Kleuren kiezen

T.C. Hollingsworth

Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf

De kleurenkiezer verschijnt in vele KDE-toepassingen, wanneer u een kleur selecteert. Het laat u kiezen uit een Basiskleuren bestaande uit vele voorgedefinieerde kleuren of uw eigen gemaakte kleur, wanneer u een specifieke kleur wilt.

De kleurenkiezer

Een kleur kiezen in Systeeminstellingen.

Basiskleuren kiezen

De groep basiskleuren is een set voorgedefinieerd kleuren. U kunt ze vinden aan de rechterkant van het kleurkeuzevenster.

Om een kleur uit de basiskleuren te kiezen, klik er eenvoudig op. De kleur zal getoond worden rechts van het palet, samen met zijn hexadecimale code in HTML.

Kleuren zelf maken

De kleurenkiezer laat u ook uw eigen kleuren maken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

Met het raster

De rechterkant van de kleurenkiezer bevat een groot vak en een smal vak direct rechts. U kunt het linker vak gebruiken om de tint en de verzadiging van de gewenste kleur gebaseerd op de visuele indruk geleverd in het vak. De rechter balk past de intensiteit aan. Pas deze aan om de gewenste kleur te kiezen, die wordt getoond in het midden van het venster.

Voor meer informatie over tint, verzadiging en intensiteit, zie de paragraaf met de naam “Tint/verzadiging/intensiteit”

De schermkleuren gebruiken

De hulpmiddel druppelaar stelt u in staat om een kleur op uw scherm te selecteren. Om het te gebruiken, selecteer de knop Schermkeur pakken onder de basiskleuren, en klik dan ergens op uw scherm om die kleur te selecteren.

Tint/verzadiging/intensiteit

De rechtsonder hoek van het scherm stelt u in staat om handmatig de coördinaten van de gewenste kleur in de Tint/Verzadiging/Intensiteit (Hue/Saturation/Value) (HSV) kleurruimte in te voeren. Voor meer informatie hierover, zie het artikel over Kleurruimte in de Nederlandse Wikipedia.

Deze waarden worden ook bijgewerkt bij het kiezen van een kleur met de andere methoden, zodat deze altijd precies de nu geselecteerde kleur representeren.

Rood/groen/blauw

De rechtsonder hoek van het scherm stelt u ook in staat om handmatig de coördinaten van de gewenste kleur in het Rood/Groen/Blauw (RGB) kleurmodel in te voeren. Voor meer informatie hierover, zie het artikel over het RGB-kleursysteem in de Nederlandse Wikipedia.

Deze waarden worden ook bijgewerkt bij het kiezen van een kleur met de andere methoden, zodat deze altijd precies de nu geselecteerde kleur representeren.

HTML hexadecimale code

U kunt de HTML hexadecimale code van de kleur in de rechtsonder hoek van het scherm invoeren. Voor meer informatie hierover, zie het artikel over de lijst van Web-kleuren in de Nederlandse Wikipedia.

Deze waarde wordt ook bijgewerkt bij het kiezen van een kleur met de andere methoden, zodat het altijd precies de nu geselecteerde kleur representeert.

Eigen kleuren

Na het kiezen van een kleur, kunt u het toevoegen aan de groep Aangepaste kleuren zodat u het later kan gebruiken. Om dat te doen klikt u op de knop Aan aangepaste kleuren toevoegen.