Hoofdstuk 2. KDE Plasma Desktop™ en KDE Applications worden geïnstalleerd

U kunt KDE applications, met KDE Plasma Desktop™ installeren op een verscheidenheid van verschillende platforms, variërend van smartphones en tablets tot computers met Microsoft® Windows®, Mac® OS, UNIX®, BSD™ of Linux®. Binaire pakketten zijn beschikbaar voor veel verschillende platforms en distributies of geavanceerde gebruikers kunnen het bouwen vanaf de broncode.

Pakketten aan het installeren

Honderden ontwikkelaars wereldwijd hebben heel wat werk verzet om het gemakkelijk te maken om KDE te installeren op een variëteit van verschillende apparaten en platforms.

Linux®

Bijna elke Linux® distributie biedt binaire pakketten voor de individuele toepassingen en de KDE Plasma Desktop™ als geheel.

Om een individuele toepassing te installeren, zoekt u naar zijn naam in de pakketverzameling van uw distributie. Om een van de KDE Plasma Workspaces™ te installeren, zoals KDE Plasma Desktop™, zoek naar een metapakket of pakketgroep, lijkend op plasma-desktop.

Opmerking

Sommige toepassingen kunnen geïnstalleerd worden samen met andere toepassingen in een gecombineerd pakket genoemd naar het KDE pakket waarin ze worden aangeleverd. Konqueror bijvoorbeeld kan gevonden worden in het pakket kde-baseapps.

Als u problemen hebt KDE pakketten in uw distributie te vinden, neem dan contact op hun ondersteuning. Veel distributies hebben ook een team toegespitst op het in pakketvorm brengen door KDE dat assistentie specifiek voor KDE kan leveren

Microsoft® Windows®

Het initiatief "KDE on Windows" levert binaire pakketten van toepassingen van de KDE voor Microsoft® Windows®. Ze leveren ook een speciaal installatieprogramma dat u in staat stelt individuele toepassingen of groepen en alle noodzakelijke afhankelijkheden gemakkelijk te installeren.

Voor meer informatie over het initiatief en om het installatieprogramma te downloaden, bezoek het initiatief "KDE on Windows".

Mac® OS

Individuele toepassingen van KDE kunnen geïnstalleerd worden met een aantal verschillende ports-systemen beschikbaar voor Mac® OS. Een aantal verschillende KDE-toepassingen leveren ook hun eigen binaire pakket voor Mac® OS.

Voor meer informatie, bezoek KDE on Mac® OSX.

BSD

De meeste BSD™-distributies stellen u in staat om toepassingen van KDE en KDE Plasma Desktop™ als een geheel te installeren via hun ports-systeem.

Voor meer informatie over ports installeren, zie de documentatie van uw BSD™-distribution.

Mobiele apparaten

Plasma Mobile™ is een opwindend initiatief om een nieuwe KDE ervaring naar mobiele apparaten zoals smartphones of tablets te brengen. Binaire uitgaven voor een aantal verschillende apparaten zijn beschikbaar.

Voor meer informatie, bezoek Plasma Mobile.

Live-media

Verschillende Linux® en BSD™ distributies bieden live-media. Hiermee kunt u de KDE Plasma Desktop™ uitproberen zonder iets te installeren op uw systeem. Alles wat u hoeft te doen is een CD in te voeren of een USB-stick in te steken en ervan op te starten. Als u een positieve ervaring hebt, bieden de meesten een optie om het te installeren op uw harde schijf.

Er is een lijst met distributies die de KDE Workspave en Applications op live-media bieden op de website van KDE.

Bouwen vanaf de broncode

Voor gedetailleerde informatie over hoe KDE Plasma Desktop™ en toepassingen te compileren en te installeren, zie Gebouwd vanuit de broncode.

Omdat KDE software cmake gebruikt, zou u geen problemen mogen hebben met compileren. Als u problemen hebt, meld die dan op de mailinglijsten van KDE.

Het aanbevolen hulpmiddel om Frameworks, KDE Plasma Desktop™ en alle andere toepassingen te bouwen is kdesrc-build