Capítol 3. Referència d'ordres

Els elements de la IGU

La IGU del Kid3 està separada en sis seccions: a l'esquerra hi ha els quadres de llista de fitxers i carpetes, el costat dret conté les seccions Fitxer, Etiqueta 1, Etiqueta 2 i Etiqueta 3.

Per a navegar entre les diferents seccions emprant el teclat, s'admeten diverses dreceres de teclat. A les seccions d'etiquetes, les dreceres estaran actives mentre no s'edita text o quan s'està a la primera columna.

  • Alt+Fletxa esquerra: Va a la selecció anterior (Ordre+] en el macOS®)

  • Alt+Fletxa dreta: Va a la següent selecció (Ordre+] en el macOS®)

  • Ctrl+Maj+V: Des d'una altra etiqueta

  • Ctrl+C: Copia

  • Ctrl+V: Enganxa

  • Maj+Supr: Elimina

  • F2: Edita

  • Inser: Afegeix

  • Supr: Suprimeix

Llista de fitxers

La llista de fitxers conté els noms de tots els fitxers a la carpeta oberta que coincideixen amb el filtre de nom de fitxer seleccionat (generalment *.mp3 *.ogg *.opus *.dsf *.flac *.mpc *.aac *.m4a *.m4b *.m4p *.mp4 *.mp2 *.spx *.tta *.wv *.wma *.wav *.aiff *.ape). Es poden seleccionar un o múltiples fitxers. Per no seleccionar cap fitxer, feu clic a l'àrea buida després de les entrades del quadre de llista. La selecció determinarà els fitxers afectats per les operacions que hi hagi disponibles mitjançant l'ús dels botons que es descriuen a continuació.

A més del Nom, també es poden mostrar altres columnes de Mida, Tipus i Data de modificació amb els detalls del fitxer. Les columnes es poden ocultar desmarcant el seu nom al menú contextual de la capçalera. L'ordre de les columnes es pot canviar arrossegant i deixant anar. L'ordre de classificació es pot alternar fent clic sobre la capçalera de la columna.

Els valors de les etiquetes estàndard també es poden mostrar i editar en columnes de la llista de fitxers.

A l'esquerra dels noms es pot mostrar una icona: un disc per a mostrar que el fitxer ha estat modificat o la informació sobre quines etiquetes hi ha presents (V1, V2, V1V2 o SENSE ETIQUETA, no es mostrarà cap icona si encara no s'ha llegit el fitxer).

Les carpetes es mostren amb una icona de carpeta. Si s'obre una carpeta, els fitxers es mostraran en un arbre jeràrquic. En seleccionar fitxers des de subcarpetes, les operacions es podran executar sobre els fitxers en carpetes diferents, el qual és útil si la col·lecció de música està organitzada amb una carpeta per a cada artista que conté les carpetes per als àlbums d'aquest artista.

En fer clic amb el botó dret del ratolí dins de la llista de fitxers, s'obrirà un menú contextual amb les següents ordres:

  • Expandeix-ho tot: expandeix tots els arbres de carpetes (només l'arbre actual si es prem la tecla Maj)

  • Redueix-ho tot: contrau tots els arbres de carpetes

  • Reanomena: canvia el nom d'un fitxer

  • Mou a la paperera: mou un fitxer a la paperera

  • Reprodueix: reprodueix un fitxer, vegeu Reproduir. Si el fitxer seleccionat és una llista de reproducció, es reproduiran els fitxers de la llista de reproducció.

  • Edita: edita una llista de reproducció, vegeu Editar una llista de reproducció.

  • Les entrades posteriors són ordres d'usuari, les quals es poden definir a la pestanya Accions de l'usuari de Configura el Kid3. La reproducció amb doble clic també es pot activar allà.

    Quan s'activa Selecciona el fitxer en reproducció, la peça actual en reproducció se selecciona automàticament en la llista de fitxers.

