Berichten en bestanden verzenden

U kunt beginnen met een chat met een contactpersoon door op de naam te klikken. Er zal een nieuw venster worden geopend en u kunt berichten intypen in het kleinere veld onderaan, waar de cursor al verblijft. Wanneer u uw tekst wilt verzenden, drukt u op Enter of op de knop Verzenden. U en uw partner kunnen nu via Jabber communiceren.

Uw eerste chat

Uw eerste chat

Bestanden overdragen

Om bestanden via Jabber over te zenden, klik op Bestand verzenden en selecteer het bestand dat u wilt verzenden in het pop-up-venster. U krijgt een melding wanneer de transactie is voltooid of om de een of andere reden is mislukt.

Waarschuwing

Dit kan in sommige gevallen niet werken vanwege niet compatibele configuraties van sommige servers

Groeps-chat

Jabber kan niet alleen met één persoon communiceren. U kunt Groepschat gebruiken om een IRC-stijl discussie te voeren, waar veel mensen met elkaar kunnen "praten". Om Groepschat te gebruiken moet u rechts klikken op het pictogram van Kopete in het systeemvak en uwJIDMeedoen met groepschat..., waar uwJID uw eigen Jabber-ID is. Er zal een nieuw venster verschijnen waarin u in een chatroom mee kunt doen.

Groepschat

Groepschat

Klik op Opvragen om de lijst met bestaande chatrooms op uw Jabber-server te tonen. Selecteer er een en druk op Enter om deze room in te gaan.

U kunt ook iets intypen en uw eigen chatroom aanmaken door zijn naam in de regel Room te schrijven. Druk daarna op Enter of klik op Meedoen om mee te doen.

Nadat u de chatroom heebt aangemaakt, ziet u een nieuw veld in uw Kopete-venster verschijnen met de JID chatroomnaam@jabber.example.org. Behandel dit als een normale contactpersoon, bijv. u moet op deze JID klikken om te chatten etc.

Op dit punt hebt u een werkende Jabber-client opgezet en bent u in principe in staat om te chatten met uw contactpersonen. Maar voor een betere ervaring met Kopete kunt u de toepassing naar uw eigen behoeften aanpassen. De inhoud van de volgende pagina van deze handleiding is een set Bruikbare aanwijzingen voor instellingen.