Hoofdstuk 5. Organisatie

De muziekverzameling organiseren zorgt ervoor dat het makkelijker is om de gewenste muziek weer te vinden. Amarok heeft hiervoor diverse hulpmiddelen.

Organiseer eerst uw lokale muziekverzameling en die op andere computers:

De Hoesbeheerder beheert de albumhoezen, de Tag-bewerker is een hulpmiddel bij het categoriseren van tracks en omzetten (hercoderen) maakt het mogelijk om tracks te verplaatsen naar apparaten in een bestandsformaat waarmee het afgespeeld kan worden.

Verzameling

Uw muziek wordt in Amarok georganiseerd in de Verzameling.

Scannen van verzameling

Elke keer dat Amarok een verzameling toont, moet de informatie over de tracks en albums van een een bron komen.

Deze bron kan een draagbaar apparaat, een internetservice of een database zijn.

Voor de tracks in de mappen van de Lokale verzameling gebruikt Amarok een database om snel toegang tot de vereiste meta-informatie te hebben.

Eerst moet de database gevuld worden met deze informatie, dit wordt meestal gedaan door de mappen van de Lokale verzameling te scannen op audiobestanden.

Dit proces heeft de naam verzameling scannen.

Het is nuttig om het proces voor scannen te begrijpen om beter met Amarok te kunnen werken.

Incrementele scan / Verzameling bijwerken

De zogenaamde incrementele scan controleert de mappen van de verzameling om te zien of ze bijgewerkt moeten worden.

Dit wordt elke minuut gedaan als Mappen op wijzigingen observeren is ingeschakeld (standaard aan) maar kan ook handmatig geactiveerd worden door uit het menu Verzameling bijwerken te selecteren.

De incrementele scan controleert alleen de wijzigingsdatum van elke map in de verzameling tegen de laatst bekende wijzigingsdatum.

Dit heeft een aantal gevolgen:

  • U kunt een rescan van één map starten door zijn tijd te wijzigen (zoals met touch /pad/naar/map in de console).

  • Als bestanden in een map worden gewijzigd dan zal de scanner dat niet merken, omdat het wijzigen van een bestand zijn wijzigingstijd bijwerkt maar niet de tijd van de hogere map. Aan de andere kant zullen de meeste programma's die bestanden wijzigen deze in één bewerking opslaan door een tijdelijk bestand te gebruiken die daarna wordt hernoemd. Zulke procedures werken ook de wijzigingstijd van de map bij en dus wordt de rescan van de map gestart.

  • De wijzigingstijdstippen controleren kan enige tijd duren indien de verzamelingmappen zich op een zeer trage partitie bevinden. Meestal is deze informatie in de cache van het besturingssysteem maar bij grote verzamelingen is dit misschien niet mogelijk. In dergelijke gevallen lijkt het dat de scanner continu bezig is. Bij verzamelingen met duizenden mappen, bij verzamelingen opgeslagen op een netwerk-schijf of op een NTFS-partitie wordt het aanbevolen om Mappen op wijzigingen observeren uit te schakelen.

Indien het probleem optreedt dat verwijderde tracks nog steeds zichtbaar zijn in de verzameling of indien u albumhoezen (die niet zijn bijgewerkt door een enkele Verzameling bijwerken) wilt bijwerken, dan kunt u de optie Opnieuw volledig scannen in de instellingendialoog inschakelen.

Opnieuw volledig scannen negeert de wijzigingsdatum. Het verwijdert geen statistieken van aanwezige bestanden; maar het verwijdert wel de statistieken van bestanden die verwijderd zijn van nu aangekoppelde verzamelingmappen. Vanwege deze reden wordt geadviseerd om Opnieuw volledig scannen alleen uit te voeren met alle Lokale verzameling-mappen aangekoppeld indien tracks tussen deze aankoppelingen verplaatst worden. Opnieuw volledig scannen werkt ook het aantal malen afgespeeld bij als het getal in de bestandseigenschappen groter is, de waardering, als het lied nog niet gewaardeerd is, en de bestandseigenschappen, met een waardering en score (onder dezelfde omstandigheden).

