Instellingen van Showfoto

Inleiding

Showfoto probeert u zo veel mogelijk controle te bieden over hoe het werkt.Er zijn vele opties die het gedrag van de toepassing veranderen. Om toegang te krijgen tot deze instellingen dient u InstellingenShowfoto configureren... op de menubalk te selecteren. Het dialoogvenster instellingen is opgedeeld in categorieën en getoond in gescheiden pagina's. U kunt van pagina wisselen door op de pictogrammen aan de linkerkant van de dialoogvenster te klikken.

Instellingen voor tekstballonnen

Deze pagina voor instellingen dekt alle opties voor informatie die verschijnt wanneer de muis boven een bestandspictogram in het afbeeldingsgebied zweeft. Volgens de geactiveerde opties zullen ze getoond worden of niet.

Zie onderstaand een voorbeeld van de informatie getoond in een tekstballon over een pictogram in de minuaturenbalk met de relevante instellingen gedaan in de instellingenpagina.

Instellingen voor metagegevens

Inleiding

Afbeeldingsbestanden kunnen enige metagegevens hebben ingebed in het afbeeldingsbestandformaat. Deze metagegevens kunnen opgeslagen worden in een aantal standaard formaten zoals JPEG, TIFF, PNG, JPEG2000, PGF en RAW-bestanden. Metagegevens kunnen gelezen en geschreven worden in het formaat EXIF, IPTC end XMP als ze aanwezig zijn in het bestand.

Instellingen voor gedrag

Acties Roteren

Afbeeldingen/miniaturen in de stand van de oriëntatie-tag tonen : dit gebruikt de oriëntatie gegevens die uw camera in de EXIF informatie heeft aangebracht zodat het beeld in de juiste stand wordt weergegeven. Het zal niet het bestand draaien alleen het beeld dat op het beeldscherm verschijnt. Als u een afbeelding permanent wilt draaien klikt u met de rechtermuisknop op de miniatuur en kiest u Roteer/spiegel automatisch volgens de EXIF-orientatie. De afbeelding zal dan op de schijf worden gedraaid en de tag zal gereset worden naar "normaal". Als uw camera deze oriëntatie regelmatig verkeerd aanbrengt kunt u overwegen deze functie uit te zetten.

Stel de oriëntatie-tag op normaal na roteren/spiegelen : de optie "Automatisch draaien" corrigeert automatisch de stand van afbeeldingen genomen met digitale camera's die een oriëntatie-sensor hebben De camera voegt een oriëntatie-tag toe aan de EXIF-metagegevens van de afbeelding. Showfoto kan deze tag lezen om het beeld overeenkomstig aan te passen. Als u handmatig een afbeelding draait, zullen deze metagegevens onjuist zijn. Deze optie zal de oriëntatie-tag instellen op "Normaal" na aanpassing, in de veronderstelling dat u de afbeelding in de juiste stand gezet hebt. Schakel dit uit als u niet wilt dat Showfoto wijzigingen aanbrengt in de stand van de afbeelding.

Filters op metagegevens

Voor elke viewer van metagegevens beschikbaar in het zijbalktabblad voor metagegevens, kunt u aanpassen welk tabblad zichtbaar zal zijn of niet wanneer u omschakelt van de weergave in en lijst van metagegevenstags in filtermodus. Exif, Makernotes, Iptc en Xmp tags beheerd door Exiv2 gedeelde bibliotheek in de achtergrond worden getoond in deze lijst met filters en de selectie van tags zal opgeslagen worden door Showfoto. Om te helpen u de juiste van te filteren tags te kiezen, wordt een zoek-engine geleverd onderaan de lijsten. Voor elke tag wordt een helper-beschrijving geleverd. Met drie knoppen kunt u de huidige selectie Wissen, Alles selecteren van de tags uit de lijst of alleen de Standaard groepering van de lijst, de meest gebruikelijke tags foto's te bekijken, kiezen.

Opmerking

Onthoud dat vanaf het tabblad metagegevenszijbalk, u kunt omschakelen van de ene foto naar een ander met hetzelfde actieve tagsfilter om snel in bestanden ingebedde informatie te vergelijken.

