Plug-ins

Een erg krachtige functie van Kopete is de mogelijkheid om plug-ins te gebruiken. Er is een set voorgeinstalleerde plug-ins (nieuwe kunnen bijvoorbeeld geïnstalleerd worden met de pakketbeheerders van Linux® distributies) en ze kunnen ingeschakeld en geconfigureerd worden onder Plug-ins. U kunt ze inschakelen door de instelling te activeren in het respectievelijke keuzevakje. De meesten zijn weer zelfverklarend, maar de meest bruikbare zullen hier toch uitgelegd worden. Een erg behulpzame plug-in is de Geschiedenis. Met deze optie ingeschakeld, Kopete zal al uw chats loggen en ze op uw harde schijf schrijven. U kunt het lezen in uw chatvenster, wanneer u het pictogram Geschiedenis weergeven selecteert of u opent het met HulpmiddelenGeschiedenis weergeven.

OTR

Een van de meest belangrijke plug-ins over zaken betreffende privacy is OTR. Dit stukje software versleutelt uw gehele conversatie van een kant naar de andere kant en maakt het onmogelijke voor een derde persoon om uw conversatie te lezen. Nadat u de plug-in hebt ingeschakeld, moet u zijn instellingen openen (klik op het pictogram van een steeksleutel en op Genereren van een sleutel.

Een OTR-sleutel genereren

Een OTR-sleutel genereren

Dit kan even duren en u moet wachten totdat Kopete gereed is. Sluit daarna het OTR-venster met OK en Toepassen van de wijzigingen. U zult eventueel hierna Kopete moeten herstarten. Open daarna een chatvenster van de contactpersoon waarmee u veilig wilt communiceren. Ga naar HulpmiddelenOTR-instellingenOTR-sessie starten of gebruik het pictogram OTR-versleutelingStart OTR-sessie. Kopete zal de sessie starten als uw contactpersoon met OTR kan werken, anders zult u een foutmelding ontvangen.

Eerste gebruik van OTR

Eerste gebruik van OTR

Om er zeker van te zijn dat uw toegevoegde contactpersoon is echt diegene is die hij of zij voorgeeft te zijn, is het nodig om hem of haar één keer te autoriseren. U kunt dat doen door HulpmiddelenOTR-instellingenContactpersoon authentiseren. U kunt kiezen uit drie opties:

  • De eerste is om uw chat-partner een vraag te stellen waarvan het antwoord alleen bekend is bij hem of haar en u.

  • De volgende mogelijkheid is een geheime wachtwoordzin die uw partner moet weten (u zou kunnen overwegen het geheim met hem of haar te delen via een ander beveiligd communicatiekanaal, bijv. telefoon).

  • Ten derde is er de optie van handmatig controleren van de OTR-vingerafdruk. Dit is de meest veilige optie, maar het is niet erg handig en als u een van de anderen kunt kiezen dan kan dat comfortabeler en sneller zijn. Bij het controleren van de vingerafdruk, moet u uw partner vragen zijn of haar OTR-vingerafdruk over een beveiligde verbinding (bijv. telefoon of versleuteld e-mailbericht) zodat de vingerafdruk kan worden gecontroleerd.

Laten we aannemen dat u optie één hebt gekozen en onze partner stelt een vraag. Type het in het veld en definieer het door uw partner te geven antwoord dat u verwacht, zodat hij of zij geauthenticeerd kan worden.

Een geheime vraag stellen

Een geheime vraag stellen

Wanneer we doorgaan zal uw partner de vraag zien en als het antwoord juist is, is het instellen van OTR nu gereed.

OTR opzetten is gereed

OTR opzetten is gereed

Uw partner kan hetzelfde doen, zodat wanneer u een venster ziet die vraagt om authenticatie, beantwoordt dan de vraag en u bent ook een geauthenticeerde gebruiker in de lijst met contacten van uw vriend.

OTR-authenticatie

OTR-authenticatie

Elke keer dat u beveiligd communiceert, ziet u het groen gekleurde pictogram van een een slot bovenaan uw chat-venster. Om de beveiligde verbinding te beëindigen, kunt u ofwel uw chat-venster sluiten of klikken op OTR-versleutelingOTR-sessie beëindigen.