audiocd

Rik Hemsley

Benjamin Meyer

Vertaler/Nalezer: Otto Bruggeman
Vertaler/Nalezer: Rinse de Vries
herziening 2.30.00 (2004-09-16)

Met deze io-slave kunt u audio-cd's als een echt bestandssysteem te behandelen. De nummers op het album worden als bestanden gerepresenteerd en wanneer gekopieerd vanuit de map worden ze omgezet naar een door u gekozen digitaal audio-bestand. Dit verzekert u van een perfecte kopie van de audio-data.

Om te zien hoe dit KIO-programma werkt, plaats een audio-cd in uw CD-ROM-station en typ het commando audiocd:/ in het locatieveld van Konqueror. Binnen enkele seconden ziet u een lijst van de albumnummers en een aantal mappen.

Audio-cd's hebben eigenlijk geen mappen, maar het audiocd KIO-programma maakt ze voor uw gemak aan. Als u in deze mappen kijkt zult u zien dat ze allemaal hetzelfde aantal nummers bevatten. Als u verbonden bent met het internet, dan zullen sommige mappen de titels van de nummers als bestandsnaam weergeven.

De verschillende mappen geven het uitvoerformaat weer waarnaar u de nummers kunt converteren. U kiest een uitvoerformaat door de bijhorende map op de cd te openen.

Als u een nummer uit de map Ogg Vorbis sleept naar een ander Konqueror-venster met uw persoonlijke map, dan wordt er een voortgangsdialoogvenster geopend die weergeeft dat het nummer van de cd wordt omgezet en als bestand op uw schijf wordt opgeslagen. . Merk op dat Ogg Vorbis een gecomprimeerd bestandsformaat is zodat het bestand in uw persoonlijke map flink kleiner uitvalt dan wanneer u het als een ongecomprimeerd formaat had gekopieerd.

Het mechanisme hierachter is erg eenvoudig. Wanneer de audiocd KIO-programma gevraagd wordt een nummer uit de map Ogg Vorbis te halen, dan wordt de data van de cd gehaald en omgezet naar het Ogg Vorbis-bestandsformaat. (cd-audio is niet een speciaal bestandsformaat maar alleen ruwe binaire data).

U kunt ook proberen om een bestand dat eindigt op .wav te slepen naar de KDE Media speler JuK. De procedure achter de schermen is dan bijna gelijk, maar in plaats van het coderen van de data in het Ogg Vorbis-bestandsformaat, wordt het door een heel eenvoudige conversie omgezet naar het RIFF WAV-formaat. Dit is een ongecomprimeerd formaat dat door de meeste mediaspelers wordt ondersteund.

JuK zou zonder problemen de .wav bestanden moeten afspelen. Als u toch problemen tegenkomt kunt u overwegen om de optie paranoia_level te gebruiken. Deze optie wordt hieronder verder uitgelegd.

Opties

Apparaat

Stelt het pad naar de cd-speler in, bijv. audiocd:/?device=/dev/sdc. Normaliter kan het KIO-programma zelf de cd-speler waar met audio-cd vinden. Maar als dit niet het geval is, of als u meer dan een cd-speler hebt, dan kunt u deze optie gebruiken om de cd-speler handmatig op te geven. U kunt in de Configuratiemodule een standaardwaarde voor deze optie opgeven.

fileNameTemplate

Stelt een sjabloon voor bestanden in, bijv. audiocd:/?fileNameTemplate=Track %{number}. Merk op dat u in het instellingenvenster een standaardwaarde voor deze optie kunt instellen. Er werschijnt een waarschuwing dat er geen bestanden zullen verschijnen als u hier een lege tekenreeks opgeeft.

albumNameTemplate

Stelt een sjabloon voor albumnamen in, bijv. audiocd:/?albumNameTemplate=%{albumartist} %{albumtitel}. Merk op dat u in het instellingenvenster een standaardwaarde voor deze optie kunt instellen.

niceLevel

Stelt het 'nice'-niveau voor encoders in, bijv. audiocd:/?albumNameTemplate=niceLevel=10. Merk op dat u in het instellingenvenster een standaardwaarde voor deze optie kunt instellen.

paranoia_level

Stelt de hoeveelheid foutdetectie en -correctie in die zal worden gebruikt bij het converteren van de data.

Niveau 0

Geen detectie of correctie. Alleen van nut als u een perfecte cd-speler hebt (erg onwaarschijnlijk).

Niveau 1

Minimale foutdetectie en -correctie.

Niveau 2

Standaard. Geeft aan dat alleen een perfecte conversie zal worden geaccepteerd.

Opmerking: er zit een nadeel aan niveau 2. De conversie kan erg traag verlopen waardoor real-time digitale weergave niet goed werkt. Als u een goede kwaliteit cd-speler heeft (merk op dat duurder niet altijd beter is) dan merkt u waarschijnlijk geen vertraging, maar als u een erg slechte speler heeft dan kan het dagen (!) duren voor dat de audio data van 1 cd is geconverteerd.

cddbChoice

Geeft aan welke ingang uit de cd Database er gebruikt dient te worden. Audio-cd's hebben geen namen voor de nummers, maar de internet cd Database is een slim systeem dat een speciale identificator genereert van de nummers en de lengte van elke cd om een kruiskoppeling te maken met een namenlijst. Namenlijsten worden door de internetgemeenschap bijgedragen en beschikbaar gemaakt voor iedereen. Soms zullen er meerde ingangen zijn. U kunt opgeven welke u wilt gebruiken.

U kunt uw eigen namenlijsten bijdragen door gebruik te maken van KsCD, KDE's cd-speler.

Standaard probeert audiocd de beste te kiezen.

Voorbeelden

audiocd:/?device=/dev/scd0&paranoia_level=0&cddbChoice=0

Geeft een lijst van de nummers op de audio cd in /dev/scd0, dat onder Linux® het eerste SCSI CD-ROM-apparaat is. Als u nummers van de cd kopieert, dan zal m.b.v digitale audio extractie de data worden opgehaald, echter zonder foutdetectie en -correctie. Ingang 0 uit de internet cd-database zal worden geraadpleegd.

Veel voorkomende vragen (FAQ)

1. Ik krijg de fout Kon / niet lezen. Hoe los ik dit op? Ik heb een audio-cd in mijn cd-speler.

1.

Ik krijg de fout Kon / niet lezen. Hoe los ik dit op? Ik heb een audio-cd in mijn cd-speler.

Probeer cdparanoia -vsQ onder uw eigen gebruikersnaam uit te voeren (niet als root). Ziet u nu een lijst met nummers? Zo niet vergewis u er dan van dat u de nodige toegangsrechten heeft om de cd-speler te mogen benaderen. Als u SCSI-emulatie gebruikt (mogelijk als u een IDE cd-brander heeft) zorg er dan voor dat u toestemming hebt voor het algemene SCSI-apparaat. Dit apparaat heet waarschijnlijk /dev/sg0, /dev/sg1, etc. Als het dan nog steeds niet werkt, probeer dan audiocd:/?device=/dev/sg0 o.i.d. te typen om de kio_audiocd io-slave te vertellen in welk apparaat uw CD-ROM is.