Weergave met exif-filter

Weergave met makernotities-filter

Weergave met Iptc-filter

Filterweergave van xmp

Instellingen voor bewerker

Instellingen voor bewerkingsvenster

Standaard gebruikt de afbeeldingsbewerking zwart als achtergrond voor de afbeeldingen wanneer deze worden getoond. Als u een andere kleur achtergrond wilt dan kunt u hier de kleur bepalen. U kunt ook kiezen om de taakbalk uit te schakelen als de afbeeldingsbewerking in de modus volledig beeld staat.

Over- en onderbelichte gebieden van een afbeelding kunnen aangegeven worden door donkere en lichte markeerkleuren die hier gedefinieerd kunnen worden. In de bewerker kan deze weergavemodus aan en uit worden geschakeld met respectievelijk F10 en F11. De drempels voor over- en onderbelichting kunnen ingesteld worden met de regelbalken "... percentages". Activeer Geef belichting aan als pure kleur als u alleen puur zwart (RGB 0,0,0) wilt aanmerken als onderbelicht en alleen puur wit (RGB 8 bit 255,255,255 respectievelijk RGB 16 bit 65535, 65535, 65535) wilt aanmerken als overbelicht.

Opties voor opslaan van afbeeldingen

Als u wijzigingen aanbrengt in JPEG-bestanden en ze vervolgens opslaat, dan worden deze bestanden opnieuw gecodeerd. Elke keer dat een JPEG-bestand wordt gecodeerd moet worden bepaald welk kwaliteitsniveau gebruikt zal worden. Helaas wordt het toegepaste kwaliteitsniveau niet opgeslagen in het afbeeldingsbestand. Dit betekent dat het programma niet hetzelfde kwaliteitsniveau kan gebruiken bij het opslaan van een gewijzigde afbeelding als is gebruikt bij de originele afbeelding. U kunt hier een standaard kwaliteitsniveau instellen die het programma zal gebruiken bij het opslaan van afbeeldingen. Sleep de schuifregelaar van JPEG-kwaliteit naar links voor een lage kwaliteit of naar rechts voor een hoge kwaliteit (1 = laagste kwaliteit, 100 = hoogste kwaliteit en geen compressie). Op het moment van schrijven worden metagegevens ondersteund.

Chroma-subsampling is de praktijk van het coderen van afbeeldingen door het aanbrengen van meer resolutie voor belichtingsinformatie dan voor de kleurinformatie. Lees dit Wikipedia artikel voor een volledige uitleg.

Met de optie PNG compressie kunt u de bestandsgrootte van PNG-afbeeldingen verkleinen. Deze handeling geeft geen vermindering van de beeldkwaliteit omdat PNG maakt gebruik van een algoritme zonder verlies. Het enige effect is dat afbeeldingsgegevens meer tijd nodig hebben om te comprimeren/decomprimeren. Als u een snelle computer heeft kunt u deze waarde wijzigen om een hoge compressiefactor (1: lage compressie / 9: hoge compressie) te gebruiken. Op het moment van schrijven worden metagegevens ondersteund.

Met de optie TIFF comprimeren, kunt u wisselen om het compressie-algoritme van TIFF-beeldbestanden Deflate te gebruiken. Zo verkleint u de grootte van TIFF-bestanden. Het heeft geen effect op de beeldkwaliteit omdat Deflate een algoritme zonder verlies is. Op het moment van schrijven worden metagegevens ondersteund.

De optie LossLess JPEG 2000-bestanden maakt opslag zonder verlies mogelijk of, indien de optie met verlies geselecteerd is, zelfs dan is de kwaliteit voor vergelijkbare bestandsgrootte veel beter dan normale JPEG. Op het moment van schrijven worden metagegevens ondersteund.

De optie LossLess JPEG 2000-bestanden maakt opslag zonder verlies mogelijk of, indien de optie met verlies geselecteerd is, zelfs dan is de kwaliteit voor vergelijkbare bestandsgrootte veel beter dan normale JPEG. Op het moment van schrijven worden metagegevens ondersteund.

Instellingen voor versies van afbeeldingen

Niet-destructieve bewerking en toekenning versie geeft u de vrijheid uw afbeeldingen te bewerken, om uit te proberen wat u wilt zonder zorgen om later te betreuren wat u hebt gedaan. Showfoto zorgt voor het origineel en elke belangrijke tussenstap als u dat wilt.

In het keuzevakje aan de bovenkant kunt u niet-destructieve bewerking en versiebepaling in of uitschakelen.