Voortgangsbalk / scantijd

De voortgangsbalk toont de voortgang van het scannen.

De scanner scant het bestandssysteem en bewaart tot 50% het resultaat in de buffer.

Tijden boven de 50% geven aan dat de scanner het resultaat aan de database toevoegt.

De tweede stap is meestal veel sneller dan de eerste, u moet daarom niet verbaast zijn als de voortgangsbalk een sprong maakt.

Tot 50% is het mogelijk om de scan af te breken. Na de 50% kan de toevoeging aan de database niet meer worden gestopt.

De tijdsduur van het scannen is afhankelijk van de snelheid van de harde schijf en andere factoren.

Normaal gesproken heeft de eerste scan veel meer tijd nodig dan de volgende scans waar de bestanden al in de cache van het besturingssysteem aanwezig zijn.

Een scan van 10.000 bestanden heeft ongeveer drie minuten nodig op een moderne computer. 50.000 bestanden heeft ongeveer 13 minuten nodig. Natuurlijk gaat dit met een SSD (solid state drive) veel sneller.

Reservekopie maken van verzameling

Met de standaardinstellingen slaat Amarok alle informatie over de verzameling op in een map met de naam ~.kde/share/apps/amarok/mysqle/ . Het kan misschien een goed idee zijn om regelmatig een reservekopie te maken van deze map. Met name als statistieken naar bestand schrijven niet is ingeschakeld.

Over unieke ID's

Amarok controleert bestanden via een ID welke ofwel opgeslagen wordt in de audiotrack ofwel berekend wordt door het gebruik van de metagegevens van het bestand, de metagegevens in de tag en de eerste paar kilobytes van het bestand.

Dit ID wordt door Amarok gebruikt om tracks te identificeren welke verplaatst zijn naar andere locaties zodat informatie over statistieken (waardering, aantal malen gespeeld, laatst gespeelde) niet verloren gaan.

Deze versie van Amarok importeert geen tracks met meerdere unieke ID's.

Dit geeft het verrassende gedrag dat in Amarok gekopieerde tracks slechts eenmaal zichtbaar zijn.

In sommige omstandigheden kunnen zelfs verschillende tracks dezelfde unieke ID krijgen. Een dergelijk probleem kan opgemerkt worden door de debuguitvoer (start Amarok met --debug op de commandoregel) te bestuderen tijdens het scannen.

Over Albums

De scanner kan alleen enkele tracks onderzoeken maar Amarok zal deze tonen gesorteerd op album en verzamelalbum (een album zonder één specifieke artiest). Amarok kan niet vertrouwen op de map waarin de bestanden zijn gevonden omdat de wijze waarop de mappenstructuur is georganiseerd zo breed kan variëren.

De scanner handelt als volgt:

  • Tracks zonder een albumartiest of een artiest (of een componist bij een klassiek stuk) worden als verzamelalbum aangemerkt.

  • Tracks aangemerkt als verzamelalbum of met een albumartiest anders dan Diverse artiesten worden geplaatst in een album.

  • Tracks waarvan de vlag voor een verzamelalbum op 0 staat worden in een verzamelalbum geplaatst.

  • Albums met namen als Best Of, Anthology, Hit collection, Greatest Hits, All Time Greatest Hits en Live worden altijd behandeld als album.

  • Als we bij het einde tracks van verschillende artiesten overhouden, dan worden deze in een verzamelalbum geplaatst of anders maken we er één verzamelalbum van.

Dit proces is nogal ingewikkeld. Maar meestal geeft het resultaat van de scanner hulp bij het verkrijgen van inzicht waarom de tracks op deze manier zijn ingedeeld.

Probeer in dergelijke gevallen het uitvoeren van (op de commandoregel) amarokcollectionscanner -r ~/uw/muziek/map

Zoek naar verzamelalbum-tags en tracks met verschillende tags voor artiest en albumartiest.