Editar una llista de reproducció

Es pot crear una llista de reproducció buida o que contingui les peces d'una carpeta, vegeu Crear una llista de reproducció. El fitxer de la llista de reproducció serà creat de tal manera que es podrà editar fent-hi doble clic o emprant l'element Edita des del menú contextual de la llista de fitxers. Es mostrarà un diàleg amb les entrades de la llista de reproducció. És possible obrir múltiples llistes de reproducció simultàniament.

Es poden afegir entrades noves arrossegant i deixant anar des de la llista de fitxers, un gestor de fitxers o una altra llista de reproducció. Si s'arrossega una entrada des d'una altra llista de reproducció, es mourà o copiarà segons el sistema. Per a invocar l'altra operació, respectivament, s'haurà de prémer la tecla Maj, Ctrl o Alt (per a copiar en lloc de moure al macOS®). També és possible tornar a ordenar les entrades dins de la llista de reproducció arrossegant i deixant anar. De manera alternativa, les entrades es poden moure emprant les dreceres de teclat Ctrl+Maj+Fletxa amunt i Ctrl+Maj+Fletxa avall (en el macOS®, s'ha de prémer Ordre en lloc de Ctrl). Es pot eliminar una entrada amb la tecla Supr.

Tingueu en compte el següent: per a arrossegar les entrades de la llista de fitxers, s'han de mantenir al costat esquerre (a prop de les icones), el mateix gest en el costat dret realitzarà una selecció múltiple, de manera que aquesta acció encara serà possible.

Quan s'ha modificat una llista de reproducció, els canvis es podran emmagatzemar utilitzant Desa o descartar-los utilitzant Cancel·la. Quan es tanca la finestra, es mostrarà un missatge de confirmació si hi ha canvis sense desar.

Les peces seleccionades en una llista de reproducció se seleccionaran automàticament a la llista de fitxers, el qual permetrà editar les etiquetes.

Per a executar accions en una llista de reproducció, s'haurà de seleccionar el seu fitxer a la llista de fitxers. L'entrada Edita des del menú contextual portarà el diàleg descrit en aquesta secció, i Reprodueix iniciarà el reproductor multimèdia amb les peces de la llista de reproducció. Les accions de l'usuari poden actuar sobre les llistes de reproducció, per exemple, Exporta la llista de reproducció a una carpeta copiarà els fitxers d'una llista de reproducció a dins d'una carpeta.

Llista de carpetes

La llista de carpetes conté els noms de les carpetes que hi ha a la carpeta oberta, així com la carpeta actual (.) i la carpeta pare (..). Permet canviar ràpidament de carpeta sense emprar l'ordre Obre... o l'acció d'arrossegar i deixar anar.

La visibilitat, l'ordre i la classificació de la columna es poden configurar com es descriu a la secció sobre la llista de fitxers.

Fitxer

Mostra informació sobre la codificació (MP3, Ogg, Opus, DSF, FLAC, MPC, APE, MP2, MP4, AAC, Speex, TrueAudio, WavPack, WMA, WAV i AIFF), velocitat de bits, freqüència de mostreig, canals i la longitud del fitxer.

La línia d'edició Nom: conté el nom del fitxer (si només se selecciona un fitxer). Si es canvia aquest nom, el fitxer canviarà de nom quan es faci servir l'ordre Desa.

El quadre combinat Format: i la línia d'edició conté el format que s'utilitzarà quan es generi el nom del fitxer a partir de la primera o la segona etiqueta. El nom del fitxer podrà contenir caràcters arbitraris, fins i tot una part de la carpeta separada del nom del fitxer per una barra diagonal, però aquesta carpeta ja haurà d'existir perquè el canvi de nom tingui èxit. S'empren els següents codis especials per a inserir valors d'etiqueta en el nom del fitxer:

  • %s %{title} Títol (cançó)

  • %a %{artist} Artista

  • %l %{album} Àlbum

  • %c %{comment} Comentari

  • %y %{year} Any

  • %t %{track} Peça (p. ex., 01)

  • %t %{track.n} Peça amb l'amplada del camp «n» (p. ex., 001 per a %{track.3})

  • %T %{tracknumber} Peça (sense zeros a l'esquerra, p. ex., 1)

  • %g %{genre} Gènere

  • %{ignore} Ignorada en generar les etiquetes a partir del nom del fitxer

Els codis de format no estan restringits als exemples donats anteriorment. Es pot indicar un nom de marc, per exemple, noms de marc unificats com %{albumartist}, %{discnumber.1}, %{bpm} o noms específics de format com %{popm}.