In het eerste veld kunt u het bestandsformaat kiezen dat wordt gebruikt voor het opslaan van tussenstappen en het eindresultaat. Bedenk dat JPEG - zoals in de bovenstaande schermafdruk - een formaat met verlies is. Dus als u vanaf een tussenstap verder wilt gaan dan is het geen echt niet-destructief. Als u het kunt toestaan in termen van ruimte op de vaste schijf en snelheid van laden/opslaan, dan kunt u beter kiezen voor een formaat zonder verlies zoals bijvoorbeeld PNG of PCF. Klik op de informatieknop aan de rechterkant voor meer gedetailleerde informatie.

In het volgorde veld kunt u bepalen of de bewerker wijzigingen automatisch zal opslaan bij verlaten of eerst zou moeten vragen.

In het derde veld bepaalt u in welk gevallen u wilt dat de bewerker tussenstappen opslaat. Klik op de informatieknop aan de rechterkant voor meer gedetailleerde informatie.

In het laatste veld kunt u aanpassen of u alleen de laatste versie getoond wilt hebben in de Afbeeldingsweergave (standaard, geen van de vakjes geactiveerd) of dat u ook de pictogrammen van de originele versie en/of tussenstappen wilt zien.

Instellingen voor RAW-decodering

In eerdere versies van Showfoto was de afbeeldingsbewerker (toen afbeeldingweergave genoemd) slechts een viewer voor foto's. Maar deze verandert snel in een handig foto-manipulatie-gereedschap. In dit dialoog kunt u bepalen hoe de afbeeldingsbewerker zich zal gedragen bij het openen van raw-bestanden.

Snel en eenvoudig, zoals een 8-bit afbeelding

RAW-bestanden zullen gedecodeerd naar 8-bits kleurdiepte met een BT.709 gamma-curve en een 99-procent witpunt. Deze modus is sneller dan 16-bit decodering. In 8-bits modus wordt zal alleen met de instelling Automatische helderheid rekening worden gehouden (beperking van dcraw).

De standaardinstellingen gebruiken, in 16 bits

Indien ingeschakeld zullen alle RAW-bestanden gedecodeerd worden tot 16 bits kleurdiepte met een lineaire gammakromme en volgens de instellingen in het tabblad Standaard instellingen van RAW. Om donkere afbeeldingsrendering te voorkomen in de bewerker, is het aanbevolen om in deze modus Kleurbeheer toe te passen.

Altijd het raw-importeren hulpmiddel gebruiken om instellingen aan te passen

Met deze optie geactiveerd zal het importhulpmiddel van RAW in de rechter zijbalk openen in de Afbeeldingsbewerker zodat u individuele parameters voor elke afbeelding die u opent kunt instellen.

RAW Default Settings

Demosaicing

A demosaicing algorithm is a digital image process used to interpolate a complete image from the partial raw data received from the color-filtered image sensor internal to many digital cameras in form of a matrix of colored pixels. Also known as CFA interpolation or color reconstruction.

Interpolate RGB as four colors

The default is to assume that all green pixels are the same. If even-row green pixels of the CCD sensor are more sensitive to ultraviolet light than odd-row this difference causes a mesh pattern in the output; using this option solves this problem with minimal loss of detail. To resume, this option blurs the image a little, but it eliminates false 2x2 mesh patterns with VNG quality method or mazes with AHD quality method.

Do not stretch or rotate pixels

TODO

Quality:

TODO Showfoto and Dcraw offer us three alternatives: bi-linear, VNG interpolation, AHD interpolation. It seems that AHD interpolation (for Adaptive Homogeneity-Directed) is the best choice for quality according to some test that I have performed and the paper of the person that implemented it. VNG interpolation (Variable Number of Gradients) was the first algorithm used by Dcraw but suffers from color artifacts on the edge. Bilinear is interesting if you are looking for speed with a acceptable result.

Pass:

TODO

Refine interpolation

This option is available only for DCB and VCD/AHD. TODO

White Balance

Method

Four options are available here: Default D65, Camera, Automatic and Manual. Default D65 reflects normal daylight conditions. Camera uses the camera's custom white-balance settings if set. ??? Automatic The default is to use a fixed color balance based on a white card photographed in sunlight. ??? Manual will adjust colors according to the T(K) (color temperature in degrees Kelvin) and Green settings. TODO

Highlights

This is the story of the three highlight options, courtesy of Nicolas Vilars:

Default is here to consider highlights (read: part of your images that are burned due to the inability of your camera to capture the highlights) as plain / solid white (solid white option). You can get some fancy results with the unclip option which will paint the highlights in various pinks. At last you can try to consider recovering some parts of the missing information from the highlights (reconstruct option).

