Werkbalken

Krusader komt met verschillende Werkbalken.

Hoofdwerkbalk

Afbeelding 3.2. Hoofdwerkbalk

Hoofdwerkbalk

De hoofdwerkbalk van Krusader is een standaard KDE werkbalk die u in het programma kan verplaatsen (ontgrendel het eerst door deactiveren van het item Werkbalkposities vergrendelen in het menu na rechts klikken) of via een Rechts klik menu kunt configureren. U kunt beslissen of u iedere keer dat Krusader opstart, de opstart pagina van Konfigurator te zien krijgt, en u kunt in het Instellingen menu het gebruik ervan in de huidige sessie omschakelen. De inhoud van de Hoofdwerkbalk kunt u instellen in Werkbalken configureren... in het Instellingen menu. Omdat verschillende commando´ s en keuzemogelijkheden in Krusader context-afhankelijk zijn, zijn sommige commando´s niet altijd beschikbaar. Het pictogram van een niet toepasselijk of niet actieve actie zal gedeactiveerd zijn (grijs) zodat u het niet kan gebruiken. U kunt Bladwijzers in de Hoofdwerkbalk en de Actiewerkbalk plaatsen door het verslepen en loslaten met de muis.

Takenwerkbalk

Standaard is de Takenwerkbalk van Krusader (Wachtrijbeheerder of eenvoudig de JobMan) gelokaliseerd in het rechter deel van de Hoofdwerkbalk. Deze werkbalk stelt u in staat om de voortgang van de taak te bekijken, te pauzeren en het uitvoeren van lijst met taken te hervatten en de laatst uitgevoerde taak ongedaan te maken.

Actiebalk

U kunt UserActions en Bladwijzers in de Actiebalk pluggen. Om ze zichtbaar te maken, schakelt u InstellingenActiewerkbalk tonen in. Voor het toevoegen van gebruikersacties, gaat u naar InstellingenWerkbalken configureren... en selecteert Actiebalk. U kunt bijvoorbeeld, met behulp van de muis de Actiebalk naar rechts verslepen.

Locatiebalk

Onder de Hoofdwerkbalk is er voor elk paneel een locatiebalk. Het toont het pad dat op dit moment in het paneel te zien is. Als een archief wordt geopend dan wordt het pad in het volgende formaat getoond: archief type:/map/archief_bestandsnaam/de map in het archief. Dit formaat maakt het pad uniform en makkelijk om te lezen. De locatiebalk ondersteund ook KIO Slaves maar helaas niet allemaal, sommige zijn alleen bruikbaar in combinatie met de viewer en sommige kunnen helemaal niet worden gebruikt. De gebruiker kan een gewenst pad invoeren door erop te klikken.

  • /mnt/cdrom/

  • settings:/ zal de items van de Systeeminstellingen openen zodat u er doorheen kan bladeren.

  • trash:/ opent de prullenbakmap.

  • mtp:/ gebruikt de kio_mtp voor toegang tot, het uploaden en organiseren van de multimedia op op Android™ gebaseerde apparaten.

  • En tenslotte Externe verbindingen .

U kunt een URL in de Locatiebalk kopiëren of door middel van een klik met de middelstemuisknop. Met het contextmenu kunt u de functie instellen voor tekst aanvullen. Er is ook een extra knop Locatiebalk wissen beschikbaar.

Snelle Navigatie: Ctrl wijs met de muis naar het midden van de URL op de Locatiebalk. Een pop-up venster laat de volgende URL locatie zien. Door nogmaals te drukken op Ctrl + linkermuisknop gaat u de locatie waar de muis naar wees. Hiermee kunt u makkelijker in een uitgebreide mappenstructuur navigeren.

Paneel Werkbalk

Elk paneel heeft een Instelbaar Paneel Werkbalk. De zichtbaarheid van de complete Paneel Werkbalk maar ook van bepaalde knoppen zijn instelbaar.

  • Map browser: opent de map browser.

  • Gelijk (=): Gaat naar de Map van het andere paneel.

  • Omhoog (..): wijzigt de getoonde map naar de bovenliggende map.

  • Thuis (~): Gaat naar de persoonlijke map.

  • Hoofdmap (/): gaat naar de hoofdmap.

  • synchroon-bladeren: indien ingeschakeld, zal elke map-wijziging in de opgegeven paneel ook in het andere paneel worden uitgevoerd.