És possible anteposar i annexar cadenes a la substitució d'un codi de format afegint entre cometes dobles dins de les claus d'un codi de format. Aquestes cadenes només es col·locaran a la cadena resultant si els camps del codi de format produeixen un valor no buit. Per exemple, si el nom del fitxer ha de contenir el títol i el subtítol, es podria utilitzar %{title} [%{subtitle}] a la cadena de format. Però això donaria com a resultat una cadena que acaba amb [] si no hi ha un marc de subtítols per a un fitxer. Per a ometre els claudàtors si no hi ha subtítols, en el seu lloc s'utilitzarà %{title}%{"["subtitle"]"}. Això ometrà els claudàtors, l'espai inicial i el subtítol si no existeix el subtítol.

La llista de formats disponibles es pot editar en el diàleg que apareix en fer clic al botó Nom del fitxer des de l'etiqueta a la pestanya Fitxer del diàleg de configuració.

S'utilitza un segon quadre combinat Format (amb una fletxa cap avall) per a generar les etiquetes a partir del nom de fitxer. Si el format del nom de fitxer no coincideix amb aquest patró, s'intentaran alguns altres formats d'ús habitual.

Alguns formats del nom de fitxer utilitzats habitualment ja estan disponibles al quadre combinat, però també és possible escriure algun format especial a la línia d'edició.

La llista de formats disponibles es pot editar en el diàleg que apareix en fer clic al botó Etiqueta des del nom de fitxer a la pestanya Fitxer del diàleg de configuració.

De manera interna, es construeix una expressió regular a partir dels codis de format. Si es requereixen expressions regulars avançades, el format per a generar les etiquetes a partir dels noms de fitxer es podrà indicar tot com una expressió regular amb captures precedides pels codis de format, p. ex., per a extreure els números de peça sense eliminar els zeros a l'esquerra, es podria emprar un format com «/%{track}(\d+) %{title}(.*)».

Des de: Etiqueta 1, Etiqueta 2: estableix el nom de fitxer utilitzant el format seleccionat i la primera o la segona etiqueta, respectivament.

A: Etiqueta 1, Etiqueta 2: les etiquetes s'estableixen a partir del nom de fitxer. Primer, s'utilitza el format especificat a Format:. Si el nom de fitxer existent no coincideix amb aquest format, s'intentarà amb els següents formats:

  • Artista - Àlbum/Peça Cançó

  • Àlbum/Peça - Artista - Cançó

  • /Artista - Àlbum - Peça - Cançó

  • Àlbum/Artista - Peça - Cançó

  • Àlbum/Artista - Cançó

  • Artista/Àlbum/Peça Cançó

Si se selecciona un únic fitxer, els controls de la IGU s'ompliran amb els valors extrets del nom de fitxer. Si se seleccionen múltiples fitxers, les etiquetes dels fitxers s'establiran directament d'acord amb els noms dels fitxers.

Etiqueta 1

Els ginys de línia d'edició per al Títol, Artista, Àlbum, Comentari, Data, Número de la peça, Gènere i Codificador s'utilitzen per a editar el valor corresponent a la primera etiqueta dels fitxers seleccionats. El valor canviarà quan es modifiqui la selecció del fitxer o abans d'operacions com Desa i Surt i quan es marqui la casella de selecció corresponent a l'esquerra del nom de camp. Això és útil per a només canviar alguns valors i deixar els altres sense canviar.

Si se selecciona un únic fitxer, totes les caselles de selecció estaran marcades i els ginys de línia d'edició contindran els valors trobats a les etiquetes d'aquest fitxer. Si no es troba una etiqueta al fitxer, es mostrarà el valor buit corresponent, el qual serà una cadena buida per a les línies d'edició del Títol, Artista, Àlbum i Comentari, 0 per a les línies d'edició numèrica com la Data i Número de peça i un valor buit seleccionat per al quadre combinat Gènere. Els valors es poden canviar i si la casella de selecció corresponent està marcada, s'establiran per al fitxer seleccionat després de canviar la selecció. El fitxer serà marcat com a modificat amb un símbol de disc en el quadre de llista de fitxers, però romandrà sense canvis fins que s'utilitzi l'ordre Desa.