De tag verzamelalbum kan bij MP3 bestanden verwijderd worden met het volgende commando: id3v2 -r TCMP uw bestandsnaam

In verzameling zoeken

U kunt bij Verzameling doorzoeken complexe filters instellen voor het zoeken naar tracks in de verzameling. Gebruik het zoekvak in het paneel Mediabronnen of klik op de knop rechts naast het invoervak. Als alternatief kunt u ook Ctrl+F indrukken om de zoekbalk in te schakelen.

Invoervak

Wanneer u tekst invoert in het invoervak zal deze worden opgezocht in alle beschikbare tags, zoals artiest, album en titel. De weergave van de verzameling zal automatisch worden bijgewerkt om alleen het gezochte te tonen.

Enter indrukken na het zoeken zal uw afspeellijst vullen met alle gevonden items en het zoekvak wissen. Dit is geweldige manier om ineens snel honderden of duizenden tracks aan een afspeellijst toe te voegen!

Voer tag:waarde in het invoervak in om alleen in een tag te zoeken. U kunt operators zoals > en < gebruiken om meer algemene voorwaarden te creëren. Meerdere voorwaarden kunnen gecombineerd worden met een spatie als scheidingsteken. Voor het zoeken op tijd kunt u de volgende afkortingen gebruiken: d=dag, w=week, m=maand, y=jaar.

Tags

De volgende tags kunnen worden doorzocht:

  • Album

  • Artiest

  • Bitsnelheid

  • Componist

  • AlbumArtiest

  • Genre

  • Aantal maal afgespeeld

  • Waardering

  • Samplesnelheid

  • Score

  • Titel

  • Track

  • Jaar

  • BPM

Aanvullende doorzoekbare velden

Naast tags kan ook het volgende worden doorzocht:

  • Toelichting

  • Bestandsnaam

  • Schijfnummer

  • Lengte

  • Bestandsgrootte

  • Format

  • Toegevoegd (aan verzameling)

  • Als eerste afgespeeld

  • Label

  • Laatst gewijzigd

Operators

Numerieke tags kunnen de volgende operators gebruiken om een voorwaarde te maken:

  • Gelijk: :

  • Kleiner dan: <

  • Groter dan: >

Voorbeelden

Amarok zal in alle belangrijke tags zoeken als u geen tag hebt opgegeven:

U kunt meer ingewikkelde patronen gebruiken om betere resultaten te krijgen:

Dialoog voor bewerken van filter

Als u de voorkeur geeft aan het maken van zoekcriteria op een programmatische manier, versleep dan de pictogrammen voor de gewenste zoekcriteria en versleep deze om de volgorde van de zoektermen te wijzigen. U kunt zoeken op: Eenvoudige tekst, Titel,

Artiestennaam, Naam albumartiest, Albumnaam, Genre, Componist, Toelichting, Bestandsnaam,

Jaar, Tracknummer, Schijfnummer, BPM,

Lengte, Bitsnelheid, Samplesnelheid, Bestandsgrootte,

Formaat, Aan verzameling toegevoegd, Score, Waardering,

Eerst afgespeeld, Aantal maal afgespeeld, Label, Laatst gewijzigd.

U kunt hier ook OF en EN toevoegen.

Selecteer een term en schakel voorwaarde omkeren in om de items die overeenkomen met de tekst uit te sluiten van het resultaat. Kies EN of OF voor alle termen in deze zoekopdracht. Als u kiest voor EN, dan moeten alle zoekcriteria aanwezig zijn.

Bij OF worden alle overeenkomende getoond.

En natuurlijk, door op te klikken wordt alles verwijderd.

Verzameling organiseren

Het organiseren van de verzameling in Amarok is eenvoudig maar u werkt wel met de eigenlijke bestanden op de harde schijf. Zorg daarom voor een reservekopie van de bestanden voordat u begint.

