Hoofdstuk 4. De spelbewerker

Met de bewerker leren omgaan

Een spel aanmaken

Voordat u een KGoldrunner-niveau aanmaakt of bewerkt, moet u een spel aanmaken om het in op te slaan. Gebruik het menu-item BewerkenSpel aanmaken. Als u dit vergeet wordt u eraan herinnerd.

De belangrijkste beslissingen die u moet maken als u een spel aanmaakt zijn de regels die u gaat volgen (traditioneel of KGoldrunner, zie Regels kiezen) en het kiezen van een uniek voorvoegsel van 1-5 tekens voor uw spel en niveaus. U hebt ook een naam en beschrijving voor het spel nodig, maar die kunnen later gemakkelijk veranderd worden.

Het voorvoegsel wordt intern door KGoldrunner gebruikt om niveaubestanden, topscorebestanden en opgeslagen spellen te identificeren. U kunt uw initialen gebruiken als voorvoegsel, als deze niet hetzelfde zijn als een KGoldrunner-voorvoegsel. Tot nu toe zijn de voorvoegsels level, plws, wad, plwv, sot, cnt, CM, tute en tutea in gebruik.

Het vierletterige voorvoegsel tute is gereserveerd voor oefenspellen, die de tips op elk niveau weergeven als ze gespeeld worden. Als u uw eigen "Oefening" maakt zou u het voorvoegsel tutex kunnen gebruiken, om het als een oefening te laten spelen, maar de bestanden niet te laten verwarren met die van de spellen "Oefening" of "Uitgebreide oefening" (voorvoegsels tute en tutea).

Een niveau aanmaken

Als u het spel ingesteld hebt, kiest u het menu-item BewerkenNiveau aanmaken om te beginnen met het aanmaken van een niveau. U krijgt een leeg speelveld van 28x20 velden, met de held links bovenaan. U kunt de held ergens anders plaatsen als u dat liever hebt en u hoeft niet het hele speelveld van 28x20 te gebruiken. Veel interessante niveaus hebben kleinere speelvelden.

De minimumeis aan een speelbaar niveau is een held, die ergens bovenaan het speelgebied op iets staat, maar dat is een triviaal geval. Een meer realistische heeft een op te lossen doolhof en enige zichtbare of verborgen ladders die naar de bovenkant van het speelveld leiden, maar geen goudklompjes. U hoeft niet per se vijanden, goudklompjes, balken, verborgen ladders of zelfs stenen te gebruiken. Er zijn veel uitdagende niveaus die geen vijanden of stenen bevatten, maar de meeste niveaus hebben minstens een goudklompje, enige vijanden en enige verborgen ladders die verschijnen wanneer het laatste goudklompje is verzameld.