Si se seleccionen múltiples fitxers, només es mostraran els valors que són idèntics en tots els fitxers seleccionats. En tots els altres controls, es mostraran els valors buits com s'ha descrit anteriorment. Totes les caselles de selecció estaran desmarcades per a evitar canvis no desitjats. Si s'ha d'establir un valor per a tots els fitxers seleccionats, es pot editar i s'ha de marcar la casella de selecció. Els valors s'establiran per a tots els fitxers seleccionats quan es canviï la selecció i es podran desar amb l'ordre Desa.

Les caselles de selecció també controlen el funcionament de la majoria de les ordres que afecten les etiquetes, com copiar, enganxar i transferir entre les etiquetes 1 i 2. Per a facilitar el seu ús amb múltiples fitxers, on totes les caselles de selecció no estaran marcades, aquestes ordres es comportaran de la mateixa manera que quan estan marcades o desmarcades totes les caselles de selecció.

Des de l'etiqueta 2: els camps de l'etiqueta 1 s'estableixen a partir dels valors corresponents a l'etiqueta 2. Si se selecciona un únic fitxer, els controls de la IGU s'ompliran amb els valors de l'etiqueta 2. Si se seleccionen múltiples fitxers, les etiquetes dels fitxers s'establiran directament.

Copia: la memòria intermèdia de l'ordre Copia s'omplirà amb els valors de l'Etiqueta 1. Només s'utilitzaran els valors amb la casella de selecció marcada en les subsegüents ordres Enganxa.

Enganxa: enganxarà els valors des de la memòria intermèdia copiada a dins dels controls de la IGU.

Elimina: establirà tots els controls de la IGU amb els seus valors buits, el qual resultarà en l'eliminació de tots els valors. El fitxer desat no contindrà l'etiqueta 1.

Etiqueta 2

Els controls de la IGU funcionen de la mateixa manera com es descriu a la secció Etiqueta 1, però la mida de les cadenes no està limitada.

Per al Gènere a l'etiqueta 2, també podreu utilitzar els vostres propis noms a més dels gèneres llistats en el quadre combinat, simplement escriviu el nom a la línia d'edició.

L'etiqueta 2 no només podrà contenir els mateixos valors que l'etiqueta 1, el format es construeix de manera flexible a partir de diversos marcs que estan compostos per diversos camps. La taula de l'etiqueta 2 mostra tots els marcs que hi ha disponibles al fitxer seleccionat.

Edita: obrirà una finestra que permet editar tots els camps del marc seleccionat. Si se seleccionen múltiples fitxers, els camps editats s'aplicaran a tots els fitxers seleccionats que continguin aquest marc.

Afegeix: apareixerà una sol·licitud per a seleccionar el tipus de marc i es podrà editar i afegir al fitxer. També funciona per a afegir un marc als múltiples fitxers seleccionats.

Suprimeix: suprimirà el marc seleccionat en els fitxers seleccionats.

Es mostrarà Arrossegueu aquí la caràtula si el fitxer no conté cap caràtula incrustada. Es pot afegir una imatge arrossegant i deixant anar des d'un navegador o gestor de fitxers i es mostrarà aquí. Els marcs de la imatge es poden editar o afegir fent doble clic sobre aquest control.

Etiqueta 3

Alguns fitxers poden tenir més de dues etiquetes, i serà visible una tercera secció d'etiquetes. Els següents tipus de fitxer poden contenir una secció Etiqueta 3:

  • Els fitxers MP3 poden tenir una etiqueta ID3 versió 1.1, una etiqueta ID3 versió 2 (2.3.0 o 2.4.0) i a la tercera secció una etiqueta APE. Aquestes etiquetes APE s'utilitzen per a reproduir la informació del guany. A la secció Etiqueta 3, aquesta informació serà visible i l'etiqueta APE es pot eliminar amb el botó Elimina.