Met de dialoog Bestanden organiseren van Amarok, kunt u eenvoudig mediabestanden op de harde schijf beheren. Bij het veranderen van het bestandsnaamschema voor de mediabestanden brengt u ook een organisatie aan, dit werkt erg handig. Om met de dialoog Bestanden organiseren te werken klikt u eenvoudig met de rechtermuisknop op Lokale verzamelingBestanden organiseren in het paneel Muziekbronnen en het menu wordt zichtbaar.

Waarschuwing

Met deze optie verplaatst u de bestanden naar een nieuwe locatie, u hebt dus de juiste rechten voor zowel de bron- als de bestemmingslocatie nodig, maar ook genoeg ruimte, gewoonlijk het dubbele van het totaal van de bestandsgroote om de actie zonder problemen te laten verlopen. Als u niet zeker bent, gebruik deze optie dan NIET.

Contextmenu in dialoog Verzameling organiseren

Contextmenu in dialoog Verzameling organiseren

Indien de optie Bestanden organiseren niet verschijnt dan kan dat komen doordat Gemengde weergave is ingeschakeld (in en uit te schakelen door ). Om de bestanden veilig te kunnen organiseren moeten de verzamelingen apart zichtbaar zijn, niet gemengd.

Interface voor organisatie van bestanden

Na selectie van de optie Bestanden organiseren ziet u eerst een extra optie die u in staat stelt om de bestanden naar een nieuwe locatie te verplaatsten, evenals om ze op hetzelfde moment te hercoderen. Afhankelijk van de codecs die u hebt geïnstalleerd op het systeem, kunnen sommige formatopties niet beschikbaar zijn en zullen gedeactiveerd zijn:

Eerste scherm na kiezen van de optie Bestanden organiseren

Eerste scherm na kiezen van de optie Bestanden organiseren

Voor meer informatie over hercoderen, kijk in de sectie Hercoderen.

Na klikken op de knop Verplaatsen bovenaan het scherm wordt het volgende interface getoond:

Dialoogvenster tracks organiseren

Dialoogvenster tracks organiseren

Inhoud

Interface-itemBeschrijving

Verzalingmap

De standaard verzamelingmap. Stel meerdere mappen in in InstellingenAmarok instellen.

Plaatshouderbalk

Versleep hier de plaatshouders voor het veranderen van het bestandsnaamschema voor de mediabestanden. Alleen beschikbaar in het Basis beeld.

Opmaak voorinstellingen

Na het aanmaken van een bestandsnaamschema kan deze bewaard worden door op Voorinstelling opslaan te drukken. Voorinstellingen kunnen verwijderd worden door op Voorinstelling verwijderen te klikken.

Spaties vervangen door onderstrepingsteken (_)

Indien ingeschakeld worden spaties in bestandsnamen vervangen door onderstrepingstekens (_).

'The' in artiestnaam negeren

Indien ingeschakeld worden artiestennamen die starten met 'The' vervangen door ', The'.

VFAT-veilige namen

Indien ingeschakeld worden lettertekens (zoals ':', '*' en '?'.) die in MS-DOS of VFAT bestandssystemen niet gebruikt kunnen worden vervangen door het onderstrepingsteken (_). De meeste mensen kunnen dit ingeschakeld laten.

Beperken tot ASCII

Indien ingeschakeld worden alle niet-ASCII-tekens vervangen door onderstrepingstekens (_). Schakel dit niet in als niet-Engelse lettertekens in de tags zijn gebruikt. De meeste mensen kunnen dit uitgeschakeld laten.

Aangepast lettertekens vervangen

Vervangt de tag-expressies die ingevuld zijn in het Vervang-vak met lettertekens die ingevuld zijn in het Met-vak. Dit is handig bij spellingsfouten in CDDB.

Resultaatvoorbeeld

Toont het originele bestandsnaamschema voor de mediabestanden met een voorbeeld van hoeze er uitzien nadat de wijzigingen zijn toegepast (niet meer beschikbaar sinds versie 2.4.2).

Bestemming overschrijven

Indien ingeschakeld worden bestanden met dezelfde naam zonder toestemming te vragen overschreven (niet meer beschikbaar sinds versie 2.4.2).