This is possible because the blue pixels tends to saturate less quickly than the greens and the reds. Showfoto/dcraw will try to reconstruct the missing green and red colors from the remaining none saturated blue pixels. Of course here everything is a question of tradeoff between how much color or white you want.

If you select Reconstruct as the option, you will be given the choice to set a level. A value of 3 is a compromise and can/should be adapted on a per image basis.

Opmerking

A small warning here, for the few curious that have read the man pages of Dcraw, the author says that 5 is the compromise, 0 is solid white and 1 unclip. This is because in Showfoto 0 and 1 are the "solid white" and "unclip" options in the drop down menu (if you select these, the level slider will be grayed out). Therefore, the slider in Showfoto with the "reconstruct" option will let you choose between 0 to 7 (instead of 0 to 9 in Dcraw command line) where 3 is the compromise instead of 5 in "native" Dcraw command line tool.

Exposure Correction (E.V)

TODO

Correct false colors in highlights

TODO

Auto Brightness

TODO

Corrections

Noise Reduction

TODO While demosaicing your image you can additionally ask for noise reduction (at a slight speed penalty). This option applies a noise reduction algorithm while the image still is in CIE Lab color space. Because the noise is only applied to the Luminosity layer (the "L" of the Lab), it should not blur your image as traditional noise reduction algorithms do in RGB mode. So, if you converted an image from RAW and it appears noisy, rather than applying a denoiser, go back and re-convert with this option enabled. The defaults are: Threshold = 100. Higher values will increase the smoothing, lower will decrease smoothing.

Enable chromatic aberration (CA) correction

If you know the CA of your lenses you can set the red and blue correction values here. This is certainly the optimal method for CA correction as it is done during RAW conversion.

Kleurbeheerinstellingen

Showfoto geschikt voor kleurbeheer. RAW bestanden zoals ze aangemaakt worden zijn niet voor kleur bewerkt. Uw camera levert de gegevens die hij heeft vastgelegd in RAW formaat en laat u alle bewerkingen uitvoeren. Iedere camera heeft zijn specifieke manier van kleurinformatie vastleggen. Daarom zult u een specifiek profiel moeten toepassen op de beelden die u wilt bewerken. Kijk daarvoor op: ICC kleurprofielbeheer voor meer details en uitleg.

Kortom, een profiel plaatst kleurinformatie en verstrekt informatie over hoe de kleuren moeten worden weergeven. Het geeft ook informatie aan LCMS en Showfoto over hoe de kleur informatie van de ene kleurruimte naar een andere vertaald moet worden om de kleuren zo nauwkeurig mogelijk te houden voor alle media voor weergave.

Werkwijze vraag bij het openen van een afbeelding in de beeldbewerker/start kleurbeheertoepassing met RAW bestanden.

Kleurprofielmap : stel deze in op de map waar u alle profielen bewaart bijv. "/usr/share/color/icc" of "/home/user/.color/icc". Showfoto scant deze map bij het opstarten.

Instellingen van ICC-profielen : hier wordt de gelegenheid geboden om "standaard" keuzes voor uw profielen aan te geven. Alles is later aanpasbaar bij het openen van een RAW bestand.

  • De Kleurbeheerweergave gebruiken is een alternatief voor gebruik van Xcalib of Argyll. Kleurbeheer heeft alleen invloed op uw beeld, niet op het gehele scherm.

  • U moet een werkruimteprofiel aangeven (lineaire profielen als sRGB, ECI-RGB, LStar-,RGB, Adobe-RGB of CIE-RGB). Als u uw afbeeldingen wilt afdrukken kunt u Adobe-RGB kiezen. Als het alleen voor internetpublicatie is dan is sRGB beter (Adobe-RGB wordt een beetje saai in browsers zonder kleurmanagement). Maar u kunt dit later natuurlijk ook veranderen (door een ander profiel aan te geven) daarom kan Adobe-RGB een goede keus zijn voor het opslaan van het beeld omdat u het later altijd nog kan veranderen naar sRGB voor het beeld op uw blog wordt geplaatst. Opmerking: gebruik geen niet-lineaire profielen omdat ze de kleurbalans zullen wijzigen.