  • El fragment INFO del RIFF als fitxers WAV es troba disponible a la secció Etiqueta 3 perquè la secció Etiqueta 1 està dedicada a les etiquetes ID3 versió 1.1 i té les seves restriccions. L'Etiqueta 2 encara es fa servir per a les etiquetes ID3 versió 2.4.0, les quals també estan admeses per als fitxers WAV, però els fragments INFO del RIFF semblen estar més ben admesos.

  • Els fitxers FLAC normalment utilitzen un comentari Vorbis per a les seves metadades. No obstant això, hi ha fitxers FLAC que tenen etiquetes ID3 versió 1 i versió 2, les quals es troben a les seccions Etiqueta 1 i Etiqueta 3. Les etiquetes ID3 en els fitxers FLAC només estan admeses per la TagLib, per tant, el connector «OggFlacMetadata» haurà d'estar inhabilitat a la pestanya Connectors del diàleg de configuració.

Els controls de la IGU funcionen de la mateixa manera que a la secció Etiqueta 2.

Llista de marcs

El Kid3 pot editar la majoria dels marcs per a tots els tipus de fitxers admesos. S'accedeix a alguns marcs utilitzant els noms unificats, de manera que puguin intercanviar-se entre fitxers amb formats diferents. Podreu accedir als marcs que no estan unificats com a marcs específics del format.

Taula 3.1. Associacions dels tipus de marcs unificats amb els diversos formats

UnificatID3 versió 2.3ID3 versió 2.4MP4ASFVorbisRIFF
TítolTIT2TIT2©namTitleTITLEINAM
ArtistaTPE1TPE1©ARTAuthorARTISTIART
ÀlbumTALBTALB©albWM/AlbumTitleALBUMIPRD
ComentariCOMMCOMM©cmtDescriptionCOMMENTICMT
DataTYERTDRC©dayWM/YearDATEICRD
Número de la peçaTRCKTRCKtrknWM/TrackNumberTRACKNUMBERIPRT o ITRK
GènereTCONTCON©genWM/GenreGENREIGNR
Artista de l'àlbumTPE2TPE2aARTWM/AlbumArtistALBUMARTIST 
ArranjadorIPLSTIPLARRANGERWM/ProducerARRANGERIENG
AutorTOLYTOLYAUTHOR AUTHOR 
PPMTBPMTBPMtmpoWM/BeatsPerMinuteBPMIBPM
Número del catàlegTXXX:CATALOGNUMBERTXXX:CATALOGNUMBER  CATALOGNUMBER 
CompilacióTCMPTCMPcpil COMPILATION 
CompositorTCOMTCOM©wrtWM/ComposerCOMPOSERIMUS
DirectorTPE3TPE3CONDUCTORWM/ConductorCONDUCTOR 
Drets d'autorTCOPTCOPcprtCopyrightCOPYRIGHTICOP
DescripcióTIT3TIT3descWM/SubTitleDescriptionDESCRIPTION 
Número del discTPOSTPOSdiskWM/PartOfSetDISCNUMBER 
Codificat perTENCTENC©encWM/EncodedByENCODED-BYITCH
Configuració del codificadorTSSETSSE©tooWM/EncodingSettingsENCODERSETTINGSISFT
Temps de la codificació TDEN WM/EncodingTimeENCODINGTIMEIDIT
AgrupamentGRP1GRP1©grp GROUPING 
Clau inicialTKEYTKEY WM/InitialKeyINITIALKEY 
ISRCTSRCTSRCISRCWM/ISRCISRCISRC
IdiomaTLANTLANLANGUAGEWM/LanguageLANGUAGEILNG
LletristaTEXTTEXTLYRICISTWM/WriterLYRICISTIWRI
LletraUSLTUSLT©lyrWM/LyricsLYRICS 
MitjàTMEDTMEDSOURCEMEDIA SOURCEMEDIAIMED
Estat d'ànim TMOO WM/MoodMOOD 
Àlbum originalTOALTOALORIGINALALBUMWM/OriginalAlbumTitleORIGINALALBUM 
Artista originalTOPETOPEORIGINALARTISTWM/OriginalArtistORIGINALARTIST 
Data originalTORYTDORORIGINALDATEWM/OriginalReleaseYearORIGINALDATE 
IntèrpretIPLSTMCLPERFORMER PERFORMERISTR
ImatgeAPICAPICcovrWM/PictureMETADATA_BLOCK_PICTURE 
EditorTPUBTPUBPUBLISHERWM/PublisherPUBLISHERIPUB
PuntuacióPOPMPOPMrateWM/SharedUserRatingRATINGIRTD
País de llançamentTXXX:RELEASECOUNTRYTXXX:RELEASECOUNTRY  RELEASECOUNTRYICNT
Data de llançament TDRLRELEASEDATE RELEASEDATE 
RemescladorTPE4TPE4REMIXERWM/ModifiedByREMIXERIEDT
Ordena per àlbumTSOATSOAsoalWM/AlbumSortOrderALBUMSORT 
Ordena per artista de l'àlbumTSO2TSO2soaa ALBUMARTISTSORT 
Ordena per artistaTSOPTSOPsoarWM/ArtistSortOrderARTISTSORT 
Ordena per compositorTSOCTSOCsoco COMPOSERSORT 
Ordena per nomTSOTTSOTsonmWM/TitleSortOrderTITLESORT 
Subtítol TSSTSUBTITLEWM/SubTitleSUBTITLEPRT1
Lloc webWOARWOARWEBSITEWM/AuthorURLWEBSITEIBSU
TreballTIT1TIT1©wrkWM/ContentGroupDescriptionWORK 
Fitxer d'àudio WWWWOAFWOAF WM/AudioFileURLWWWAUDIOFILE 
Font d'àudio WWWWOASWOAS WM/AudioSourceURLWWWAUDIOSOURCE 