Geavanceerde bewerkingen

De codeversie van de Plaatshouderbalk, die u in staat stelt om het format van de naam van de mediabestanden te coderen. Activeer het door op Geavanceerd... te drukken in het menu Interface. Om terug te gaan klik op Basis....

Voeg voorwaarden zoals cd-nummers toe tussen accolades ('{' of '}') zoals deze:

%artist%/%album%{/Disc %discnumber%}/%track% %title%

Let op: voorheen was de schrijfwijze:%token, vanaf versie 2.4 is het %token%.

Synchronisatie van statistieken tussen de verzamelingen en Last.fm

Vanaf versie 2.7 is synchronisatie mogelijk van statistieken (zoals waardering en aantal malen afgespeeld) en metagegevens over afspelen tussen alle verzamelingen in MediabronnenLokale muziek en met de Last.fm webservice, indien Last.fm gebruikt wordt.

Handmatige synchronisatie

Op elk gewenst moment kunt u de synchronisatie handmatig opstarten vanaf HulpmiddelenStatistieken synchroniseren...

Vanaf hier kunt u de synchronisatie starten tussen de verzamelingen die u hier hebt geselecteerd, standaard zijn dat de verzamelingen die u hebt ingesteld de instellingen van Amarok voor Metagegevens.

Dialoog voor conflicten en synchronisatie van statistieken

Bij synchroniseren zal Amarok een dialoogvenster tonen die conflicten en statistieken weergeeft van het synchroniseren dat recent voortgang heeft. In dit venster kunt u drie tabbladen zien: Overeenkomende tracks, Unieke tracks en Uitgesloten tracks.

Overeenkomende tracks

Dit tabblad toont alle tracks die Amarok in meer dan één verzamelingen heeft gevonden en toont de optredende conflicten. De gegroepeerde tracks zijn met twee verschillende achtergrondkleuren te zien: lichtgroen en lichtrood. De lichtgroene achtergrond betekent het nieuwe of bijgewerkte veld en de lichtrode achtergrond betekent het oude/overschreven veld. Het is niet nodig om alle hier opgenoemde conflicten op te lossen; de conflicterende velden van de tracks uit de lijst worden niet gesynchroniseerd totdat de conflicten zijn opgelost.

Unieke tracks

Deze tracks zijn uitsluitend in één verzameling gevonden. U kunt dit als een verschil weergave gebruiken. Tracks verslepen is hier mogelijk.

Uitgesloten tracks

Deze tracks worden niet gesynchroniseerd vanwege verschillende redenen zoals identieke metagegevens om te voorkomen dat er wanorde in de database ontstaat.

Synchronisatie met Last.fm

Als u de plug-in Last.fm hebt ingeschakeld en correct ingesteld met de gegevens van het Last.fm account dan kunt u er voor kiezen om de gegevens uit Amarok over het aantal keren gespeeld, waarderingen en titels ook te synchroniseren met de bibliotheek van Last.fm. De synchronisatie kan enige tijd in beslag nemen maar in deze tijd kan Amarok gewoon verder gebruikt worden. Let er wel op dat Onbewaakte synchronisatie (dit wordt later uitgelegd) niet mogelijk is met Last.fm en dat synchronisatie van Last.fm naar Amarok handmatig gestart moet worden.

Automatische spellingcorrectie.

Last.fm heeft standaard een onderdeel ingeschakeld dat tijdens de synchronisatie automatisch veelvoorkomende fouten in de spelling corrigeert. Het kan zelfs gebeuren dat alhoewel u veel tracks scrobbled, deze niet getoond worden in Overeenkomende tracks omdat de track bij Last.fm onder een enigszins verschillende naam bekend is.

Deze mogelijkheid kunt u in de website van Last.fm uitzetten, deze wijziging zal vervolgens ook op de scrobbles uit het verleden worden toegepast. Er zijn twee keuzemogelijkheden:

Uit

Tracks worden op de juiste manier met elkaar vergeleken, maar als u uw tags na enige tijd wijzigt, dan zal uw aantel keren afgespeeld gesplitst worden in twee tracks.

