekalibreerd in ISO-gevoeligheid waarmee u de hoeveelheid korrels en de korreligheid kunt instellen. Het is standaard ingesteld op ISO-2400, maar vaak zijn hogere waarden nodig. Als u het nog korreliger wilt dan kunt u het filter verschillende keren achter elkaar toepassen.

Het filter in actie

Dit is een voorbeeld van het filmkorreleffect toegepast op een zwart-witfoto. De originele foto is (1), de gecorrigeerde foto (2). De voor het filmkorrel nabootsen gebruikte filmgevoeligheid is ISO-1600.

Het filter Filmgrain in actie

Olieverf

Het filter Olieverf geeft uw foto het uiterlijk van een olieverfschilderij. Het gebruikt een algoritme met copyright bij Pieter Voloshyn.

Het filter Olieverf geeft uw digitale foto een mooi olieverf-achtig uiterlijk. Natuurfoto´s en stillevens komen met name in aanmerking voor dit effect.

Het gebruik van het filter Olieverf

Er zijn twee schuifknoppen waarmee u het effect kunt instellen. De bovenste schuifknop is voor de Penseelgrootte tussen 1 en 5. Grotere penselen zijn meer geschikt voor grote foto´s. Met Gladheid stelt u de gladheid in of van de andere kant, de rafeligheid.

Het filter Olieverf in actie

Dit is een voorbeeld van het olieverfeffect. De originele foto is (1), de gecorrigeerde foto (2). De Penseelgrootte voor deze 640 pixel grote foto is 1, Gladheid is 17.

Voorbeeld van olieverfeffect

Regendruppels

Het Regendruppels-filter van Showfoto voegt schitterende regendruppels aan uw foto toe.

De Regendruppels is mooi klein hulpmiddel om regendruppels aan uw foto´s toe te voegen. Het geeft uw foto uiteraard een soort natte indruk. Het gebruikt een algoritme met copyright by Pieter Voloshyn.

Het gebruik van het regendruppels-filter

Het hulpmiddel voor regendruppels

Met drie schuifknoppen kunt u het effect-filter instellen:

Met Druppelgrootte kunt u natuurlijk de grootte van de druppels instellen. Omdat de druppels niet mee schalen met het formaat van de foto, is het vaak nodig om ze kleiner te maken voor kleine foto´s. Met Aantal wijzigt u het aantal en de dichtheid van de druppels. Vissenogen wijzigt het optische effect van de druppels.

Opmerking

U kunt een gebied vrijhouden van regendruppels met het Selecteren uit het hulpmiddel Afbeeldingsbewerker van Showfoto. Selecteer het gebied dat leeg moet blijven (bijvoorbeeld een gezicht) voordat u het Regendruppels-filter opstart, het zal het vrijhouden van de regendruppels.

Het regendruppels-filter in actie

Dit is een voorbeeld van het regendruppels-filter. De originele afbeelding (1) toont een rustige zonsondergang, de aangepaste afbeelding (2) toont een zonsondergang na een donderbui. Bij dit voorbeeld zijn de standaardwaarden gebruikt.

Voorbeeld van afbeelding met regendruppelseffect