Observacions sobre les assignacions als noms dels marcs unificats:

  • El nombre dels noms per als marcs unificats està limitat pel fet que és possible una observació sensata per a tots els formats de fitxer admesos. La majoria de les etiquetes admeten marcs amb noms arbitraris: aquestes s'empraran si no hi ha disponible un marc específic (p. ex., els noms en majúscules a la columna MP4). Si no existeix aquesta possibilitat, alguns tipus de marc podrien no ser compatibles amb el format, p. ex., Autor i Intèrpret per a l'ASF (WMA).

  • Les assignacions no es trien de manera arbitrària, sinó que estan orientades a l'ús dels marcs en altres aplicacions i dispositius. Per tant, el marc ID3 versió 2 «TPE2 - Banda/orquestra/acompanyament» no suggerirà el seu ús com Artista de l'àlbum, però això s'utilitza de forma habitual. D'altra banda, el significat real de l'ID3 versió 2, és la raó per la qual quan s'importa es fa servir aquest marc per a l'orquestra (p. ex., des de Discogs), encara que això pot semblar una mica estrany per a altres formats d'etiqueta.

  • Les assignacions no sempre són bijectives. Per tant, l'ID3 versió 2.3 utilitza un marc IPLS per a Arranjaments i Intèrpret. Quan es torna a llegir, ambdós marcs es mostraran com a «Arranjaments».

  • Els marcs Arranjaments i Intèrpret utilitzen un format particular per al seu contingut: «participació 1|participant 1|participació 2|participant 2 |...», per exemple, «Chorus Master|Ernst Dunshirn|Soprano Vocals|Anna Netrebko». Això crearà els marcs IPLS (ID3 versió 2.3) o TIPL/TMCL (ID3 versió 2.4) amb una llista de cadenes en el format especificat (la «|» s'utilitza com un separador entre les cadenes). Els valors en aquest format també s'estableixen en importar dades des dels servidors que ofereixen aquesta informació.