Aan

U kunt het aantal-keren-afgespeeld bijhouden zelfs als tags na enige tijd zijn gewijzigd, maar u moet de voorkeurspelling van Last.fm gebruiken.

Onbewaakte synchronisatie

Belangrijk

Merk op dat de dialoog alleen verschijnt in het geval van iPods.

Bij het verbinden met een apparaat, dat een synchronisatie met uw verzamelingen kan uitvoeren, verschijnt een pop-up zoals deze.

Voor het starten van een Onbewaakte synchronisatie, moet er in het pop-up geklikt worden op Ja. Amarok zal de taak in de achtergrond uitvoeren zodat de metagegevens in het apparaat, inclusief de waarderingen, de eerste keer, de laatste keer afgespeeld, hoeveel keer afgespeeld en de labels worden gesynchroniseerd met andere verzamelingen ingesteld om mee te doen met de synchronisatie, en tracks recent afgespeeld met het apparaat, zullen gescrobbled worden naar Last.fm, als dit is ingeschakeld. Interactie van de gebruiker is niet nodig, tenzij er een conflict is gevonden.

Verzamelingen op afstand

In veel gevallen kan het handig zijn om uw mediabestanden over een netwerk te delen. Met name als u deze wilt gebruiken op verschillende computers. Dit kunt u op verschillende manieren oplossen.

Ampache

Amarok kan muziek van een Ampache-mediaserver afspelen. Als u een server wilt installeren kunt u hier meer informatie vinden.

Ampache-client

Activeer de Ampache-service met InstellingenAmarok instellenPlug-ins. Klik op het pictogram om de instellingendialoog te openen.

Server toevoegen selecteren:

Stel de service in met de gegevens ingevoerd op de server:

De Ampache service zou nu moeten verschijnen in MediabronnenInternet.

Digital Audio Access Protocol (DAAP)

DAAP is een protocol voor het delen van media over een netwerk. Het werd voor het eerst in de iTunes muziekspeler gebruikt, maar inmiddels wordt het algemeen gebruikt. De huidige status is dat de DAAP-plug-in niet zal werken met een recente iTunes, van de mediaserver Firefly is bekend dat deze werkt.

Client

Amarok toont de tracks op de server in het paneel MediabronnenLokale muziek als de DAAP Collectie is ingeschakeld in InstellingenAmarokPlug-ins instellenVerzamelingen. Als de collectie niet zichtbaar is kan op het pictogram geklikt worden om er zeker van te zijn dat de Gemengde weergave is ingeschakeld.

Samba

Samba is een vrije implementatie van het SMB/CIFS protocol voor het delen van bestanden en printers over een netwerk. De meeste moderne bestandenbeheerders zoals Dolphin en Nautilus ondersteunen dit protocol.

Client

Datgene dat gedeeld wordt moet aangekoppeld zijn voor gebruik in Amarok. Voor het succesvol aankoppelen moet het pakket smbfs geïnstalleerd zijn. Gebruik het commando:

sudo mount -t cifs //host/share /aankoppelpunt/

voor het aankoppelen. Hierna kan het op dezelfde manier als een lokale map gebruikt worden en toegevoegd worden tot de lokale collectie.

Server

De makkelijkste manier is om de bestandsbeheerder te gebruiken. Bij een op Debian gebaseerde distributies zoals Ubuntu™ kunt u een Dolphin-uitbreiding installeren om shares te beheren door gebruik van

sudo apt-get install kdenetwork-filesharing

Open de eigenschappen van een map in Dolphin en ga naar tabblad Delen.

Om de map te delen, activeer eenvoudig het veld Delen met Samba (Microsoft Windows) en stel de naam van de share in onder het veld Naam. Activeer het keuzevakje Gasten toestaan om anonieme gebruikers toegang te geven tot de map.

De map zou nu toegankelijk moeten zijn in het netwerk. Kijk op Clientsectie voor details over hoe het in Amarok te gebruiken.