  • Het invoerprofiel moet passen bij het cameramerk en model dat u gebruikt. Niet alle profielen zijn gelijk, er zijn er bij waarin tone mapping/gamma correctie niet is inbegrepen (Canon). Van nu af corrigeert dcraw gamma niet voor bij conversie van 16 bits diepte, dat betekent dat u het tone-mapping zelf moet doen.

  • Er zijn een aantal andere opties, zoals het soft proof-profiel waarmee u vooraf kunt beoordelen, er van uitgaande dat u er een profiel voor heeft, hoe uw afbeelding zal worden voor een bepaald apparaat. Het is handig voor het afdrukken, bijvoorbeeld omdat de printer een kleiner gamma heeft dan uw camera en sommige kleuren verzadigd kunnen lijken. U kunt dit handmatig bepalen in plaats van te vertrouwen op het "blinde" algoritme van uw printer.

Voor de meeste camera's is het vrij duidelijk welk kleurprofiel zij voorstellen voor het type dat u gebruikt, maar niet voor de Canon's. Hier is een tabel van de camera's en bijpassende profielen, het niet-verplichtend natuurlijk:

CameraProfielserie
Canon 1D mark II6051
Canon 1D mark II6111
Canon 1Ds6021
Canon 1Ds mark II6081
Canon 5D6091
Canon 10D6031
Canon 20D6061
Canon 30D6112
Canon 40D6101
Canon 300D6031
Canon 350D6111 of 6071
Canon 400D6131

De Canon profiel-extensie duidt aan het voorgestelde gebruik: F voor natuurgetrouw, L voor landschap, N voor neutraal, P voor Portret Stijl en S voor standaard stijl.

Hier vind u een typisch RAW workflow scenario.

Instellingen voor diashow

Het instellen van de diashow is gemakkelijk te begrijpen. De bovenste schuif regelt de tijd tussen de beeldovergangen; gewoonlijk is een tijd van 4-5 seconden goed. De andere vakjes activeren of deactiveren het tonen van metagegevens onder in de beelden van de diashow tijdens het afspelen.

Diverse instellingen

Algemene instellingen

Met de instelling Sorteringsvolgorde van afbeeldingen, kunt u selecteren of nieuw geladen afbeeldingen gesorteerd worden op hun datum, naam of grootte op schijf.

Met de instelling Omgekeerde volgorde, worden nieuw geladen afbeeldingen gesorteerd in aflopende volgorde.

Met de instelling Afbeeldingsformaat tonen, kunt u het afbeeldingsformaat over de afbeeldingsminiaturenbalk tonen.

Met de instelling Geolocatie-indicator tonen, kunt u over de afbeeldingsminiaturenbalk een indicatie tonen of de afbeelding geolocatie-informatie heeft.

Instellingen voor gedrag van toepassing

Met de instelling Schuif huidig item naar het centrum van de miniatuurbalk, kunt u de miniatuurbalk centreren op het nu geselecteerde item met de muisaanwijzer op het centrum van het zichtbare gebied.

Met de instelling Startscherm bij opstarten tonen, kunt u het tonen van het startscherm wanneer de toepassing geladen wordt uitschakelen. Dit kan de opstarttijd enigszins versnellen.

Met de instelling Titel van het zijbalktabblad, kunt u instellen hoe zijbalken aan de zijden de titels van het tabblad tonen. Gebruik de optie Alleen voor het actieve tabblad alleen als u een kleine schermresolutie gebruikt zoals met een laptop. Anders is Voor alle tabbladen de beste keuze om snel alle interne mogelijkheden van Showfoto te ontdekken.

Met de instelling Widgetstijl, kunt u de standaard decoratie en uiterlijk van het toepassingenvenster kiezen. De stijl Fusion is de beste keuze onder alle bureaubladen.

Met de instelling Pictogramthema, kunt u het standaard pictogramthema van de toepassing kiezen. Beschikbaarheid van thema's hangt af van het gebruikte bureaublad om Showfoto uit te voeren.

Het thema instellen

Kleurenschema's worden geleverd als thema's om het hoofd-interface van Showfoto naar uw wensen te personaliseren. Voor toegang tot deze instellingen, selecteer InstellingenThema's uit de menubalk en selecteer het gewenste te gebruiken thema.