  • Per a utilitzar explícitament un nom de marc específic que entri en conflicte amb un nom de marc unificat, anteposeu un signe d'exclamació. Per exemple, afegir un marc de tipus «Suport» amb un comentari de Vorbis crearà un marc amb el nom «SOURCEMEDIA» a causa de l'observació de tipus unificat. Per a afegir un marc amb el nom «MEDIA» i no «SOURCEMEDIA», utilitzeu «!MEDIA» per a forçar un nom explícit.

  • Si necessiteu un marc que no es troba en aquesta llista, encara teniu la possibilitat d'introduir noms arbitraris utilitzant el botó Afegeix. Els noms de marc utilitzats sovint es poden afegir als Marcs personalitzats a la configuració Etiquetes, i després estaran disponibles a Marcs d'accés ràpid.

Lletra sincronitzada i els Codis de temps dels esdeveniments

Per a obtenir informació sincronitzada amb les dades de l'àudio, hi ha disponible un editor específic. Aquests marcs estan admesos per les etiquetes ID3 versió 2.3.0 i 2.4.0. Per a afegir aquest marc, s'haurà de seleccionar el nom específic del marc a la llista que apareixerà quan feu clic al botó Afegeix -la Lletra sincronitzada i els Codis de temps dels esdeveniments, respectivament-. L'editor és el mateix per a ambdós tipus, per als codis de temps dels esdeveniments, només hi ha disponible un conjunt predefinit d'esdeveniments, mentre que per a la lletra sincronitzada, s'haurà d'introduir el text. A continuació, s'explica l'edició de la lletra sincronitzada.

Un fitxer que té seleccionada l'etiqueta ID3 versió 2, s'entra a l'editor de la lletra emprant Afegeix i seleccionant Lletra sincronitzada. Per a un marc existent de Lletra sincronitzada, se seleccionarà i es farà clic a Edita. El reproductor s'obrirà automàticament amb el fitxer actual perquè el fitxer es pugui reproduir i fer pausa per tal de sincronitzar la lletra.

La configuració que hi ha a la part superior de l'editor SYLT normalment no s'han de canviar. Si la lletra conté caràcters que no estan presents en el joc de caràcters Llatin 1, és recomanable canviar la codificació del text a UTF16 (o UTF8 per a l'ID3 versió 2.4.0). Per a la lletra en anglès i una màxima compatibilitat, s'haurà d'utilitzar la ISO-8859-1.

La secció Lletra conté cinc botons a la part superior. Afegeix afegirà un esdeveniment de temps nou a la taula. El temps es prendrà des de la posició del reproductor, per tant, afegir una entrada mentre es reprodueix la peça afegirà una línia per a la posició de reproducció actual. Els esdeveniments a la taula s'ordenaran de forma cronològica, per tant, la fila s'inserirà en conseqüència. Les entrades amb un temps no vàlid es tractaran especialment: si la fila seleccionada té un temps no vàlid, la seva marca de temps serà substituïda pel temps actual en lloc d'afegir una fila nova. Si el temps actual no és vàlid, si està present s'emprarà la primera fila amb un temps no vàlid. Aquest comportament hauria de facilitar afegir marques de temps si el text de la lletra ja es troba a la taula, però manquen les marques de temps (el qual és el cas en importar lletra sense sincronitzar). Tingueu en compte que el temps no vàlid es representa com a 00:00,00, és a dir, el mateix que el temps al començament absolut de la peça, el qual no és vàlid. Per a invalidar un temps, premeu la tecla Supr o utilitzeu Neteja des del menú contextual. Les files noves inserides emprant Insereix una fila des del menú contextual o creades en importar la lletra sense sincronitzar amb Des del porta-retalls o Importa també contindran marques de temps no vàlides. Les files de la taula es poden suprimir fent clic al botó Suprimeix o utilitzant Suprimeix les files des del menú contextual.