Universele Plug and Play (UPnP) / DLNA

UPnP is een set protocollen voor het delen van media over een netwerk. Het wordt ondersteund door een grote verzameling van residential gateways en Network Attached Storage (NAS)-apparaten. UPnP ondersteuning wordt nu algemeen verkocht als DLNA.

Amarok heeft een ingebouwde client voor UPnP-mediadelen zodat het in het netwerk gedeelde tracks kan afspelen. Om het in te schakelen, gebruik InstellingenAmarok instellenPlug-insVerzamelingen en activeer het vakje van de plug-in UPnP verzameling.

Wanneer een gedeeld medium ontdekt is zal het getoond worden in Locale muziek.

Het UPnP onderdeel is afhankelijk van de ondersteuning in KDE van de UPnP mediaserver. Vanaf nu (2015) is er geen werkende UPnP kio-slave beschikbaar.

Externe database

Amarok 2.2 en nieuwer ondersteunen een externe MySQL-database als backend.

MySQL-server installeren

Eerst moet een MySQL-server geïnstalleerd worden. Bij op Debian gebaseerde distributies zoals Ubuntu™ kunt u het volgende commando gebruiken

sudo apt-get install mysql-server mysql-client

om deze te installeren. Er wordt gevraagd om een wachtwoord op te geven voor de root-account van de database. Het pakket mysql-clientis noodzakelijk voor het uitvoeren van sommige commando's in dit document maar is niet fundamenteel voor het gebruik van Amarok.

Database instellen

Maak verbinding met de lokale database met

mysql -u root -p

U zult gevraagd worden om het wachtwoord van de root-gebruiker van MySQL in te voeren. Daarna krijgt u de prompt

mysql>

.

Maak een nieuwe gebruiker amarokuser aan met het wachtwoord amarokpass met het commando

CREATE USER 'amarokuser'@'localhost' IDENTIFIED BY 'amarokpass';

Amarok heeft zijn eigen database nodig, die wordt aangemaakt met

CREATE DATABASE amarokdb;

Geef de nieuwe gebruiker toegang tot de database door het volgende commando in te voeren

GRANT ALL ON amarokdb.* TO 'amarokuser'@'%' IDENTIFIED BY 'amarokpass';

waar % een joker is om alle hosts verbinding te laten maken met de database. gebruik hierna het commando

FLUSH PRIVILEGES;

om verschillende interne caches, die door MySQL worden gebruikt te herladen. Geeft tenslotte

exit

die de prompt van MySQL afsluit.

Standaard geeft de server alleen toegang tot de lokale host. Om dit te wijzigen moet u het bestand /etc/mysql/my.cnf bewerken en het adres bij bind-address veranderen naar die waar uw server naar luistert op het netwerk. 0.0.0.0 luistert op alle interfaces. Daarna moet u de server opnieuw starten met

sudo service mysql restart

Client configureren

Open de instellingendialoog door te klikken op InstellingenAmarok instellenDatabase. Activeer het keuzevakje en voer de gebruikergegevens in.

Amarok moet hierna opnieuw worden gestart zodat de wijzigingen effect hebben.

Migreren van het ingebedde MySQL naar MySQL-server

Als het wenselijk is om de statistieken, etc. aanwezig in de ingebedde MySQL-database van vóór Amarok 2.2 te bewaren, dan kunt u het volgende uitvoeren:

Start eerst Amarok 2.2+ minstens eenmaal op zodat de database zichzelf naar de laatste versie van het schema bijwerkt.

