Dreceres

McBride, Mike

Schenck, Jost

Traductor: Antoni Bella
revisió Plasma 5.12 (25 de març de 2018)

Dreceres

Introducció

Tot i que la major part de la funcionalitat oferta pel Plasma™ es pot aconseguir emprant la interfície «apunta i clica», moltes persones prefereixen usar el teclat per a algunes tasques. Per exemple prémer, Ctrl+F és més ràpid que moure les mans a fora del teclat per cercar el ratolí, obrir el menú Edita i seleccionar Cerca.

Com gent diferent té preferències diferents quant a les dreceres del teclat, el Plasma™ ofereix una completa personalització de les «vinculacions de tecles». Una vinculació de tecles o una drecera és l'associació d'una acció amb una tecla o una combinació d'aquestes.

Dreceres estàndard i dreceres globals

Les dreceres estàndard i les dreceres globals funcionen de la mateixa manera. De fet, en certa manera les dreceres estàndard o d'aplicació també són «globals». L'única diferència és:

  • Les «Dreceres estàndard» es refereixen a accions que sovint estan disponibles en les aplicacions, com ara; Desa, Imprimeix, Copia, etc.

  • Les «dreceres globals» són les que tenen sentit fins i tot quan no hi ha cap aplicació oberta. Aquestes dreceres usualment es refereixen a accions com canviar d'escriptori, manipular les finestres, etc.

Si us plau, noteu que les dreceres d'aplicació aquí configurades sols són les accions estàndard trobades més freqüentment a les aplicacions. La majoria d'aplicacions també definiran les seves pròpies accions, pel qual haureu de personalitzar les vinculacions de tecles emprant el diàleg vinculacions de tecles de l'aplicació.

La pàgina Dreceres estàndard

A la part superior d'aquest diàleg es veu un quadre d'entrada, on podeu cercar de forma interactiva per als noms de les dreceres (p. ex., Copia) o la combinació de tecles (p. ex., «Ctrl+C»).

A continuació al quadre de cerca és on podeu veure una llista de les vinculacions de tecles, és a dir associacions entre les accions (p. ex., Copia) es mostren a la columna Acció i les tecles o combinació de tecles (p. ex., Ctrl+C) són mostrades a la columna Drecera o Alternativa.

La pàgina Dreceres globals

A la part esquerra d'aquesta pàgina hi ha un quadre de llista que permet seleccionar un Component com KWin, Escriptori Plasma, etc. Les dreceres definides per al component seleccionat es mostren a la columna Acció i Global en la vista de llista.

Aquesta pàgina té el mateix quadre de cerca com la pestanya Dreceres estàndard.

Utilitzeu o per afegir o eliminar un component.

Si afegiu un component, s'obrirà un diàleg per a seleccionar les aplicacions des de l'estructura del menú d'inici per afegir llançadors que es podran utilitzar com a dreceres. Si una aplicació té opcions de «jumplist», estaran disponibles com a accions.

Feu clic a la llista desplegable Fitxer que hi ha a la dreta per importar/exportar un esquema, establir totes les dreceres a cap.

Les dreceres globals ara es poden configurar per saltar a tasques específiques dins d'una aplicació.

Per omissió, podeu obrir el menú de l'aplicació amb només prémer la tecla Meta.

Configuració de les vinculacions de tecles

La configuració de les vinculacions de tecles és força fàcil. Al mig del mòdul de Arranjament del sistema veureu una llista de les accions disponibles. Si hi ha una vinculació de tecles associada amb aquesta acció la trobareu immediatament a la dreta. Simplement seleccioneu l'acció que voleu configurar.

Després de seleccionar una acció en la llista advertireu que aquest element es ressalta i es veuen dues caselles de selecció addicionals per sota d'aquest element en la vista de llista. Allí podreu configurar una combinació de tecles o potser cap vinculació de tecles per a l'acció seleccionada.

  • Omissió: l'acció seleccionada estarà associada amb el valor predeterminat del KDE. Aquesta és una bona elecció per a la majoria dels casos, atès que el KDE incorpora unes quantes vinculacions de tecles raonablement planificades.

  • Personalitza: si seleccioneu aquesta opció, podreu crear una combinació de tecles per a l'acció seleccionada. Feu clic al botó Cap o marqueu la drecera a mida seleccionada prèviament. Ara, l'etiqueta del botó canvia a Entrada. Simplement seleccioneu qualsevol tecla modificadora (és a dir, Maj, Ctrl o Alt) i després seleccioneu una tecla normal o tecla de funció (p. ex., F11) a la que voleu assignar aquesta combinació.

    En fer clic a la columna Alternativa d'una fila a la llista es permet editar la segona drecera per a l'acció.