La lletra sincronitzada es pot importar des d'un fitxer fent servir Importa. El format esperat és LRC senzill o millorat. Si el fitxer seleccionat no conté un claudàtor a la primera línia, se suposarà que es tracta d'un senzill fitxer de text amb lletra sense sincronitzar. Les línies en aquest fitxer s'importaran amb marques de temps no vàlides. La informació de temps es podrà afegir mitjançant el botó Afegeix o la introducció manual. També és possible importar la lletra mitjançant còpia i enganxat utilitzant Des del porta-retalls. La lletra sincronitzada es pot escriure en els fitxers LRC utilitzant Exporta. Recordeu que només s'exportaran les entrades amb marques de temps vàlides i que les entrades s'ordenaran per hora. Les entrades amb temps no vàlid no s'emmagatzemaran en el marc SYLT, així que assegureu-vos d'incloure tota la informació de temps abans de deixar el diàleg.

L'especificació ID3 suggereix una marca de temps per a cada síl·laba. No obstant això, la majoria dels reproductors només admeten la granularitat d'una línia o frase. Per a admetre ambdós casos d'ús, el Kid3 segueix les mateixes convencions que l'editor SYLT. Se suposa que el text que s'introdueix a la taula començarà una línia nova a menys que comenci amb un espai o un guió. Les excepcions a aquesta regla són possibles quan es comença una línia amb un guió baix («_») per a forçar la continuació o una marca de numeral («#») per a forçar una línia nova. Aquests caràcters d'escapament no s'emmagatzemaran dins del marc SYLT. Dins del marc SYLT, les línies noves començaran amb un caràcter d'avanç de línia (0A hexadecimal) mentre que les continuacions no. En llegir els marcs SYLT, el Kid3 comprovarà si la primera entrada comença amb un salt de línia. Si aquest no és el cas, se suposarà que totes les entrades són línies noves i que no s'utilitzen continuacions de síl·laba.

Mentre es reprodueix la peça, es ressaltarà la fila associada amb la posició de reproducció actual, de manera que es pugui verificar l'exactitud de la informació de sincronització. Si s'ha d'afegir un desplaçament a una o més marques de temps, això es pot aconseguir amb l'entrada Afegeix un desplaçament... des del menú contextual. Els valors negatius es poden utilitzar per a reduir el temps. Utilitzant l'entrada Ves a la posició des del menú contextual, és possible establir la fila seleccionada amb el temps de la posició de reproducció.

Procediment recomanat per a afegir una lletra sincronitzada nova

  • Obteniu la lletra sense sincronitzar, p. ex., utilitzant l'element LletraLletra incrustada des del menú contextual a la llista de fitxers.

  • Copieu al porta-retalls la lletra sense sincronitzar, simplement aneu a la fila Lletra a la taula de marcs i premeu Ctrl+C.

  • Afegiu un marc de lletra sincronitzada (Afegeix..., Lletra, D'acord), feu clic a Des del porta-retalls.

  • Ara totes les línies de la lletra sense sincronitzar estaran a la taula, totes les marques de temps no seran vàlides (0:0:0,00). Per endavant, podreu suprimir les entrades buides.

  • Comenceu a reproduir la cançó fent clic al botó de reproducció que es troba a la barra d'eines de reproducció a la part inferior de la finestra principal.

  • Quan aparegui la següent línia de la lletra amb una marca de temps no vàlida, feu clic a Afegeix o premeu Alt+A, la marca de temps serà actualitzada.

  • Continueu així fins que s'estableixin totes les marques de temps. Si s'ha perdut alguna cosa, atureu la reproducció i netegeu les marques de temps amb la tecla Supr o seleccionant-les i utilitzant Neteja des del menú contextual. Per a tornar a iniciar la reproducció des d'una marca de temps en concret, utilitzeu Ves a la posició des del menú contextual.

Capítols en els fitxers MP4

Els audiollibres MP4 normalment solen tenir una extensió .m4b i són bastant grans perquè contenen tots els capítols en un sol fitxer. Per a navegar en aquests fitxers, poden contenir marques de capítols, que es poden editar en el Kid3 en un pseudomarc de «Capítols» utilitzant el mateix editor que s'utilitza per a les lletres sincronitzades. No obstant això, cal tenir en compte que aquesta característica només està disponible amb el connector Mp4v2Metadata, així que assegureu-vos que està activat i per sobre del connector TaglibMetadata a la pestanya Connectors de la configuració si heu d'editar capítols MP4.