Stop als volgende stap de lopende MySQL-service

sudo /etc/init.d/mysql stop

en start een MySQL-daemon vanuit de map ~/.kde4/share/apps/amarok (--defaults-file MOET als eerste genoemd zijn!):

/usr/sbin/mysqld --defaults-file=`pwd`/my.cnf --default-storage-engine=MyISAM --datadir=`pwd`/mysqle --socket=`pwd`/sock --skip-grant-tables

De skip-grant-tables betekent dat elk wachtwoord en gebruikersnaam gebruikt kan worden voor een verbinding. 'localhost' zal niet werken, de MySQL-client zal proberen om een UNIX®-socket te gebruiken. Door 127.0.0.1 te gebruiken als host zal dit lukken. Sommige systemen zullen deze toegang beperken door het gebruik van apparmor of SELinux®. Deze kunnen tijdelijk uitgeschakeld worden met:

sudo /etc/init.d/apparmor stop

Voer vervolgens mysqldump uit met de -S optie om de lokale socket op te geven. Dit zal de oude ingebedde DB uitvoeren naar een SQL-bestand.

mysqldump -S sock amarok > amarok.mysql

U kunt nu de MySQL-service herstarten en dit SQL-bestand in uw MySQL service laden. De opdracht GRANT van hierboven moet al uitgevoerd zijn, maak nu een Amarok database aan (CREATE DATABASE amarok;):

sudo /etc/init.d/mysql stop mysql -u amarokuser -p amarok < amarok.mysql

Opmerking

Het kan nodig zijn dat na deze acties de verzameling opnieuw moet worden gescand.

Werken met Mediabronnen

Gebruik Amarok voor het afspelen van muziek van mediabronnen zoals MTP-apparaten, iPods en algemene USB apparaten.

Mediumapparaten verbinden

Verbindt uw mediumapparaat met de USB-kabel. De applet Apparaatmelding in KDE zal automatisch verschijnen met een lijst met alle beschikbare mediumapparaten. Klik op het pictogram om toegang tot uw apparaat te krijgen.

Muziek afspelen van het mediumapparaat

Of wacht gewoon totdat het apparaat zichtbaar wordt in Amarok, het kan van enkele secondes tot meer dan een minuut duren voordat alle tracks op het apparaat gescand zijn. Tot dat moment zijn in het vfat-volume 0 tracks zichtbaar.

Na de scan zal Amarok alle beschikbare muziektracks in het mediumapparaat tonen, waarna u deze aan een Afspeellijst kunt toevoegen om af te spelen, maar u kunt ze ook kopiëren of verplaatsen naar uw Lokale verzameling.

Media beheren

MenuoptieBeschrijving

Toevoegen aan afspeellijst

Voegt de geselecteerde tracks toe aan de huidige afspeellijst van Amarok.

Afspeellijst vervangen

Maakt de huidige afspeellijst leeg en voegt vervolgens de geselecteerde tracks van het mediumapparaat toe.

Apparaat instellen

In dit dialoogvenster kunt u de configuratie voor het apparaat instellen.

Verbinding met apparaat verbreken

Verbreekt de verbinding tussen de computer en het apparaat.

Naar verzameling kopiëren

Kopieert alle geselecteerde tracks naar de Lokale verzameling of een ander verbonden mediumapparaat.

Naar verzameling verplaatsen

Verplaatst alle geselecteerde tracks naar de Lokale verzameling of een ander verbonden mediumapparaat.

Naar prullenbak verplaatsen

Verplaatst alle geselecteerde tracks van het verbonden mediumapparaat naar de prullenbak.

Tracks verwijderen

Verwijdert alle geselecteerde tracks van het mediumapparaat.

Bestanden organiseren

Organiseert de tracks gebaseerd op de instellingen voor het apparaat.

Trackdetails bewerken

Opent een dialoogvenster voor het bewerken van de gegevens van de geselecteerde tracks van het mediumapparaat.

Problemen oplossen van ondersteuning voor medium-apparaten

vanaf Amarok 2.8 zouden de volgende apparaten moeten werken met Amarok:

  • Algemene afspeelprogramma's verbonden via het UMS-protocol.

  • iPods/iPhones, hangen af van hun ondersteuning door de bibliotheek libgpod. De status hangt af van de versie van de geïnstalleerde bibliotheek op uw systeem, kijk op de lijst met ondersteuning door libgpod op hun homepagina.

  • beperkte ondersteuning voor apparaten met het MTP-protocol, de ondersteuning voor nieuwe Android apparaten is nu gepland voor de volgende versie van Amarok.