Basis bestandsbeheer

Bestanden uitvoeren

U kunt alleen in het actieve paneel bestanden uitvoeren. U hoeft alleen maar op een bestand te (dubbel-)klikken of op Enter te drukken als het onder de cursor is om het uit te voeren. Krusader zal het in het voor dit bestandstype (foto, tekstbestand...) standaard programma openen of het bestand wordt uitgevoerd (script, binary...). Als u wilt dat een ander programma het bestand opent, klik dan dan met de rechtermuisknop op het bestand en ga naar het submenu Openen met waarin u meer keuzes vindt. Krusader is compatibel met de standaard bestandsbeheerder van Plasma™ voor alle bestandstypes behalve archieven omdat die in een paneel van worden geopend en niet in een extern programma. Zie the archives page in Konfigurator voor details.

Kopiëren en verplaatsen

Afbeelding 4.1. Dialoog Kopiëren

Dialoog Kopiëren

Om bestanden/mappen te kopiëren of te verplaatsen, hoeft u ze alleen maar te selecteren en op F5 te drukken om ze te kopiëren of op F6 te drukken om ze te verplaatsen. Krusader zal proberen om de tijd van modificatie te bewaren . Bij het kopiëren van map verandert het eigendom naar de gebruiker die de map kopieert, de groep verandert naar de standaard groep van de gebruiker. Bij het kopiëren van een bestand verandert het eigendom naar de gebruiker die het bestand kopieert, de groep verandert naar de standaard groep van de gebruiker, en de permissies blijven behouden. Bij het verplaatsen van een bestand of map blijven de eigenaar, de groep en de permissies behouden. Bij het kopiëren of verplaatsen van bestanden/mappen opent een dialoog waarin u de doelbestemmig kunt kiezen. De standaard doelbestemming is de geselecteerde map in het andere paneel. Als u een gedeeltelijke URL invoert, dan zal Krusader de huidige map in het huidige paneel als URL basis gebruiken.

Wachtrijbeheerder

De bewerkingen van kopiëren, verplaatsen, inpakken en uitpakken kunt u in een wachtrij plaatsen. Na het selecteren van kopiëren of verplaatsen, drukt u op F2 om het te gebruiken. Na het selecteren van inpakken of uitpakken drukt u op F2 om het te gebruiken. Of de sneltoetsen: kopiëren met wachtrij Shift+F5 , verplaatsen met wachtrij Shift+F6 . De wachtrijbeheerder voert de acties na elkaar uit. Bijvoorbeeld, als u een USB-stick (die langzaam is) heeft, en u wilt 40 bestanden ernaar kopiëren, dan is het veel beter om ze stuk achter elkaar te kopiëren dan om 40 bestanden parallel te kopiëren. Hiervoor is wachtrijbeheer belangrijk. Als u 40 bestanden parallel inpakt/uitpakt, dan overbelast u uw computer, ze aan een wachtrij toevoegen is dan veel handiger.

Het is mogelijk om de Wachtrijbeheerdermodus om te schakelen met het menu-item InstellingenTakenwachtrijmodus.

Verwijderen - verplaatsen naar de prullenbak van Plasma

U verwijdert bestanden/mappen door ze te selecteren en op F8 of Delete te drukken. Ze worden standaard verplaatst naar Prullenbak van Plasma™. U kunt de prullenbak van Plasma™ openen via het prullenbak pictogram in de Hoofdbalk of via de trash:/ KIO slave. Fysiek is de prullenbak van Plasma™ te vinden in ~/.local/share/Trash/ of Trash in de submap in de hoofdmap van de gebruiker die bepaald kan worden met het commando qtpaths --paths GenericDataLocation. Ctrl+Del verwijdert het bestand permanent. Een dialoog vraagt om uw bevestiging en geeft een waarschuwing bij het verwijderen van niet lege mappen. Natuurlijk worden alleen bewerkingen uitgevoerd die die door het besturingssysteem zijn toegestaan - in het andere geval krijgt u een melding. Als u geen bevestiging-dialogen wilt zien dan kunt u ze uitschakelen in de Pagina Konfigurator geavanceerd. Als u in de Pagina Konfigurator algemeen instelt om bestanden permanent te verwijderen, zal F8 of Delete permanent bestanden verwijderen, terwijl Ctrl+Delete ze naar Plasma™ Prullenbak zal verplaatsen.

Versnipper bestanden

Versnipperen is uit KDE 4 verwijderd (en als consequentie ook uit Krusader-2 voor KDE 4). De belangrijkste reden is waarschijnlijk dat het versnipperen bestandssysteem afhankelijk is en dat zelfs als u het bestand 100 keer overschrijft, dan is nog niet zeker dat het van de schijf daadwerkelijk is verwijderd. Quote van de KGpg posts: The shred feature has been removed from the KDE library. KGpg will not support this feature anymore. Moderns file systems use journalisation. So the shred feature should be implemented in the file system. Not in KGpg. Maar u zou een goede versnippering GebruikerActie voor uw bestandssysteem kunnen gebruiken. Maar houd in gedachten dat als u 100% zeker wilt zijn dat het onmogelijk is dat iemand een verwijderd bestand kan lezen, dat u dan uw harde schijf moet vernietigen...

Bestanden hernomen, mappen aanmaken en behandeling van koppelingen

Hernoem het bestand onder de cursor met de toets F2 of met twee enkele muisklikken. Als enkel de bestandsnaam hernoemt moet worden en niet de extensie, dan kunt u dit instellen in de Konfigurator algemeen pagina. Een nieuwe map aanmaken met de toets F7. Rechtsklikken op een normaal bestand geeft u de keuze Koppeling beheerNieuwe symbolische koppeling. In een dialoog kunt de naam voor de symbolische koppeling opgeven. Deze symbolische koppeling zal naar het bestand/map wijzen waarop u met de rechtermuisknop heeft geklikt. Als het bestand waarop u met de rechtermuisknop heeft geklikt een symbolische koppeling is, dan krijgt u de keuze Koppeling beheerKoppeling omleiden waarmee u het doel van de koppeling kunt wijzigen.

Bestanden bekijken en bewerken

KrViewer heeft een hoofdstuk voor zichzelf.